mięso duszone - 8529 przepisów (strona:421/569)

Młode ziemniaki duszone z warzywami 168

Danie stworzone jak zwykle podczas sprzątania lodówki ☺Ponieważ chciałam wykorzystać mięso wołowe, dodałam go do potrawy, ale bez mięsa potrawa również będzie znakomita. Może stanowić wtedy np. dodatek do tradycyjnego schabowego czy mielonego albo być daniem samodzielnym. Składniki: -300 g mielonej wołowiny (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)minut, po czym odcedzamy. Do rondla z rozgrzanym olejem wsypujemy pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażamy lekko i dodajemy kminek, curry i oczyszczone wcześniej ziemniaki. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ugotowaną fasolkę, wysmażoną  wołowinę, pokrojone w paski papryki oraz w plasterki cukinię. Można podlać niewielką ilością gorącej wody, aby potrawa

Kulinarne przemyslenia
Penne all'arrabbiata 154

Penne all'arrabbiata Dzisiaj dzień pikantnych potraw, więc będzie na ostro. I do tego szybko. Inaczej mówiąc szybko i wściekle, bo 'arrabbiato' po włosku oznacza właśnie

Pełny talerz
BULGUR Z KURCZAKIEM CURRY I WARZYWAMI 235

Szybko, smacznie i zdrowo.  Dla mnie byłoby smacznie nawet bez dodatku kurczaka, no ... ale jak się ma mięsożercę w domu, to bez mięsa ani rusz ;-)  Bardzo lubię taki jednogarnkowe dania.  Zawsze robię sporą porcję i obiad na 2 dni mamy z głowy.  Za każdym razem trochę zmieniam składniki i przyprawy, żeby nie było, że wciąż jemy(...)przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojony w talarki por, dodajemy posiekany czosnek, pokrojone papryki, a na końcu  pokrojone pieczarki. Całość lekko solimy i pieprzymy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie gotujemy kaszę bulgur (ok. 15 minut na małym ogniu).  Kiedy warzywa są już miękkie przekładamy do nich ugotowaną kaszę. Mieszamy, podlewamy kilkoma

Walijskie Pichcenie
Przepis na leczo z papryką i kiełbasą 195

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Leczo jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować leczo bez mięsa, będzie równie smaczne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania lecza będziemy potrzebować: 1 kg papryki 1 kg pomidorów 600 g dobrej kiełbasy 1 papryczka chili 300 g cebuli 5 łyżeczek koncentratu(...)pojemności około 4 litrów, rozgrzewam niewielką ilość oleju i podsmażam cebulę przez około 3 minuty, tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję paprykę, papryczkę chili, wodę, mieszam i duszę pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po około 15 minutach, gdy papryka jest prawie miękka, dodaję pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie

Uwaga Babcia Gotuje
Seta i galareta 249

rodem z PRL-u. Pojawiało się ono na stole u cioci na imieninach jak i w barach, gdzie mężczyźni po ciężkim dniu w pracy chodzili pokrzepić umęczone ciało i duszę. Bo nie ma co się oszukiwać, galareta z nóg wieprzowych idealnie komponuje się z lodowatą czystą wódką. Zakąska wręcz idealna, pod każdego rodzaju spotkanie zakrapiane wysokoprocentowym żytnim alkoholem. W przygotowaniu(...)Jeśli na nogach wieprzowych jest jeszcze szczecina to opalamy włosy nad palnikiem. Nogi i golonkę płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby przykryła mięso. 2. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Gdy na powierzchni wywaru zaczną zbierać się szumowiny to zbieramy je za pomocą łyżki cedzakowej. 3. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki

W kuchni Katie
Der Elefant tak czy nie? 193

więcej takich miejsc. Odwiedziliśmy Der Elefant w Warszawie na Placu Bankowym. Miejsce magiczne, przez kilka lat było ruiną i z przykrością spoglądałam na niszczejącą kamienicę, która kiedyś miała wielką duszę. Na całe szczęście po odnowieniu wygląda zjawiskowo, a lokal jest w samym centrum z pięknym dziedzińcem. Wchodząc do środka od razu poczułam się jak w domu, miła obsługa i szatnia(...)szoku. Jedzenie the best do tego ogromne porcje, tak naprawdę najadłam się przystawką którą był tatar wołowy z marynowanymi kurkami, cebulą i przepiórczym jajem. Daniem głównym były pyzy z mięsem w sosie z boczniaka, a na deser zaserwowali budyń waniliowy z wodą różą - tylko nie myślcie, że nie dałam rady, zjadłam wszystko do samego końca :) Jednak, każde miejsce ma jakiś

