mięso duszone - 8529 przepisów (strona:456/569)

Paella z quinoną, małżami i krewetkami! 137

obórki, tak aby produkty nie straciły w trakcie tych procesów, zbyt dużej ilości witamin i składników odżywczych. Pamiętajcie, że w kuchni powinniśmy mieć osobne deski do ryb, do mięsa, do warzyw. Ważne, też aby po każdym użyciu deski wyparzać, ja zawsze przelewam je wrzątkiem po umyciu, aby zabić niepożądane drobnoustroje. Bardzo ważne jest również na czym przygotowujemy swój posiłek, jako(...)WYKONANIE: Na patelnię wlej oliwę z oliwek dodaj masło, dodaj posiekany czosnek, pomidorki, obrane krewetki (pancerzyki zdejmij i dodaj do sosu, aby oddały swój aromat), małże i szafran. Całość dusimy przez  4-6 minut, podlej winem, poczekaj 2 minuty, aby alkohol odparował. Wytworzy nam się idealny sos do paelli, o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Wyjmij pancerzyki.  Dodaj quinonę

SMYKWKUCHNI
Kura ze miyntōm (Drobiowe roladki z jabłkiem i miętą) 145

Cojsik mie korciōło, żeby zajś 1 poeksperymyntować. Miołech we doniczce miynta, a na parapecie walały sie jakejś jabka, to żech sie pomyśloł, że trza by z

Chop w kuchni
Makaron mascarpone 136

Niestety autorstwa tego banalnego przepisu nie mogę przypisać sobie. Makaron mascarpone po raz pierwszy jadłam w stołówce w pracy. Od kiedy go spróbowałam, zawsze wybieram to

W kuchni wieczorem
Wieprzowina a`la boeuf stroganoff 141

Półmisek: wieprzowina a`la boeuf stroganoff Wieprzowina a`la boeuf strog a noff Składniki 4-5 osób : 700g chudej szynki wieprzowej  500g pieczarek  2

Aromatyczne Podróże
Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta 195

Dziś przedstawiam idealny przepis na lekki obiad w ciepłe dni, makaron z kurczakiem i brokułami w delikatnym sosie brokułowym, na pewno przypadanie do gustu całej rodzinie

karmelowy
Roladki ze schabu w sosie śmietanowym 206

Przepis na soczyste, smaczne roladki ze schabu nadziewane szynką i cykorią, podane z sosem śmietanowym. Dla mnie, i pewnie dla każdego mięsożercy jest to danie idealne

e-PrzepisyKulinarne
Krokiety z kapustą 154

Właśnie przerabiam listę potraw do przygotowania na Święta na listę zakupów do zrobienia przed Świętami Trochę tego jest…. mimo, że obiecywałam sobie, że tym razem

UgotujmyTo.pl
Pizzerki ze szpinakiem, gorgonzolą i czosnkiem niedźwiedzim 136

                    Najprostszy sposób na wykorzystanie zalegających lodówkę artykułów spożywczych, na które jakoś nie ma się ani ochoty

Kuchnia Prezydentowej
Jesienne naleśniki z soczewicą, dynią i szpinakiem 196

Ostatnio pisałam, że jest kilka sposobów w kuchni na rozgonienie ołowianych chmur. Wtedy pomknęliśmy językiem po mapie do słonecznej, pomidorowej Toskanii razem z talerzami pełnymi sałatki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Paella de verduras (wegetariańska) 207

warzywami (zwana u nas wegetariańską), to kolejna po gazpacho andaluz potrawa, którą skosztowałam po raz pierwszy w czasie mojej podróży do Hiszpanii. Można powiedzieć, że jest to przeciwieństwo pełnej mięsa paelli valenciana . Jest lekka, pełna różnorodnych smaków i można do niej wykorzystać warzywa , które akurat są w sezonie . Ja przygotowałam letnią wersję z cukinią, groszkiem i fasolką szparagową, także pojawiający(...)płynu i zgęstnieją.  Dodaj fasolę z puszki oraz 200 g wybranych warzyw. Dopraw szafranem rozrobionym w 2 łyżkach wrzątku i papryką wędzoną. Dolej wodę lub bulion, wymieszaj i duś 20-30 minut ( jest to szczególnie ważne, gdy dodajesz wodę, ponieważ musi ona nabrać smaku od warzyw, dzięki temu ryż będzie smaczny, jeżeli dodasz bulion możesz smażyć warzywa krócej ). Spróbuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Dietetyczny bigos z kurczakiem 119

Proponuję wszystkim lubiącym ciężkie bigosy- bigos w wersji odchudzonej. Gotuję go wtedy kiedy mam ochotę na staropolski bigos-choć temu jest do niego daleko. Nie mogę

Z Kuchni Do Kuchni
GRZYBY LESNE Z SALAMI I ORZECHAMI 134

GRZYBY LEŚNE Z SALAMI I ORZECHAMI Nie masz pomysłu na szybki i niebanalny obiad?  Co powiesz na grzyby w towarzystwie warzyw, boczku, salami i orzechów

Moja Książka Kucharska
Pieczona makrela z warzywami 207

piec, a zarazem najlepsze i najwygodniejsze w przygotowaniu będą niezbyt duże okazy – takie do ok. 400g. Z większymi będzie problem, gdyż mogą wymagać rozkawałkowania, ale przede wszystkim ich mięso nie jest już zbyt delikatne, a nawet upieczona skórka może nie nadawać się do jedzenia (jak ma to miejsce w przypadku makreli wędzonej). Makrelę z przepisu marynujemy w wytrawnej zalewie przez(...)minuty często mieszając. Dodajemy sok z cytryny, kolorowy pieprz, kolendrę i sól do smaku, dokładnie mieszamy. Możemy podlać odrobiną wody. Przykrywamy patelnię, przestawiamy na niezbyt duży ogień i dusimy warzywa przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Gotową rybę podajemy z warzywami oraz z równolegle przygotowanymi pieczonymi ziemniakami. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-213 {margin: auto;} #gallery-213 .gallery-item

Kulinarna Pokusa
Kasza jaglana z warzywami - pomysł na posiłek do pracy 6252

lunch boxe z jedzeniem do pracy przygotowujemy na kilka dni z góry (gotując tylko raz), dania przyrządzone samodzielnie możemy urozmaicać dodatkami (np. jednego dnia do przyrządonego samodzielnie mięsa zjemy ziemniaki i mizerię, drugiego ryż i pomidora). Przyznacie, że jest to lepsze rozwiązanie od codziennego jedzenia nudnych kanapek, nawet jeśli kupujemy u "Pana Kanapki" za każdym razem inne :) - Z drowie(...)szklankę kaszy, dwie szklanki wody). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Cukinię kroimy wzdłuż na ćiartki, a następnie w plasterki. Dusimy na niewielkiej ilości oliwy, by zmiękła. Gdy wystygnie dodajemy do przestudzonej kaszy. Do garnka wsypujemy również posiekany szczypior i suszone pomidory, oliwki których ja niestety nie znalazłam w lodówce (dlatego

Taste Of My Day
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 176

parzenie) ryby w wywarze, jest nieco trudniejsze, a raczej wymaga więcej uwagi i wyczucia od kucharza, aby nie zepsuć produktu. Najlepiej użyć świeżej ryby, mrożona jest bardziej wodnista i mięso łatwo się rozpada. Po zanużeniu ryby w wywarze należy kontrolować jej stan ugotowania, aby jej nie przegotować. Dobrze uparzone płaty mają jednolitą strukturę, są zwięzłe i lekko twarde, z łatwością(...)łyżeczkę soli i cukru . Garnek przykryć pokrywką, zmniejszyć gaz do minimum, dusić warzywa przez 20 minut.  Po tym czasie zdjąć pokrywkąę z garnka i lekko podkręcić gaz. Na tym etapie duszenia warzyw, płyny będą się redukowały. Gdy większość wody odparuje, dodać pozostały przecier pomidorowy. Dusić jeszcze  jakiś czas, aż sos pomidowy zostanie wchłonięty przez warzywa i będzie

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania