polędwiczki wieprzowe Dokonując przeglądu zamrażalnika znaleźliśmy ładną, nieco zapomnianą polędwiczkę wieprzową, jak również woreczek zamrożonych grzybów leśnych z ubiegłorocznych zbiorów. Najwyższa pora była zatem, by coś
Aromatyczne PodróżePasztet warzywny To mój pierwszy warzywny pasztet. Jest zupełnie inny, niż mięsne i fasolowe, czy soczewicowe. Słodszy, bardzo wilgotny i mazisty. Nawet mój absolutny Mięsożerca przyznał
Pełny talerzWycieczki do lasu po grzyby są dla mnie relaksem, a przy okazji są też bardzo pożyteczne, bo jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się wrócić z pustym
Apetyczna babeczkawiększości domów ryba kojarzy się jedynie w postaci kotletów rybnych lub wersji panierowanej. Natomiast mięso rybie jest dość wdzięczne do wielu potraw z udziałem warzyw. Świetnie komponuje się w postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam więcej kombinować w kuchni i łamać pewnych utartych stereotypów(...)Czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju wraz z pokrojoną w paski papryczką chili. Następnie dodać warzywa, smażyć chwilę. Wlać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami i curry. Dusić do odpowiedniej konsystencji i miękkości warzyw. Podawać z ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu brązowym ryżem i usmażoną rybą. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówTaka Paella z owocami morza jest świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie! Każdy z przyjemnością będzie sięgał po dokładkę! Ps. jeśli nie lubicie krewetek możecie zastąpić je mięsem z kurczaka lub indyka. Do przygotowania wykorzystałam nowy Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – jest to koncentrat, który pomoże nam w przygotowaniu baz zarówno do zup, jak i sosów. Starannie dobrana(...)chili, wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli, dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut. Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Na sam koniec dodajemy oczyszczone krewetki, polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ), dusimy jeszcze kilka minut i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka ). Gotowe! KONKURS
Ostra na SłodkoCieciorka, ciecierzyca, groch włoski, dla wielu znana z hummusu . Wykorzystać ją jednak w kuchni można na wiele sposobów. Proponuję Wam szybkie, łatwe w wykonaniu danie. Dobre
kolorowotorcikowoSą takie dni,kiedy nie da się inaczej i po prostu trzeba zacząć na słodko. Tak właśnie jest u nas dzisiaj. Dlatego zapraszam na placki waniliowe
Pełny talerzNie będę ściemniać – dieta eliminacyjna z odrzuceniem gotowych produktów, wymaga kombinowania. No to kombinuję, zgodnie z ochotą na dany dzień i zawartością lodówki. Został fenkuł
gutfutmiędzy innymi niezwykłymi walorami smakowymi tej ryby, co sprawia, że mieszkańcy Ameryki i Europy coraz częściej, mimo dostępu do wielu innych gatunków, zdecydowanie wybierają mirunę. Nic dziwnego, gdyż mięso miruny jest chude, delikatne i przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Charakteryzuje się białym kolorem. Jako , że ostatnio pojadłam troszkę lasagne, Rafaello i innych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam(...)skórki i poszatkowanego. Nakryj pokrywką i..do piekarnika na 190 stopni, około 2 godziny. Może być krócej. Musicie sprawdzać marchewkę i seler czy zmiękł. Danie jest proste, niskokaloryczne, pieczone-duszone pod przykryciem, więc wyciśniemy z tej miruny wszystko co w niej drzemie najlepszego! Bo w niej drzemie dużo dobrego! Jest delikatna ,rozpływa się w ustach...jest czysta i zdrowa
Z Kuchni Do KuchniPomysł na ten prosty, ale kolorowy gulasz z kiełbasą i warzywami wpadł mi do głowy, gdy nie miałam pomysłu na obiad Mięso zapomniałam wyjąć z zamrażarki, w lodówce było właściwie echo, znalazłam tylko cienkie śląskie kiełbaski, zamrożoną kolorową paprykę (której nie trzeba rozmrażać), a w koszyku były świeże warzywa (ziemniaki, marchew), które są chyba w każdej kuchni(...)koncentracie z przyprawami (ostatnio pokazała się w sklepach marki Winiary), doprawiłam solą, pieprzem i ostrą papryką. Jeśli dodacie krajankę to już solić gulaszu nie trzeba. Zagotowałam całość i dusiłam jeszcze 5 minut, aby smaki się połączyły, a papryka nie rozgotowała. Jeśli gulasz jest za gęsty można go rozrzedzić wrzącą wodą. Gorący gulasz podawałam z chlebem. Smacznego! The post gulasz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRYBA PO GRECKU Ryba po grecku gości na naszym stole dosyć często, szczególnie w piątki J Może dla niektórych jest to danie nieco pracochłonne
Calzonella.comWybaczcie, że zdjęcia takie szybkie, że pasztet już nie w całości, ale wpadła głodna Julka w drodze ze szkoły, a i ja miałam w tym swój
Apetyczna babeczkaPieczone warzywa to dla mnie smak warzyw do kwadratu. O ile gotowanie czy duszenie sprawia że część ich smaku znika w płynie, o tyle pieczenie i karmelizowanie dodaje im głębi, wzmacnia naturalną słodycz, podkreśla pierwotny smak i aromat. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, z termoobiegiem (co da nam razem 210⁰C). Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Marchewki dokładnie szorujemy(...)sokiem z cytryny, mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb, pieczonego drobiu, lekkich mięs. Będą świetnym uzupełnieniem dla soczystej pieczonej piersi z kurczaka , pieczonego łososia, kaczej piersi. Jeśli nie jecie mięsa, super pasuje do nich pikantny humus, np. z dodatkiem sera feta. PIECZONE MARCHEWKI 400g pęczek młodej marchwi 6-7 łyżek delikatnej oliwy/neutralnego w smaku oleju 1 łyżka sosu sojowego
Karo in the KitchenTo pomysł na zdrowy, bezmięsny obiad. Ponieważ za priorytet postawiłam sobie marnować jak najmniej jedzenia, to jest to idealny sposób na pozbycie się np. rzodkiewki, która
gutfutTak jak już kiedyś pisałam - żołądki to podroby, które albo się uwielbia albo nienawidzi :) Poniższy gulasz możecie przygotować w szybkowarze lub w zwykłym garnku. Pamiętajcie o
Ugotować