tych małych, złotych darów lasu jest nie za wiele. Można je za to kupić w sklepach albo na bazarkach. Uwielbiam te małe grzybki, ponieważ idealnie łączą się makaronem, mięsem, różnymi sosami czy w śniadaniowej jajecznicy. Ze świeżych, w sezonie korzystam, aż do przejedzenia, ale kilka porcji po przesmażeniu zamrażam na zimę (surowe będą po rozmrożeniu gorzkie). POLĘDWICZKI Z KURKAMI(...)lodówki. Zamarynowaną polędwicę kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie pięścią (nie używam tłuczka, bo polędwica jest za delikatna). Plastry polędwicy obsmażamy na patelni, a następnie podlewamy wodą i dusimy około 40 minut. W tym czasie można przygotować kurki. Kurki trzeba oczyścić, duże pokroić. Cebulę musimy pokroić w pióra. Na oddzielnej patelni rozpuszczamy 3 - 4 łyżki masła, na którym
Bon appetit mon amieKulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska(...)jajka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli białko Wykonanie: Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać kapustę, wodę i przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć i dusić do momentu aż kapusta będzie miękka. Farsz ostudzić i wyciągnąć z niego ziele angielskie i liść laurowy. Przygotować ciasto: Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. W mleku rozpuścić
Mama Gotujeimponująca i bardzo apetyczna. Karmazyn to niezwykła drapieżna ryba. Występuję w morzach północnych i zachodnim Atlantyku. Pod charakterystyczną czerwoną skórką kryje się smaczne, mało ościste, kruche, średnio tłuste białe mięso. Doskonale smakuje w każdej postaci, możemy go usmażyć, upiec, ugotować na parze lub uwędzić. Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 kg filetów karmazyna(...)patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, a następnie dorzucamy pory. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy marchewkę, wlewamy wino, chwilę je odparowujemy i dodajemy śmietanę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykrywką przez 15 minut. W razie potrzeby, gdyby sos był za gęsty, podlewamy go niewielką ilością wody. Filety myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy
Kulinarne przygody Gatitylepiej? :) Zatem dzisiaj przepis na gołąbki z mięsem i kaszą pęczak, a za kilka dni wersja wegetariańska: z czerwonym ryżem i kaszą bulgur. 1 kapusta włoska 1 kg mielonego mięsa wołowo- wieprzowego 1,5 szklanki pęczaku 1 cebula 1 łyżka masła lub margaryny 1 jajko sól, pieprz Zewnętrzne liście kapusty odkładamy na bok, są niezbyt urodziwe więc gołąbków z nich(...)solą i pieprzem. Zawijamy farsz w liście kapusty. Dno garnka wykładamy zewnętrznymi liśćmi, których nie wykorzystaliśmy podczas parzenia. Przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, zalewamy wodą z parzenia liści i dusimy ok 1-1,5 godziny. Podajemy z sosem pomidorowym który przygotowujemy następująco: 1 szklanka wody z kapusty 1 puszka pomidorów pól szklanki wody łyżka masła 1 łyżeczka cukru sól, pieprz
Marder&Marder ManufactureNiezły pasztet, jak to mówią! A ten jest naprawdę całkiem niezły. Bez dodatku mięsa, z ciecierzycy i czerwonej soczewicy. Lekki, przyjemny i łagodny w smaku. Pysznie smakował na pajdce chleba jedynie z dodatkiem świeżej gałązki natki. Prosto i smacznie, czyli tak, jak lubię. Ten przysmak może posłużyć nam jako dodatek kanapkowy, jako propozycja na towarzyskie spotkanie, kolację lub zimną przekąskę(...)szczypta suszonego tymianku 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie Soczwicę przepłukać na sicie. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć soczewicę oraz pokrojoną drobno marchewkę, delikatnie podsmażyć, podlać wodą i dusić kilka minut. Ciecierzycę odcedzić, przełożyć do blendera. Zmiksować / zblendować na gładką masę. Przełożyć do dużej misy. Teraz czas na zblendowanie soczewicy z marchewką. Masę soczewicową połączyć z masą z ciecierzycy
Raj dla Podniebieniasię z nami swoją wiedzą kulinarną i opowiadała anegdotki z kuchnią włoską w roli głównej. Jest specjalistką od kuchni klasycznej jak i regionalnej Włoch. Poprzez gotowanie wyraża swoją artystyczną duszę. Fot. Magda Ghia Fot. Magda Ghia W trakcie spotkania uczyliśmy się jak przygotować tradycyjne włoskie ciasta na makaron: Ciasto bez użycia jajek Ciasto z pszenicy durum Dobra mąka to podstawa(...)wyszło, prawda ? Lasagne gotowa do pieca ! W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: Lasagne classica (klasyczna włoska lasagne) Lasagne vegetarian (wegetariańska lasagne) Pappardelle alla lepre (makaron pappardelle z sosem na bazie mięsa królika) Strascinati broccoli e salsiccia (włoski makaron w kształcie kluseczek z dodatkiem brokuła i włoskiej kiełbaski) Cristina, dziękuję pięknie za tak miło spędzony czas ! Było pracowicie, bardzo pysznie i sympatycznie. Warsztaty
Kulinarne przygody Gatitypiersi kroimy w paski, a następnie te kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy nasze kawałki mięsa i posypujemy je dokładnie solą ziołową. Mieszamy tak, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawie. Kurczaka smażymy na małym ogniu, co jakiś czas obracając. Usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni i odstawiamy na chwilę na bok. W garnku gotujemy makaron według instrukcji(...)dodajemy wcześniej usmażone ziołowe kawałki piersi z kurczaka, mieszamy. Całość przyprawiamy pieprzem (obsypujemy delikatnie po wierzchu) i dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz wodę z mąką. Dokładnie wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem na minimalnym ogniu do czasu zgęstnienia sosu (około 7-8 minut, mieszając co jakiś czas). Pod koniec próbujemy i opcjonalnie doprawiamy pieprzem i solą. Ze względu na dodatek
Słodkie okruszkiJest wiele osób, które w pizzy lubią chrupiący brzeg, ja do nich należę. Postanowiłam zrobić pizzę z dużym, solidnym, chrupiącym brzegiem. Do pizzy nie dodałam żadnych wędlin, ani mięsa i wyszła równie pyszna. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 3,5 szklanki mąki, 40g świeżych drożdży, 350 ml letniej wody niegazowanej, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki cukru(...)około 10 minut wyrabiam ciasto. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Sos: Cebulę drobno posiekam i szklę na oliwie. Dodaję pomidory z puszki. Duszę przez około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. 3. Cebulę kroję w piórka. Pieczarki kroję w plasterki, paprykę w paski, pomidora w półplasterki, a ogórki
Tradycyjna kuchnia Kasipięknej książce "Kulinaria francuskie" *. Przepis jest prosty, minimum przypraw - tylko sól i pieprz. Kurczak wyszedł rewelacyjnie! Naprawdę warto było spróbować, bo teraz wiem jak może smakować dobre, kurze mięso! Korpus i skrzydełka były bazą do małego rosołu. *"Kulinaria francuskie" pod redakcją Andre Domine wydanie polskie 2005 (wydawnictwo Baran i Suszyński, Kraków) składniki 1 kurczak sól , świeżo zmielony pieprz(...)skrzydełka odłożyć na wywar. Na dużej, głębokiej patelni roztopić mało, obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron na jasny kolor. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać wino i 500 ml wody, dusić pod przykryciem przez ok 20 - 30 minut. W tym czasie obrać cebulę, opłukać i osuszyć pieczarki, usunąć nóżki. Na pozostałym maśle usmażyć na małym ogniu cebulki i grzyby. 5 minut
Stare GaryCiecierzyca należy do (niestety zapomnianych) roślin strączkowych. Jest świetnym źródłem białka, dzięki czemu bardzo dobrze służy jako zamiennik mięsa. Zawiera także znaczne ilości błonnika, który m.in. zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Obniża również poziom glukozy oraz poprawia gospodarkę lipidową, co pomaga w leczeniu cukrzycy. Warto zatem włączyć ją do swojego menu, szczególnie że odpowiednio doprawiona może być naprawdę(...)odstawiamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości ok. 1-1,5 h. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem, dodajemy szpinak i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy pod przykryciem do odparowania większości wody. Na końcu dodajemy ciecierzycę, mieszamy, doprawiamy pieprzem i chwilę dusimy. Wykładamy na talerz i posypujemy pokruszoną fetą. 1 porcja zawiera: 392 kcal
Powiedz dietom nieSłynna sycylijska potrawa z bakłażanów, którą można podawać zarówno na ciepło jako dodatek do mięsa, albo na zimno jako przystawkę. Istnieje wiele metod jej przygotowania, ale są one do siebie bardzo podobne. Ja korzystałam z przepisu Jamiego Oliwiera z książki "Włoska Wyprawa Jamiego". Składniki: 1 bakłażan 2-3 duże pomidory 1 czerwona cebula kapary oregano ząbek czosnku łyżka kaparów garść(...)posiekać. Gdy kawałki bakłażana się przyrumienią, dodać czosnek, cebulę i pietruszkę i smażyć jeszcze kilka minut. Dorzucić oliwki, kapary i ocet. Po wyparowaniu octu dodać grubo posiekane pomidory i dusić na małym ogniu do miękkości, około 15 minut. Spróbować przed podaniem i w razie konieczności doprawić solą, pieprzem i octem
wyzwania kuchenneDanie bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Niestety nie każdy lubi mięsa na słodko. Ja na szczęście nie mam z tym problemów, więc mogłam przygotować sobie takie pyszne danie na wczorajszy obiad. Jeśli też lubicie takie połączenia to polecam. Składniki (dla 2 osób) : 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki curry 2 świeże brzoskwinie lub brzoskwinie z puszki 1 jogurt naturalny(...)pokrojone w kostkę brzoskwinie. Po kilku minutach (jeśli brzoskwinie są z puszki to trzeba podsmażyć je krócej) dodać jogurt i doprawić do smaku. Na koniec dodać kurczaka i dusić jeszcze przez chwilę pod przykryciem. Danie podawać z ugotowanym na sypko ryżem
Pasja Smakudrobno. Mrożony szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu pod przykryciem, gdy liście się rozmrożą odparowujemy wodę zwiększając gaz, gdy woda odparuje dodajemy posiekany czosnek i całość jeszcze chwilę dusimy kilka razy mieszając na małym ogniu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Odstawiamy do wystygnięcia. Odsączone z oleju suszone pomidory, awokado oraz mozarellę kroimy w dość(...)oliwy na patelni smażymy na średnim ogniu po kilka kawałków piersi z kurczaka aż do osiągnięcia złocistego koloru z jednej i drugiej strony powierzchni każdego kawałka. Po usmażeniu kawałki mięsa możemy je odsączyć od tłuszczu na papierowym ręczniku(jednak nie jest to konieczne), a kolejno odstawiamy do ostudzenia. W dość głębokiej misce delikatnie mieszamy wszystkie składniki wraz z dressingiem
Symfonia SmakówSkładniki: 500 g żołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego kawałek selera 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu 2 łyżki masła klarowanego 1
O kuchni z uczuciem