stałe gości w moim jadłospisie. Kawałki kurczaka marynowane w orientalnej mieszance przypraw garam masala, słodkiej i wędzonej papryce oraz czosnku, imbirze i soku z cytryny. Krótko obsmażone, a następnie duszone w pysznym, pomidorowo-kokosowym sosie z dodatkiem zmielonych migdałów. To danie najlepiej smakuje z białym ryżem lub chlebkiem naan . Koniecznie podajecie je z jogurtem naturalnym i cząstkami limonki(...)każdej strony, zamarynowane kawałki kurczaka ( lekko oczyszczone z nadmiaru marynaty). Przekładamy do sosu, gotujemy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez 10-15 minut lub do czasu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość sosu regulujemy bulionem, wodą lub mleczkiem kokosowym. Odstawimy z ognia, posypujemy posiekaną kolendrą lub natką oraz papryczką chili. Podajemy z ryżem
cool and mintyoraz różne rodzaje solonego i wędzonego mięsa (zwykle wieprzowego, np. wędzony boczek). Tym bardziej więc potrawa może wydawać się nam dość bliska. W wykwintniejszych wersjach używa się też np. mięsa z kaczki czy gęsi. Mimo wszystko choucroute garnie jest jednak dość oryginalna. Specyficzny zestaw przypraw, białe wytrawne wino (tradycyjnie niemiecki Riesling) oraz połączenie z wędzonymi wędlinami sprawiają, że jest(...)patelni przekładamy od odpowiednio dużego garnka. Zalewamy winem i bulionem, dodajemy przyprawy – natkę pietruszki, liście laurowe, jałowiec, ziarna czarnego pieprzu i goździki – a następnie doprowadzamy płyn do wrzenia. Kapustę dusimy powoli na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 2 godziny. W międzyczasie dodajemy do smaku mielony pieprz i sól (patrz uwagi), czasami mieszamy, a w razie potrzeby dodajemy nieco wody
Kulinarna Pokusacytryny (lub rozgnieć widelcem). Dopraw do smaku. 2. Pieczywo posmaruj pastą, nałóż kawałki papryki i koperek. OBIAD K:426.5 / B:11.4 / T:6.0 / W:79.5 / Błonnik:15.2 DUSZONA PAPRYKA Z ANANASEM W SOSIE POMIDOROWYM (PRZEPIS NA 3 PORCJE) Zjedz 1 z 3 porcji Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka) Cebula – 100 g (1 x Sztuka(...)ZUPA KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z BAZYLIOWYMI PULPETAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Wywar z warzyw (gotowy) – 800 g (3.2 x Szklanka) Mięso wołowe (świeżo mielone z polędwicy) – 200 g (2 x Porcja) Olej rzepakowy – 15 g (1.5 x Łyżka) Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta) Brokuł (mrożony
Powiedz dietom nieTe gołąbki z tradycyjnymi mają wspólną… nazwę Niedoścignioną mistrzynią staropolskich gołąbków jest moja Mama, ja z kolei w swojej kuchni bawię się smakami i świadomie
gutfuttłustej śmietanie, gdyby nie ta pierwsza grzybowa zamówiłabym drugi talerz. Minęło kilka minut słyszę krzyk, wrednej baby. To mnie tak głośno woła po drugie danie, czyli kluski śląskie nadziewane mięsem. Kurcze, dobre to a nawet bardzo dobre. Jeżeli miałabym się czepiać, to ciut za dużo tłuszczu ze skwarkami, poza tym bardzo domowe i pyszne. Za całość zapłaciłam(...)zupa jarzynowa lub chłodnik z buraczków - 3 zł, bitki, młode ziemniaki lub papryka nadziewana ryżem z warzywami - 6 zł a do tego do wyboru kapusta młoda duszona, mizeria, buraczki, ogórki konserwowe czyli na bogato :-) Wszystko pięknie podane, czyściutko, gwarno od ludzi.W rogu stoi fortepian, nie wiem jeszcze czy można pobrzdękolić ale przede wszystkim ta domowa
pieprzny smaczekArabska zupa-krem z okrą Dziś przepis na zupę pomidorowa, ale nieco inaczej. Bardzo podobną jadłam kiedyś w
Kuchnia PrezydentowejPierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną. Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną podana
Kuchnia na wzgórzuMoja kulinarna biblioteczka powiększyła się ostatnio o parę nowych pozycji, między innymi o książkę „Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler”. Magda Gessler obok Gordona
Moja Delicjaczęść z Was lubi, bo w większości domów są robione od zawsze. My chcieliśmy trochę je zmienić dla naszych Vege wymagań. Z naszych domów niestety pamiętamy wyłącznie klasyczne z mięsem, choć zawsze uwielbialiśmy w młodości gołąbki naszych mam :) Zapewne każdy kuchnię mamy czy babci zawsze mile wspominana. Teraz jednak chcieliśmy robić je sami i zmodyfikować je w możliwie najsmaczniejszy sposób(...)było zrobić z nich gołąbka. Pozostałych liści nie wyrzucamy ! Zrobimy z nich super surówkę do gołąbków. Gołąbki układamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, i dusimy ok. 15-20 min. Dobrze jest przykryć blaszkę folią aluminiową, którą nakłuwamy nożem, aby woda mogła odparowywać. Gotowe gołąbki podajemy z surówką (przepis poniżej). Możemy też jako dodatek podać ryż
vegetanieJestem zwolenniczką szybkich obiadów. Naprawdę szybkich i prostych, takich, przy których nie trzeba się bawić w dokładnie siekanie, mieszanie i czekanie. Z drugiej strony uwielbiam, jak
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jak wiecie moim wielkim marzeniem jest podróż do Indii. A, że marzenia są po to , żeby je spełniać … a nie tylko po to, żeby sobie
Ostra na SłodkoInspiracją do wykonania kotlecików stała się moja koleżanka z Działu, z którą dzielę pokój. No może raczej to Ona ze mną dzieli ten pokój, bo ja
Kuchnia po mojemuPewnego pięknego dnia mój ukochany zażyczył sobie na obiad placki ziemniaczane. Osobiście nigdy nie byłam ich ogromną fanką, dlatego też wcześniej nie zagościły w mojej kuchni
karmelowyroku będą modne wytwory małych ogródków. Przy odrobinie szczęścia działkowicze przezbroją się z rekreacji na produkcję. Kolejny trend kulinarny, to wynik niedawnej opinii WHO na temat przetworzonego mięsa jako przyczyny powstawania raka jelita grubego. Według nich musimy zmienić nawyki żywieniowe. W związku z tym, że tego typu organizacjom nie zależy zbytnio na rozwiązaniu problemu, do którego oficjalnie zostały powołane(...)ziemniaki - kminek - kurkuma Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą tworząc ciasto naleśnikowe, dodajemy trochę sody oraz octu i smażymy naleśniki na patelni. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do rondla z olejem i dusimy razem z pokrojoną cebulą marchewką i ziemniakami. Radzę zacząć od samej kapusty, bo najdłużej się robi. Na koniec dodajemy kminek i kurkumę i dusimy jeszcze jakiś czas. Podajemy w głębokim
Kryzysowa Książka Kucharska