Miało być risotto z dynią, ale po długim dniu w pracy, byłam tak głodna, że nie miałam ochoty czekać na obiad. Wymyśliłam, że zamiast risotta z
Moja Delicjawracać do przepisu jeśli tylko nadarzy się okazja! Nie mogłybyśmy się nim z Wami nie podzielić dlatego dzisiaj zapraszamy Was na warzywne "lasagne" z bobem , bez grama mięsa i pomidorów - czyli totalnie odmienną wersję swego włoskiego pierwowzoru (mamy nadzieję, że fani włoskiej kuchni nie obrażą się (:). Danie polecamy wszystkim zwolennikom bobu, który jest naprawdę bardzo zdrowy, przepyszny i niesamowicie(...)zwiększamy ogień i doprowadzamy do całkowitego odparowania alkoholu. Kolejno wlewamy śmietankę i całość podrzewamy, dodajemy obrany bób oraz pokruszony ser feta i mieszamy aż do roztopienia się sera. Bób dusimy w sosie na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając aż do zagęszczenia śmietanki - przed samym układaniem warstw "lasage" - delikatnie podgrzewamy. Formę do zapiekania natłuszczamy dość
Symfonia SmakówBardzo lubimy z mężem różnego rodzaju makarony z sosami i warzywami, więc dość często pojawiają się one na naszym stole. Tego rodzaju obiad ma wiele
Simply FoodMakarony kojarzą się nam zazwyczaj z klimatami włoskimi, nie greckimi. Pasticcio było, więc dla mnie sporym zaskoczeniem w kontekście pochodzenia. Zwłaszcza, że sama nazwa już z
Życie zamknięte w smakuKolejny mrozny dzien. Choc slonce zagladajace do okien pozwala sadzic, ze wiosna stoi tuz za rogiem. Nie , nie! Nadal jest zima. Choc ja chyba zaczynam o
Przysmaki Karolkinazwiskach sławnych aktorów, ale ten piękny, klimatyczny film jest absolutnie moim faworytem. Nawet teraz się uśmiecham na wspomnienie niektórych scen. Curry na szczęście lubimy oboje. Ale musi być z mięsem, tak jak poniżej. Wtedy mąż zje i poklepie się z zadowoleniem po brzuchu. Po tym daniu klepał brzuch długo, cmokał i wysyłał znajomym mmsy z curry na talerzu. Na pewno(...)całość mlekiem kokosowym i śmietaną. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na pozostałej ilości oleju podsmażamy cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię i dusimy kilka minut. Cebulę z czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka z kurczakiem i warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Jeśli
bistro mamasame odejdą, wystarczy je tylko wyjąć z wody. Wyjęte z wody liście studzimy lekko, a następnie ścinamy najgrubsze nerwy. (Jeśli liście będą dobrze sparzone, podgotowane, to gołąbki będą krócej dusić się w piekarniku.) Kiedy liście kapusty będę gotowe, przygotowujemy farsz. Pora kroimy w cienkie plasterki (pierścionki właściwie). Boczek kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy - wytapiamy na średnim ogniu tłuszcz. Dodajemy(...)choć teraz z zakłopotaniem patrzę na nieudolnie robione zdjęcia :) Były też gołąbki-nieloty , czyli takie bez zawijania w kapustę, z włoskiej kapusty czy też włoska kapusta faszerowana mięsem gołąbkowym . Może najdziecie wśród tych przepisów coś dla siebie :) Lubicie gołąbki? Może macie na nie jakieś swoje sposoby? Podzielcie się nimi ze mną
Codzienna kuchnia niecodziennarobią się praktycznie same. Najtrudniejsze jest tylko wycięcie z nich zewnętrznych błon. Reszta jest nieskomplikowana. Uduszone mięso jest wyraziste, rozpadające się na włókna, delikatne i bardzo sycące. Doskonałe wołowe mięso w pełnym aromatów, ciemnym sosie na bazie wina powinno zaspokoić gusta najwybredniejszych smakoszy. Policzki wołowe w sosie winnym: 1 – 1,4 kg policzków wołowych 1 łodyga selera naciowego(...)odparuje. Wlewamy wtedy bulion wołowy. Dodajemy przesmażone warzywa z czosnkiem oraz goździki i anyż gwiazdkowy (wystarczy kawałeczek). Gdy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień na mały i częściowo nakrywamy pokrywką. Dusimy przez ok. 3 – 4 godziny. Co pół godziny mieszamy. Danie jest gotowe, gdy poliki są miękkie i rozpadają się na włókna. Przed podaniem policzki kroimy na plastry lub podajemy
Poezja smakuCzas ostatnio pędzi jak szalony, także mam trochę opóźnień co do wpisów ;) Na początku się pochwalę, bo to mój pierwszy kulinarny sukces. Wygrałam konkurs na
Czerwona Porzeczkaużywany jest ryż odmiany Arborio. Ważne jest aby nigdy nie płukać ryżu! Każda odrobina skrobi z tego rodzaju ryżu sprawia, że risotto jest takie kremowe. Condimenti - przyprawy, dodatki - mięso, warzywa, owoce morza, ser, lub jakikolwiek inny dodatek, który nadaje risotto indywidualny charakter. W zależności od przepisu dodawane są na początku, w trakcie lub pod koniec gotowania. Dodatkowe porady(...)się tłuszczem i cebulą i lekko zeszklił. Wlać wino i mieszać aż całe się wchłonie. Dodać grzyby i zacząć dodawać gotujący się bulion, po około pół szklanki na raz, dusić aż bulion się wchłonie, przed dolaniem kolejnej porcji, chodzi o stopniowe podlewanie ryżu. Często i delikatnie mieszać, aby ryż się nie przyklejał. Stopniowo z ziarenek ryzu bedzie wydzielala sie skrobia
Codzienne GotowaniePożywna i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne jesienne dni. Bez dodatku mięsa, bogata w witaminy i łatwa w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ugotowana na domowym esencjonalnym bulionie i dobrej jakości kapuście kiszonej. Kapustę kiszoną podsmażyłam oddzielnie i dodałam do zupy dopiero, gdy warzywa były miękkie. Jeśli chcecie, by kapuśniak był mniej kwaśny, przed gotowaniem opłuczcie kapustę zimną wodą lub zmniejszcie(...)często mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojone świeże pomidory lub pomidory z puszki i 1 łyżkę syropu klonowego lub miodu. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy kapustę przez około 7 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Wlewamy pozostały gorący bulion i zagotowujemy. Przelewamy do garnka z warzywami, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez
cool and mintyPiątek w kalendarzu - ma być szybko, smacznie i bez komplikacji . Kwintesencją tej zasady w ramach cotygodniowej fejsbukowej akcji jest dla mnie właśnie leczo :) Tym razem z lekko nietypowym dodatkiem mięsa drobiowego i owocu tropikalnego. Podusiła mnie tu zachęcająco do wykorzystania kurza pierś (zapomniana na tyłach lodówki już kolejny dzień) oraz reszta puszki ananasa (najwyższy czas był go już do końca(...)się zezłoci, z powrotem wrzucić na patelnię kurczaka. Dołożyć cukinię i chwilę wszystko podsmażyć - potrzebuje najdłuższej obróbki ciepl nej z używanych warzyw . Dorzucić paprykę, dolać sok z ananasa i dusić pod przykryciem ok. 5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać świeżego pomidora oraz ananasa i poddusić kolejne 5 min do zagotowania
Grunt to przepis!Pyszna potrawka, którą lubię robić w różnych wersjach. Szybka w przygotowaniu, zajmuje około 20-25 minut i możemy się delektować ciepłym posiłkiem. Gdy się spieszę zawsze
Kolorowy Przepisownikautopsji, jak mieli się mięso i co się wrzuca do niego. Uwierzcie mi, że panie mielące to mięso nie kupują go dla siebie. Składniki: około 1,5 kg. mięsa (preferuję karkówkę, gdyż jest ona najodpowiedniejsza: nie za chuda i nie za tłusta), 1-1,5 szklanki ryżu (suchego), 1 sucha bułka, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka chrzanu(...)pokrywką i do...zimnego pieca. Tak się piecze w tym garnku własnie :) Piecyk nastawiłam na 180 stopni i po około półtorej godziny gołąbki były gotowe. Czas pieczenia (a raczej duszenia) zależy od stopnia podgotowania liści i wielkości gołąbków. Można pod koniec duszenia podlać je przygotowanym sosem, żeby nabrały jego smaku. Ja jednak lubię przygotować 2-3 sosy do wyboru, więc
Codzienna kuchnia niecodziennaKurczak, warzywa, orzechy nerkowca oraz ryż to główne składniki tego dnia. Jest ona niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smakuje bardzo oryginalnie. Całość
Kuchnia MagdaLeny