mięso duszone - 8529 przepisów (strona:442/569)

Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 125

pomocą łyżki zebrać z jego powierzchni tłuszcz, będzie potrzebny do farszu. Cebule pokroić i podsmażyć na oleju (lub gęsim tłuszczu). Następnie zmielić w maszynce do mięsa: podsmażone cebule, ugotowane mięso, marchewki i pietruszkę. Do zmielonych składników dodać jajko, bułkę tartę, rosół, gęsi tłuszcz. Przyprawić farsz majerankiem, tymiankiem, kolendrą, solą, pieprzem i sosem sojowym. Wstawić farsz do lodówki, na pół godziny(...)wody 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki soli pieprz do smaku Przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli: Cebule pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem soli. Dodać wodę i dusić cebulę na małym ogniu, aż zmięknie. Następnie dodać miód, wino i ocet i szczyptę pieprzu.  Konfiturę dusić 25-30 minut, aż zgęstnieje. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 203

ratatouille , Turcy przygotowują szakszukę , Hiszpanie mają gulasz o nazwie pisto , a Włosi ciambottę . Ale greckie briami jest trochę inne, bo warzywa piecze się razem w piekarniku, a nie dusi. To o wiele mniej roboty, niż z ratatouille , w którym warzywa trzeba smażyć osobno. Przy briami warzywa kroimy, mieszamy i wstawiamy do piekarnika - danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych(...)dopiekaj jeszcze przez 15-30 min., aż warzywa, szczególnie ziemniaki, lekko się zrumienią.  Podawaj z chlebem, ewentualnie posypane serem feta. Możesz również potraktować briami jako dodatek do mięsa. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z owocami morza 202

jedno z najlepszych białych win na świecie. Wytrawne i eleganckie, o delikatnym aromacie, oraz subtelnym, lecz zdecydowanym bukiecie, towarzyszy najbardziej wykwintnym potrawom z ryb i skorupiaków, z białego mięsa i wieprzowiny, dobrze współgra z kuchniami orientalnymi i różnorodnymi serami. Do makaronu z owocami morza wybrałam właśnie Riesling d’Alsace. Wydaje mi się, że dobrze pasuje do tej potrawy, ponieważ jest(...)wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy sól, pieprz i przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeśli sos wyparował uzupełniamy wywarem. Następnie dodajemy krewetki i dusimy wszystko jeszcze przez 3 minuty. Na osobnej dużej patelni na łyżce oliwy dusimy (2/3 min) pomidorki przekrojone na pól. W międzyczasie gotujemy makaron na bardzo al dente( u mnie

Mia Cucina Sofieta
Czas na Indie! 177

Normalnie nie jadam potraw indyjskich. Odważne połączenia owoców i mięsa, kokosowe dania na wytrawnie, silne aromaty, ostrość i wielobarwność tych dań nie specjalnie przypadają do gustu mojej familii.  Ale... Dziś post przecież indyjski! Jako gotująca z grupy organizatorów imprezy, gdzie jest również konkurs na potrawy z kraju, jaki inne teamy reprezentują, zostałam przydzielona do tegoż zadania. Prócz "indyjskiego placka(...)cebuli, dorzucam rodzynki i całość zalewam sokiem pomarańczowym tak, by zakrył cebulę (jeśli podana ilość jest zbyt mała, uzupełnić). Dodać cukier, sól, kolendrę, pieprz i ziele, tymianek i całość dusić pod przykryciem min. godzinę, aby cebula zmiękła. Następnie gotujemy bez pokrywki, aby zredukować płyn do minimum. Chutney musi być gęsty i aromatyczny.  Jeśli chcemy go przechowywać bądź zostawić

W kuchni Karmel-itki
Kurczak słodko-kwaśny 370

Uwielbiam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, jeszcze do niedawna kupowałam gotowy w słoiczku. Jednak ta wersja jest znacznie od niego lepsza. Zachęcam Was do zrobienia tego

Moja Galeria Smaku
Ratatouille z ryżem 143

Dobre i sycące danie, to nie tylko takie, z wielkim kawałkiem mięsa na talerzu. Owszem, sam jestem mięsożercom, jednak jako kucharz muszę też zaspokoić podniebienia zarówno wegetarian jak i wegan. Jedno z najsmaczniejszych dań jarskich jakie znam to ratatouille. Ta powstała we Francji (ach, znów ci francuzi) potrawka warzywna łączy w sobie bogactwo składników i różnorodność tekstur. Na dobrą sprawę(...)większą kostkę i dorzucamy do pozostałych warzyw. Całość lekko solimy i oprószamy tymiankiem. Podsmażamy około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Pomidory z puszki dolewamy do warzyw. Całość dusimy na wolnym ogniu około pół godziny, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowy ratatouille podajemy z ryżem. Dekorujemy pestkami dyni

Jacob Tastes
Filet z kurczaka z ryżowymi krokiecikami w sosie cytrynowym 219

składniki: 2 filety z piersi kurczaka 2 cytryny 1 pomarańcza kieliszek białego wina łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek kilka listków świeżej bazylii

Luźna Kuchnia
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 408

Dziś zapraszam na kolejne danie bez mięska - kotlety z ziemniaków. Do kotletów podałam sosik pieczarkowy i  surówkę z białej kapusty  w wersji delikatnej bez

Monia miesza i gotuje
Kuskus z warzywami 148

Pomimo, iż jestem największą fanką makaronu, od czasu do czasu lubię i potrzebuję odmiany. Przejawia się ona najczęściej w postaci ryżu, ziemniaków bowiem praktycznie nie jadam

Mój Smak na Życie
Aromatyczne roladki schabowe a' la saltimbocca 168

Saltimbocca*, to   rodzaj popularnej  włoskiej   potrawy, która  przyrządzana jest z rozbitego płata  cielęciny  oraz  szynki , z dodatkiem szałwii,  

Kraina Miodem Płynąca
Schab w sosie grzybowym 461

Witam Was po długiej przerwie! :-) Nie było mnie tutaj dawno, ale czas odkurzyć stare przepisy i uruchomić głowę pełną pomysłów. Z racji tego, że sezon na

Anielska Kuchnia Ani
Fasolka Szparagowa w Śmietanie z Warzywami 100

Witam serdecznie  Propozycja na smaczne danie z fasolki szparagowej z warzywami w śmietanie, w tamtym roku robiłam podobną fasolkę tylko że z mięsem, tym razem nie dodawałam mięsa a dodałam więcej warzyw, jest bardzo smaczna według moich domowników, więc polecam wypróbować przepis :). Będziemy potrzebować: 1 kg fasolki szparagowej do wody w której będę gotowała fasolkę: 1 łyżka masła(...)wystarczająco dużej patelni to możemy danie przygotować w rondlu. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 3 minuty. Następnie dodaję seler, pieczarki, paprykę i całość duszę na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut – od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaję ugotowaną fasolkę szparagową, doprawiam pieprzem, solą dokładnie mieszam duszę jeszcze około 10 minut. Zakręcam

Uwaga Babcia Gotuje
Soczyste żeberka miodowe w ketchupie 169

Jeden z najprostszych sposobów na soczyste, mięciutkie i rozpływające się w ustach żeberka otulone jakże banalnym, a jednocześnie przepysznym sosem- na bazie ketchupu, miodu i cebuli

Kraina Miodem Płynąca
Curry z kurczakiem i zielonym groszkiem podane z raitą/kurczak 143

To co najbardziej lubię w daniach kuchni indyjskiej to zdecydowanie zapach. Już podczas przygotowywania mieszanki przypraw nie mogę się doczekać gotowego dania na talerzu. Tym razem

Mienta blog
Piers z kurczaka, pieczarki,papryka. A'la risotto. Szybki, smaczny obiad. 397

Kolejny smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu obiad. Podaje go bardzo często i wszystkim smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za ryżem, to spokojnie można go wymienić 

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania