Święta Wielkanocne dosłownie lada dzień, więc jest to ostatni moment na zaplanowanie menu na te dni. Przypominam moje ulubione pomysły na Wielkanocne pyszności, zapraszam! Śniadanie Pyszna
karmelowycyklu coś na ząb/ dieta/ fit. Znów jestem na etapie redukcji i gotuję sobie dieteyczne dania. Podawałam kiedyś bardzo smaczne, ale mniej dietetyczne przepisy na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami oraz papryki faszerowane kurkami. Jednak dzisiejsza papryka faszerowana pieczarkami i kuskus jest potrawą dietetyczną przeznaczoną dla 1 osoby. Gdy wrzuciłam kiedyś zdjęcie tej papryki na FB zaczęły się(...)bulionem, przykrywamy i zostawiamy na 5 minut aż kuskus napęcznieje. Na suchą patelnię wrzucamy drobno pokrojone pieczarki (jedną kroimy w plastry do dekoracji) i połówkę drobno pokrojonej papryki, całość dusimy do odparowania płynu. Następnie farsz doprawiamy solą, chili, dodajemy posiekany szczypiorek i natkę , dodajemy miękki kuskus i mieszamy. Gotowym farszem napełniamy połówkę ugotowanej papryki. Całość dekorujemy natką pietruszki i obkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNie dajmy się zwariować. Żeby jeść gęsinę nie trzeba czekać na ten jeden dzień w roku - 11 listopada. Wydawać by się mogło, że to takie trochę
Right Behind The KitchenPyszny pomysł na szybki i smaczny obiad z jednej patelni. Robi się naprawdę łatwo, a składniki są łatwo dostępne. Ja przygotowałam już 2 razy w zaledwie
Kolorowy Przepisownikdaniu wykorzystana jest duża ilość cebuli pod dwoma postaciami, jedna drobno pokrojona i skarmelizowana jako baza sosu, druga pokrojona w grubą kostkę. Stosunek cebuli do ilosci mięsa to 2:1. Dziś przygotowałam to curry z kurczakiem, ale występuje ono także w wersji z krewetkami, baraniną, a nawet wegetariańskie np. z jajkiem. Oprócz cebuli danie to zawiera oczywiście tradycyjne indyjskie(...)chwilę aż cebula zmięknie, a następnie dodaj pozostałe (mielone) przyprawy (kolendrę, kmin, kurkume, ostrą paprykę) oraz sól. Dokładnie wymieszaj, żeby cebula dokładnie pokryła się przyprawami. Natępnie dodaj pomidory i duś przez kilka minut, do chwili aż smaki się połącz. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę wielkości kęsa i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj przesmażone wcześniej
Codzienne GotowanieW zamrażalniku odkryłam kilka woreczków z kurkami (jak ja je uwielbiam!), więc szybko pomyślałam o dodatkach i ugotowałam sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami. Do tego
Pasja Smakudanie jest kompletnym posiłkiem. Jest kasza, jest mięso i jest warzywo. Czego chcieć więcej? Może bonusa w postaci sosu jogurtowego z ulubionym przeze mnie parmezanem :) O, tak! Nigdy nie trafiłam na bakłażana, który sprawiłby mi gorzką niespodziankę (w przeciwieństwie do cytryny ;)). Dlatego najczęściej nie stosuję zabiegów, mających pozbawić go wspomnianej goryczki. Kiedy przygotowuję posiłek z kaszą gryczaną zawsze wybieram(...)miąższ. Wydrążony miąższ pokroić w drobną kostkę. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać kurczaka. Dusić przez chwilę. Następnie wlać na patelnię wino i gotować przez 2-3 minuty. Do podsmażonego kurczaka i cebuli dodać wydrążony z bakłażana miąższ, oregano, tymianek, cukier, wlać passatę i dusić
zadanie-gotowaniePieczona frittata z dynią, z dodatkiem wędzonej szynki, aromatyzowana świeżą szałwią i tymiankiem, to niezwykle smaczne ale również szybkie i proste danie
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, puszka brzoskwiń, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, zielona papryka, czerwona papryka, 1 kostka rosołowa, łyżka estragonu, 1 łyżka ziół
Pobite gary Barbarytylko 2 procenty to cukry. Natomiast trzeba pamiętać, że podczas smażenia bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka i wtedy już jest bardziej kaloryczny. Dlatego też warto bakłażana piec lub dusić, a nie smażyć na patelni. Jego piękna fioletowa skórka zwiera mnóstwo antycjanów, które mają działanie antyoksydacyjne, czyli krótką mówiąc hamują proces utleniania substancji drogocennych dla naszego organizmu. Wartości odżywcze(...)zamknąć w słoiku. Na blogu znajdziecie garść inspiracji: bakłażan zapiekany z serkiem pieczony bakłażan z zata'arem zapiekany bakłażan z pęczakiem roladki z grillowanego bakłażana ajwar bakłażan faszerowany z mięsem roladki z bakłażana z kozim serkiem caponata pasta z bakłażana grillowane bakłażany z fetą tagliatelle z bakłażanem i adżiką ------------------------------------------------------------- Pasta z bakłażana Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 upieczone
Kulinarne przygody Gatitytylko 2 procenty to cukry. Natomiast trzeba pamiętać, że podczas smażenia bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka i wtedy już jest bardziej kaloryczny. Dlatego też warto bakłażana piec lub dusić, a nie smażyć na patelni. Jego piękna fioletowa skórka zwiera mnóstwo antycjanów, które mają działanie antyoksydacyjne, czyli krótką mówiąc hamują proces utleniania substancji drogocennych dla naszego organizmu. Wartości odżywcze(...)zamknąć w słoiku. Na blogu znajdziecie garść inspiracji: bakłażan zapiekany z serkiem pieczony bakłażan z zata'arem zapiekany bakłażan z pęczakiem roladki z grillowanego bakłażana ajwar bakłażan faszerowany z mięsem roladki z bakłażana z kozim serkiem caponata pasta z bakłażana grillowane bakłażany z fetą tagliatelle z bakłażanem i adżiką Pieczony bakłażan Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 duże bakłażany sól
Kulinarne przygody Gatityszybki obiad w pracowity dzień - jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut, jeżeli wcześniej zamarynujemy mięso, a efekt jest naprawdę smakowity. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 250 gram ryżu basmati, 6 łyżek sosu sojowego ciemnego, 1/2 cytryny, 1 zielonej papryki, 2 cebul dymek wraz ze szczypiorem, pęczka natki świeżej kolendry, 4 cm kawałka świeżego(...)cebul dymek pokrojony w centymetrowe kawałki. Całość smażyłem na dużym ogniu jeszcze przez około minutę, po czym dodałem marynatę, w której marynowałem kurczaka i 150 ml wody. Całość dusiłem przez minutę, po czym dodałem ryż i pół pęczka grubo posiekanej natki kolendry. Danie wymieszałem na patelni i nałożyłem na talerze. Posypałem pozostałą natką kolendry, delikatnie skropiłem olejem sezamowym i posypałem
Wyprawy kulinarnePrzepis na pyszne naleśniki z farszem z pieczarek i kurczaka, zapiekane w piekarniku. Z podanych proporcji wychodzi ok 12 sztuk. Składniki: Naleśniki: 2,5 szklanki mleka
e-PrzepisyKulinarnePałki z kurczaka, u nas zwane dramstikami, pieczone na patelni przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Całe udka wolę z kombiwaru, przepis jest na moim blogu tu
Kuchnia z widokiem na ogródA może tak na rozgrzanie gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek i warzywa konserwowych. Wyszedł pyszny, sycący można go jeść łyżkami. Mięsożercy będą zachwyceni. Do tego
wesoła kuchniaSzpinak z twarogiem zapiekany w kruchym cieście. Wiosenne zielone wydanie Litewskich kibin. Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk: 30 dag mąki
Apetyczna babeczkaZa oknami szaro i pada… nic właściwie nie wskazuje, że Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów chciałam jeszcze
UgotujmyTo.plpyszną i kruchą kapustę w pełni postanowiłam ją wykorzystać. Duet z kurkami udał się niesamowicie, taka kapustka smakuje świetnie i jest idealną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa. Piwo typu Pilsner niemiecki pasuje bowiem idealnie do ziół takich jak tymianek czy jałowiec ale co oczywiste do dań kuchni niemieckiej, w której kapusta występuje dość często w różnych formach. Takie(...)dodajemy do reszty składników. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy piwem, które szybko odparuje i pozostawi jedynie swój niepowtarzalny smak. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory. Całość dusimy 45-60 minut, aż kapusta znacznie zmniejszy swoją objętość, na wolnym ogniu. Podajemy na grzankach z piwem typu Pilsner niemiecki, które najlepiej smakuje kiedy jest schłodzone do 8 stopni. Grzanki
Mango Papajapyszną i kruchą kapustę w pełni postanowiłam ją wykorzystać. Duet z kurkami udał się niesamowicie, taka kapustka smakuje świetnie i jest idealną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa. Piwo typu Pilsner niemiecki pasuje bowiem idealnie do ziół takich jak tymianek czy jałowiec ale co oczywiste do dań kuchni niemieckiej, w której kapusta występuje dość często w różnych formach. Takie(...)dodajemy do reszty składników. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy piwem, które szybko odparuje i pozostawi jedynie swój niepowtarzalny smak. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory. Całość dusimy 45-60 minut, aż kapusta znacznie zmniejszy swoją objętość, na wolnym ogniu. Podajemy na grzankach z piwem typu Pilsner niemiecki, które najlepiej smakuje kiedy jest schłodzone do 8 stopni. Grzanki
Mango Papajamieszankę bakłażana i fasolki szparagowej. Najwięcej potraw z okrą jest w kuchniach azjatyckich i z południa USA. W USA często pojawia się w gumbo, gęstej zupie z warzywami i mięsem. W Polsce najczęściej możecie kupić ją w zalewie w puszkach, mrożoną lub w lepszych sklepach z azjatyckimi produktami. Więcej informacji na temat okry i dlaczego warto ją jeść znajdziecie TUTAJ(...)puszkę mleczka kokosowego, które wlewamy do patelni i mieszając zagotowujemy. Kiedy mleczko zacznie się gotować dodajemy okrę, paprykę, cebulę, cukinię oraz ostrą papryczkę. Doprawiamy pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dusimy całość do miękkości od czasu do czasu mieszając. Na koniec, kiedy warzywa są już kruche, dodajemy czerwoną fasolę, połowę pokrojonej dymki i kiełków. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Danie
vegetanie