Niezły Młynek
KRÓLIK W ŚMIETANIE 192

królicze bogate jest w witaminy (szczególnie w witaminy z grupy B) i mikroelementy (sole żelaza, wapnia, magnezu, potasu, cynku, miedzi, manganu)   Mając na uwadze walory odżywcze i dietetyczne, spożycie mięsa króliczego zaleca się przede wszystkim ludziom starszym, dzieciom i osobom cierpiącym na skazę białkową. Sos na bazie śmietany jest naprawdę przepyszny.  Polecam! Według mnie królik jest o wiele smaczniejszy(...)maśle w głębokim garnku.   Na tłuszczu w którym się smażył zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę.     Przełożyłam do cebuli królika.   Wlałam wodę,przykryłam i dusiłam około godziny. Pod koniec wlałam śmietanę.    Królika można podawać z makaronem, ziemniakami lub kaszą. Smacznego

potrawyregionalne
Ciecierzyca na ostro 160

kuchni, jednak mam nadzieję, że danie które dziś przygotowałam spełania warunki weganizmu. Sądzę także, że będzie smakowało wszystkim fanom kuchni indyjskiej, jak i tym którzy na codzień jedzą mięso, lecz dla odmiany lubią zjeść coś innego, bezmięsnego, ale o ciekawym, intensywnym smaku.  Zapraszam na  pyszne i aromatyczne danie kuchni indyjskiej, które wyśmienicie może posłużyć za danie główne, ponieważ(...)pokrojoną cabulę aż lekko zbrązowieje. Dodać czosnek i imbir, mieszać i smażyć przez około 1 minutę. Dodać mieszankę przypraw, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory, następnie ciecierzycę i ziemniaki. Zagotować i dusić pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną (około 15-20 minut). Pod sam koniec gotowania dodać przyprawę garam - masala. Jeżeli danie nie jest wystarczająco kwaskowe można dodać nieco soku z cytryny

Codzienne Gotowanie
Młoda kapustka - duszona czy może bezduszna? 187

Najlepszą kapustkę duszoną robi moja Mama - ma to po mojej Babci ;) Zaraz po nich plasuje się ta przyrządzana przez moją Teściową. Do tej pory sama nie robiłam tego sezonowego przysmaku. Po części dlatego, że zawsze któraś z wyżej wspomnianych kobitek podrzucała nam porcję kapusty "na wynos". Po części z obawy, że tak jak z mamowymi mielonymi - nie dorównam(...)ilość wywaru na wybranym mięsie. Najlepiej, żeby był to indyk, wtedy kapustka będzie i chuda i zdrowa, a jednocześnie "kleista". W tym czasie kapustę szatkujemy i lekko solimy. Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kapustkę i marchew startą bądź dowolnie pokrojoną. Dodajemy posiekany szczypior i koper. Możemy dodać małą młodą cebulę dla zaostrzenia smaku. Doprawiamy vegetą. Gotujemy do miękkości kapusty

Kuchnia po mojemu
Pizza na spodzie drożdżowym z sosem porowym, kurczakiem i pomidorami 178

łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  farsz: 1 duży pomidor mięso z kurczaka- my wybraliśmy ugotowane mięso z udka  ponieważ jest znacznie delikatniejsze niż mięso z piersi kurczaka 15 g pora 150 g sera żółtego sos: 100 g pora odrobina oliwy z oliwek wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany(...)około 30 cm średnicy. Nakładać sos. sos: Por umyć, pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć na oliwie, dodać przyprawy, po czym gdy por się zarumieni dodać wywar z kurczaka. Dusić przez kilka minut aż wywar troszkę odparuje. Dodać sos sojowy i sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Dusić jeszcze przez chwilę aż smaki się połączą. Zdjąć por z ognia, dodać

KreatywnePiny
Quinoa z warzywami 177

jest powszechnie stosowana w diecie wegetariańskiej.Co ciekawe pomaga w odchudzaniu, gdyż przyśpiesza metabolizm, daje uczucie sytości na długo i jest składnikiem wielu diet odchudzających.Może z powodzeniem zastąpić mięso. Jako, że dodaje energii, a tego mi potrzeba, postanowiłam ja w końcu poczynić. Myśląc o Agacie i jest spacerach brzegiem Pacyfiku , powstało to proste, ale jakże zdrowe i pełne aromatów(...)Wsypałam na wierzch mrożony bukiet 9 warzyw. Dokroiłam cukinię, pora,kapustę. Posoliłam lekko . Jeszcze kilka kropel oleju rydzowego i szczypta szafranu. Ciekawe czy Agata lubi szafran? Zamknęłam pokrywę i dusiłam około pół godziny. Po otwarciu pokrywy danie prezentuje się właśnie tak jak tu na zdjęciu. Nic nie uleciało w powietrze, nic się nie wylało, wszystkie dobroci zostały w każdym ziarenku

Z Kuchni Do Kuchni
Moja wersja: Fasolka po bretońsku z garam masala 217

W ramach ulepszania tego, co i tak jest dobre, wpadłam na pomysł, aby dopieścić chyba wszystkim znaną fasolkę po bretońsku kukurydzą i przyprawą garam masala. Garam

Zofiana
Gulasz grzybowy z żołądków drobiowych 156

kurzych. Jeśli należycie do miłośników podrobów, koniecznie spróbujcie tego gulaszu grzybowego z żołądków drobiowych. A jeśli jednak nie dacie się do nich przekonać, zawsze możecie użyć innego mięsa, choćby wieprzowiny. Składniki: ok. 1 kg żołądków z indyka (można zamienić na kurze albo na wieprzowinę gulaszową) ok. 0,5 kg grzybów leśnych (nie pieczarek) – świeżych lub mrożonych (nie rozmrażać(...)pokrojoną w półksiężyce marchewkę, podsmażyć, aż zacznie mięknąć. Dodać pokrojone grzyby (świeże wcześniej opłukać; grzyby należy płukać krótko pod bieżącą wodą, nie trzymać ich w misce z wodą!) i dusić ok. 10 minut aż zmiękną. Dodać odsączone żołądki, wymieszać. Dodać bulion (partiami, może się okazać, że nie użyjecie całego, wszystko zależy od tego, ile wody puszczą grzyby). Dusić 5 minut

Pociąg Do Kuchni
Smażone szparagi z szynką, jajkiem, pomidorkami i ziarnami 163

Połączenie smażonych, zielonych szparagów z chrupiącą szynką szwarcwaldzką, jajkiem, soczystymi pomidorkami koktajlowymi oraz ziarnami, polanych winegretem- to smaczny pomysł na sycące danie na ciepło. 2 porcje

Kraina Miodem Płynąca
Grillowany kotlet schabowy w sosie teriyaki 187

    Kupiłaś schab i co dalej ? Schabowe, bitki, pieczony w sosie - nie ! To wszystko już było. Nie masz pomysłu na danie ze schabem w

kolorowotorcikowo
Pierogi z kapustą i pieczarkami 160

                          Nie

Pan i Pani Smith w kuchni
Szczupak po prowansalsku 168

Szlachetna ryba przyrządzona w niezwykle prosty sposób. Połączenie delikatnego i chudego mięsa szczupaka z masłem, czosnkiem i odrobiną octu daje jednak bardzo smaczny efekt końcowy. Idealnie łączy się z pieczonymi ziemniaki z cytryną i rozmarynem . Szczupak po prowansalsku 2014-12-30 14:01:32 Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) cały szczupak o wadze 1kg – wypatroszony i bez łusek(...)szczupaka w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie. Wlewamy wodę z octem, a następnie wrzucamy czosnek i masło. Naczynie zamykamy pokrywką i wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Dusimy szczupaka w tej temperaturze przez 30 minut (z termoobiegiem, bez niego – 40 minut) licząc od chwili, gdy płyn w naczyniu zacznie wrzeć. W międzyczasie warto 2 – 3 razy polać szczupaka

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania