To zaczniemy skromnie, od jajek i szpinaku. Łatwa, szybka, genialna w swej prostocie pasta do chleba
Kuchnia PrezydentowejXVIII wieku, kiedy danie to przygotowywane było na bazie ryżu i mięsa. Wersji casserole jest chyba tyle ile wzorów i form samych naczyń do zapiekania. Można przygotować je z mięsem i warzywami, z rybą lub z samymi warzywami. To właściwie taka odmiana zapiekanego gulaszu lub potrawki. Ostatni marcowy weekend zamiast oczekiwanej wiosny zasypał nas śniegiem. Sprawdziło się przysłowie(...)chwilę dłużej), aż wino w połowie wyparuje. Dodać pomidory z puszki, oliwki, fasolkę odsączoną z zalewy (można też samemu ugotować wcześniej fasolę - ja tak zrobiłam) oraz rozmaryn. Zagotować i dusić przez ok. 5 minut. Doprawić do smaku. Masło połączyć z czosnkiem oraz pietruszką. Bagietkę pokroić na dość cienkie kromki, wysmarować masłem z ziołami. Ułożyć na potrawce z fasoli i zapiekać
KUCHARNIADrób, a w szczególności kurczak, to rodzaj mięsa nie tylko "light". Zawiera w sobie tyle ważnych dla nas składników, że nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Cynk, potas, żelazo, fosfor, selen, crom i magnez, a do tego cała gama witamin z grupy B, w szczególności B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), niacyna, B6 i B12. Prócz tego,wątróbka z kurczaka(...)patelni na odrobinie tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaję groszek i chwilę razem smażę. Pomidory miksuję wraz z zalewą na jednolitą masę, wlewam na patelnię do groszku i cebuli. Zagotowuję, duszę razem około 2 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie bardzo delikatnie wlewam śmietankę, mieszam, zagrzewam. Wkładam do sosu kurczaka, podgotowuję razem około 5 minut. Podaję z kaszą lub ryżem. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiPIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisu bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto(...)wielkości kawałki. Pietruszkę siekamy, ja wolę większe kawałki, ale to kwestia gustu Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy pokrojone pieczarki i dusimy na średnim ogniu aż pieczarki puszczą wodę i ta prawie w całości odparuje. Gdy wody z pieczarek już prawie nie ma na patelni wrzucamy na nią ryż, dokładnie mieszamy
Martyna CooksPIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisu bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto(...)wielkości kawałki. Pietruszkę siekamy, ja wolę większe kawałki, ale to kwestia gustu Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy pokrojone pieczarki i dusimy na średnim ogniu aż pieczarki puszczą wodę i ta prawie w całości odparuje. Gdy wody z pieczarek już prawie nie ma na patelni wrzucamy na nią ryż, dokładnie mieszamy
Martyna CooksPIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisy bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto(...)wielkości kawałki. Pietruszkę siekamy, ja wolę większe kawałki, ale to kwestia gustu Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy pokrojone pieczarki i dusimy na średnim ogniu aż pieczarki puszczą wodę i ta prawie w całości odparuje. Gdy wody z pieczarek już prawie nie ma na patelni wrzucamy na nią ryż, dokładnie mieszamy
Martyna Cookspierwszy ogień idą przepisy z odcinka 14 programu o tym samym tytule co książka. Niestety pierwsze 13 odcinków (a tym samym przepisów) nie zachowało się. Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietankowym i delikatnym risottem to iście niebiańskie danie. A przy tym niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Szczerze polecam każdemu fanowi kuchni francuskiej(...)obtaczamy w maśle, przykrywamy papierem do pieczenia wyciętym w kształt naczynia i zamykamy. Wstawiamy do piekarnika. Julia w swojej książce mówi by wstawić na 6 minut a następnie jeśli mięso nie będzie gotowe na 2. My musiałyśmy wstawić mięso na dobre 18 minut żeby w całym przekroju było zrobione. Piersi są gotowe kiedy będą jędrne i elastyczne w dotyku. Należy
Kolizje SmakówMój przepis na chili con carne to efekt wielu prób i testowania najróżniejszych wersji zaczerpniętych z książek, gazet i programów kulinarnych... Nie wiem, czy tak
Kulinarne InspiracjeNo i mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis na smaczny i dietetyczny obiad – przygotowany oczywiście z myślą o serii przepisów BE FIT! Tym razem stawiamy
Ostra na Słodkowykorzystać (za sprawą drobnej inspiracji Jamiego Olivera) do swojej ulubionej receptury na najlepszego kurczaka pod słońcem. Okazały się dodatkiem wręcz idealnym. Słodycz winorośli cudownie komponuje się z delikatnym mięsem z kurczaka, a solidna ilość wina sprawia, że jest on delikatny i soczysty. Jeśli jeszcze nie mieliście swojego ulubionego przepisu na kurczaka, to zapewniam, ten nim właśnie zostanie! * SKŁADNIKI(...)przeciętą główkę, ząbki czosnku oraz kilka gałązek rozmarynu i piecz przez kolejne 30 minut, podlewając często winem. Po tym czasie wlej bulion oraz połóż winogrona (wraz z gałązkami) i duś przez kolejne pół godziny, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Kurczaka oraz ziemniaki w trakcie pieczenia podlewaj uzyskanym płynem. Na sam koniec posyp całość drobno posiekaną pietruszkę i voilà
Food Squaremałe patyczki do szaszłyków Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce i dodajemy kurkumę, 2 łyżeczki tymianku, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Można użyć rękawiczek ochronnych, ponieważ kurkuma może zafarbować dłonie. Ananasy płuczemy ze słodkiej zalewy i osuszamy na ręczniku papierowym. Oliwki odcedzamy(...)patelnię wrzucamy jarmuż i blanszujemy dopóki nie będzie miał intensywnego zielonego koloru (3 - 4 minuty). Można dolać odrobinę wody. Dodajemy pieczarki i posiekany lub starty na tarce czosnek. Dusimy do momentu odparowania wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy serek, przyprawy i i blendujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Kulki szpinakowe 450 g szpinaku (może być mrożony) 3 średnie ziemniaki pęczek natki pietruszki
My Chcemy Jeśćgołąbki z mięsem i kaszą pęczak. Równocześnie Madzia przygotowała też gołąbki, z czerwonym ryżem i kaszą bulgur. Czyli wersję wegetariańską. I wcale nie były one gorsze niż te z mięsem. Powiem więcej: polane sosem koperkowym smakowały bosko! Swoją drogą zawsze zastanawiałem się skąd się wzięła nazwa "gołąbki". Generalnie do żadnych wniosków nie doszedłem (być może internet(...)pieprzem kolorowym. Zawijamy farsz w liście kapusty. Dno garnka wykładamy zewnętrznymi liśćmi, których nie wykorzystaliśmy podczas parzenia. Przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, zalewamy wodą z parzenia liści i dusimy ok. 1 godziny. Podajemy z sosem koperkowym, który przygotowujemy następująco: 1 pęczek kopru szklanka wody z parzenia kapusty 3 łyżki śmietany sól, pieprz woda, mąka Do wody dodajemy posiekany koper
Marder&Marder ManufactureTak mnie dzisiaj naszło na polską kuchnię :) Przedstawiam Wam przepis na zraziki ze schabu nadziane ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. Przepis znalazłam na stronie mojegotowanie.pl Zapraszam
My Culinary ArtSkrzydełka z kurczaka przeważnie kojarzą nam się z chrupiącymi przysmakami z popularnej KFC. Dziś mam dla Was przepis na troszkę innej wersję , ale wcale nie mniej
Ostra na SłodkoOszalejecie na punkcie tego zestawu. Tarte kluseczki jak u babci, aromatyczne borowiki, brązowe pieczarki portobello o smaku pieczonego mięsa, kremowa gorgonzola ze śmietaną i aromatyczna macierzanka (zapach bardziej intensywny od tymianku), idealnie pasująca do grzybów i sera. Jeśli szukacie prostych i zarazem wyjątkowych potraw, ta bez wątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez cały(...)lodem. Na maśle podsmażyć plastry pieczarek do dekoracji, odłożyć na papierowy ręcznik. N a małym ogniu zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol odparował. Dodać wodę z grzybów (przelewając ją przez sitko), połowę bulionu i suchy makaron. Gotować 12 minut, kontrolując gęstość sosu (dodać więcej bulionu jeśli sos będzie zbyt
SzczyptaSmaQ