mięso duszone - 8529 przepisów (strona:421/569)

Pieczona frittata z dynią (Frittata al forno con zucca) 192

Pieczona frittata z dynią, z dodatkiem wędzonej szynki, aromatyzowana świeżą szałwią i tymiankiem, to niezwykle smaczne ale również szybkie i proste danie

La grande e la piccola cuoca
Kurczak z brzoskwiniami i papryką 196

Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, puszka brzoskwiń, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, zielona papryka, czerwona papryka, 1 kostka rosołowa, łyżka estragonu, 1 łyżka ziół

Pobite gary Barbary
Pasta z bakłażana z papryką 193

tylko 2 procenty to cukry. Natomiast trzeba pamiętać, że podczas smażenia bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka i wtedy już jest bardziej kaloryczny. Dlatego też warto bakłażana piec lub dusić, a nie smażyć na patelni. Jego piękna fioletowa skórka zwiera mnóstwo antycjanów, które mają działanie antyoksydacyjne, czyli krótką mówiąc hamują proces utleniania substancji drogocennych dla naszego organizmu. Wartości odżywcze(...)zamknąć w słoiku. Na blogu znajdziecie garść inspiracji: bakłażan zapiekany z serkiem pieczony bakłażan z zata'arem zapiekany bakłażan z pęczakiem roladki z grillowanego bakłażana ajwar bakłażan faszerowany z mięsem roladki z bakłażana z kozim serkiem caponata pasta z bakłażana grillowane bakłażany z fetą tagliatelle z bakłażanem i adżiką ------------------------------------------------------------- Pasta z bakłażana Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2  upieczone

Kulinarne przygody Gatity
Pieczony bakłażan 201

tylko 2 procenty to cukry. Natomiast trzeba pamiętać, że podczas smażenia bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka i wtedy już jest bardziej kaloryczny. Dlatego też warto bakłażana piec lub dusić, a nie smażyć na patelni. Jego piękna fioletowa skórka zwiera mnóstwo antycjanów, które mają działanie antyoksydacyjne, czyli krótką mówiąc hamują proces utleniania substancji drogocennych dla naszego organizmu. Wartości odżywcze(...)zamknąć w słoiku. Na blogu znajdziecie garść inspiracji: bakłażan zapiekany z serkiem pieczony bakłażan z zata'arem zapiekany bakłażan z pęczakiem roladki z grillowanego bakłażana ajwar bakłażan faszerowany z mięsem roladki z bakłażana z kozim serkiem caponata pasta z bakłażana grillowane bakłażany z fetą tagliatelle z bakłażanem i adżiką Pieczony bakłażan Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 duże bakłażany sól

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak z ryżem w sosie sojowym 237

szybki obiad w pracowity dzień - jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut, jeżeli wcześniej zamarynujemy mięso, a efekt jest naprawdę smakowity. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 250 gram ryżu basmati, 6 łyżek sosu sojowego ciemnego, 1/2 cytryny, 1 zielonej papryki, 2 cebul dymek wraz ze szczypiorem, pęczka natki świeżej kolendry, 4 cm kawałka świeżego(...)cebul dymek pokrojony w centymetrowe kawałki. Całość smażyłem na dużym ogniu jeszcze przez około minutę, po czym dodałem marynatę, w której marynowałem kurczaka i 150 ml wody. Całość dusiłem przez minutę, po czym dodałem ryż i pół pęczka grubo posiekanej natki kolendry. Danie wymieszałem na patelni i nałożyłem na talerze. Posypałem pozostałą natką kolendry, delikatnie skropiłem olejem sezamowym i posypałem

Wyprawy kulinarne
Zapiekane naleśniki z pieczarkami i kurczakiem 363

Przepis na pyszne naleśniki z farszem z pieczarek i kurczaka, zapiekane w piekarniku. Z podanych proporcji wychodzi ok 12 sztuk. Składniki: Naleśniki: 2,5 szklanki mleka

e-PrzepisyKulinarne
Pałki z kurczaka, dramstiki z patelni. Błyskawiczne danie obiadowe i imprezowe. 254

Pałki z kurczaka, u nas zwane dramstikami, pieczone na patelni przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Całe udka wolę z kombiwaru, przepis jest na moim blogu tu

Kuchnia z widokiem na ogród
Gulasz z wołowiną i papryką 151

A może tak na rozgrzanie gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek i warzywa konserwowych. Wyszedł pyszny, sycący można go jeść łyżkami. Mięsożercy będą zachwyceni. Do tego

wesoła kuchnia
Kibiny ze szpinakiem 257

Szpinak z twarogiem zapiekany w kruchym cieście. Wiosenne zielone wydanie Litewskich kibin. Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk:     30 dag mąki  

Apetyczna babeczka
Tarta cebulowa inaczej 238

Za oknami szaro i pada… nic właściwie nie wskazuje, że Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów chciałam jeszcze

UgotujmyTo.pl
Młoda kapusta z kurkami, tymiankiem i jałowcem podana na grzankach z piwem Pilsner Niemiecki 142

pyszną i kruchą kapustę w pełni postanowiłam ją wykorzystać. Duet z kurkami udał się niesamowicie, taka kapustka smakuje świetnie i jest idealną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa. Piwo typu Pilsner niemiecki pasuje bowiem idealnie do ziół takich jak tymianek czy jałowiec ale co oczywiste do dań kuchni niemieckiej, w której kapusta występuje dość często w różnych formach. Takie(...)dodajemy do reszty składników. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy piwem, które szybko odparuje i pozostawi jedynie swój niepowtarzalny smak. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory. Całość dusimy 45-60 minut, aż kapusta znacznie zmniejszy swoją objętość, na wolnym ogniu. Podajemy na grzankach z piwem typu Pilsner niemiecki, które najlepiej smakuje kiedy jest schłodzone do 8 stopni. Grzanki

Mango Papaja
Młoda kapusta z kurkami, tymiankiem i jałowcem podana na grzankach z piwem Pilsner Niemiecki 158

pyszną i kruchą kapustę w pełni postanowiłam ją wykorzystać. Duet z kurkami udał się niesamowicie, taka kapustka smakuje świetnie i jest idealną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa. Piwo typu Pilsner niemiecki pasuje bowiem idealnie do ziół takich jak tymianek czy jałowiec ale co oczywiste do dań kuchni niemieckiej, w której kapusta występuje dość często w różnych formach. Takie(...)dodajemy do reszty składników. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy piwem, które szybko odparuje i pozostawi jedynie swój niepowtarzalny smak. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory. Całość dusimy 45-60 minut, aż kapusta znacznie zmniejszy swoją objętość, na wolnym ogniu. Podajemy na grzankach z piwem typu Pilsner niemiecki, które najlepiej smakuje kiedy jest schłodzone do 8 stopni. Grzanki

Mango Papaja
Wspaniałe curry z okrą i cukinią. 235

mieszankę bakłażana i fasolki szparagowej. Najwięcej potraw z okrą jest w kuchniach azjatyckich i z południa USA. W USA często pojawia się w gumbo, gęstej zupie z warzywami i mięsem. W Polsce najczęściej możecie kupić ją w zalewie w puszkach, mrożoną lub w lepszych sklepach z azjatyckimi produktami. Więcej informacji na temat okry i dlaczego warto ją jeść znajdziecie TUTAJ(...)puszkę mleczka kokosowego, które wlewamy do patelni i mieszając zagotowujemy. Kiedy mleczko zacznie się gotować dodajemy okrę, paprykę, cebulę, cukinię oraz ostrą papryczkę. Doprawiamy pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dusimy całość do miękkości od czasu do czasu mieszając. Na koniec, kiedy warzywa są już kruche, dodajemy czerwoną fasolę, połowę pokrojonej dymki i kiełków. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Danie

vegetanie
Wędzone roladki z kurczaka z ryżem brokułowym 239

Inspirując się książka Konrada Gacy Kuchnia Fit postanowiłam stworzyć coś własnego i przyznam, że wyszło bardzo smacznie :-). Dowiedziała się, w trakcie lektury, że szczypiorek ma w

sierotka maRysia w kuchni
Tydzień z podrobami: Serce wieprzowe zapiekane ze szpinakiem 212

Co sądzicie o gotowaniu z podrobów? Niezwykle jestem ciekawa Waszego zdania na temat tych właśnie, konkretnych produktów ;) Serca są przez kucharzy mniej odtrącane niż inne podroby

Życie zamknięte w smaku
Kiszone cytryny według przepisu Magdy Gessler 525

doczekać się efektu. Zapach jest przepiękny, smak w potrawach niepowtarzalny. Polecam Wam ten smaczny sposób na urozmaicenie wielu potraw :) Kiszone cytryny to przysmak kuchni arabskiej i izraelskiej. Podkręcają smak duszonych mięs i warzyw. Cieniutko pokrojone można dodawać do sałatek. Ich smak kocha się lub nienawidzi. Ja pokochałam je :) z pewnością będą często gościć w mojej kuchni(...)wszelkich dań z kasz - posiekana doda takiego smaku i aromatu, że aż chce się jeść, jako dodatek do dań z ryb - np. ćwiartka podana na talerzu, do pieczonego mięsa, do marynowania mięs przed pieczeniem, do dipów, sosów i twarożków, do zup, do soków warzywnych. Skórka kiszonej cytryny jest delikatna w swojej strukturze, podobna do kandyzowanej. Można ją bez obaw zjeść

Codzienna kuchnia niecodzienna