mięso duszone - 8529 przepisów (strona:398/569)

GULASZ Z WARZYWAMI – TANI I SZYBKI! 193

przepis na taki jednogarnkowy gulasz – niesamowicie aromatyczny , bardzo sycący. Dodatkiem do warzyw zamiast mięsa są tutaj dobrej jakości parówki – śmiało możemy zastąpić nimi kurczaka czy też mięso wieprzowe / gulaszowe. Danie robi się błyskawicznie! Podane z pajdą chrupiącego, świeżego chleba jest świetnym pomysłem na szybki, sycący obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * parówki – 4 szt * marchew – 2 szt * pieczarki(...)oraz szczyptą chili i przesmażamy. Dodajemy pokrojoną w krążki marchew, pieczarki oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Zalewamy bulionem, wrzucamy obrane ze skórki, pokrojone drobno pomidory i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut aż warzywa zmiękną, a pomidory się rozgotują. Dodajemy pokrojone parówki, dokładnie mieszamy , doprawiamy solą oraz pieprzem ina wolnym ogniu gotujemy ok. 10 minut. Zalewamy słodką śmietanką , doprowadzamy

Ostra na Słodko
Szybkie Danie A'la Gulaszowe 76

Składniki: 600 g mięsa wieprzowego lub wołowego 2 duże cebule 4 papryki konserwowe 6 ogórków konserwowych 2 łyżki suszonej mielonej papryki (1 ostra i 1 słodka) 4 ząbki czosnku 1 szklanka wody doprawić: oregano, bazylią i majerankiem wegeta i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięsko umyć i pokroić w kostkę. Obsypać lekko papryką mieloną i posiekanymi ząbkami czosnku. Razem wymieszać(...)mięska. Ogórki i paprykę pokroić z kostkę, dodaj na patelnię. Zmniejszyć ogień lub moc kuchenki. Do szklanki wody wsypać przyprawy, mieszać i wlać do patelni. Wszystko przemieszać i przykryć. Dusić około godzinki. Podawać z ryżem :) Smacznego

ClauditteMissCooking
Duszone poliki wołowe 168

Atelier by Roszak  byłam już kolejny raz i jak zwykle nauczyłam się czegoś nowego. Tym razem tematem przewodnim była wołowina. Przygotowaliśmy idealny stek z polędwicy (nauczyłam się flambirować :)), duszone ogony wołowe, a także policzki wołowe na ostro. Te ostatnie okazały się tak pyszne, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :) Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 8 osób(...)równolegle do ścięgien. Wkładamy do naczynia do zapiekania. Paprykę kroimy w paski, papryczki chilli kroimy w krążki i pozbawiamy pestek. Cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku w plasterki. Mięso polewamy olejem "od serca", żeby dokładnie przykrył mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane warzywa, mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Po tym czasie

My Culinary Art
Polędwiczki w sosie cebulowym 150

dzięki dodatkowi sosu – niezwykle pyszna. Główną rolę ogrywała na obiedzie właśnie polędwiczka , dlatego też podałam ją tylko z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną , by nie zabić smaku mięsa. Wszyscy oblizywali talerz! Polecam! SKŁADNIKI: * polędwiczka wieprzowa – 2 szt * duża cebula – 3 szt * mąka – 1 czubata łyżka * bulion – ok. 300 ml * ocet winny – 1 łyżka * cukier(...)osobnego rondelka i blendujemy. Polędwiczki oczyszczamy , kroimy w plastry , delikatnie przygniatamy ręką. Posypujemy solą , pieprzem , a następnie smażymy na wolnym ogniu do miękkości. Miękkie zalewamy przygotowanym sosem i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy gorące np. z kaszą. Smacznego

Ostra na Słodko
Bitki schabowe w sosie pietruszkowym 324

schabu bez kości,  2 ząbki czosnku,  1/2 pęczka pietruszki,  sól, pieprz,  2 łyżki oliwy z oliwek,  bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia. Mięso umyć, osuszyć pokroić na kotlety, każdy lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, zaś natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z oliwą. Masą(...)sól,  biały pieprz.  Cebule obrać i drobno posiekać, czosnek zaś przecisnąć przez praskę. Zeszklić na odrobinie oleju. Wlać bulion gorący oraz śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami bulionu. Dusić około 15 minut na małym ogniu.  Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem, sokiem oraz skórką z cytryny.  Gorące kotlety

Z miłości do słodkości
Curry z dyni z warzywami i kurczakiem 234

Niepozorne danie jednogarnkowe "z resztek" jakie kryją się w lodówce (prawie) każdego z Was ;) Składniki: dynia do 1 kg 3 małe marchwie cebula (użyłam niewykorzystanych środków

Taste Of My Day
Kurczak z warzywami i kaszą gryczaną 148

zastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego dnia, jaglaną, drugiego pęczakiem, ryżem czy nawet makaronem. Lub zupełnie zrezygnować z mięsa i przygotować danie wegetariańskie, nawet fit:) Życzę smacznego! Składniki: pierś z kurczaka 1 średni pomidor duża garść mrożonej żółtej fasoli 1 mała cebula około szklanki (250 ml od herbaty) kaszy(...)ząbek czosnku, marynujemy w przyprawach i kilku łyżkach oliwy z oliwek, na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną w piórka cebulę, pokrojonego w kostkę pomidora oraz mrożoną fasolę, dodajemy kurczaka, dusimy lekko pod przykryciem, kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu – zwykle 15 minut, wykładamy ją na talerz, dodajemy mięsno – warzywny sos, posypujemy serem i natką. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Delikatne drobiowe pulpeciki z pieczarkami i kaszą jaglaną w sosie jarzynowym 151

drobiu. Ty najlepiej wiesz, jakie Wy lubicie przyprawy, więc takie właśnie dodaj do mięska. Drukuj Delikatne drobiowe pulpeciki z pieczarkami i kaszą jaglaną w sosie jarzynowym Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebulka 2/3 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 4 starte na tarce jarzynowej średnie pieczarki Ulubione przyprawy 1 łyżka mąki Sos 1 duża marchewka(...)maśle klarowanym lub oleju. Przekładamy pulpety na talerz. Do pozostałego na patelni tłuszczu, dodajemy łyżkę mąki. Chwilę podsmażamy. Dolewamy wywar. Powinniśmy uzyskać gęsty sos. Do sosu wrzucamy pulpeciki i dusimy jeszcze 20 min. Jeśli sos jest bardzo gęsty, dodajemy ciut wody. Jeśli sos jest za rzadki, dodajemy 1/2-1 łyżki mąki i go redukujemy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/delikatne-drobiowe-pulpeciki-kasza-jaglana-sosie-jarzynowym/ MieszamWGarnku

Mieszam w Garnku
Kurczak z warzywami i kaszą gryczaną 173

zastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego dnia, jaglaną, drugiego pęczakiem, ryżem czy nawet makaronem. Lub zupełnie zrezygnować z mięsa i przygotować danie wegetariańskie, nawet fit:) Życzę smacznego! Składniki: pierś z kurczaka 1 średni pomidor duża garść mrożonej żółtej fasoli 1 mała cebula około szklanki (250 ml od herbaty(...)ząbek czosnku, marynujemy w przyprawach i kilku łyżkach oliwy z oliwek, na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną w piórka cebulę, pokrojonego w kostkę pomidora oraz mrożoną fasolę, dodajemy kurczaka, dusimy lekko pod przykryciem, kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu - zwykle 15 minut, wykładamy ją na talerz, dodajemy mięsno - warzywny sos, posypujemy serem i natką

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie 149

szklanka rosołu mąka rozprowadzona w wodzie do zagęszczenia sosu . koperek do posypania Pieczarki z cebulką drobniutko kroimy , wręcz siekamy i podsmażamy na złoty kolor na patelni . Odstawiamy do wystygnięcia . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy pieczarki z cebulką ,surowy, nieugotowany ryż , sól , pieprz do smaku i dokładnie mieszamy -wyrabiamy na jednolitą masę . Kapustę spażamy w dużym garnku we wrzątku(...)Stawiamy na gazie i podsmażamy , jak zacznie pachnieć pieczoną kapustą , zalewamy dwiema szklankami wody , wrzucamy kostkę rosołową , solimy ,nakrywamy resztkami liści kapusty , których nie zużyliśmy . Przykrywamy szczelnie pokrywką i dusimy na małym ogniu około 50-60 minut , pilnując , by woda zanadto nie odparowała i w razie potrzeby uzupełniamy ją. Po tym czasie , zlewamy wywar z gołąbków ,doprawiamy solą , pieprzem , śmietaną

Ogrodnik w podróży
Gołąbki w sosie pomidorowym 134

gotujemy w posolonej wodzie około10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Do mięsa dodajemy ostudzony ryż, cebulę, pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Z kapusty zdejmujemy po jednym liściu, odcinamy zgrubienia, nakładamy na niego farsz i zwijamy tak jak krokieta(...)mąkę, wszystko raem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienia. Dodajemy kilka łyżek sosu, mieszamy i całość wlewamy do sosu. Gołąbki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze kilka minut.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Ratatuja na "szybko" z naturalnym ryżem 220

szybko" zajmie nam ok. 30 minut. Wystarczy pokroić składniki, doprawić i podsmażyć. Ja najczęściej podaję ja z ryżem lub makaronem. Jeśli same warzywa wam nie wystarczą i lubicie mięso tak jak mój M, można podsmażyć piersi z kurczaka i je razem z ratatują podać. SKŁADNIKI : 1 czerwona papryka  1 żółta papryka  1 cebula  1 mała cukinia(...)cebulę w drobną kostkę tak samo suszone pomidory. Cebulę, tymianek podsmażamy na patelni, tak aby nie zarumieniały. Dodajemy warzywa, chwilę podsmażamy, dorzucamy pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Dusimy do miękkości lub tak jak ja lubię, gdy warzywa są lekko al dente. Całości doprawiamy, posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem. Co lubię w takich daniach, szybkość

Basia w kuchni
SCHAB PO KUJAWSKU W PRZYPRAWACH 153

Wyśmienity kotlet w delikatnej marynacie z wódki , czosnku i pietruszki.Świetne danie obiadowe.Kruche , delikatne i rozpływajace się mięso , doskonały na wspólne biesiadowanie przy rodzinnym stole.Polecam.! 70 dag.schabu 2 łyżki miodu 2 łyżki wódki 1 ząbek czosnku 1 cytryna 2 pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól pieprz *********************** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Przygotowujemy marynatę z miodu wymieszanego(...)czosnkiem , pieprzem i zalać resztą marynaty.Przykryć, zostawić na noc w lodówce .Wyjąć i osuszyć , smażyć na silnie rozgrzanym oleju , posolić , przełożyć do rondla , dodać masło , skropić marynatą i dusić 15 minut.Podajemy z ziemniakami z wody,frytkami i surówkami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Placki ziemniaczane z fetą i szpinakiem 158

węgiersku" to sami wiecie jak wygląda, zwłaszcza kiedy zamówimy go w restauracji. I jak ciężko wstać po nim od stołu :) Piszę "lubiłam" bo dawno nie jadłam takie klasycznego, z mięsem, sosem, papryką, z wyczuwalnym kminkiem.  Te mniejsze klasyczne placuszki ziemniaczane jem również znacznie rzadziej. Ale tak od czasu do czasu, traktując je jako "cheat meal", który podkręci uspokojony już(...)masła  150 g fety  3 czubate łyżki mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia  Przygotowanie: W rondelku topimy masło i dusimy na nim szpinak, aż liście będą miękkie. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na chwilę odstawiamy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tradycyjnie trzemy na tarce lub pomaga

bistro mama
Karkówka po cygańsku kluskami śląskimi 2487

Świetne danie mięsne, karkówka w roli głównej, duszone mięsko, zachwyca swoim aromatem i kruchością, dla smakoszy mięs w sosie, wprost idealne, no i dodatek w postaci klusek śląskich czyni z tego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad... Składniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony(...)łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości 1 cm. ( nie rozbijamy) posypujemy przyprawami do mięsa i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy na oliwie po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą pokrojoną w plasterki . Do rondla dodajemy wszystkie składniki na sos i zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania