była surowa w środku. Jeśli nie zdecydowaliście się na jej przekrojenie warto po zgrillowaniu skórki zawinąć pierś w folię aluminiową i dodać odrobinę masełka i położyć na grillu, by mięso upiekło się w środku. Przed podaniem kurczak powinien "odpocząć", więc wykładam go na deskę i czekam aż wchłonie soki. Po tym czasie kroję go w paski, ale jeśli będziecie(...)piórka. Smażymy aż się zeszkli, a następnie posypujemy ją łyżeczką cukru i smażymy do lekkiego zbrązowienia. Gdy cebula będzie miała już ładny kolor na patelnię wlewamy pół szklanki wody. Dusimy do odparowania płynu. Po tym czasie do cebuli dodajemy sos pozostały z marynowania kurczaka, zagotowujemy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie przelewamy wszystko do blendera i blendujemy
Cooking Monsterkolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przygotowania potrawy z makaronem, od przepisów na domowy makaron zaczynając, poprzez makaronowe dania z warzywami, mięsem, rybami, owocami morza, na słodkich i lub makaronowych daniach kończąc. Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek i od 50 lat , jako dyplomowany mistrz kucharstwa, realizuje cele zgromadzenia(...)dente. Odcedź. Cebulę obierz i posiekaj drobno, to samo zrób z czosnkiem. W rondlu rozgrzać olej kokosowy i wrzucić czosnek oraz cebulę lekko je soląc, zeszklić i przykryć. Dusić na malutkim ogniu kilka minut. Nie doprowadzić do przypalenia cebuli bo zgorzknieje. Międzyczasie świeże pomidory lub puszki pomidorów całych bez skóry, doprowadzić w garnku do wrzenia, dodać kilka listków bazylii, sól
Z Kuchni Do Kuchnisię szczególnym uznaniem wśród panów, ale i wśród pań znajdą się amatorki na to pyszne mięso, bo prawidłowo przygotowane rozpływa się dosłownie w ustach. Warto zaopatrzyć się w dobre mięso i kupić golonki u miejscowego rzeźnika. Do przygotowania w domu polecam praktyczne, małe, przednie golonki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa. Składniki: 4 przednie(...)usty. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Na kapuście ułożyć golonki i pozostałą kapustę. Podlać całość bulionem lub 1,5 szklanki bulionu i 1,5 szklanki cydru i dusić do miękkości 2 godziny. W międzyczasie można golonki obrócić podawać z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!różnych dań z makaronami, także zapiekanek. Bardzo smakuje także do klasycznego mielonego z ziemniakami lub innego mięsa. Jeśli chcecie możecie do takiego sosu dodać paski / kostkę piersi z kurczaka i podać z kaszą lub ryżem. Polać burgery? :) A gdy wystygnie można dodać go do .... śledzi. Eksperyment? Ale smaczny:) Taki śledzik z warzywami w smacznym i aromatycznym sosie. Po prostu ekspresowe(...)lubczyk do smaku świeży mały pęczek koperku masło klarowane Co robimy? na maśle przesmażamy cebulkę, gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek; po chwili dodajemy cukinię, pieczarki i paprykę, przyprawiamy, dusimy wszystko do miękkości; pod koniec dodajemy musztardę z serkiem i wodę, mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku, dodajemy drobno posiekany koperek, proste? Proste i smaczne:), zatem smacznego - teraz pozostał
Zasmakuj Kuchniniewielkiej ilości. A no i jeszcze troszkę marchewki z rosołu. Dziś pomyślałam że jak sam coś ugotuje to chętniej spróbuje. A że marzyłam o obiedzie innym niż mięso z ziemniakami to wybór padł na leczo. Uwielbiam tą jesienną potrawę, która w zimie smakuje jeszcze lepiej. Składniki: cukinia dwie papryki 20 dkg pieczarek cebula mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej puszka(...)patelni na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy pieczarki, paprykę i cukinię. Chwilę podsmażamy. 3. Gdy warzywa puszczą sok przesypujemy wszystko do garnka, wlewamy szklankę wody i dodajemy kostkę rosołową. Dusimy na wolnym ogniu aż warzywa zmiekną. 4. W tym czasie doprawiamy pierś kurczaka, kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oleju. Gdy zmięknie przekładamy do garnka z warzywami
Mama z miastaFilet z kurczaka to bardzo wdzięczne mięso do kuchennej obróbki. Można z niego wyczarować tysiące przepysznych dań :) Dziś będzie klasycznie. Bo filet w sosie pieczarkowym to swoista klasyka ... ale jakże pyszna klasyka prawda? Filety przyrządzone w ten sposób są soczyste, a śmietanowo-pieczarkowy sos dodatkowo podkreśla ich smak. Składniki: 1 podwójna pierś(...)kroimy na pół, jeśli uda nam się kupić małe, zachowujemy w całości. Przekładamy na patelnię. Podsmażamy chwilę mieszając. Do podsmażonych z cebulą pieczarek przekładamy filety. Podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 20 minut na małym ogniu. Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy koperkiem. Podajemy z ryżem albo ziemniakami
Walijskie Pichcenieprzygotowaniu. Dzisiejsza moja propozycja składa się z boczku, najlepiej, gdy jest surowy i wędzony. Podczas smażenia uwalnia się niezwykły aromat, który unosi się w całym mieszkaniu, uwielbiam wędzone mięsa, ich smak i zapach zaspokaja całe zapotrzebowanie na sól w tej potrawie. Pieczarki, które podsmażamy z boczkiem nie stają się mdłe, ładnie przechodzą smakiem boczku, podkreślając go. Makaron z boczkiem(...)pokroić w drobną kostkę, dodać do boczku, zezłocić. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do boczku, smażyć około 15 minut. Makaron ugotować. Do boczku z pieczarkami wlać śmietanę i mleko, dusić około 5-10 minut, dodać 4 łyżki pietruszki. Dorzuć do sosu makaron, wszystko smażyć razem około 5 minut, tak, żeby makaron cały pokrył się sosem. Doprawić solą i pieprzem, posypać
dom-agi.plananasem w mleczku kokosowym. Danie zainspirowane jednym z przepisów Pascala. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a dość ciekawe i nietypowe w smaku. Przypadnie do gustu zwłaszcza fanom połączenia smaku mięsa i owoców. Szczerze polecamy! Ilość porcji: 4 Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego 2 pomidory ( można zastąpić ½ puszki pomidorów w całości) 2 cebule ½ ananasa(...)wrzątkiem i kroimy w kosteczkę. Ananasa również obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy mleczko kokosowe, pół szklanki wody oraz dorzucamy pomidory i ananasa. Doprawiamy szczyptą kurkumy i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Czekamy na zgęstnienie sosu, doprawiamy solą i pieprzem. Zieloną pietruszkę myjemy pod bieżącą woda i siekamy. Dodajemy pod koniec duszenia na patelnie. Danie podajemy z ciepłym
Kolizje Smaków3 udka 200 g brukselki 3-4 łyżki śmietany 1 cebula sól pieprz szczypta kminku szczypta lubczyku tłuszcz do smażenia ok 700 g ugotowanych ziemniaków 1
Gotowanie jest łatwepory dość często goszczą na moim stole. Taki pasztet jest świetną alternatywą dla ciężkich, smażonych, mięsnych potraw, może być także ukłonem w stronę gości, którzy nie jedzą mięsa, dbają o sylwetkę lub ze względów zdrowotnych są na diecie lekkostrawnej. Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną - przepis: Składniki: 200 g kaszy gryczanej niepalonej kawałek selera (350 g) 2 marchewki 1 większa(...)oczyść i drobno poszatkuj. Cebulę lekko podsmaż na rozgrzanym oleju (pilnuj, by się nie przypaliła lub nie zarumieniła zbyt mocno, wystarczy ją zeszklić), dodaj starte na tarce warzywa. Całość duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, by warzywa zmiękły (dobrze jest to robić na patelni z grubym dnem lub powłoką zapobiegającą przywieraniu, nie trzeba wtedy dodawać już grama
Moje QulinariaZiemniaki faszerowane mięsem, pomidorami, ryżem… może czymś jeszcze? Wykaż się inwencją! Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 250 g mielonego mięsa wołowego 1 średni pomidor 1 średnia cebula 3 łyżki natki 3 łyżki umytego ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz Składniki (sos) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1½ szklanki wrzącej wody sól Składniki (pozostałe) 6 dużych(...)ziemniaki. Układać w garnku otworem do góry. Skłądniki sosu wymieszać i podlać ziemniaki. Przykryć najpierw talerzem, a potem pokrywką. Gotować 5min. w wysokiej temperaturze, a potem zmniejszyć ogień i dusić około 30min. Sprawdzić, czy ryż jest miękki. Podawać z jogurtem przyprawionym czosnkiem. Artykuł ETLİ PATATES DOLMASI, czyli faszerowane ziemniaki pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyoddaniu krwi musi uzupełniać poziom żelaza, dlatego częściej niż zazwyczaj na naszym stole gości wątróbka. Tym razem wieprzowa, gdyż ponoć zawiera więcej żelaza niż drobiowa i z mięsa jest ono lepiej przyswajalne niż z roślin. Przygotowanie jest bardzo proste i syn praktycznie sam ją przygotował, no może z niewielkim wkładem doradczym z mojej strony. Wyszła bardzo smaczna, był bardzo dumy(...)strony do lekkiego zrumienienia. Zdjąć z patelni. Do gorącej patelni po smażeniu wątróbki włożyć cebulę pokrojoną w pióra, zeszklić, ewentualnie dodać oleju. Na cebulę wyłożyć wątróbkę, wlać wodę i dusić pod przykryciem 8 - 10 minut. Pod koniec posolić do smaku, wymieszać i jeszcze chwilę dusić do rozpuszczenia się soli. Podawać dowolnie z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, ewentualnie z domowym
Kuchcik gotujePrzy braku czasu wszelkie dania jednogarnkowe i zapiekanki bardzo ułatwiają życie:) A że dodatkowo są bardzo lubiane wśród domowych pożeraczy to pojawiają się na stole często
Magiczna kuchnia Dariiwersji na ciepło i na zimno np.jako domową wędlinkę. Z patelni, grilla czy jak w tym przypadku jako składnik do sosu, na obiad. Kurczak, to łatwe do obróbki mięso i poradzą sobie z nim świetnie nawet osoby mało przebywające w kuchni. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 szalotka 1/2 czerwonej marynowanej papryki 1 szklanka mrożonych mini(...)kurczaka umyć, pokroić w cienkie plasterki, obtoczyć mąką i lekko podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki szalotkę, mini marchewki i pokrojonego pora. Przykryć pokrywką i dusić 5 minut dorzucić paprykę, ananasa, pędy bambusa sok z pomarańczy, sok z ananasa, koncentrat pomidorowy i miód. Dusić kolejne 5 minut.Na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek,lubczyk, świeżą bazylię, tymianek
Gosia gotujeproste do zrobienia danie - soczewicę z warzywami. Soczewica z warzywami jest posiłkiem uniwersalnym, to coś na kształt gulaszu z soczewicy, jednak jest nieco gęściejsza.U mnie wersja bez mięsa, jednak, gdy tylko macie ochotę możecie do niej dodać kawałki kiełbaski,szynkę czy kawałki pieczonego kurczaka. SKŁADNIKI 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 – 3 cebule 500 g kawałek dyni(...)Warzywa obieram, ścieram na grubej tarce i dodaję do cebuli. Podsmażam razem przez kilka minut aż zmiękną. Dodaję soczewicę, przyprawy, dolewam około 700-800 ml wody lub bulionu i duszę średnio 15-20 minut. Podaję na ciepło, najlepiej z ryżem i jogurtem naturalnym SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaPRZYGOTOWANIA: Na samym początku przygotowuję farsz. Mięso w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki pieprzu gotuję by mięso było miękkie. Następnie studzę. Mięso mielę w maszynce do mięsa. W garnku rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Smażę by cebul była rumiana. Natkę pietruszki drobno siekam. Składniki farszu łączę ze sobą dodając surowe(...)gotującej wody wlewam 5 łyżk Polskiego Oleju Rzepakowago, dzięki niemu pierogi się nie skleją. Wkładam max 10 sztuk pierogów, gotuję ok 7-8 min. Między czasie przygotowuję duszoną cebulkę z boczkiem. Cebulę drobno kroję. Do garnka wlewam olej a następnie wrzucam pokrojony boczek i cebulę oraz przyprawy. Duszę ok 4-5 min na małym ogniu. Ugotowane pierogi polewam
Gotowanie PatkiWarzywa i mięso z kurczaka jak najbardziej wpisują się w Naszą wizję poniedziałkowych "fitów", a już ich połączenie bez zbędnych tłustych dodatków z pewnością. Takie obiady mogłabym jeść codziennie, gdyż z warzywami i kurczakiem możemy tworzyć niezliczoną ilość kompozycji smakowych, które mi osobiście się chyba nigdy nie znudzą. Potrawka warzywna z kurczakiem SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 cukinia(...)podsmażamy aby nie był surowy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę, z papryk usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Przygotowane warzywa dodajemy na patelnię. Dusimy ok 15 minut, a po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę, obrane pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiaromatyczna zupa cebulowa, którą modyfikuj ę w zależności od upodobań. Z upę w wersji wegetariańskiej przygotowuj ę z wywaru warzywnego, bez dodatku mięsa, za to z du ż ą ilością świeżego tymianku i szałwii. Dzi ś postawiłam na wersj ę dla mięsożercy z dodatkiem wywaru mięsnego(...)foglie d'alloro 3 rametti di timo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w cienkie plasterki. W dużym garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę, którą dusimy do miękkości ok. 10 min. Dodajemy speck pokrojony w kawałki, 3 gałązki tymianku, 3 listki laurowe i 2 listki szałwii. Przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę dusimy
La grande e la piccola cuocasię chwalić ale zupa jest palce lizać!, fantastyczna w smaku, zdrowa i bardzo sycąca. Prawdą jest, że moi Panowie kręcili nosem na jej kolor i oczywiście narzekali na brak mięsa, ale cóż kuchnia serwowała dzisiaj zupę cukiniową z grzankami czosnkowymi więc kto głodny to do łyżek :). Składniki: 3 małe cukinie lub 1 duża 2 marchewki liść selera mała pietruszka(...)kostkę ziemniaki, smażymy razem kilka minut, aby ziemniaki też się przyrumieniły. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę oraz marchewkę, pietruszkę i seler, zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, dusimy razem przez ok. 30 minut. 3. Rozgotowane warzywa dokładnie blędujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i jeszcze chwile razem gotujemy. 4. Kromki chleba smarujemy masłem lub oliwą i wcieramy wyciśnięty
Apetyczna babeczkazanosi… To proste i bardzo pożywne danie, chyba najlepiej smakuje z kromką pysznego, najlepiej domowego chleba…. Nie jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania. Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:) Żeberka w kapuście – składniki: 1 kg żeberek 1 kg kapusty(...)kostkę. Podsmażyć na patelni i dodać do kapusty i żeberek. Podlać około pół szklanki wody, dorzucić kilka listków laurowych, troszkę soli i ziarenka pieprzu. Przykryć naczynie pokrywką i dusić na małym ogniu niecałe dwie godziny. Sprawdzać w międzyczasie czy woda wyparowała i w razie potrzeby trochę dolać ale nie dużo, żeby nie wyszedł kapuśniak…;) Smacznego Post Żeberka w kapuście
UgotujmyTo.pl