mięso duszone - 8529 przepisów (strona:418/569)

Zupa z indyka i shitake 170

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bezcenne . Shitake mają fajny mięsny smak więc idealnie współgrają z indykiem. Dobrze , ale coś też trzeba z nich zrobić , były już smażone , duszone , a’la schabowy itp . Czas na lekką i pyszną zupę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)golonki indycze pozbawione skóry ( jak dodaję śmietankę 30 %, to zdejmuję skóry i tłuszcz, żeby zachować równowagę ) . Wszystko zalewamy 4 L wody , solimy , dokładamy kostki rosołowe i gotujemy aż mięso będzie odchodzić od kości . Odławiamy mięso , zdejmujemy z kości ( kości dla pieska , a mięso, dodamy później do zupy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Pozostały wywar razem

Ogrodnik w podróży
Żeberka w kapuście 167

Składniki: 2 kg żeberek 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawa do żeberek rozmayn świeży lub suszony słodka papryka pieprz cayenne liść

Życie zaczyna się w kuchni
Kluski ziemniaczano-serowe 192

posypania stolnicy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko do gotowania 1 łyżka soli na ok. 2,5 litra wody Przygotowanie: . Ugotowane ziemniaki ( jeszcze ciepłe) przeciskamy przez praskę, albo dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy do masy ziemniaczanej zmielony twaróg lub przeciśnięty przez praskę, mieszamy. Do masy ziemniaczano-serowej wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje mąki, wyrabiamy aż masa będzie gładka(...)Można je zahartować pod bieżącą zimną, aby się nie posklejały. Kluski najlepiej smakują z sosami, podsmażaną cebulką, czy skwarkami Pyszne też są podsmażane na patelni. Dzisiejsze kluski podałam z mięsem mielonym w sosie paprykowym na bazie pasty paprykowej i sosu sweet chili . Smacznego! The post Kluski ziemniaczano-serowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa meksykańska 182

dawna chciałam zrobić meksykańską, ale ona trochę ostra jest, a niestety moje dziecko ostrego nie lubi. Zrobiłam, pozmieniałam kilka składników, nie dawałam ostrej papryki, tylko słodką i wędzoną, mięso zamieniłam na indyka . Zupa wyszła bardzo smaczna, w sam raz dla dzieci, moje zadowolone, że pyszna zupka była :-) Zupkę można podać bez dodatków, z serem lub nachosami. Porcja duża, wychodzi spory(...)czosnek. Smażę przez chwilkę, następnie dodaję pokrojoną w drobną kostkę paprykę, podsmażam 5-6 minut. Dodaje pokrojonego w kostkę indyka, oraz wszystkie przyprawy ( w tym 1 łyżeczkę soli). Całość dusimy około 10 minut, czas od czasu mieszamy. Teraz wrzucamy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną, którą przelewamy ciepłą wodą, przed wrzuceniem do garnka. Mieszamy, dodajemy pokrojone pomidory z puszki, ja miałam

kruche babeczki
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z pulpecikami 229

osoby: Fasolka: - 0,5 kg oczyszczonej z końcówek fasolki szparagowej. Fasolkę ugotować do półmiękkości - ma być miękka, lecz nadal delikatnie chrupać przy przegryzaniu. Odcedzić. Pulpeciki: - 30 dag mięsa mielonego - 1 mała kajzerka namoczona w wodzie/mleku - 1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej - 1 małe jajko - 1 płaska łyżeczka soli - 3-4 łyżki mąki pszennej - 3-4 łyżki oleju Wszystkie składniki dokładnie wyrobić(...)Następnie posiekać. W rondlu po smażeniu pulpecików na rozgrzanym oleju podsmażyć marchewkę, jak będzie szklista dodać cebulkę i czosnek. Smażyć chwilę, następnie dodać pomidory, wodę, sól, pieprz i cukier. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie pomidory się rozpadną. Następnie do sosu należy przełożyć pulpeciki, dusić jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie do potrawy można

kawawszklance
KRÓLIK DUSZONY S. ANASTAZJI 276

  Jakiś czas temu wujek obiecał mi królika no i słowa dotrzymał.Ogromna dla mnie radość bo to wspaniałe,pyszne i zdrowe mięsko.Dobrze się też

Niespełnione zdolności kulinarne
Schab pieczony w sosie pieczarkowym 180

Zapraszam dziś na pyszny i soczysty schab w sosie pieczarkowym. Pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły dzień np. z kluskami. Polecam. Składniki: 1

Ewusiowe Smaki
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) 161

miałam pół główki białej kapusty. Połączyłam, przyprawiłam i wyszedł mi bardzo smaczny, odchudzony bigosik. Oczywiście nie ma to jak bigos z mięsem (najlepiej lubię z wołowiną lub kurczakiem), więc mięso czy podsmażoną kiełbasę można dodać :) jednak mi po Świętach chciało się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam trochę, bo Mąż tak przygotował i podał :) Taki bigos jest(...)zimnej wodzie, odciskamy i siekamy trochę drobniej. Białą także siekamy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Do garnka przekładamy kapustę kiszoną i startą marchewkę, podlewamy szklanką wody. Dusimy kilka minut od zagotowania, następnie dorzucamy kapustę białą, dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie i razem dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż obie kapusty i marchewka będą miękkie

Kolorowy Przepisownik
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z WARZYWAMI 146

więcej włosów niż 100 dziennie :-)  Soczewica, będzie głównym składnikiem mojego aktualnego menu - w 100 g mamy aż 9,02 przyswajalnego białka, co daję nam porządny zastępczy składnik za mięso. Podobno w pojedynkę nie jest to pełnowartościowe białko, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów ale w parze np. z ziemniakami lub produktami mącznymi ( ukochane pierogi) może stworzyć porządne źródło białka(...)ziarna  kolendry. Kiedy zacznie wydobywać się aromat z przyprawy wrzucić cebulę.Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, czosnek, na końcu dodać jarmuż ( tylko liście bez łodygi)i pomidory. Dusić chwilę, następnie połączyć z wywarem i dodać soczewicę. Doprawić w/w przyprawami do smaku. Podawać na gorąco

pieprzny smaczek
Perliczka w pomarańczowej marynacie 147

godzin w solance, a potem „suszyć” kilka godzin w lodówce. Jak widać – na gotową potrawę trzeba trochę poczekać, ale efekt jest tego wart. Delikatne, soczyste, kruche mięso w oszałamiającej marynacie z pomarańczy, imbiru i miodu.   Składniki: – 1 perliczka (waga ok. 1,2-1,3 kg) – 200 ml soku pomarańczowego – 2 łyżki startego świeżego(...)stroną do dołu). Po około 40 minutach przygotować glazurę. Masło roztopić, dodać oliwę, miód, sos sojowy i paprykę. Wyjąć perliczkę z piekarnika i odkryć. Polać sosem,w którym się dusiła. Następnie za pomocą pędzelka kuchennego posmarować perliczkę przygotowaną glazurą. Piec dalej, już bez przykrycia przez około 50 minut. Co jakiś czas smarować pozostałą glazurą i polewać sosem, żeby zapobiec wysuszeniu

Pociąg Do Kuchni
Leczo z kiełbasą i cukinią 119

Czerwona papryka, dojrzałe pomidory i złocista cebula to najważniejsze składniki węgierskiego leczo. Dla Węgrów leczo to zupełnie pospolity posiłek, który potrafi przyrządzić każdy. Można je podawać w połączeniu z mięsem i dodatkami, takimi jak ryż, jednak samo w sobie stanowi danie prawie wegetariańskie. Prawie, gdyż przyrządzane jest na bazie słoniny, której używa się jako produktu podstawowego do wszystkich potraw przyrządzanych(...)szerokim garnku rozgrzewamy olej lub smalec i na średnim ogniu przysmażamy kiełbasę i cebulę, posypujemy mieloną papryką. Następnie dodajemy pokrojone pozostałe warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem około 30 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z cukinią w sosie śmietanowym 282

Pyszne letnie danie bez mięska - makaron i cukinia. Proste, smaczne danie z pierwszymi cukiniami zerwanymi z mojego warzywniaczka. składniki: 250 g makaronu, użyłam tasiemki Czanieckiej 2

Monia miesza i gotuje
Prosta chińszczyzna 388

Czasem mam ochotę zjeść coś rodem z Chin, jednak nie mając w spiżarni większości najczęściej potrzebnych składników, stawiam na proste rozwiązania. Taka jest właśnie moja chińszczyzna

Pasja Smaku
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 193

kilka minut) - doskonały zamiennik do wytrawnych wypieków, pieczywa i mięsa mielonego 2 łyżki wody zmieszane z 1 łyżką oleju i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia (nie stosujemy do mięsa) Uwaga - białka jajek można zamrażać, przed wykorzystaniem wyjąć z zamrażalnika i pozostawić na noc w lodówce do całkowitego rozmrożenia. Kaffir (limonka kaffir) - liście i skórka Można zastąpić skórką z limonki(...)aromatyczny, ale też najłatwiejszy w użyciu). Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz z ziemniakami, fasolką szparagową i ciecierzycą 136

powstał szybki, ale bardzo konkretny w smaku gulasz. Bez grama mięsa, ale zupełnie nie odczujecie jego braku. Dlaczego? Zawarte w ciecierzycy białko, z powodzeniem zastępuje w tym daniu mięso, którego nie lubię. Ten obiad można przygotować na dwa dni, będzie idealny, jeszcze lepszy na kolejny dzień! Jest w nim fasolka szparagowa, oprócz ciecierzycy i ziemniaków ostra papryka w proszku, nieco(...)szerokim garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Obsmażamy krótko. Do warzyw dodajemy kawałki obranego czosnku' puszkę pomidorów pelati, mieszankę curry i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy. Dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki i fasolka będą miękkie. Warzywa mają być nie za twarde, ale mają zachować swoją strukturę. Na koniec doprawiamy do smaku. Gulasz podajemy z odsączoną i opłukaną

Moja smaczna kuchnia
Por duszony z papryką i pomidorem 190

duszony por Aromat papryki i pomidorów w połączeniu z duszonym porem, daje nam potrawę. Która nie tylko świetnie pasuje, jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.  Ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie składniki  dla czterech osób 2  pory 1 cebula czrewona 2 czerwone papryki 5 pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka(...)całość doprawiamy pieprzem ( i ewentualnie solą), dodajemy słodką paprykę i  nakrywamy przykrywką, dusząc przez 10-15 minut. Uduszone pory nakładamy   na talerze i podajemy same lub z mięsem, oraz innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Pieczarkowe gołąbki 178

szklanki ) pieprz , sól do smaku 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 1 jajko 0,5 kg pieczarek 1 łyżka – płaska domowego warzywka ( tu przepis ) lub innego suszu warzywnego Mięso mielone wykładamy do miski . Cebulkę i pieczarki ( połowę ilości pieczarek podsmażamy , drugą zostawiamy ) , siekamy i podsmażamy na patelni , studzimy , dodajemy do mielonego . Dodajemy kaszę ( kaszę dodajemy surową , nie ugotowaną ) , jajko(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) go w pierwszej kolejności , nie powinny się otworzyć nawet jeśli ich nie zwiążecie nitką . Dusimy chwilkę pod przykryciem , jak poczujemy że jest zbyt mało wody ( czasem kapusta jej nie puszcza ) dolewamy około 1-1,5 szklanki wody i dusimy dalej , kontrolując by zanadto nie odparowała

Ogrodnik w podróży
Pierogi z mięsem i kapustą 229

gotowania i smażenia dwie piersi z kurczaka kilo kapusty kwaszonej przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przy pierogach zawsze zaczynam od farszu. Kurczaka kroję w kawałki, obsmażam na oleju, przyprawiam i duszę pod przykryciem do miękkości. W tym czasie kapustę obsmażam na drugiej patelni na małym ogniu. Jeżeli nie możecie smażyć potraw ze względu na ograniczenia w diecie polecam kurczaka(...)zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans lub dłużej aby ciasto ostygło. Miękkie mięso rozdrabniam widelcem i mieszam z kapustą. Próbuję i ewentualnie doprawiam. Kiedy farsz będzie gotowy zostawiam wszystko do przestygnięcia.  Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy

prawdziwe jedzenie
Lasagne.... warzywne 245

Lasagne kojarzy się głównie z mięsem mielonym i sosem pomidorowym lub ze szpinakiem i beszamelem. My sobie dziś zrobimy wegetariańskie lasagne, w każdym razie bardzo zdrowe, bo warzywa będą grillowane. Składniki płaty lasagne, te przyjechały do mnie z Monflacone bukiet 9 warzyw Iglotex cukinia baby por bazylia i tymianek- świeże pieprz ziołowy Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim(...)grillowej marki  Florina  z kolekcji Gardino . Gotową cukinię odkładamy na bok razem ze sparowanym bukietem warzyw. Do rondla wkładamy łyżkę masła i pokrojonego w dyski pora. Dusimy pod przykryciem. Można dodać łyżkę nawet dwie, wody. Następnie dajemy bazylie oraz tymianek- tyle ile lubimy.   są zdrowe, nie zaszkodzą,w ręcz przeciwnie, mogą sporo pomóc. Kolejno dodajemy

Z Kuchni Do Kuchni
Faszerowane roladki schabowe 132

Schab – mięso , które u mnie gości niestety ciągle za rzadko. Z resztą mięso ogólnie rzadko u mnie gości , bo jak wiecie ja z tych , co kluchami wolą się obżerać ;) Postaram się to zmienić , bo jak wiecie można z niego wyczarować przeróżne wspaniałe dania! I dziś mam dla Was przepis na roladki schabowe. Faszerowane warzywami są fantastycznym pomysłem na obiad(...)roladkę. Zapinamy wykałaczką lub zawijamy nicią. W garnku rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną w piórka cebulę i wkładamy nasze roladki. Obsmażamy z każdej strony , a następnie na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Co jakiś czas obracamy i podlewamy bulionem lub ciepłą wodą. Na sam koniec doprawiamy do smaku i zajadamy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 263

skrobi kukurydzianej zamiast tradycyjnej mąki. Zapiekanka z mnóstwem smakowitych warzyw z dodatkiem podsmażonej polędwiczki wieprzowej, pychotka. Pominęłyśmy tym razem również sos pomidorowy, który zazwyczaj dodajemy. Wyszła wręcz genialna. Aromat duszonych warzyw był cudny, smak również. Na pewno będzie powtórka tego dania i to już niebawem. Przepis na ok.8 porcji. Można przygotować z połowy porcji. U nas część została(...)poodcinać błony i pokroić na dość cienkie kawałki. Każdy kawałek rozdusić w dłoni, (rozpłaszczyć), oprószyć pieprzem i odstawić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego i obsmażyć partiami kawałki mięsa do zrumienienia. Odstawić na talerz i podsmażyć następną partię. Po podsmażeniu całego mięsa na patelnię dodajemy łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę cebule. Podsmażamy je chwilę same

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania