pomidorowy Kokkinisto i mus z pieczonego bakłażana to greckie przysmaki które zawsze są łączone.Wymiennie można dodac do nich osmiornicę z grilla lub patelni,pieczoną baranine lub duszona wołowinę czy też jak tym razem kawałki matwy czy też jak jest nazywana kawałki sepii. Mątwa różni się od kałamarnicy tym,że posiada 10 macek z których 2 są dużo dłuższe(...)worki są dość duże najlepiej worki wywinąć na druga stronę,opłukać i tak już pozostawić. Worki pociąć w dość szerokie obrączki (tak na ok. 2 palce).Trzeba pamiętać,że mięso mątwy pod wpływem temperatury skurczy się o połowę.Moje były tak młodziutkie,że worki przecięłam zwyczajnie tylko na pół. Do sosu można wykorzystać worki i macki.Ja jednak macki odłożyłam
Sztuka gotowania w/g Samirywidow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zagotowujemy bulion i wrzucamy kulki z mięsa. Gotujemy 2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pieczarki i pora podsmażamy na odrobinie masła ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Zabielamy jogurtem greckim. Następnie dodajemy pulpeciki ,gotujemy 10 min ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kaszą ( u nas owsianą)i ogórkiem konserwowym. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenLENIWE CURRY / LAZY CURRY Curry… Ostre, indyjskie danie z lekkim posmakiem mleka kokosowego, podane z ryżem lub chlebkiem naan – czego chcieć więcej? Dzisiaj curry
Martyna CooksLENIWE CURRY / LAZY CURRY Curry… Ostre, indyjskie danie z lekkim posmakiem mleka kokosowego, podane z ryżem lub chlebkiem naan – czego chcieć więcej? Dzisiaj curry
Martyna CooksSiedem lat temu obiad jadłam w szpitalu... Nie pamiętam co to było. Pamiętam za to niezwykle dynamicznie rozwijającą się akcję porodową, która o mało nie skończyła
Czerwień i błękitJeszcze nie tak dawno wyśmiałabym każdego, kto powiedziałby mi, że będę lepić pierogi z kapustą i grzybami na święta. Próbowałam się ich nawet pozbyć na rzecz
Pełny talerzLekko, ale do syta. Wegańsko – bo ostatnio mięso jemy średnio dwa razy w tygodniu. Sezonowo – bo ze świeżym szczypiorem i chrupiącą kalarepą. Po chińsku – bo z chińskimi naleśnikami i dodatkami. Smacznie i w miarę szybko – bo mimo tylu składników, wszystko robi się łatwo, prosto i przyjemnie. CHIŃSKIE NALEŚNIKI To szybsza i zdecydowanie prostsza wersja tradycyjnych chińskich naleśników pełnych szczypiorku(...)gorące, od razu, z pociętymi na zgrabne trójkąty szczypiorkowymi naleśnikami. Całość można jeszcze z wierzchu posypać szczypiorem i podprażonym sezamem. Tofu jest tutaj przyjemnie słodko-ostre, kontrastuje idealnie z duszoną kalarepą. Z podanej ilości składników otrzymacie dwie średniej wielkości porcje. NALEŚNIKI (6-7 sztuk na małą patelnię, 16cm średnicy) 250g mąki pszennej typ 550-650 420ml zimnej wody
Karo in the KitchenRysku zostało tylko albo aż 16 dni W domu mamy zatrzęsienie grzybowe. Już 3 razy byliśmy na grzybobraniu i te trzy razy skończyły się na pełnych
sierotka maRysia w kuchniBakłażan był mi warzywem (?) do niedawna zupełnie obcym. Kiedyś robiłam z nim musakę, i tyle... Ostatnio Ania - koleżanka z pracy, przyniosła mi na spróbowanie potrawkę na
sierotka maRysia w kuchniW naszej kuchni królują tego lata kasze i warzywa. Przedstawiam Wam dzisiejszy obiad. Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami
Czerwień i błękitNo i znów pędzimy do Indii. Tym razem na Murgh Kari. Kurczak Curry to potrawa z indyjskiego Pundżabu bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie
Ostra na Słodkogazie, indukcji, elektryce, ceramice i z ciekawości potraktowałam palnikiem. Wsadziłam do pieca i nic, zero śladów użytkowania. Pokrywka mi spadła i się nie rozbiła. Można w nim smażyć, dusić, piec, gotować. Specjalna powłoka (diamentowa ceramika i nanokompozyt w technologi NON-STICK) sprawia, że się nie przypala nic. Ta sama powłoka powoduje, że cokolwiek robicie wymaga minimalnej ilości tłuszczu, więc potrawy(...)pomidory, wędzoną paprykę i czosnek. Po kolejnych 15 minutach dodałam ogórki kiszone, sól, pieprz i odrobinę cukru oraz gałki muszkatołowej. Leczo dostało jeszcze 10 minut kąpieli i gotowe. Wielbiciele mięsa mogą dodać boczek wędzony lub kiełbasę. Jednak taka wersja zniknęła szybko i naród domaga się jeszcze Smacznego! Post Leczo bezmięsne pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenZ wakacji u rodzinki mieszkającej na wsi wróciliśmy doskonale zrelaksowani, ale i obdarowani rosnącymi z dala od spalin owocami: malinami, jeżynami, śliwkami, gruszkami, jabłkami, że o
Delicious Titbitsobórki, tak aby produkty nie straciły w trakcie tych procesów, zbyt dużej ilości witamin i składników odżywczych. Pamiętajcie, że w kuchni powinniśmy mieć osobne deski do ryb, do mięsa, do warzyw. Ważne, też aby po każdym użyciu deski wyparzać, ja zawsze przelewam je wrzątkiem po umyciu, aby zabić niepożądane drobnoustroje. Bardzo ważne jest również na czym przygotowujemy swój posiłek, jako(...)WYKONANIE: Na patelnię wlej oliwę z oliwek dodaj masło, dodaj posiekany czosnek, pomidorki, obrane krewetki (pancerzyki zdejmij i dodaj do sosu, aby oddały swój aromat), małże i szafran. Całość dusimy przez 4-6 minut, podlej winem, poczekaj 2 minuty, aby alkohol odparował. Wytworzy nam się idealny sos do paelli, o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Wyjmij pancerzyki. Dodaj quinonę
SMYKWKUCHNICojsik mie korciōło, żeby zajś 1 poeksperymyntować. Miołech we doniczce miynta, a na parapecie walały sie jakejś jabka, to żech sie pomyśloł, że trza by z
Chop w kuchni