mleku 3 łyżki bułki tartej sól pieprz bazylia mąka pszenna Dodatkowo: 1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella Pełne Ziarno listki bazylii do ozdobienia garść startego parmezanu Wykonanie: Najpierw przygotować pulpeciki. Mięso wymieszać porządnie z jajkiem, bułką tartą, namoczoną bułką oraz przyprawami. Zrobić małe kulki, obtoczyć je w mące i odłożyć na talerz. Marchewkę oraz seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach(...)cebulę, chwilę smażyć, pod koniec dodać czosnek, po chwili podlać winem. Kiedy alkohol odparuje dodać zblendowane pomidory, pomidory w puszce i passatę. Kiedy sos się zagotuje dodać klopsiki i dusić pod przykrywką ok 20 minut. Przyprawić wg uznania solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować al'dente, odcedzić i ułożyć na talerzach. Polać sosem, posypać startym serem i ozdobić listkami
Trufelkowokoniecznie muszę to zmienić! Jest naprawdę smaczna, polecam! Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli Nadzienie; 20 dag mięsa z kurczaka ( u mnie filet pieczony) 20 dag dyni 10 dag szpinaku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, 3 jajka 350 ml śmietany kawałek sera żółtego(...)się nie rozpadła. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę , wrzucić na patelnie wraz z łyżką masła. Dodać pokrojony na mniejsze kawałki szpinak oraz starty czosnek. Doprawić do smaku i chwilę dusić aż cała woda wyparuje. Kurczaka oraz ser pokroić w kostkę. W misce wymieszać śmietanę z jajkami oraz wszystkimi przyprawami. Dodać przestudzony szpinak i wymieszać. Na ciasto wykładać kurczaka i dynię
Radość kipiąca uśmiechem.kostkę i wytapiamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, lekko podsmażamy. Kapustę ( najlepsza jest kiszona) obgotowujemy i gdy jest al dente odcedzamy, przekładamy na patelnię do boczku, doprawiamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy tak jak kto lubi, ja dałam tradycyjnie majeranek, kminek, liść laurowy,ziele angielskie i kilka kulek jałowca. Ziemniaki gotujemy jak do drugiego dania, po odcedzeniu traktujemy tłuczkiem(...)powszechnie dostępnymi i tanimi produktami. A sama potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu, co było bardzo istotne. Bardziej wypasione wersje to te z pieczonymi żeberkami lub innym kawałkiem mięsa. Nie można nie wspomnieć, że od czterech lat w gminie Kochanowice odbywa się festyn pn. Święto Ciapkapusty. Jest to okazja aby skosztować tej potrawy w wersji podstawowej
Dieta moja pasjabył dniem szczęśliwym sos jest ideałem - tani, dobry i szybki. Szczerze polecam. Pasuje zarówno do makaronu, jak i kaszy czy ryżu. Podawać go można z dodatkiem mięsa lub tuńczyka ale sam smakuje najlepiej konieczny jest dodatek kolendry bo to ona nadaje sosikowi ten świetny aromat i smak. Najlepszy sos do makaronu 20 minut dla 2-3 osób Składniki(...)kosteczka serka topionego - albo pominiecie tej części przepisu Do dzieła!!! Na patelni poddusić pokrojoną, nie za drobno, cebulę i czosnek. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę . Razem chwilę dusić. Zalać pomidorami i pozwolić aby woda troszkę odparowała wtedy dodać przyprawy i kolendrę. Można dodać śmietanę (mascarpone, serek) ale nie jest to konieczne świetnie smakuje również sam. Doskonale pasuje do niego
sierotka maRysia w kuchniDziś polecam zrazy wołowe w dwóch odsłonach - czyli .... z dwoma propozycjami różnych farszy. Zaczynamy;-) Mięso wołowe pokroiłam na plasterki, które lekko rozbiłam, posoliłam i popieprzyłam. Farsz - odsłona pierwsza: Składniki: Cebula Ogórek kiszony Natka pietruszki Boczek wędzony Musztarda francuska Składniki zmiksowałam i posmarowałam farszem kotleta. Ciasno zwinęłam i spięłam wykałaczkami. Farsz- odsłona druga: Składniki: cebula grzyby (mogą być suszone) Podsmażyłam pokrojoną(...)poprzedniej odsłonie zawijałam i spinałam wykałaczkami. Obtoczyłam zrazy w mące i podsmażyłam na dużym ogniu. W międzyczasie zagotowałam w garnku wodę, dodałam do niej bulion i podsmażoną cebulkę. Dusiłam w nim zrazy do miękkości w zależności od wołowiny. Powiem tylko,że moje rozpływały się w ustach. Pod koniec duszenia dodałam śmietanę. Zrazy można podawać z różnymi rodzajami kaszy. Smacznego
potrawyregionalnePierś z kurczaka myjecie, suszycie papierem, oczyszczacie z ewentualnych tłuszczyków tu i tam, kroicie na 3-4 kawałki i wkładacie do szklanej miski. Rozmaryn rozcieracie w moździerzu, posypujecie nim mięso, dodajecie szczyptę soli, wlewacie cztery łyżki oliwy, mieszacie i wkładacie do lodówki na krótkie – let’s say – marynowanie… Dwie łyżki oliwy (no ewentualnie trochę więcej) rozgrzewacie(...)wzdłuż na pół, potem każdą połówkę na plasterki. Wrzucacie na patelnię i mieszacie. Paprykę kroicie na ósemki, usuwacie pestki, każdą ósemkę – na paseczki, potem na patelnię i mieszacie. Dusicie na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 5-7 min. Dodajecie sól, pieprz, imbir i ostrą paprykę, mieszacie i dusicie dalej jeszcze 3-5 min. Na koniec wlewacie sos sojowy, mieszacie
GRUBY WAŁEKmają jednocześnie zdecydowanie mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. Jedne i drugie mają właściwości zasadotwórcze- odkwaszają organizm, który w procesach trawienia mięsa wytwarza większą ilość kwasów. Są lekkostrawne. Ze względu na wartość użytkową możemy wyróżnić trzy podstawowe typy ziemniaków. Typ A to odmiany sałatkowe, twarde. Nie rozpadają się podczas gotowania, mają(...)twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny
Karo in the Kitchengarnka z gotującą się wodą, gotować 10 min, odcedzić i wystudzić. Obrać marchewkę i pietruszkę i zetrzeć na średniej tarce jarzynowej, osobno marchewkę i pietruszkę. Do miski włożyć mięso mielone, ryż, wybić jajko, dodać połowę startej marchewki, po 1/2 łyżeczki soli, natki pietruszki i lubczyku, po 1/3 łyżeczki pieprzu i mielonego kminku wszystko razem wyrobić na jednolitą masę, a następnie(...)nieco więcej w zależności ile chcemy mieć sosu. Dodać kostkę bulionową, po 1 łyżeczce natki pietruszki, lubczyku, mielonej słodkiej papryki, soli, po 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne i bazylii. Dusić na delikatnym ogniu pod przykryciem ok. 25 min, następnie dodać płatki ryżowe i dalej dusić ok. 10 min, dodać koncentrat pomidorowy lub przecier w ilości zależnej od własnych upodobać, doprawić
Mix smakuszklanka bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany kremówki 1 łyżka mąki sól, pieprz, tymianek świeża natka pietruszki masło, olej Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Mięso pokroić na 6 kawałków i obtoczyć w przyprawach - soli, pieprzu i odrobinie tymianku. Dynię obrać i pokroić w niewielką kostkę. Kurczaka obsmażyć z obu stron na złoty kolor na wysokim(...)rozgotować (aby nie zrobiło się tzw. "błotko"). Grzyby przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić dynię i podsmażyć ją przez około 3 minuty. Zmniejszyć ogień, dodać kurczaka i grzyby. Dusić na małym ogniu aż dynia zmięknie. Śmietanę wymieszać z mąką. Zmniejszyć ogień i dodać powoli śmietanę. Delikatnie wymieszać i gdy tylko się zagotuje zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą
My simple kitchengroszku cukrowego (w strączkach), 200 g truskawek, 1/2 chili, płaska łyżka świeżych listków tymianku, masło, sól Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił, następnie zwiększyć ogień i smażyć do zrumienienia. Odwrócić na chwilę na drugą stronę, zrumienić. Wstawić(...)następnie w paski. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu 3 łyżki masła rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojoną kaczkę, chwilę przesmażyć, dodać tymianek, chili. Chwilę razem dusić. Doprawić solą. Dodać groszek i truskawki, wymieszać. Włożyć ugotowany, odcedzony makaron, wymieszać, nakładać na talerze. *pierś kaczki barbarie, jeżeli kaczki pekińskiej to dwie zastawa
królestwo garówmasę. * farsz do gołąbków możemy doprawiać naszymi ulubionymi ziołami i przyprawami, mogą to być : lubczyk suszony lub maggi, przyprawa typu 'jarzynka', mieszanka przypraw do potraw z kapusty lub mięsa mielonego, utłuczony w moździerzu kminek etc. *aby sprawdzić smak farszu, możemy niewielką jego ilość podsmażyć na patelni w formie kotlecika. Krok 4. Przygotowany farsz nakładamy na ostudzone liście kapusty : około(...)wkładamy ('łączeniem' do dołu) do natłuszczonej brytfanny, ciasno układamy, podlewamy 1 szklanką rosołu, przykrywamy naczynie i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 2,5 godziny lub dusimy na niewielkim ogniu ( 2,5 godziny) * spód brytfanny możemy wyłożyć plasterkami boczku lub niewykorzystanymi liśćmi kapusty. * pomiędzy gołąbki możemy wrzucić kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Krok
Moja Książka Kucharskacebule 1 jabłko 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki na kotlety łączymy i dokładnie wyrabiamy. Na talerz wsypujemy około 1/2 szklanki bułki tartej. Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Mi wyszło 19 kotletów. Kotlety smażymy (z obu stron) na niewielkiej ilości oleju. Smażymy je na średnim ogniu, na złoto - brązowy kolor(...)zeszklenia. Do zeszklonej cebulki dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze 3 minuty. Dolewamy koło 4-5 łyżek wody, dokładamy kotlety, przykrywamy i dusimy, aż kotlety się podgrzeją. Smacznego
Smak mojego domudania - shakshuka. Danie rodem z Tunezji, ale zyskało również ogromną popularność w Jerozolimie i całym Izraelu. Klasycznie shahshukę przyrządza się z papryką,choć można spotkać również wersje z ziemniakami, mięsem czy bakłażanami, tak z resztą opisuje ją również Yotam Ottolenghi w "Jerozolimie", ja tę wersję preferuję jesienią, jednak latem wybieram tylko tę w czystej pomidorowej postaci. Składniki(...)naturalny (opcjonalnie) pietruszka pieczywo Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj harissę, koncentrat, przyprawy i posiekany czosnek, smażymy ok 3 minuty 2. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę pomidory i dusimy ok 10 minut, aż sos odparuje, stanie się gęsty, doprawiamy do smaku solą 3. W pomidorach robimy 4 dołki, wbijamy w nie jajka i trzymamy całość na ogniu
Słodki Kompromispostaramy się w najbliższym czasie rozpalić ogień pod rusztem :) Zanim to jednak nastąpi, wcześniej przygotowaliśmy dla Was przepis na konfiturę z czerwonej cebuli. Idealnie komponuje się z grillowanymi mięsami i warzywami. Jest lekko słodka, ale jednocześnie ostra, z wyczuwalnym aromatem rozmarynu. Wspaniale by było, jeśli do jej przygotowania użyjecie świeżych gałązek tego zioła. Ja niestety nie miałam(...)piórka. 2. Na patelni na oliwie z oliwek delikatnie szklimy cebulę. 3. Gdy się zeszkli dodajemy miód - chwile karmelizujemy. 4. Dodajemy ocet balsamiczny, owoce jałowca (opcjonalnie) i rozmaryn. 5. Dusimy cebulę na małym ogniu pod przykryciem, aż się zrobi całkowicie miękka. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem. Konfiturę z czerwonej cebuli podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno :) Smacznego
W kuchni KatiePierogi w Polsce zna każdy. Nie muszą być jednak tylko z kapustą i grzybami, mięsem, czy ruskie. Raz na jakiś czas warto zdecydować się na inne nadzienie, które to tradycyjne danie uczynią wykwintnym! Do przygotowania pierogów z burakiem i kozim serem potrzebujemy: 500g. mąki do pierogów (Poznańska typ 500) 250ml. maślanki Duży burak Dwie gruszki Kozi ser Jałowiec Oliwa(...)minut. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni pieczemy przez godzinę buraka zawiniętego w folię aluminiową. Studzimy i obieramy. Buraka kroimy na cieniutkie plastry. Zmiksowaną gruszkę dusimy na dwóch łyżkach oliwy z białej trufli na małym ogniu. Czekamy, aż gruszka nieco odparuje i zgęstnieje. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Wykrawamy krążki jak na tradycyjne pierogi. Na każdym krążku układamy
MarcinChefwłącznie z sałata na której zostały podane parówki na ciepło. Pamiętajmy jednak, że nim sięgniemy po parówki sprawdźmy ich skład i wybierzmy te które mają w sobie najwięcej mięsa i najmniej składników z grupy E ... Pamiętajmy również, że te kolorowe opakowania na których napisano iż to produkt przeznaczony jest dla dzieci nie zawsze kryją w sobie skład który(...)smaku sałata masłowa do podania PRZYGOTOWANIE: Cukinię oraz paprykę kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy do rondla posmarowanego oliwą podduszamy 7 minut, podlewamy wodą, dodajemy ketchup i doprawiamy do smaku, dusimy kilka minut do odparowania wody i wyłączamy grzanie. Parówki rozcinamy – uwaga by nie przekroić na pół, w środek wkładamy warzywny farsz, układamy parówki w naczyniu i zapiekamy w piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikartce jako autorstwa Magdy Gessler, niestety nie zapisałam źródła. Oczywiście jest on zmodyfikowany, gdyż w oryginale kawałki kurczaka były pieczone jedynie w piekarniku przez 20 minut. Ja uwielbiam, gdy mięso leciutko odchodzi od kości, nie jest gumowate, więc wcześniej podsmażyłam i poddusiłam je na patelni. Danie wyszło bardzo pyszne i sycące, a i kasza nikomu nie przeszkadzała Składniki: - 4 ćwiartki(...)moździerzu ząbkami czosnku z 1 łyżeczką soli oraz pół łyżeczki papryki w płatach. Odstawić na 15 minut. Podsmażyć na oleju do zrumienienia, dodać 1/4 szklanki wrzącej wody i dusić przez godzinę. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20 minut, aż skórka będzie złota i chrupiąca. Cebulę pokroić w kostkę
dom-agi.pl