mięso duszone - 8529 przepisów (strona:443/569)

BIRJANI Z KURCZAKA 286

północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) (بریان) oznaczającego „pieczony”. Polega na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw. W zależności od regionów wytworzyły się różne style przyrządzania. Zobaczcie jak je je robię! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) PRZYPRAWY : * posiekany świeży imbir – 0,5 łyżeczki * posiekany(...)zamarynowanego kurczaka i posiekaną chili. Wlewamy sok z cytryny i mleko z szafranem. Dodajemy ryż i pozostałe składniki z cebulą i ghi. Dokładnie przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy do miękkości. Podajemy natychmiast! Smacznego

Ostra na Słodko
roladki schabowe z serem pleśniowym 219

Kruchy, dobrze nadziany schabik to to czego nam potrzeba. A jeżeli jeszcze pojawi się w towarzystwie aromatycznego sosu - takim daniom mówimy stanowcze tak! Składniki: - 4 plastry

Cook&Love
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1177

Jakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji

Codzienna kuchnia niecodzienna
letni obiad nie tylko dla wegetarian 168

letnia obfitość warzyw kusi, by to one stawały się bazą obiadów o tej porze roku. zamiast ciężkich gulaszy - lekkie potrawki, w których alternatywą dla zwykle dodawanego mięsa może być soczewica, której białko jest jednym z najlepiej przyswajanych białek roślinnych. ponadto zawiera: kwas foliowy, skrobia, wapń, fosfor oraz żelazo. ma niski indeks glikemiczny, więc z powodzeniem może być wykorzystywana(...)garnku. seler naciowy i marchew pokroić w plasterki, czosnek posiekać, obie papryki drobno pokroić i dodać do cebuli. chwilę razem smażyć, przyprawić papryką, kminkiem i tymiankiem, następnie przykryć i dusić na małym ogniu, aż marchewka zacznie mięknąć. jeśli warzywa zaczną przywierać do dna, można je podlać szklanką wody. dodać cukinię pokrojoną w grubą kostkę, zagotować i wrzucić pomidory. gotować

Eksperyment sobotni
Kurczak w kremowym sosie dyniowym z grzybami. 229

danie, to po prostu bardzo smaczny sycący obiad: kawałki kurczaka z chrupiącą skórką i delikatnym mięsem oraz gęsty śmietankowy sos. W sosie znajdziemy dwa rodzaje grzybów o skrajnie różnym pochodzeniu: prawdziwka, czyli króla leśnych ostępów  i pieczarkę - władczynię supermarketowych półek. Co w tym towarzystwie robi dynia? Jest świetną swatką, która łagodnie łączy smaki i zapewnia dobrą, nieco słodką atmosferę(...)dynię - smażyć na średnim około 5 minut. Dodać pieczarki i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać śmietankę oraz 4 - 5 łyżek wody od borowików. Dusić na małym ogniu około 12 -15 minut. Wlać sos dyniowo-grzybowy do naczynia z kurczakiem pozostawiając wierzchy kawałków odkryte. Posmarować je lekko masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni

zadanie-gotowanie
Pomidory faszerowane ryżem po grecku. 259

Jemista , zapisywane często jako gemista , to wegetariańskie danie, będące jednym z greckich klasyków. Zdecydowanie pysznych klasyków! Bywa, że do farszu dodaje się również mielone mięso, ale ja wolę taką podstawową lekką wersję. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie ułatwił sobie życia. Chcąc być wiernym oryginalnemu przepisowi powinienem użyć do farszu suchego ryżu, który ugotowałby się w potrawie. Ja jednak(...)półtwardo, cebulkę pokroić w kostkę, rodzynki zalać wrzątkiem, a cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć sok. Na patelni lub w rondelku zeszklić cebulę, a następnie dodać cukinię i dusić około 10 minut.  Zdjąć z ognia i dodać ryż, odsączone rodzynki, posiekaną natkę i miętę, koncentrat i cynamon. Doprawić solą wg smaku. Pomidory umieścić w naczyniu żaroodpornym i napełnić farszem

zadanie-gotowanie
Chleb nadziewany. 139

akurat mamy ochotę, w mojej wersji to jedynie cebula, pieczarki i pomidory z puszki, lecz równie dobrze można pominąć pomidory, a dodać żółtego sera, albo pokrojonej wędliny lub mięsa z pieczeni, można dodać więcej warzyw, np. paprykę, cukinię, szpinak, lub sera fety. Jak widzicie kombinacji jest dużo, więc jest czego próbować ;) Dodam jeszcze, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie(...)ulubione zioła      Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki, a po około 4 minutach krojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Gdy cebula już zmięknie zdejmujemy pokrywkę i chwilę jeszcze smażymy, żeby odparować nadmiar płynów. Studzimy. DODATKI: jajko sezam mak lub czarnuszka      Wyrośnięte ciasto przekładamy

Rozpustne gotowanie
Domowy schabowy :-) 140

Co prawda niedziela była kilka dni temu ale na podanie przepisu na schabowego nigdy nie jest za późno. Miałam ochotę na zwykłego schabowego ale jakoś tak

sierotka maRysia w kuchni
Pierogi z twarogiem i szpinakiem 132

Bez pierogów nie ma Wigilii. W moim rodzinnym domu mama zawsze przygotowuje dwa rodzaje: ruskie i z kiszoną kapustą. Tego dnia pierogi smakują najlepiej... A i

Czerwień i błękit
Penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią 147

parmezanu zawsze takie jest!). Moja dzisiejsza propozycja to penne z klopsikami, które zrobiłam z surowej kiełbasy . Ot taki sprytny patent, który zapożyczyłam od telewizyjnych szefów kuchni (bodajże od Nigelli). Mięso w kiełbasie jest już dobrze doprawione, odpowiednio zmielone itd., wystarczy więc zdjąć z kiełbasy flak i uformować małe klopsiki. Kiełbasa może być dowolna, ja użyłam białej.  Do sosu dorzuciłam(...)Warzywa dorzuć na patelnię do klopsików i smaż kolejne 5 min. Zagotuj wodę na makaron. Dodaj pomidory, wodę i dopraw nasionami kopru włoskiego oraz płatkami chilli. Zmniejsz ogień i duś przez 10 min. Jednocześnie wrzuć makaron do wrzątku - powinien być gotowy razem z sosem. Dopraw sos octem balsamicznym, solą i pieprzem. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem. Podawaj posypany startym

Chilli Czosnek i Oliwa
Łazanki z pieczarkami i domowym makaronem 204

Można powiedzieć jedno z najprostszych dań świata, które można dowolnie modyfikować, bo oprócz pieczarek można do niego dodać mięso lub kiełbasę. Wszystko zależy od Waszej fantazji :) Bardzo lubię pieczarki i powiem szczerze, że bez dodatków mięsnych łazanki również smakują bardzo dobrze :)   Składniki: 500g makaronu gotowego lub domowego 800g pieczarek 2 średnie cebule 50g margaryny 30g masła Sól Pieprz Domowy(...)plasterki. Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy margarynę, dodajemy pieczarki i smażymy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Po około 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i dusimy razem z pieczarkami pod przykryciem, przez jeszcze około 7 minut, aż pieczarki zmiękną. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po czym przecedzamy i przelewamy wodą. Pieczarki mieszamy razem z makaronem, dodajemy

Smakowy Raj
Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym 166

Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym z dodatkiem śmietany i makaronem.     To pyszne danie ze znakomitym sosem, które

Kuchnia na wzgórzu
Kurczak sułtański 117

Imbir- Kłącza rośliny wieloletniej. Ceniony w sztuce kulinarnej, używany jest w postaci świeżych lub suszonych zmielonych kłączy. Stosowany jest w wielu potrawach i deserach. Hindusi uważają

O kuchni z uczuciem
Wątróbka duszona z jabłkami 170

Choć podroby jem niezwykle rzadko bo nie lubię, za tak przygotowaną wątróbką czasem tęsknię, bo jest pyszna i delikatna więc dzielę się z Wami przepisem. 

Wanilia i Kardamon
Risotto z ośmiornicą 161

ośmiornicy od razu do wrzątku, tylko kilka razy zanurzają na kilka sekund i wyciągają. Zabieg ten nazywany jest "straszeniem ośmiornicy". Co ma na celu? Nic innego, jak sprawienie, że mięso nie będzie gumowate. SKŁADNIKI 1 mrożona ośmiornica (o wadze 1 kg) 3 liście laurowe 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus 1 cebula 4 cienkie łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku(...)się zeszkli. Następnie dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, umyte, pozbawione gniazd nasiennym i pokrojone w dużą kostkę papryki, dolać szklankę bulionu z gotowania ośmiornicy, nałożyć pokrywkę i dusić całość do miękkości. Do warzyw dodać ryż, doprawić pieprzem, po czym dodać ośmiornicę i delikatnie wymieszać. Podawać obficie posypane posiekaną natką pietruszki. #krakus, #smacznieiszybko

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania