mięso duszone - 8529 przepisów (strona:457/569)

Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 189

Kiedy naoglądam się tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały

Moja Delicja
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 141

Kiedy naoglądam się tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały

Moja Delicja
Leczo z cukinią i pomidorami 76

Ostatnio byliśmy u mojego przyjaciela Mateusza i jego żony Agnieszki. Wyprowadzili się z Warszawy i zamieszkali na wsi. Muszę przyznać, że niegłupi mieli pomysł. Jeździmy czasem

Marder&Marder Manufacture
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 178

mają jednocześnie zdecydowanie mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. Jedne i drugie mają właściwości zasadotwórcze – odkwaszają organizm, który w procesach trawienia mięsa wytwarza większą ilość kwasów. Są lekkostrawne. Ziemniaki obieramy cienko ze skórki, płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy w grube plastry, a plastry – w grube słupki. Tak naprawdę im frytki są grubsze(...)twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa).   Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny

Karo in the Kitchen
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 270

dorzucamy przyprawy (na bogato!). Do ziemniaków dodajemy wystudzoną cebulę (dodajemy łyżkami, aby nie wlać tłuszczu z cebuli - dodajemy go jedynie, jeśli mamy za bardzo zbity farsz). Dokładnie mieszamy. Następnie dusimy z serem. Farsz ma wyjść bardzo pikantny! /Nawet nie wiecie jak trudno o tym pisać i powstrzymywać ślinotok./ SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej(...)Pierogi ze szpinakiem, ciągnącym się serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/   -  Pierogi z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/   - Pierogi z mięsem (indyk i kaczka) (kliknij w napis

Wypisz Wymaluj
Lekkie curry z bakłażanem i krewetkami 161

Ostatnio chodziła za mną chęć na bliżej nieokreślone coś pysznego. W owym czasie próbowałam wielu rzeczy ale nawet pizza nie pomogła (sic!). Poszłam w końcu po

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pomysł na... chłopski garnek (Winiary) - opinia 218

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Zazwyczaj staram się omijać wszelkie fixy i dania gotowe, jednak nie zawsze mam czas

Pasja Smaku
Szpinak – właściwości lecznicze 250

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 458

się ketchup i musztarda jako tradycyjne dodatki do grillowych dań i zaczęłam szukać alternatywy. Z pomocą przyszły mi wspomnienia z zeszłych wakacji w Chorwacji, w której popularne są mięsa z grilla podawane w towarzystwie krwistoczerwonego sosu z pieczonej papryki i bakłażanów - ajwaru. Postanowiłam więc przygotować kilka słoików tego delikatesu, jako mój ratunek na grillowe biesiady. Sos wyszedł przepyszny i podbił(...)rondlu z grubym dnem rozgrzałam oliwę, przesmażyłam na niej chilli i przełożyłam do niej paprykowo-bakłażanową pastę. Następnie doprawiłam do smaku koncentratem, octem, solą i cukrem.  Pastę dusiłam przez 45 minut - nie jest to sztywny czas. Bardziej chodzi o przegryzienie się smaków i uzyskanie gęstej i kremowej konsystencji. Gorący sos przełożyłam do czystych, małych słoików, dobrze zakręciłam i ustawiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Bigos 202

jednak nie jesteśmy miłośnikami wyjątkowo kwaśnych smaków, kiszoną kapustę dokładnie odciskamy i przepłukujemy zimną wodą. Wg tradycji do bigosu dodaje się również wędliny, w tym wędzone, i pieczone mięsa w ilości mniej więcej równej kapuście. W pewnym sensie były to „ścinki” ze szlacheckiego stołu. Ale uwaga – jakikolwiek nie byłby skład mięsnego wkładu, musi on być dobrej jakości! Akurat na potrzeby(...)oraz dodajemy grzyby, śliwki i przyprawy: liście laurowe, nieco mielonego czarnego pieprzu, kminek oraz lekko rozbite w moździerzu ziele angielskie i jałowiec. Wszystko dokładnie mieszamy i zaczynamy podgrzewać. Bigos dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, nie krócej niż 3 godziny (a najlepiej 4-5, jeśli nastaw palnika na to pozwala). Co jakiś czas mieszamy oraz podlewamy resztą wina

Kulinarna Pokusa
Kurczak z jarmużem, mozarellą i suszonymi pomidorami 169

Kurczak z jarmużem, mozzarellą i suszonymi pomidorami to propozycja na szybkie danie z jednej patelni - to właśnie takie królują u mnie ostatnio, bo przy takiej pogodzie

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami 170

Zabiegana jestem jak dzika kuna, albo inne szybkie i niezbyt spokojne zwierzątko. Szczególnie ten weekend razem z M. spędziliśmy pod znakiem biegania poza domem. W piątek

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naczynia żeliwne – jak gotować w garnkach żeliwnych i jak o nie dbać 266

otwartym ogniu. Jak wszystkie naczynia metalowe tak i żeliwo nie nadaje się do używania w kuchenkach mikrofalowych. Naczynia idealne? Na pewno mają wiele plusów. Można w nich smażyć, dusić, piec, zapiekać – na wszystkich typach kuchni i na otwartym ogniu, nad paleniskiem. Są na tyle eleganckie, że bez problemu posłużą jednocześnie jako naczynie do podania gotowej potrawy na stół. Żeliwo szybko(...)potrawy. Żeliwny garnek świetnie działa też jako piec i tak był wcześniej (już w XVII wieku) wykorzystywany– przy wysokiej temperaturze i jej równomiernym rozkładzie działa perfekcyjnie przy pieczeniu chleba, mięsa czy ciasta. Garnek rozgrzewamy zaczynając od włożenia go do zimnego piekarnika, a następnie do już mocno rozgrzanego garnka wkładamy chlebowe ciasto lub mięso i zamykamy garnek rozgrzaną pokrywką. Na chlebie

Karo in the Kitchen
Wegański makaron w buraczanym purée i sezamem 231

Co z tą pogodą? Ani wyjść na spacer, ani pobiegać.. Wobec tego wieczorem pójdę na basen z moim kochanym. Połowa wakacji, połowa lata, a taka

Be Fit Be Strong
Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem 147

bardzo prosta droga do rozwoju wielu nowotworów. Musimy mieć to na uwadze, gdyż codzienna dieta wielu Polaków zawiera w swoim składzie liczne składniki kwasotwórcze choćby pieczywo, cukier, nabiał, mięso czy kawa. Skutecznie zwalcza również zgagę i objawy refluksu. Ciekawostką jest także to, że kasza jaglana może okazać się pomocna w leczeniu pacjentów z rozwiniętą kandydozą, ponieważ alkalizuje organizm zakwaszony przez(...)minuty aż odparują wodę. Dodaj brukselkę i fasolkę i obrane z kolby ziarna kukurydzy (jeżeli kukurydza jest z puszki to dodaj ją później) podlej 1/4 szklanki wody i duś około 8 minut. Warzywa nie mogą stracić jędrności. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, wsyp kaszę, wlej jajka rozmieszane z odrobiną wody i smaż pół

Moja Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania