mięso duszone - 8529 przepisów (strona:437/569)

Kapucha Celestyny czyli kapusta ze śmietaną 175

Moja Mama - Celestyna stoi na straży jedzenia przeze mnie: ziemniaków, mięsa i czekolady. "Bo jak to tak bez ziemniaczka obiad?" stale słyszane jest w domu rodzinnym. Poi kawą, zaopatruje w dobra narodowe w postaci słoików (i butelek) karmi i pociesza " zjedz coś zamiast gadać,że nie zdasz..." donosząc do pokoju niezliczone ilości żelek,galaretek czy czekolad. W przypadku nieprzyjechania(...)przez kilka minut. 3. Odcedź kapustę. 4. Posiekaj koperek i szczypiorek.Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu - dorzuć koper, szczypior i pieprz. 5. Wrzuć kapuchę na dużą patelnię. Posól. Popieprz. 6. Duś pod przykryciem do momentu gdy uznasz,że kapusta jest preferowanej miękkości. W razie potrzeby dolewając wody z gotowania kapusty. 7. Odlej odrobinę soku z kapusty. Rozrób wodę z mąką

Fiolka w kuchni
Pieczona łopatka z sosem grzybowym 203

Pieczona łopatka z sosem grzybowym to propozycja dla wszystkich, którzy lubią smacznie zjeść oraz tych wszystkich, którzy uwielbiają grzyby. Danie to będzie idealną propozycją na rodzinny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prawdziwe węgierskie leczo 159

Bardzo sycące i mocno paprykowe, prawdziwe węgierskie leczo. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!   Składniki: 70 wędzonej słoniny*, pokrojonej w drobną kostkę 1 cebula, pokrojona

My Culinary Art
Zupa ryżowa 365

                    Lubicie zupę ryżową? Jako dziecko nie cierpiałam jej. Kojarzyła

Kuchnia Prezydentowej
Młoda kapusta z pieczarkami 174

smaczne, młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, w kilka chwil można z niej zrobić sałatkę, surówkę , czy przygotować na ciepło z koperkiem , czy jako dodatek do mięsa np. żeberek. Zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami i kurczakiem bez zasmażki i zagęszczania. Młoda kapusta z grzybami, jest aromatyczna, naturalnie gęsta, podana na gorąco świetnie smakuje z młodymi ziemniakami(...)podsmażonych składników, doprawiamy całość solą i pieprzem, dodajemy suszone warzywa i chwilę podssmażamy. Dolewamy ok. 100-150 ml wody, wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry, oraz połówki pomidorów koktajlowych i dusimy około 15 minut, na koniec dodajemy koperek i mieszamy. Smacznego!   The post Młoda kapusta z pieczarkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak curry z fasolką szparagową 191

chili, gorczyca, kozieradka, goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa) wchodzących w skład różnych masali. W zależności jakie przyprawy i w jakich proporcjach są one połączone, powstaje gotowa mieszanka (masala) do mięsa, warzyw, drobiu, a nawet do potraw jajecznych. Masala sprowadzana z Indii jest bardzo ostra, pikantna i należy nią ostrożnie przyprawiać potrawy, gdyż łatwo przesadzić i pikantność będzie jedynym co będzie(...)patelnię lub do woka z delikatnie rozgrzanym tłuszczem wsypać masalę lub curry i kolendrę, a po chwili dodać cebulę i czosnek (zeszklić). Następnie dodać pierś z kurczaka, wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodać fasolkę i ewentualnie pietruszkę, dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Sprawdzić czy kurczak i fasolka są już gotowe, jeśli

Kuchcik gotuje
Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą 141

wersji bez jogurtu). Faszerowany bakłażan jest sycący – soczewicowy farsz jest konkretny, sprawia wręcz wrażenie mięsnego. Samo danie zaś nie jest kaloryczne. Polecam jako alternatywę dla bakłażana faszerowanego mielonym mięsem. Podane składniki będą odpowiednie na syty obiad dla dwóch osób. Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą: 2 bardzo duże bakłażany 1 puszka lub kartonik krojonych pomidorów (390 g) 1 duża cebula(...)moździerzu i dodajemy do soczewicy wraz z curry, chili oraz solą i pieprzem. Wydrążonego bakłażana kroimy na małe części. Zdejmujemy soczewicę z ognia i dodajemy bakłażana. Mieszamy i dusimy przez ok. 5-10 minut, aż nadmiar płynu odparuje i farsz będzie gęsty. Farszem obficie napełniamy łódki z bakłażana (tworząc niemal górki z farszu). Wstawiamy napełnione łódeczki do piekarnika

Poezja smaku
Pomysł na… potrawkę z kalafiora i papai 128

Miało być curry z kalafiora, ale wyszło troszkę inaczej. Do kalafiora dołączył bób i miał zastąpić ciecierzycę. Potem poszło już wszystko. Trochę ciecierzycy, trochę papai. Doprawione

Kucharzyca
Smocza zupa z ziejącymi krewetkami 121

Tym tytułem  chcę zwrócić uwagę, że nie jest to łagodna zupa. Zdecydowanie dedykowana jest ona wielbicielom ostrych, wyrazistych smaków. Uspokajam – nie przepali przełyku, a

gutfut
Enchilady z siekaną wołowiną 181

jedynie w ostrym sosie. Obecnie istnieje wiele odmian tego dania w zależnosci od rodzaju użytego farszu i formy w jaką są złożone. Składniki: 4 - 6 kukurydzianych tortilli  300g mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) pokrojonego na cienkie plastry, a następnie w wąziutkie paseczki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka ugotowane na twardo pół puszki kukurydzy żółty ser (cheddar(...)czosnek. Smażyć aż cebula się zeszkli, dodać drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Chwilę smażyć, a następnie dodać kukurydzę, papryczkę jalapeno i krojone pomidory z puszki, posolić, dodać oregano i kumin. Dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut. Jeżeli masa zrobi się zbyt sucha podlewać przecierem pomidorowym (passatą). Plastry wołowiny pokroić na bardzo cienkie paseczki i dodać do masy pomidorowej. Smażyć przez

Codzienne Gotowanie
Chłopski garnek 126

Chłopski garnek to tak jakby połączyć dwie potrawy: bigos i leczo. Po wypróbowaniu dania wg "gotowca" z torebki (kiedyś korzystałam z niego często) postanowiłam przygotować po

Kolorowy Przepisownik
Fileciki w sosie pieczarkowym z topionymi serkami 123

Zdarza mi się ostatnio coraz częściej do najróżniejszych potraw dodawać serki topione, które sprawiają że danie staje się delikatniejsze w smaku i nieziemsko kremowe. Tak było

Kuchenne aromaty
Tagliatelle ze szpinakiem i czerwoną fasolą 270

Przepis z opakowania makaronu, okazał się strzałem w dziesiątkę! Przepis urozmaiciłam dodając kurczaka, jednak z perspektywy zjedzonego obiadu, uważam, że był to dodatek zbędny. Przepis obrania

Pasja Smaku
Gulasz drobiowy z papryką z multicookera 729

Ostatnio na blogu było sporo przepisów na słodko więc dzisiaj dla odmiany coś na obiad. Pyszny gulasz z mięsa drobiowego ze sporą ilością papryki. Gulasz przygotowany w Multicooker Camry CR 6408 . I tak jak w wcześniejszych przepisach kluski na parze oraz ciasto ze śliwkami urządzenie nie zawiodło.  Gotowanie gulaszu pod szczelnym przykryciem nadało potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Krótki(...)czasu do czasu przemieszać. Dodać papryki i podsmażyć około 2-3 minuty. Wlać bulion dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Naczynie zamknąć ustawiając regulator ciśnienia w pozycji zamkniętej. Wybrać program "Duszenie - Stew" i ustawić czas na 25 minut. Po tym czasie odparować urządzenie i zdjąć pokrywkę. Do kremówki wlać 2 łyżki sosu wymieszać i całość wlać do gulaszu. Więcej informacji na temat

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania