ugotuję dodatki (a jak nie to i z chlebem zjemy, lubimy;)). Jak nie masz kiełbasy lub planujesz grilla - zrób leczo z samych warzyw i podaj jako dodatek do grillowanych mięs, rewelacja! :) ja taki sos robię w słoiki na zimę, mam nawet na blogu przepis, o TUTAJ (klik) . P.s. Zrobię nowe zapasy sosu to wymienię zdjęcia, bo delikatnie mówiąc - są paaaskudne(...)musi być bardzo drobno). W dużym garnku rozgrzewamy trochę oleju, przesmażamy kiełbasę z każdej strony, następnie wrzucamy cebulę i szklimy. Po chwili dodajemy paprykę i cukinię, mieszamy, i dusimy na małym ogniu, aż warzywa puszczą sok i zmniejszą objętość (cukinia zmniejszy o połowę, dlatego ważny jest duży garnek na początku, by pomieścił wszystkie składniki i można było go przykryć
Kolorowy PrzepisownikBOLOGNESE , WEGETARIAŃSKIE Z SOCZEWICĄ Uwielbiam wszelkiego rodzaju eksperymenty związane z przygotowywaniem tradycyjnych potraw, ale w wersji wegetariańskiej. Czemu? .... A no dlatego, że w mojej rodzinie nie lubimy zajadać się mięsem dzień w dzień, a poza tym, jest to fajna alternatywa dla dzieci i osób uważających na sylwetkę i zdrowo się odżywiających. Dobrze mieć taką bazę przepisów - oczywiście sprawdzonych i smacznych(...)obrać i rozdrobnić zetrzeć na tarce. Rozdrobić selera (drobno posiekać na desce lub w melakserze). Na klarowanym maśle w dużym garnku poddusić drobno posiekaną cebulę i dodać wszystkie warzywa. Dusić 5 minut, po czym dodać pokrojony lub wyciśnięty czosnek. Do garnka dodać suchą soczewicę, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień, wlać wino, zagotować, następnie wlać gorący bulion, dodać
Calzonella.comLodówka po brzegi zapchana wszelkiego rodzaju warzywami zdobytymi na targu. Sama nie wiedziałam co chcę przygotować. Padło zatem na gulasz. Wegetariański, wszak królewicz mój mięsa jeść nie może :) Fotogeniczny to on nie jest ;) Ale w smaku....niebiański z lekką nutka piekła ;) Same zdrowe produkty wskoczyły do gulaszu: 3 małe bakłażany 2 fioletowe marchewki 2 średnie czerwone papryki 1 mała(...)mniejsze kawałki jarmuż. Później paprykę i bakłażan. Doprawić przyprawami. Od czasu do czasu podlewać wywarem i zamieszać. Na sam koniec dodać posiekany czosnek, chilli i kolendrę. Dusić jeszcze około 15 min. W sumie około 45 min. 1 kubek kaszy jaglanej 2 szklanki wody Kaszę przepłukać na sicie pod zimną wodą, następnie przelać ją wrzątkiem. Ilość wody
Jemy PijemyDanie stworzone jak zwykle podczas sprzątania lodówki ☺Ponieważ chciałam wykorzystać mięso wołowe, dodałam go do potrawy, ale bez mięsa potrawa również będzie znakomita. Może stanowić wtedy np. dodatek do tradycyjnego schabowego czy mielonego albo być daniem samodzielnym. Składniki: -300 g mielonej wołowiny (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)minut, po czym odcedzamy. Do rondla z rozgrzanym olejem wsypujemy pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażamy lekko i dodajemy kminek, curry i oczyszczone wcześniej ziemniaki. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ugotowaną fasolkę, wysmażoną wołowinę, pokrojone w paski papryki oraz w plasterki cukinię. Można podlać niewielką ilością gorącej wody, aby potrawa
Kulinarne przemysleniaPenne all'arrabbiata Dzisiaj dzień pikantnych potraw, więc będzie na ostro. I do tego szybko. Inaczej mówiąc szybko i wściekle, bo 'arrabbiato' po włosku oznacza właśnie
Pełny talerzSzybko, smacznie i zdrowo. Dla mnie byłoby smacznie nawet bez dodatku kurczaka, no ... ale jak się ma mięsożercę w domu, to bez mięsa ani rusz ;-) Bardzo lubię taki jednogarnkowe dania. Zawsze robię sporą porcję i obiad na 2 dni mamy z głowy. Za każdym razem trochę zmieniam składniki i przyprawy, żeby nie było, że wciąż jemy(...)przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojony w talarki por, dodajemy posiekany czosnek, pokrojone papryki, a na końcu pokrojone pieczarki. Całość lekko solimy i pieprzymy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie gotujemy kaszę bulgur (ok. 15 minut na małym ogniu). Kiedy warzywa są już miękkie przekładamy do nich ugotowaną kaszę. Mieszamy, podlewamy kilkoma
Walijskie PichcenieWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Leczo jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować leczo bez mięsa, będzie równie smaczne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania lecza będziemy potrzebować: 1 kg papryki 1 kg pomidorów 600 g dobrej kiełbasy 1 papryczka chili 300 g cebuli 5 łyżeczek koncentratu(...)pojemności około 4 litrów, rozgrzewam niewielką ilość oleju i podsmażam cebulę przez około 3 minuty, tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję paprykę, papryczkę chili, wodę, mieszam i duszę pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po około 15 minutach, gdy papryka jest prawie miękka, dodaję pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie
Uwaga Babcia Gotujerodem z PRL-u. Pojawiało się ono na stole u cioci na imieninach jak i w barach, gdzie mężczyźni po ciężkim dniu w pracy chodzili pokrzepić umęczone ciało i duszę. Bo nie ma co się oszukiwać, galareta z nóg wieprzowych idealnie komponuje się z lodowatą czystą wódką. Zakąska wręcz idealna, pod każdego rodzaju spotkanie zakrapiane wysokoprocentowym żytnim alkoholem. W przygotowaniu(...)Jeśli na nogach wieprzowych jest jeszcze szczecina to opalamy włosy nad palnikiem. Nogi i golonkę płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby przykryła mięso. 2. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Gdy na powierzchni wywaru zaczną zbierać się szumowiny to zbieramy je za pomocą łyżki cedzakowej. 3. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki
W kuchni Katiewięcej takich miejsc. Odwiedziliśmy Der Elefant w Warszawie na Placu Bankowym. Miejsce magiczne, przez kilka lat było ruiną i z przykrością spoglądałam na niszczejącą kamienicę, która kiedyś miała wielką duszę. Na całe szczęście po odnowieniu wygląda zjawiskowo, a lokal jest w samym centrum z pięknym dziedzińcem. Wchodząc do środka od razu poczułam się jak w domu, miła obsługa i szatnia(...)szoku. Jedzenie the best do tego ogromne porcje, tak naprawdę najadłam się przystawką którą był tatar wołowy z marynowanymi kurkami, cebulą i przepiórczym jajem. Daniem głównym były pyzy z mięsem w sosie z boczniaka, a na deser zaserwowali budyń waniliowy z wodą różą - tylko nie myślcie, że nie dałam rady, zjadłam wszystko do samego końca :) Jednak, każde miejsce ma jakiś
Niezły Młynekkrólicze bogate jest w witaminy (szczególnie w witaminy z grupy B) i mikroelementy (sole żelaza, wapnia, magnezu, potasu, cynku, miedzi, manganu) Mając na uwadze walory odżywcze i dietetyczne, spożycie mięsa króliczego zaleca się przede wszystkim ludziom starszym, dzieciom i osobom cierpiącym na skazę białkową. Sos na bazie śmietany jest naprawdę przepyszny. Polecam! Według mnie królik jest o wiele smaczniejszy(...)maśle w głębokim garnku. Na tłuszczu w którym się smażył zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Przełożyłam do cebuli królika. Wlałam wodę,przykryłam i dusiłam około godziny. Pod koniec wlałam śmietanę. Królika można podawać z makaronem, ziemniakami lub kaszą. Smacznego
potrawyregionalnekuchni, jednak mam nadzieję, że danie które dziś przygotowałam spełania warunki weganizmu. Sądzę także, że będzie smakowało wszystkim fanom kuchni indyjskiej, jak i tym którzy na codzień jedzą mięso, lecz dla odmiany lubią zjeść coś innego, bezmięsnego, ale o ciekawym, intensywnym smaku. Zapraszam na pyszne i aromatyczne danie kuchni indyjskiej, które wyśmienicie może posłużyć za danie główne, ponieważ(...)pokrojoną cabulę aż lekko zbrązowieje. Dodać czosnek i imbir, mieszać i smażyć przez około 1 minutę. Dodać mieszankę przypraw, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory, następnie ciecierzycę i ziemniaki. Zagotować i dusić pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną (około 15-20 minut). Pod sam koniec gotowania dodać przyprawę garam - masala. Jeżeli danie nie jest wystarczająco kwaskowe można dodać nieco soku z cytryny
Codzienne GotowanieNajlepszą kapustkę duszoną robi moja Mama - ma to po mojej Babci ;) Zaraz po nich plasuje się ta przyrządzana przez moją Teściową. Do tej pory sama nie robiłam tego sezonowego przysmaku. Po części dlatego, że zawsze któraś z wyżej wspomnianych kobitek podrzucała nam porcję kapusty "na wynos". Po części z obawy, że tak jak z mamowymi mielonymi - nie dorównam(...)ilość wywaru na wybranym mięsie. Najlepiej, żeby był to indyk, wtedy kapustka będzie i chuda i zdrowa, a jednocześnie "kleista". W tym czasie kapustę szatkujemy i lekko solimy. Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kapustkę i marchew startą bądź dowolnie pokrojoną. Dodajemy posiekany szczypior i koper. Możemy dodać małą młodą cebulę dla zaostrzenia smaku. Doprawiamy vegetą. Gotujemy do miękkości kapusty
Kuchnia po mojemułyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody farsz: 1 duży pomidor mięso z kurczaka- my wybraliśmy ugotowane mięso z udka ponieważ jest znacznie delikatniejsze niż mięso z piersi kurczaka 15 g pora 150 g sera żółtego sos: 100 g pora odrobina oliwy z oliwek wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany(...)około 30 cm średnicy. Nakładać sos. sos: Por umyć, pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć na oliwie, dodać przyprawy, po czym gdy por się zarumieni dodać wywar z kurczaka. Dusić przez kilka minut aż wywar troszkę odparuje. Dodać sos sojowy i sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Dusić jeszcze przez chwilę aż smaki się połączą. Zdjąć por z ognia, dodać
KreatywnePinyjest powszechnie stosowana w diecie wegetariańskiej.Co ciekawe pomaga w odchudzaniu, gdyż przyśpiesza metabolizm, daje uczucie sytości na długo i jest składnikiem wielu diet odchudzających.Może z powodzeniem zastąpić mięso. Jako, że dodaje energii, a tego mi potrzeba, postanowiłam ja w końcu poczynić. Myśląc o Agacie i jest spacerach brzegiem Pacyfiku , powstało to proste, ale jakże zdrowe i pełne aromatów(...)Wsypałam na wierzch mrożony bukiet 9 warzyw. Dokroiłam cukinię, pora,kapustę. Posoliłam lekko . Jeszcze kilka kropel oleju rydzowego i szczypta szafranu. Ciekawe czy Agata lubi szafran? Zamknęłam pokrywę i dusiłam około pół godziny. Po otwarciu pokrywy danie prezentuje się właśnie tak jak tu na zdjęciu. Nic nie uleciało w powietrze, nic się nie wylało, wszystkie dobroci zostały w każdym ziarenku
Z Kuchni Do KuchniW ramach ulepszania tego, co i tak jest dobre, wpadłam na pomysł, aby dopieścić chyba wszystkim znaną fasolkę po bretońsku kukurydzą i przyprawą garam masala. Garam
Zofiana