północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) (بریان) oznaczającego „pieczony”. Polega na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw. W zależności od regionów wytworzyły się różne style przyrządzania. Zobaczcie jak je je robię! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) PRZYPRAWY : * posiekany świeży imbir – 0,5 łyżeczki * posiekany(...)zamarynowanego kurczaka i posiekaną chili. Wlewamy sok z cytryny i mleko z szafranem. Dodajemy ryż i pozostałe składniki z cebulą i ghi. Dokładnie przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy do miękkości. Podajemy natychmiast! Smacznego
Ostra na SłodkoKruchy, dobrze nadziany schabik to to czego nam potrzeba. A jeżeli jeszcze pojawi się w towarzystwie aromatycznego sosu - takim daniom mówimy stanowcze tak! Składniki: - 4 plastry
Cook&LoveJakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji
Codzienna kuchnia niecodziennadanie, to po prostu bardzo smaczny sycący obiad: kawałki kurczaka z chrupiącą skórką i delikatnym mięsem oraz gęsty śmietankowy sos. W sosie znajdziemy dwa rodzaje grzybów o skrajnie różnym pochodzeniu: prawdziwka, czyli króla leśnych ostępów i pieczarkę - władczynię supermarketowych półek. Co w tym towarzystwie robi dynia? Jest świetną swatką, która łagodnie łączy smaki i zapewnia dobrą, nieco słodką atmosferę(...)dynię - smażyć na średnim około 5 minut. Dodać pieczarki i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać śmietankę oraz 4 - 5 łyżek wody od borowików. Dusić na małym ogniu około 12 -15 minut. Wlać sos dyniowo-grzybowy do naczynia z kurczakiem pozostawiając wierzchy kawałków odkryte. Posmarować je lekko masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni
zadanie-gotowanieJemista , zapisywane często jako gemista , to wegetariańskie danie, będące jednym z greckich klasyków. Zdecydowanie pysznych klasyków! Bywa, że do farszu dodaje się również mielone mięso, ale ja wolę taką podstawową lekką wersję. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie ułatwił sobie życia. Chcąc być wiernym oryginalnemu przepisowi powinienem użyć do farszu suchego ryżu, który ugotowałby się w potrawie. Ja jednak(...)półtwardo, cebulkę pokroić w kostkę, rodzynki zalać wrzątkiem, a cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć sok. Na patelni lub w rondelku zeszklić cebulę, a następnie dodać cukinię i dusić około 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać ryż, odsączone rodzynki, posiekaną natkę i miętę, koncentrat i cynamon. Doprawić solą wg smaku. Pomidory umieścić w naczyniu żaroodpornym i napełnić farszem
zadanie-gotowanieakurat mamy ochotę, w mojej wersji to jedynie cebula, pieczarki i pomidory z puszki, lecz równie dobrze można pominąć pomidory, a dodać żółtego sera, albo pokrojonej wędliny lub mięsa z pieczeni, można dodać więcej warzyw, np. paprykę, cukinię, szpinak, lub sera fety. Jak widzicie kombinacji jest dużo, więc jest czego próbować ;) Dodam jeszcze, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie(...)ulubione zioła Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki, a po około 4 minutach krojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Gdy cebula już zmięknie zdejmujemy pokrywkę i chwilę jeszcze smażymy, żeby odparować nadmiar płynów. Studzimy. DODATKI: jajko sezam mak lub czarnuszka Wyrośnięte ciasto przekładamy
Rozpustne gotowanieCo prawda niedziela była kilka dni temu ale na podanie przepisu na schabowego nigdy nie jest za późno. Miałam ochotę na zwykłego schabowego ale jakoś tak
sierotka maRysia w kuchniBez pierogów nie ma Wigilii. W moim rodzinnym domu mama zawsze przygotowuje dwa rodzaje: ruskie i z kiszoną kapustą. Tego dnia pierogi smakują najlepiej... A i
Czerwień i błękitparmezanu zawsze takie jest!). Moja dzisiejsza propozycja to penne z klopsikami, które zrobiłam z surowej kiełbasy . Ot taki sprytny patent, który zapożyczyłam od telewizyjnych szefów kuchni (bodajże od Nigelli). Mięso w kiełbasie jest już dobrze doprawione, odpowiednio zmielone itd., wystarczy więc zdjąć z kiełbasy flak i uformować małe klopsiki. Kiełbasa może być dowolna, ja użyłam białej. Do sosu dorzuciłam(...)Warzywa dorzuć na patelnię do klopsików i smaż kolejne 5 min. Zagotuj wodę na makaron. Dodaj pomidory, wodę i dopraw nasionami kopru włoskiego oraz płatkami chilli. Zmniejsz ogień i duś przez 10 min. Jednocześnie wrzuć makaron do wrzątku - powinien być gotowy razem z sosem. Dopraw sos octem balsamicznym, solą i pieprzem. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem. Podawaj posypany startym
Chilli Czosnek i OliwaMożna powiedzieć jedno z najprostszych dań świata, które można dowolnie modyfikować, bo oprócz pieczarek można do niego dodać mięso lub kiełbasę. Wszystko zależy od Waszej fantazji :) Bardzo lubię pieczarki i powiem szczerze, że bez dodatków mięsnych łazanki również smakują bardzo dobrze :) Składniki: 500g makaronu gotowego lub domowego 800g pieczarek 2 średnie cebule 50g margaryny 30g masła Sól Pieprz Domowy(...)plasterki. Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy margarynę, dodajemy pieczarki i smażymy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Po około 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i dusimy razem z pieczarkami pod przykryciem, przez jeszcze około 7 minut, aż pieczarki zmiękną. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po czym przecedzamy i przelewamy wodą. Pieczarki mieszamy razem z makaronem, dodajemy
Smakowy RajPolędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym z dodatkiem śmietany i makaronem. To pyszne danie ze znakomitym sosem, które
Kuchnia na wzgórzuImbir- Kłącza rośliny wieloletniej. Ceniony w sztuce kulinarnej, używany jest w postaci świeżych lub suszonych zmielonych kłączy. Stosowany jest w wielu potrawach i deserach. Hindusi uważają
O kuchni z uczuciemChoć podroby jem niezwykle rzadko bo nie lubię, za tak przygotowaną wątróbką czasem tęsknię, bo jest pyszna i delikatna więc dzielę się z Wami przepisem.
Wanilia i Kardamonośmiornicy od razu do wrzątku, tylko kilka razy zanurzają na kilka sekund i wyciągają. Zabieg ten nazywany jest "straszeniem ośmiornicy". Co ma na celu? Nic innego, jak sprawienie, że mięso nie będzie gumowate. SKŁADNIKI 1 mrożona ośmiornica (o wadze 1 kg) 3 liście laurowe 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus 1 cebula 4 cienkie łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku(...)się zeszkli. Następnie dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, umyte, pozbawione gniazd nasiennym i pokrojone w dużą kostkę papryki, dolać szklankę bulionu z gotowania ośmiornicy, nałożyć pokrywkę i dusić całość do miękkości. Do warzyw dodać ryż, doprawić pieprzem, po czym dodać ośmiornicę i delikatnie wymieszać. Podawać obficie posypane posiekaną natką pietruszki. #krakus, #smacznieiszybko
Passions hobbies lifepuszek, gdyż bardzo lubię wykorzystywać je w potrawach. Smak dania staje się wówczas aksamitny i delikatny. Dzisiejsza propozycja powali was na nogi, jest na prawdę pysznie. Danie można zaserwować bez mięsa. Zapraszam... Potrawa bierze udział w akcji Coco Dreams. Składniki, 2 porcje: 500 g małych ziemniaków (najlepiej młodych) 2 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony) 1 łyżka oleju(...)małym ogniu gotować przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać. Fileta z kurczaka umyć,osuszyć pokroić w kostkę, przyprawić. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia. Podlać wodą i dusić
Kubki smaku