odcinamy twarde końcówki.Liście kapusty wrzucamy na 3 minuty do gotującej się wody, odsączamy na sitku. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy 3 minuty, dodajemy mięso i czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, tymiankiem i majerankiem. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z ugotowanym, odsączonym ryżem i rozmłuconym jajkiem. 3. Na każdy(...)ściśle układamy gołąbki łączeniem do dołu. Zalewamy wodą tak aby pokryć gołąbki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i dusimy pod przykryciem przez 70 minut. 4. Gołąbki przekładamy do innego garnka. Wodę z gotowania przecedzamy przez sitko, a następnie dokładnie mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy gołąbki i dajemy im "odpocząć
My Culinary Artproszkowych wzmacniaczy i było smacznie ,bardzo smacznie. Sztuczki kulinarne , jakie stosuje Pani o której piszę , typu podpalanie cebuli do rosołu, zabarwianie barszczu cukrem i smażoną cebulą ,wklepywanie przypraw w mięso przed smażeniem itp. to stosowały wszystkie bez wyjątku gotyjące w domu osoby i nie potrzebowały do tego studiów. Tak po prostu się gotowało. Wszystkie przepisy na moim blogu ( oprócz(...)się .Obecne pokolenie zachłysneło się gotowizną i dopiero jak poczuło że jedzą mydło z sodą ,pomału wraca do gotowania. Zapomniałam nadmienić że różnica polega na tłuszczu . Kiedyś smażyło, dusiło się tylko na maśle lub smalcu, teraz na oleju. Dzisiaj śniadanie jakie przygotowywała moja mama jak zostawały z obiadu buraczki. Moze to banalne , malo urozmaicone ale dla mnie smaczne
Eli GotowanieWieprzowy gulasz z warzywami. Podajemy z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Składniki: 500 g karkówki 2 średnie marchewki pół średniej kalarepy cebula lubczyk pieprz ziołowy papryka
e-PrzepisyKulinarnekotlety z szynki wieprzowej 100 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek pomidor mąka sól ,pieprz olej do smażenia 300 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie Mięso z szynki rozbijamy ,oprószamy solą i pieprzem ,zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. W tym czasie pomidora sparzamy ,usuwamy skórkę i gniazda nasienne i kroimy(...)następnie zwijamy boki do środka i zwijamy dalej. Roladki obwiązujemy nitką ,obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Następnie zalewamy je bulionem dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około
R'n'G Kitchensposób mamy już gotowe i doprawione mięso na spaghetti. Składniki: pół opakowania makaronu do spaghetti 5 rozmrożonych kotletów mielonych lub jeśli nie mamy ok 0.5 kg mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 1 cebula 1 czosnek ser (np. parmezan czy pecorino) bazylia, oregano, zioła prowansalskie łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól, pieprz oliwa z oliwek bądź olej Sposób przyrządzenia: Kroimy(...)kostkę mielone, podsmażamy króciutko, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut. W tym samym czasie możemy ugotować makaron w osolonej wodzie. Makaronu nie przelewamy po ugotowaniu zimną wodą, tylko po odlaniu wody zostawiamy go w garnku
upichcicolej Na klopsiki: 1/2 kg dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiowego (ja miałam mięso gulaszowe) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól pieprz majeranek bułka tarta do panierowania Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, przyprawy i kaszę manną. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy(...)cebula zacznie robić się szklista. Dorzucamy wtedy pokrojone w paski pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy słodką i ostrą paprykę. Całość podlewamy odrobiną wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut, Po tym czasie dorzucamy przygotowane wcześniej klopsiki oraz ogórki konserwowe pokrojone w paseczki. Mieszamy, ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z pieczywem
Walijskie Pichceniekulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam na oleju, dodaję pokrojonego brokuła i paprykę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem przez 5 minut. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można wałkiem. Odcinam od góry kształt litery v, delikatnie koryguję palcami(...)stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego serca i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut. Polecam też ciasto z farszem cebulowym i mięsem w przepisie na. cebularz
prawdziwe jedzenieDuszone kolorowe warzywa, smaczne i aromatyczne danie jarskie jednogarnkowe wywodzące się z kuchni francuskiej – prowansalskiej. Jest…. zdrowo, kolorowo, mocno warzywnie, pysznie – taki obiad przygotowany w większym garze może „służyć obiadowo” przez kilka dobrych dni Polecam jako samodzielne danie albo z chrupiącymi bagietkami zapiekanymi z lekkim musem z czosnku i soli. Danie można posypać tartym(...)czasem przepisu – z każdej ręki smakuje inaczej. Inne pomysły na to danie? Jeśli je lekko zmodyfikujemy otrzymamy a la leczo – wystarczy wzbogacić danie o dodatkowe składniki jak mięso – kurzynę lub pokrojoną w kostkę pierś, fasolę groszek, kukurydzę, kilka przypraw, np.: kebab-gyros, majeranek, chili. Gdy dodamy czarne oliwki, passatę, dużo ziół prowansalskich i mięso mielone (z indyka
Zasmakuj Kuchniprzygotowaniu, najpierw marynujemy karkówkę jagnięcą, a później obsmażamy tak by była rumiana na zewnątrz, ale lekko różowa i bardzo soczysta w środku. Bakłażana wstępnie opiekamy w piekarniku, później dusimy przez chwilę z pomidorami i aromatycznymi przyprawami. Byłam absolutnie zachwycona efektem, przy minimum wysiłku i podałam to danie z równie łatwym puree z kalafiora . Polecam też z tej książki inny rewelacyjny(...)pieprzem, rozgrzej dużą patelnie na dużym ogniem z odrobiną oleju i obsmaż ją przez 3-4 minuty z każdej strony (pod koniec smażenia dodaję trochę masła i polewam mięso w trakcie smażenia). Przełóż mięso na talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut. W tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu resztę oliwy, włóż pomidory i dopraw solą
karmelowyResztę pozostawiamy w całości. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki. Zwijamy roladki. Na każdym kawałku mięsa kładziemy ser mozzarella, plaster pomidora suszonego i trochę bazylii suszonej. Mięso zwijamy następująco: najpierw dół, potem boki, a na końcu rolujemy i spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane roladki podsmażamy na oleju. Najpierw roladki kładziemy na patelnię spięciem w dół. Potem podsmażamy(...)pieprzymy i posypujemy papryką słodką. Warzywa podsmażamy do zeszklenia cebuli. Pomiędzy podsmażone warzywa wkładamy roladki. Dolewamy bulion. Roladki powinny być przykryte sosem, mniej więcej, do 3/4 wysokości. Roladki dusimy około 60 minut. W połowie czasu odwracamy je na drugą stronę. Smacznego
Smak mojego domuklopsików soję zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy soję około 2 godz do miękkości. Soję odcedzamy i miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Następnie dodajemy jajko i całość mieszamy na jednolitą masę, z której formujemy pulpeciki. Obtaczamy je w bułce tartej (w wersji dietetycznej mogą(...)kostkę. Ogórki kroimy w talarki. Wszystkie składniki wrzucamy do głębokiego rondla, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią. Na koniec dodajemy keczup, rozcieńczony z wodą i mieszamy. Dusimy ok 20 minut
e-PrzepisyKulinarnełyżki jogurtu naturalnego 3 średnie cebule sól i pieprz do przyprawienia wedle uznania smalec do smażenia Wykonanie: Schab pokroić na 6 kotletów schabowych. Każdy z kawałków mięsa delikatnie rozbić, ułożyć w głębszej misce, polać mlekiem wymieszanym z jogurtem, dodać cebulę drobno pokrojoną w piórka. Całość przyprawcie delikatnie solą i pieprzem. Moczyć całą noc. Jak nie macie czasu(...)mleka i jogurtu z dodatkiem cebuli. Doprawić raz jeszcze solą i pieprzem dodając nieco więcej pieprzu, by danie było bardziej wyraziste. Najpierw przesmażyć na średnim ogniu, następnie dusić pod przykrywką do miękkości mieszając tłuszcz z cebulka, by się nie przypaliła. Podawać z piórkami cebulki i ziemniakami. Smacznego
Zasmakuj KuchniDzisiaj na blogu potrawka bez mięsa, pełna aromatycznych przypraw, a głównymi składnikami są: bakłażan, pomidory i ciecierzyca. Składniki: 1 bakłażan 1 duża cebula 1 puszka ciecierzycy (lub 1 pełna szklanka ugotowanej) 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 2/3 szklanki passaty pomidorowej szczypta chili po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonej kolendry, cynamonu i łyżeczkę curry só, cukier l i pieprz(...)olej do smażenia natka pietruszki Bakłażana i cebulę pokroić w grubą kostkę, poddusić na oleju. Dodać posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 1/2 szklanki wody i chwilę dusić. Dodać pomidory, passatę i ciecierzycę. Gotować kilka minut pod przykryciem, następnie dodać przyprawy i gotować 3-4 minuty. Na końcu dodać posiekaną natkę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać
Czerwień i błękitczęsto inspiruję się dokonaniami autorki bloga Filozofia Smaku . Połączenie własnych doświadczeń i praktycznych rad koleżanki po fachu pozwala na wyczarowanie naprawdę cudownych smakołyków. Fatayer to drożdżowe pierogi nadziewane warzywami lub mięsem. Moja Mama stwierdziła, że taki sposób lepienia pierogów jest dużo szybszy niż nasz polski :) Składniki (10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżeczka zaataru Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę i smażyć ok. 5 minut. Dodać szpinak bez wcześniejszego rozmrażania. Zmniejszyć ognień i dusić, aż zmięknie. Doprawić solą. Odparować lub odlać wodę, a resztę odcisnąć, aby nie zamoczyć ciasta. Przestudzić. Podzielić na 10 części. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić
Chocolate Muffin BlogKolejna propozycja obiadu w formie wege :) Coraz częściej odrzucam z diety mięso. Kasze, rośliny strączkowe i warzywa w zupełności mi wystarczą :) Składniki (2 porcje): 50 g soczewicy zielonej 50 g kaszy bulgur 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 duże garści świeżego szpinaku 2 pomidory "śliwkowe" 1 łyżka oleju 6 sznycelków wegańskich Primavika przyprawy: sól(...)koperku :) Przygotowanie: Kaszę i soczewicę ugotuj. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż chwilkę posiekana cebulkę i czosnek. Dodaj wody i wsyp pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę. Przykryj pokrywką i duś 10 minut. Następnie dodaj pokrojoną cukinię, pomidory, szpinak. Duś 10 minut. W razie potrzeby dolewaj wody. Dodaj sznycelki z zalewą, przyprawy, wymieszaj i duś do miękkości warzyw, około 15 minut
Zdrowie na języku :P