Zapraszamy dzisiaj na Poniedziałkowy "fit" z makaronem w roli głównej. Jak już zauważyliście makaron pojawia się u nas często. Dzisiaj przygotowałam go z warzywami i kurczakiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijaglaną stanowią idealną potrawę! A gdy zawiniemy je w miękkie liście kapusty i polejemy sosem stworzymy doskonałą mieszankę smaków. Mimo, że nie znajdziecie tu klasycznego nadzienia z ryżu i mięsa, z pewnością poprosicie o dokładkę! Mam nadzieję, że nietypowe nadzienie, jakie tu zaproponowałam, pokusi was do szaleństw i własnych kombinacji w kuchennych podbojach ;) Gołąbki z kapusty włoskiej nadziane(...)smaku. W kapustę zawijamy nadzienie. Na dno dużego garnka układamy liście kapusty, po czym kolejno układamy w nim gołąbki. Najlepiej robić to warstwowo. Zalewamy je wodą i dusimy pod przykryciem około godziny. Sos: pomidory miksujemy w blenderze z dodatkiem koperku i przypraw oraz czosnku. Podgrzewamy, dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Gotowe! Na talerz wykładamy gołąbki, które polewamy
Sajkofanka smakuzakupów w markecie. Ryby, które trafiają do supermarketów czy innych sieci, mają zwykle co najmniej kilka dni, a często tydzień lub nawet więcej. Wpływa to na smak mięsa. Dobre ryby znajdziecie na stronie www.dobreryby.pl To nie tylko nazwa, ale też marka i gwarancja! Polecam zapoznać się z ofertą i zamówić coś na rodzinny obiad Co jest niezwykłego i godnego(...)ryby wędzone (, które również uwielbiam i cenię). A jeśli szukacie pysznych przepisów na rybę… polecam zajrzeć tu (klik) lub na fanpag DobreRyby.pl Ja już szykuję się do przygotowania duszonych płatów jesiotra na kiszonej kapuście w curry. Brzmi wspaniale prawda? Przepis znajdziecie tutaj (klik) . Inne przepisy z udziałem ryb już niedługo również na moim blogu Zaglądajcie. I pamiętajcie
Słodkie okruszkitygodniu z cytrusami ?! Gotowałam ją właśnie z taką myślą. Może była za mało kwaśna? :) Harira to marokańska zupa tradycyjnie spożywana po zakończeniu ramadanu. Podstawą do jej przyrządzenia jest mięso baranie, ale bywa też wołowina lub drób. Korzystałam z przepisu w interpretacji Karola Okrasy. Uzyskałam bardzo ciekawy smak, tak bardzo różny od znanych nam zup. Zdarza się, że znajomi pytają mnie(...)pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni przyprawiając solą i kurkumą. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodać pomidory z puszki, kumin, cynamon oraz imbir i dusić przez chwilę. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać pokrojony na talarki seler naciowy i gotować. Do zupy dodać usmażonego kurczaka, przecier pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i soczewicę. Następnie dodać otartą skórkę
zadanie-gotowanieSKŁADNIKI Lasagne: 250 g makaronu typu lasagne 500 g jarmużu 500 g ricotty 50 g parmezanu 50 g suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku s ó l
La grande e la piccola cuocaKlopsiki wołowe w sosie pomidorowym podawane z makaronem spaghetti. Składniki na 4 porcje: 400 g mielonej wołowiny 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki bułki tartej
Moja Galeria Smakuboczek, cebula, ziemniaki Augusta BC*, mąka, majeranek, sól Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa! Lekko odcisnąć. Dodać przesmażony boczek z cebulą, majeranek, mąkę. Mąkę dodajemy na tak zwane oko. Doprawić solą. Najlepiej małą porcję nadzienia ugotować aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony. Nadziać(...)sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich
królestwo garówDelikatne i aromatyczne mięsko oraz rewelacyjny sos z dodatkiem warzyw.Wyszło jak zwykle pysznie.Podałam z ziemniakami z wody z koperkiem.Szczerze polecam. Składniki: 6 piersi
Ala piecze i gotujespokojnie złożymy sobie całość, upieczemy i wprawimy rodzinę w zachwyt. Jedyny kłopot z lazanią to jej kaloryczność dlatego warto zrobić sobie zdrowszą wersję z rybą i warzywami zamiast mięsa. Do tego zdrowa, orzeźwiająca sałatka i uczta gotowa. Składniki: cebula – posiekana w piórka łyżka masła klarowanego do smażenia 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 2 cykorie – umyte(...)przygotowania sobie półproduktów. Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy czosnek i cykorię. Mieszamy i po chwili dodajemy połowę liści szpinaku a kiedy stracą objętość dodajemy resztę szpinaku i dusimy aż nadmiar wody odparuje. Przygotowujemy beszamel podsmażając na maśle mąkę, mieszając trzepaczką z maślanką i podgrzewając przez 3 minuty aż zgęstnieje. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i po ćwierć łyżeczki cynamonu
Ugotowane pozamiataneświetne odmiana od tradycyjnego curry z warzywami z dodatkiem mięsa, po które dość chętnie sięgam. Ma w sobie wszystko co lubię, czyli wyraziste przyprawy, sporo warzyw i białko z soczewicy. Wystarczy ugotować do niego ryż, aby cieszyć się wszystkimi smakami w kompletnym posiłku. Składniki na 6 porcji: 300 g czerwonej soczewicy 1 cukinia 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 cebula(...)dodać cukinię. Podsmażyć ją z marchewką ok. 3 minut. Wlać przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz dokładnie opłukaną i odcedzoną soczewicę. Dusić ok. 7-10 minut do miękkości soczewicy i marchewki ( w zależności ile ma się gotować soczewica wg opakowania). Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówDelikatne i bezglutenowe kopytka przygotowane na kaszce kukurydzianej. Podałam razem z sosem śmietankowym, w którym znalazł się zielony groszek i kawałki świeżych pomidorów . Pomimo tego, że danie nie zawiera mięsa to zaspokoi nie jeden głód :) KOPYTKA KUKURYDZIANE: 3 szklanki wody 1 szklanka kaszy kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej sól SOS: 1 cebula 2 łyżki mąki kukurydzianej(...)stale mieszając, aby pozbyć się grudek. Wsypać zielony groszek i gotować około 5 minut, aż będzie lekko miękki. Dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skóry, wlać śmietankę i przyprawić. Dusić, aż groszek zmięknie. Przed podaniem wrzucić do sosu kopytka, aby się zagrzały i można podawać. Smacznego :) Do sosu dodałam mrożony, zielony groszek, ale jak najbardziej polecam świeży. Konserwowy też może
https:KKuchniaMniampierzynę, ale nie posiadam!). Teraz będzie sobie dochodził w komfortowych warunkach. ;) 3. Po 2-3 godzinach wyjmuję garnek z ryżem, przekładam ryż do dużej miski i mieszam z surowym mięsem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażoną cebulą i przyprawami. Teraz rzecz, za którą nie przepadam, mianowicie - trzeba spróbować tego surowego farszu, żeby ewentualnie doprawić ;). Farsz powinien być intensywnie przyprawiony(...)kubeczka (czyli ok. 100 g) słodkiej śmietanki 1. Oczyszczam koperek i rozdzielam listki od grubszych łodyg. Łodygi kroję w poprzek na małe krążki, odstawiam. Cebulę kroję w kostkę, duszę ok. 5 minut na maśle pod przykryciem, żeby nie zbrązowiała. Dodaję sól, cukier, i pokrojone łodygi kopru, duszę kolejne 5 minut. Dodaję bulion, łyżkę octu winnego i gotuję na wolnym ogniu
Kuchnia PrezydentowejByło już na blogu kilka przepisów na desery z tapioki. Dziś wersja z musem ze świeżego mango! Tapioka Mleko kokosowe Laska wanilii Sól Syrop klonowy Miód
MarcinChefJeszcze kilka lat temu brzydziłem się wątróbką. Gdy widziałem jak ktoś ją spożywa, uciekałem jak najdalej od tego talerza. Pewnie wiele osób ma tak do tej
Right Behind The KitchenJak już wielokrotnie pisałam uwielbiam połączenia mięs z owocami. W leci pokazywałam Wam kurczaka z sosem maślano – truskawkowym … a dziś mam dla Was kurczaka
Ostra na Słodko