mięso duszone - 8529 przepisów (strona:376/569)

kurcze w warzywach 125

tego dania można użyć całego kurczaka , ćwiartki , tylko piersi lub inne mieso , ale najszybciej jest z piersią kurczaka Składniki - pierś kurczaka - papryka żółta - papryka zielona - cebula biała - duży pomidor - marchewka - ząbek czosnku - sól ,pieprz - majeranek, bazylia - olej Sposób wykonania Na gorącym tłuszczu podsmażamy kurczaka , z obydwu stron po . 2 minuty. podsmazone  mięsko odstawiamy na talerzyk. Do rondla wrzucamy(...)kolejności : cebule pokrojoną w kostkę, jedną minute smazymy, marchewkę pokrojoną w ciękie paseczki, mieszamy,czosnek drobno posiekany mieszamy, papryki pokrojone w paseczki , dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy ok, 5-8 minut . Marchewka powinna być miękka. Po tym czasie dodajemy piersi kurczaka i dusimy  10 minut . Następnie dodajemy pomidor pokrojony  w lostkę , bazylie,majeranek, pieprz

Eli Gotowanie
Bazyliszek zaprasza na przystawki. Carpaccio z wołowiny kontra krewetki w winie. Opinia po mojemu. Cz. II 160

naszej dyspozycji została oddana cała karta dań. Na pierwszy ogień  przystawki. Zacznę od tej, którą wybrał Mąż, gdyż ja jak zwykle niezdecydowana zamówiłam na końcu ;) Krewetki królewskie duszone na maśle z czosnkiem i białym winem Wprawdzie oboje nie jesteśmy fanami krewetek, ale chcieliśmy sprawdzić czy te w wykonaniu kucharza z Bazyliszka odmienią nasz pogląd. Czy się udało? Danie(...)klarowanym, na cieniutko krojonych plastrach jabłkach. Jeśli chodzi o walory smakowe to wg mnie krewetki były zbyt mało doprawione, przez co lekko mdłe. Natomiast poziom zrobienia był idealny - konsystencja mięsa bardzo mi pasowała co w przypadku krewetek rzadko się zdarza ;) Każdy kto lubi owoce morza - może śmiało próbować - z ewentualnym z zastrzeżeniem lepszego doprawienia (kwestia upodobań oczywiście). Do wyboru również

Kuchnia po mojemu
Zapiekanka z żółtym ryżem, kurczakiem i brokułami 945

przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu mieszamy z curry. W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy starte na grubych oczkach marchewki. Wlewamy sos sojowy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Brokuły dzielimy na małe różyczki i wrzucamy na wrzącą,osoloną wodę na 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem(...)naczyniu żaroodpornym mieszamy ryż z marchewką i cebulą.   Dodajemy kurczaka i brokuły.  Posypujemy startym serem.  Wstawiamy do piekarnika na około 7 minut, by aromaty warzyw i mięsa się połączyły, a ser roztopił.    Od razu podajemy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną -Hreczanyki, o terra con grano saraceno 154

odrobinę soli i dodać trochę masła lub oliwy do gotowania. Kaszę gotować tak długo aż wciągnie całą wodę i zmięknie. Odcedzić na sicie i odstawić. W dużym garnku wymieszać mięso z jajkami, drobno posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem, dodać kaszę i wymieszać aż uzyskamy gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, z masy mięsnej formować kulki i układać(...)każdej. Skórka ma być zarumieniona, dzięki kaszy robi się chrupiąca. Grzyby opłukać, zagotować w rondlu z wodą, kiedy połowa wody odparuje a grzyby zmiękną dodać masło i sól. Dusić kilka minut, dodać śmietanę i mąkę. Gotować mieszając przez 4 minuty aż zgęstnieje. Sos zmiksować i podawać z hreczanykami...przepis z http://www.polska-gotuje.pl/blogi/view-frame-item/guid/414912 Hreczanyki , o di terra con grano saraceno

w mojej kuchni
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 231

pół łyżeczki słodkiej  i ostrej papryki oraz świeżo startej gałki muszkatołowej odrobina śmietany, listki mięty, starty parmezan do dekoracji Przygotowanie:  Całą pracę rozpoczynamy od pozbawienia z wywaru mięsa oraz warzyw i przypraw, więc odcedzamy go na sicie lub durszlaku.  Kolejno za pomocą bardzo ostrego noża obieramy dynię, przekrawamy ją na pół i za pomocą łyżki pozbawiamy się(...)smażymy je na  średnim ogniu aż do ozłocenia ich powierzchni. Dodajemy do nich pokrojone pomidory i paprykę a także miąższ z dynii, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy całość na wolnym ogniu aż do osiąnięcia półmiękkiej papryki i konsystencji bardzo gęstego sosu z minimalną ilością wody. Gdy taki otrzymamy wyciągamy ziela angielskie i liść laurowy. Podduszone warzywa dodajemy

Symfonia Smaków
Kurze udka duszone z warzywami czyli cały obiad w jednym garze 613

Nie lubię zmywać i dlatego cieszą mnie dania albo już same pomysły na gotowanie jednej potrawy w jednym garnku. Bez używania patelni do podsmażenia czegoś, bez

Smaczna Pyza
Wegetariańskie leczo 85

Wegetariańskie leczo to pyszne danie nie tylko dla osób nie jedzących mięso, ale również dla wegan. Leczo składa się jedynie z warzyw! To bardzo pyszne i lekkie danie na chłodniejsze letnie dni. Czas wykonania: 30 – 40 min Ilość porcji: 4 – 6 Składniki: 300 g cukinii 300 g papryki 300 g cebuli(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka masła Przygotowanie: Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle przez 10 minut. Dodać pokrojone pieczarki i cukinię. Całość posolić i dusić pod przykryciem. W między czasie pokroić i dodać paprykę. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do lecza

KuchniaWeDwoje.pl
Zapiekanka z bakłażana i pomidorów 127

pożywany i zdrowy obiad był gotowy w kilka minut. Do mojej zapiekanki dodałam również kawałek dobrej swojskiej kiełbasy, którą udało nam się kupić od zaufanego masarza. Jeśli nie jecie mięsa, po prostu omińcie ten składnik. Spróbujcie bo na prawdę warto! Składniki: 1 duży bakłażan 1 cebula 1 żółta lub czerwona papryka 400g pomidorów suszona i świeża bazylia sól i pierz(...)kostkę. Pomidory obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy najpierw cebulkę. Następnie wrzucamy bakłażana i paprykę i gotujemy wszystko razem około 3 minut. Następnie wrzucamy pomidory i dusimy całość jeszcze około 10 minut. Dodajemy sól, pieprz oraz suszoną bazylię. Mieszamy. Dodajemy kiełbasę. Masę przekładamy do patelni, w której można zapiekać lub do naczynia żaroodpornego i robimy małe wgłębienia

Życie ze smakiem
hamburgery domowe... 188

Składniki: bułka do hamburgerów 4 sztuki, mięso mielone wołowe 60 dag, jajka 1 sztuka "L", musztarda sarepska 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony - szczypta, sałata 4 liście, cebula 1 sztuka, pomidory 2 sztuki, majonez 4 łyżki, ser żółty 4 plastry, keczup - ile potrzeba mielone wołowe dokładnie wyrobić na kleistą masę z jajkiem, musztardą, kucharkiem ,pieprzem, uformować 4 hamburgery(...)grubości patelnię grillową posmarować cienko olejem i mocno rozgrzać, smażyć rumiane hamburgery, na koniec pod przykryciem na średnim ogniu dusić z 5 minut raz je obracając przekrojone bułki w piekarniku podpiec z 5 minut w 200 C na termoobiegu, ciepłe 4 połówki posmarować keczupem dodać sałatę, gorący hamburger, plaster sera, pomidory, cebulę, majonez, nakryć połówkami, można włożyć patyczki szaszłykowe

W Mojej Kuchni Lubię
Piersi kurczaka w boczku, w sosie śmietanowo-szpinakowym oraz zielona soczewica 159

osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki (jedną pierś na ok. 4-5 części). Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w plaster boczku. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso z każdej strony, aż boczek będzie miał ładne rumiane kolory. Sos szpinakowo-śmietanowy: 150 g świeżego szpinaku lub 5 "brykietów" mrożonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 śmietanki 30 % (w sumie(...)głębszej patelni topimy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Kiedy cebulka jest podsmażona, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Do cebulki i czosnku dolewamy śmietankę i dusimy do momentu, aż śmietana ładnie się zredukuje i sos lekko zgęstnieje (ok. 10-15 minut).  Kiedy śmietanka się zredukuje, dodajemy świeży szpinak i dusimy kolejne 10 minut. Mrożony możemy

bistro mama
Żeberka w sosie słodko – pikantnym 175

zalałam sosem, przykryłam srebrną folią i wstawiłam do piekarnika na 45 minut. 15 minut przed końcem pieczenia poodwracałam żeberka na drugą stronę i ponownie wstawiłam do pieczenia. Sprawdziłam czy mięso jest miękkie.  Żeberka wymagały dopieczenia, więc wstawiłam je do piekarnika jeszcze na 15 minut, tym razem bez przykrycia, żeby się trochę zarumieniły. Żeberka są doskonale upieczone. Są kruche(...)podałam z kaszą... Czujecie ten smak? Koniecznie spróbujcie kolejnej wersji moich żeberek. Życzę powodzenia i jak zwykle... SMACZNEGO! Krys Zapraszam po inne przepisy na wspaniałe żeberka: Kruche żeberka duszone w sosie własnym Żeberka w miodzie i musztardzie Żeberka z marynaty (Coca-cola + whisky) Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Pyszne gołąbki w sosie pomidorowym z pieczarkami 103

czasie odcedzamy kapustę, wodę wylewamy. Dno garnka wykładamy wierzchnimi liśćmi kapusty, dzięki czemu gołąbki nabiorą aromatu i nie przypalą się. Kapustę rozbieramy z liści. Farsz: Do miski wkładamy mięso z indyka, jajko, zeszkloną na oleju i posiekaną drobno cebulę wraz z drobno pokrojonymi pieczarkami oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Połowę suchej kajzerki namaczamy w mleku – gdy namięknie, odciskamy(...)wody. Sos do gołąbków: Świeże pomidory kroimy na mniejsze ćwiartki, dodajemy do nich marchewkę i smażymy na klarowanym maśle. Po około 8 minutach dodajemy passatę, cukier, sól, pieprz, dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy świeżo drobno posiekany koper. Na każdym liściu układamy łyżkę farszu, zawijamy. Wszelkie zgrubienia na liściach usuwamy nożem, by łatwiej było zawinąć gołąbki. Możemy

Zasmakuj Kuchni
Szynka wieprzowa z puree z selera z czipsami z pietruszki i buraków 136

chwili pokrojony w drobną kostkę seler i ziemniaki, chwile podsmażamy doprawiamy solą i białym pieprzem. Dodajemy mleko, ja dodałam trochę więcej tak do poziomu warzyw, wrzucamy liść laurowy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie - w zależności od wielkości kostki od 20-40 min.  Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy, odlewamy mleko, NIE WYLEWAMY przyda(...)gotowaniu warzyw ( ok 1 szklanki) łyżka masła płaska łyżka mąki dwie łyżki sosu z pieczonej szynki Do małego rondelka przelewamy mleko dodajemy sos z pieczeni (jeśli nie piekliśmy mięsa nic się nie stanie, możemy pominąć i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami). Dodajemy mąkę mieszamy by nie powstały grudki dorzucamy masło i zagotowujemy co jakiś czas mieszając aż sos zacznie gęstnieć

Piekielna Kuchnia Pati

Proponowane wyszukiwania