mięso duszone - 8529 przepisów (strona:448/569)

Leczo 148

przy czym w przypadku peperonaty lista kluczowych składników w zasadzie się na tym kończy. Obowiązkowymi składnikami nadal wegetariańskiego ratatouille są jeszcze natomiast cukinia i bakłażan. Leczo zawiera już dodatek mięsa – we współczesnych wersjach najczęściej boczek lub kiełbasę, a bardziej tradycyjnie – słoninę. Ma też swój charakterystyczny sposób przyprawiania obejmujący zwłaszcza mieloną słodką paprykę. Podobnie jak francuscy i włoscy „kuzyni” może stanowić(...)soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy partiami pokrojoną paprykę wraz zresztą soli i pieprzu, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Garnek lub patelnię przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy powoli przez 20 minut. Gotowe leczo podajemy na ciepło, samodzielnie np. z pieczywem, bądź jako dodatek do innego dania. Uwagi Jeśli leczo jest tylko dodatkiem do innego dania, rozważmy ewentualne

Kulinarna Pokusa
Tortellini 210

                Kolejna odsłona wspólnego gotowania! Razem z Olą , Izą, Pauliną i Elą

Kuchnia Prezydentowej
DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 138

dodatek do mięsa, zupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią i uważam, że efekt jest świetny, idealny dodatek do mięsa, idealne wegetariańskie danie – co kto woli, będzie smaczne w każdej wersji. Miłego gotowania! And we have the autumn… Cold… Dark… The time to do nothing(...)smażenia. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dorzuć pokrojoną w kostkę dynię, smaż razem przez 10 minut mieszając co chwila. Dodaj ryż i smaż mieszając 5-10 minut. Zalej całość winem, duś na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół i dalej duś do momentu, aż rosół prawie zniknie z patelni. Potem

Martyna Cooks
DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 143

dodatek do mięsa, zupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią i uważam, że efekt jest świetny, idealny dodatek do mięsa, idealne wegetariańskie danie – co kto woli, będzie smaczne w każdej wersji. Miłego gotowania! And we have the autumn… Cold… Dark… The time to do nothing(...)smażenia. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dorzuć pokrojoną w kostkę dynię, smaż razem przez 10 minut mieszając co chwila. Dodaj ryż i smaż mieszając 5-10 minut. Zalej całość winem, duś na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół i dalej duś do momentu, aż rosół prawie zniknie z patelni. Potem

Martyna Cooks
Turecki chlebek Gozleme 184

Gozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk . Chlebki smakują wyśmienicie, ciasto jest puszyste i delikatne a farsz ze szpinaku i fety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna(...)czosnek się nie przypalił a cebula zmiękła około 5 minut. Dodałam paprykę, odrobinę soli (feta jest słona więc niewiele) i pieprzu. Smażyłam około 1 minuty. Dodałam opłukany szpinak i dusiłam aż liście szpinaku zwiędły. Zostawiłam do wystudzenia a potem dodałam pokruszoną fetę i starty żółty ser i wymieszałam. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na lekko podsypany mąką blat, lekko spłaszczyłam

UgotujmyTo.pl
Faszerowane bułeczki, zapiekanki z pieczarkami -inaczej 186

też nadziewane bułeczki. W roli nadzienia wystąpiły pieczarki, ale przygotowane według przepisu mojego taty. Same pieczarki są niesamowicie smaczne i u nas często podaje się je jako dodatek do mięsa na obiad a nawet nadzienie do naleśników. U nas w roli bułeczek wystąpiły bułeczki orkiszowe , ale doskonale nadadzą się każdego rodzaju bułeczki, szczególnie te, które swoją pierwszą świeżość mają już(...)szkl bulionu sól, pieprz 2+2 łyżki masła klarowanego Trochę parmezanu do podania (opcjonalnie) szczypiorek 4 kajzerki Sposób przygotowania Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce. Wrzucamy na suchą patelnię. Dusimy. Pieczarki zaczną puszczać wodę, dolewamy bulion i dalej dusimy do zredukowania całkowitego płynów. Na drugiej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulkę. Cebulka musi zacząć się lekko

Mieszam w Garnku
Zupa groszkowa / Junge Erbsensuppe 257

                Młody, zielony groszek, dojrzały w słońcu, najlepszy własnoręcznie zerwany, wyłuskany prosto

Kuchnia Prezydentowej
Warzywa na patelnię i pierś z kurczaka czyli mój Przepis na Mega Szybki Obiad. Co na obiad? To mój pomysł na obiad! 238

Wiele z nas ma taki dzień, kiedy zastanawia się, co zrobić na obiad ... Pomysł na obiad szybki, smaczny i tani? Dziś mój przepis na obiad - niewiele

IzaGotuje
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 250

formaggi - zielone tagliatelle z trzema serami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z bazyliowo-lubczykowym pesto - Klaudia Cebula z bloga Zaklęcie na szczęście Tagliatelle z mięsem mielonym i warzywami - Magdalena Lebuda z bloga Sól i Pieprz Domowe sosy: Domowy sos pomidorowy do pizzy albo makaronu  - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pesto alla genovese a casa(...)bloga Mirabelkowy blog Włoska pizza z szynką, rukolą i parmezanem - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Dania mięsne: Baranina po rzymsku - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Delikatny królik duszony w cytrusach - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Królik po myśliwsku - Ola z bloga Poznaj smaki świata Kurczak cacciatore - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Pollo rustico con patate - włoski

Chilli Czosnek i Oliwa
Gańś ze żurawinōm i gruszkōm (Gęś z żurawiną i gruszką) 138

Gańś je dobroł niy yno na świyntego Marcina- moł 1 dobry smak, a ôd 2 ni 3 miyso i fet 4 sōm 5 tyż richtich 6

Chop w kuchni
Jesienne mule w sosie pomidorowym z zieloną cukinią 155

mrożonych). Dlaczego? Latem, w ciepłej wodzie małże mają tarło i ich mięso bywa często gorzkawe. Natomiast zimą mule nabierają masy (to tak jak ja ) a ich mięso jest pyszne. Dziś więc mule jesienne w pomidorowej odsłonie, z szalotką, czosnkiem i cukinią.  Składniki: 1 kg świeżych muli ok. 500 ml sosu pomidorowego / u mnie własnej roboty, z tegorocznych zbiorów(...)jest to warunek konieczny. Dodajemy sos pomidorowy i jeśli jest wg nas zbyt gęsty, opcjonalnie 1/4 szklanki wody. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek, doprawiamy do smaku przyprawami. Wszystko dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu. Zwiększamy ogień i do bulgocącego sosu pomidorowego wrzucamy mule. Gotujemy na mocnym ogniu ok. 3-4 minut, co minutę mocno potrząsając garnkiem. Wszystkie muszle

gutfut
Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 177

święto tej potrawy w trzecim tygodniu października. Kolendrę, kumin i gorczycę tłuczemy w moździerzu lub wkładamy w woreczek z grubej folii i tłuczemy wałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek, imbir i cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku na drobnych oczkach tarki, cebule kroimy w wąskie piórka. Krewetki odmrażamy na sicie i pozbawiamy je ogonków(...)rondlu rozgrzewamy mocno masło albo olej. Wrzucamy utłuczone przyprawy i smażymy, aż zaczną się prażyć i podskakiwać. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy razem chwilę, mieszając. Wrzucamy pokrojone cebule i dusimy je pod przykryciem kilka minut. Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry, dodajemy wodę z kokosa lub świeżą z kranu. Wlewamy sos do woka, dorzucamy pokrojoną marchew i kalarepkę. Mieszamy

Karo in the Kitchen
Curry z kalafiora i cukinii 229

moja propozycja na zdrowy i sycący obiad lub kolację. Danie jest bez mięsa, bez glutenu i bez nabiału. Świetne dla wegetarian i wegan oraz wszystkich tych, którzy ograniczają ilość mięsa w swojej diecie. Intensywny kolor żółtego curry otrzymujemy dzięki przyprawie curry oraz obecności szafranu. Szafran obok koloru nadaje potrawie charakterystyczny, lecz delikatny smak. Możecie szafran jednak pominąć w wersji oszczędniejszej(...)przyprawy curry 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 200 ml wody Wsypać szafran, jeśli jest używany. 0.5 g szafranu (opcjonalnie) Zagotować. Dodać różyczki kalafiora delikatnie wymieszać. Przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. W między czasie ugotować ryż na sposób al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub o 1-2 minuty krócej, gdyż będzie jeszcze gotowany

Moja Delicja
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 194

Gołąbki to nie tylko nieśmiertelne mięso i ryż albo kasze, tym razem… Moje gołąbki są z najprostszych, wręcz ‘chłopskich’ składników. Pełne ziemniaków. I z twarogiem. I z oscypkiem na dodatek. I jeszcze z chrupiącymi skwarkami z boczku i z wędzonej słoniny. I są megapyszne! Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski – miskę, garnek(...)wysmażeniu dodajemy go do ziemniaków.   Gdy wszystko już ostudzone, składniki nadzienia mieszamy dokładnie razem i mocno doprawiamy solą oraz pieprzem – nie bójcie się że przepieprzycie – kapusta i duszenie mogą wyciągnąć cały smak z nadzienia, a tego nie chcemy – to wszystko musi być naprawdę mocno i konkretnie doprawione. Koniecznie spróbujcie, czy nie trzeba całości dosolić – zarówno oscypki jak i boczek

Karo in the Kitchen
Kremowa zupa marchewkowa z egzotycznym akcentem 154

Krem marchewkowy z curry i imbirem Kap-kap-kap. Po wiosennej pogodzie ani śladu. Wiatr i deszcz. Niebo zasnute chmurami. I Szaro. I Ponuro? Nieee! U

Pełny talerz
Rolada ze schabu i sos cebulowy 156

Dzisiaj przepisy są dwa. Jeden na najsmaczniejszą roladę ze schabu jaką do tej pory jadłam – mięciutką i soczystą. Drugi na sos cebulowy z karmelem według Anieli

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania