mięso duszone - 8529 przepisów (strona:440/569)

Naczynia żeliwne – jak gotować w garnkach żeliwnych i jak o nie dbać 306

otwartym ogniu. Jak wszystkie naczynia metalowe tak i żeliwo nie nadaje się do używania w kuchenkach mikrofalowych. Naczynia idealne? Na pewno mają wiele plusów. Można w nich smażyć, dusić, piec, zapiekać – na wszystkich typach kuchni i na otwartym ogniu, nad paleniskiem. Są na tyle eleganckie, że bez problemu posłużą jednocześnie jako naczynie do podania gotowej potrawy na stół. Żeliwo szybko(...)potrawy. Żeliwny garnek świetnie działa też jako piec i tak był wcześniej (już w XVII wieku) wykorzystywany– przy wysokiej temperaturze i jej równomiernym rozkładzie działa perfekcyjnie przy pieczeniu chleba, mięsa czy ciasta. Garnek rozgrzewamy zaczynając od włożenia go do zimnego piekarnika, a następnie do już mocno rozgrzanego garnka wkładamy chlebowe ciasto lub mięso i zamykamy garnek rozgrzaną pokrywką. Na chlebie

Karo in the Kitchen
Wegański makaron w buraczanym purée i sezamem 270

Co z tą pogodą? Ani wyjść na spacer, ani pobiegać.. Wobec tego wieczorem pójdę na basen z moim kochanym. Połowa wakacji, połowa lata, a taka

Be Fit Be Strong
Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem 174

bardzo prosta droga do rozwoju wielu nowotworów. Musimy mieć to na uwadze, gdyż codzienna dieta wielu Polaków zawiera w swoim składzie liczne składniki kwasotwórcze choćby pieczywo, cukier, nabiał, mięso czy kawa. Skutecznie zwalcza również zgagę i objawy refluksu. Ciekawostką jest także to, że kasza jaglana może okazać się pomocna w leczeniu pacjentów z rozwiniętą kandydozą, ponieważ alkalizuje organizm zakwaszony przez(...)minuty aż odparują wodę. Dodaj brukselkę i fasolkę i obrane z kolby ziarna kukurydzy (jeżeli kukurydza jest z puszki to dodaj ją później) podlej 1/4 szklanki wody i duś około 8 minut. Warzywa nie mogą stracić jędrności. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, wsyp kaszę, wlej jajka rozmieszane z odrobiną wody i smaż pół

Moja Mama Gotuje
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 184

innowacyjnej technologii indukcji proces tradycyjnego gotowania, gotowania na parze i smażenia jest bardziej efektywny i szybszy. Dodatkowo funkcja sauté pozwala na lekkie smażenie, dzięki któremu uzyskujemy wspaniały aromat potraw duszonych, sosów, ryżu i makaronów. Natomiast specjalna budowa naczynia głównego sprawia, że dania nie przypalają się, ich konsystencja jest idealna, oraz zachowują swój aromat i smak. Poza tym przy pomocy(...)surówka była gotowa. Następnie zabrałam się za danie główne, do misy urządzenia wystarczyło wlać zalecaną ilość wrzącej wody, do sita włożyć obrane ziemniaki, a na sicie do parowania ułożyć mięso z ziołami. Ten robot ma przewagę nad tradycyjnym parowarem – gdyż można używać soli, wystarczy do misy z wodą dodać soli, wrzucić świeże lub suszone zioła, a potrawa nabiera pysznego aromatu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 152

Dokładnie miesiąc temu trafiła do mojej kuchni nowa Przyjaciółka – patelnia  Woll Szafir ze sklepu  GUSTUS Na czym polega jej nadzwyczajność? Smaży w małej ilości

Z Kuchni Do Kuchni
Multicooker REDMOND RMC-151E - recenzja i przepisy 192

STEW (duszenie)  PIZZA (pizza)  PORRIDGE (kasza na mleku) SOUP (zupa)  RICE (ryż) GRAIN (kasze) SAUCE (sos) Programy automatyczne: SELF-CLEAN (samoczyszczenie)  FRY (smażenie) SLOW COOK (duszenie na wolnym ogniu) BREAD (chleb)  DEEP FRY (smażenie na głębokim oleju) BAKE (wypieki) PILAF (pilaw)  YOGURT (jogurt)  CHILLI (chili) STEAM (para) - „MASTERCHIEF” -  funkcja ustawienia czasu(...)Pieczona w multicookerze jest tak samo pyszna - jak klasycznie w piekarniku. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 150g boczku (można dodać słoninki, kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem

Di gotuje
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 209

połowy XX w. większość Greków prawie nie jadała mięsa, ponieważ w ich górzystym kraju brakowało pastwisk, na których można by hodować zwierzęta. Takie uwarunkowania zmusiły Greków do zastępowania mięsa innymi produktami, a fasola jest wartościowym źródłem białka. W kuchni greckiej znajdziemy wiele potraw bazujących na fasoli, a samo gigandes plaki odnajdziemy w tawernach w całej Grecji w różnych odmianach. Grecy(...)Dorzuć marchewki, świeże pomidory, przecier pomidorowy, liście laurowe, natkę pietruszki i pomidory z puszki. Dopraw czerwonym octem winnym (ok. 2 łyżki), solą i pieprzem. Podlej ok. 300 ml. wody. Duś na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj ugotowaną fasolę i wymieszaj. Potrawę przykryj i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Możesz wstawić patelnię, jeżeli twoja nadaje

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 273

Lato dobiega końca, wakacje już za nami. Chociaż pogoda w tym roku nas bardzo rozpieszcza i zaskakuje upałami w połowie września, to nie ukrywam, że trochę

Moja Delicja
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 179

Kilka miesięcy temu opisywaliśmy bardzo fajne przyprawy firmy Knorr. Do kurczaka, do gyrosa, do mięs i takie tam. Ogólne wrażenia były naprawdę pozytywne. To były bardzo

Marder&Marder Manufacture
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 215

bardzo wszechstronne w wykorzystaniu – nie tylko na kanapki. Oprócz nich, można stosować je praktycznie wszędzie, do śniadań (omlet, frittata) jak i do dań głównych w postaci nadzień do mięs, czy nawet zup! Wszyscy wiemy, że nowalijki są zdrowe i co więcej, teraz w najlepszej cenie. A warto zadbać o siebie na wiosnę i przestawić się na zdrowy styl odżywiania(...)Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm. Por i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty. Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj

karmelowy
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55895

Na kolację wigilijną czekamy cały rok - na wigilijny bigos, na karpia, pierniki, barszcz z uszkami...  Ale świat się zmienia, tempo życia się zmienia. I choć

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Brägele 237

                ...i znów mnie troszkę nie było, ale musicie mi wybaczyć. Tym

Kuchnia Prezydentowej
Hete bliksem 210

Jest w kuchni niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć

Kulinarna Pokusa
Kaeng Massaman Kai – CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM + BALLARINI LUCCA 263

Dziś znów zabieram Was do południowej Tajlandii – regionu dobrze znanego turystom ze względu na wspaniałe, rozległe plaże i rajskie wysepki, ciągnące się od Phuket po

Ostra na Słodko
Risotto grzybowe z kurczakiem / Mushroom risotto with chicken 289

Wstyd się przyznać, że nigdy wcześniej nie robiłam w domu risotta… Wprawdzie zdarzało się, że gdzieś na warsztatach widziałam jak to robią, więc generalnie ogólne

karmelowy