Pyszna zupa krem, dla każdego kto lubi marchewkowo - pomarańczowe smaki. Ze szczyptą świeżego, startego imbiru, który nadaje zupie charakteru. Słodka, pyszna, ze świeżymi grzankami, mocno pomarańczowa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniechrupkie orzechy wodne i orzeszki ziemne albo wiórki kokoswe; to także jędrne warzywa i nie całkiem dojrzałe owoce w sałatkach; delikatne, rozpływające się w ustach ryby czy kawałki mięsa w curry; w pełni dojrzałe, niezwykle soczyste owoce Wschodu, jak mongostany czy liczi. ZAPACHY to: pasta curry rozpuszczana w podgrzanym mleczku kokosowym; trawa cytrynowa lub roztarte liście limy. Gotowanie to przyjemność(...)głębokim tłuszczu, krotko smaży lub gotuje na parze. Techniki te nie wymagają długiego czasu, łatwo więc przygotować się naprędce. Wyjątkiem jest curry, które, dla wydobycia pełni smaku, należy dusić na wolnym ogniu. Podstawą wielu znakomitych dań są pasty: zielona i czerwona curry, brązowa curry (massaman) czy słodko-kwaśna hung lay, których pikantny smak często jest równoważony dodatkiem mleczka kokosowego
ClauditteMissCookingczytając komentarze przy moich wege pasztetach, że pasztet bez mięsa to już nie pasztet :) Kulki z tofu chyba brzmi poprawnie :) Samo danie, jest bardzo sycące. Bezglutenu, jaj, nabiału, mięsa- to jest to :) Makaron, do tego sos z pomidorów i jarmużu, a na dodatek kulki tofu... Nawet największe apetyty zostaną zaspokojone. Porcja: 2 osoby Składniki: Kulki tofu: 300g tofu naturalnego(...)sosu. Posiekany czosnek i jarmuż wrzucamy na patelnię. Smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, pomidory z puszki razem z sokiem, koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Dusimy ok 10 minut. Pomidory nie powinny być bardzo miękkie. Na koniec dodajemy makaron i kulki tofu. Mieszamy
Apetyt na ZieloneWydawać by się mogło, że pieczarka to po prostu... pieczarka, nic specjalnego. Ponadto jest to tak pospolity produkt w naszych sklepach, że nie wiadomo co z
Right Behind The Kitchenwybrzmiewa w kuchni podczas krojenia warzyw, nie jest dla amatora kucharzenia najlepszą rzeczą, jaką mógł usłyszeć. Okazało się jednak, że i bez padła, czy tam padliny lub po prostu mięsa, obiad może być zjadliwy, a nawet ponadprzeciętnie smaczny. Na dodatek przygotowuje się w zasadzie sam – jak większość moich obiadów, he. Wystarczy wrzucić na patelnię warzywa i ugotować makaron. Zdaję(...)chwilę cebulę i czosnek (trzeba uważać, żeby go nie przypalić – będzie gorzki!). Dodajemy cukinię, pomidory i szparagi. Warzywa zalewamy pomidorami z puszki, solimy, pieprzymy, przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy wszystko na niezbyt dużym ogniu przez ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji podanej na opakowaniu, z odrobiną oliwy lub oleju. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wracamy
wcinaj togdybym robiła w sezonie grzybowym to świeże ususzę na zapas a sos zrobię z tych które mam .Taki już mój smaczek. Czas: 45 minut Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 średnia bułka ( miąższ bez skórki - ja biorę kawałek długiej bułki) 1/3 szklanki mleka sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie(...)Rozprowadzić zasmażkę wywarem z gotowania pulpetów zmieszanym z wywarem z gotowania grzybów i śmietanką. Mieszać aż zgęstnieje. Doprawić do smaku maggi w płynie. Włożyć pulpety do sosu i dusić parę minut. Pulpety podawać z kaszą ( pęczak , wiejska lub gryczana) ugotowaną na sypko i surówką. * Opcjonalnie- ja mam to dodaję ale jest to kaprys - sos jest lepszy
Buniabaje w kuchniNie wiem czy to wina pogody, czy mój organizm potrzebuje kalorycznego jedzenia - może zbiera tłuszczyk na zimę :) , cóż nabrałam
Darcia w kuchniW tym tygodniu wiele dziwności pojawia się na blogu. Dzisiaj nie oderwę się wciąż od "Tygodnia z podrobami", niemniej obcować będzie z mniej odstręczającymi produktami. Z
Życie zamknięte w smakuZaczął się czas ciepłych słonecznych popołudni. W takie dni często mam ochotę na coś lekkiego, aczkolwiek niekoniecznie na zimno. Dziś polecam Wam gulasz warzywny. Kompozycję przypraw
MamaOskarkaKorma (Qorma) to wyjątkowo aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Sporządzana jest na bazie przypraw i jogurtu. Ta charakterystyczna potrawa, swoim niepowtarzalnym smakiem zachwyci każdego… Musicie spróbować
Oryginalny smakBardzo lubię chińską kuchnie. Takie chińskie pierożki można zamówić w wielu restauracjach z kuchnią azjatycką. Zapewniam, że chociaż trzeba się trochę przy nich napracować to są
Pasja SmakuLubię kombinować z kuchnią wegetariańską czy wegańską jako odmianę od mięsa. Kieruję się tutaj prostą zasadą, że to co robię ma mi po prostu smakować, więc kiedy zobaczyłam przepis na Dietetyczne Fanaberie , stwierdziłam, że muszę go wypróbować i ocenić. Po prostu tak jeszcze nie przygotowywałam tofu. Pulpeciki wyszły pyszne, lecz trzeba je delikatnie mieszać ze względu(...)masę. Następnie formować pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej i delikatnie obsmażyć pulpeciki na złoty kolor. Zdjąć. Sos: Na patelni zeszklić posiekany czosnek. Dodać przecier wraz z przyprawami. Dusić kilka minut do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia. Przełożyć pulpeciki, delikatnie mieszając chwilę dusić. Podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą. Całość można dodatkowo posypać natką pietruszki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwszyscy lubią pikantne potrawy. Nie wszyscy lubią też połączenie mięsa z owocami. Miałam jednak ochotę na coś pomiędzy, więc wyczarowałam taką oto chińszczyznę. Jak to się mówi: Wilk syty i owca cała, bo Naczelny ostrość potrawy przegryzał pysznym ananasem. A tak zapierał się, że nie lubi tego połączenia ;) Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 1 duża pierś z kurczaka 3 plastry(...)smażymy na lekko złotawy kolor z odrobiną pieprzu i soli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojoną marchewkę. Po 5 minutach, gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy to sosem. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i kukurydzę. Przyprawiamy sosem sojowym, curry, ostrą papryką i sokiem z cytryny. Mieszamy
Kitchens AlphabetŚwięta Wielkanocne dosłownie lada dzień, więc jest to ostatni moment na zaplanowanie menu na te dni. Przypominam moje ulubione pomysły na Wielkanocne pyszności, zapraszam! Śniadanie Pyszna
karmelowycyklu coś na ząb/ dieta/ fit. Znów jestem na etapie redukcji i gotuję sobie dieteyczne dania. Podawałam kiedyś bardzo smaczne, ale mniej dietetyczne przepisy na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami oraz papryki faszerowane kurkami. Jednak dzisiejsza papryka faszerowana pieczarkami i kuskus jest potrawą dietetyczną przeznaczoną dla 1 osoby. Gdy wrzuciłam kiedyś zdjęcie tej papryki na FB zaczęły się(...)bulionem, przykrywamy i zostawiamy na 5 minut aż kuskus napęcznieje. Na suchą patelnię wrzucamy drobno pokrojone pieczarki (jedną kroimy w plastry do dekoracji) i połówkę drobno pokrojonej papryki, całość dusimy do odparowania płynu. Następnie farsz doprawiamy solą, chili, dodajemy posiekany szczypiorek i natkę , dodajemy miękki kuskus i mieszamy. Gotowym farszem napełniamy połówkę ugotowanej papryki. Całość dekorujemy natką pietruszki i obkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNie dajmy się zwariować. Żeby jeść gęsinę nie trzeba czekać na ten jeden dzień w roku - 11 listopada. Wydawać by się mogło, że to takie trochę
Right Behind The KitchenPyszny pomysł na szybki i smaczny obiad z jednej patelni. Robi się naprawdę łatwo, a składniki są łatwo dostępne. Ja przygotowałam już 2 razy w zaledwie
Kolorowy Przepisownikdaniu wykorzystana jest duża ilość cebuli pod dwoma postaciami, jedna drobno pokrojona i skarmelizowana jako baza sosu, druga pokrojona w grubą kostkę. Stosunek cebuli do ilosci mięsa to 2:1. Dziś przygotowałam to curry z kurczakiem, ale występuje ono także w wersji z krewetkami, baraniną, a nawet wegetariańskie np. z jajkiem. Oprócz cebuli danie to zawiera oczywiście tradycyjne indyjskie(...)chwilę aż cebula zmięknie, a następnie dodaj pozostałe (mielone) przyprawy (kolendrę, kmin, kurkume, ostrą paprykę) oraz sól. Dokładnie wymieszaj, żeby cebula dokładnie pokryła się przyprawami. Natępnie dodaj pomidory i duś przez kilka minut, do chwili aż smaki się połącz. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę wielkości kęsa i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj przesmażone wcześniej
Codzienne GotowanieW zamrażalniku odkryłam kilka woreczków z kurkami (jak ja je uwielbiam!), więc szybko pomyślałam o dodatkach i ugotowałam sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami. Do tego
Pasja Smaku