mięso duszone - 8529 przepisów (strona:434/569)

Kurczak Jalfrezi 144

opcjonalnie: natka kolendry (lub pietruszki) do posypania do podania: ryż basmati lub chlebki pita / naan listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (ewentualnie 1 łyżeczka chilli w proszku, ale z pastą curry danie będzie bardziej aromatyczne(...)Dodajemy go do usmażonego kurczaka wraz z pomidorami krojonymi z puszki/kartonika. Lekko solimy. Zmniejszamy ogień na mały, przykrywamy patelnię (jeśli nie mamy przykrywki można położyć kawałek folii aluminiowej) i dusimy przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy obrany i starty na drobnej tarce imbir oraz zmieloną w moździerzu kolendrę i kmin rzymski. Ponownie przykrywamy i dusimy jeszcze

Poezja smaku
Krem z cukinii 154

Bardzo szybka zupa, przygotowywana na patelni, a w szczególności dobry sposób na wykorzystanie cukinii. Choć kolorem może nie zachęcać, to jest bardzo przyjemna w smaku. Z

Czerwony Gupik
BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z FARSZEM FASOLOWO - WARZYWNYM 127

Dziś miałam ochotę na coś a'la burrito. Zamiast pszenicznej tortilli przyrządziłam bezglutenowe naleśniki. W daniu tym też na próżno szukać mięsa, nie dodałam również ryżu. Wyszła mi ... hmmm... moja domowa, pyszna i zdrowa wersja burrito. Zjadłam jej łagodną postać, mój mąż dodał chilli w celu wyostrzenia smaku. A Wy lubicie łagodne czy pikantne dania? Składniki na 7 sztuk: naleśniki(...)patelni). Fasolę moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Marchewkę kroimy na słupki, cebulę i paprykę na kosteczkę. Warzywa podsmażamy na patelni, dolewamy odrobinkę wody i dusimy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy i gotujemy przez 5 minut.  Na naleśniki wykładamy farsz i zawijamy. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Gryczane pampuchy z pieczarkami 148

{"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Gryczane pampuchy z pieczarkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-09-22 13:36:06","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content

Kucharzyca
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – kuchnia podkarpacka 182

były podawane na słono, ale również na słodko, na przykład z suszonymi śliwkami. Podkarpackie gospodynie kaszę jaglaną często łączyły z twarogiem, jęczmienną z grzybami, a gryczaną z ziemniakami lub mięsem. Przepis, który dzisiaj proponuję, pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Mrukowej, gmina Osiek Jasielski. Farsz do gołąbków przygotowany został z kaszy gryczanej, z dużą ilością suszonych grzybów, cebulką(...)dusimy na maśle. Dodajemy do niej pokrojone grzyby i zmielony boczek. Dusimy wszystko pod przykryciem przez kilka minut, a następnie mieszamy z kaszą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki. Przygotowane gołąbki układamy w rondlu, zalewamy bulionem z dodatkiem wywaru z grzybów (lub samym osolonym wywarem grzybowym) i dusimy pod przykryciem około

Trzeci talerz
Udka kurczaka w porach 114

bardzo posmakowało nam to danie kuchni kaszubskiej. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Składniki: 6 udek z kurczaka 500 g ziemniaków 200 g marchewki 2 białe części pora 2 łyżki oleju 5 łyżek mleka 200 g startego sera żółtego kiełki rzodkiewki koperek papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie:   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pory kroimy w plastry. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i ponownie smażymy razem z porami, wlewamy 3 łyżki mleka i dusimy pod przykryciem 5 min. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, ugniatamy i przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wlewamy

R'n'G Kitchen
Warzywne leczo z naleśnikami 110

odpowiedź znajomego na postawione przeze mnie pytanie, jak zrobić riosotto... "Wrzuć wszystko, co masz w lodówce i dodaj do tego ryż" ;) Wszystko, czyli co? - Dopytywałam zniecierpliwiona. "No warzywa, jakieś mięso, no to co rośnie w ogródku" - A jak to doprawiasz? - drążyłam. "Sól, pieprz i inne przyprawy. Zależy od tego, jakie dania lubisz. Na ostro czy na słodko-kwaśno". Kto mnie(...)cząstki. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę lub w pół-plastry. Na patelnię wlewamy troszkę oleju, wrzucamy cebulę, por, paprykę, cukinię, czosnek, pieczarki. Całość doprawiamy pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, vegetą. Dusimy ok.15-25 minut pod przykryciem - do miękkości. Na końcu wrzucamy pomidory. I dusimy jeszcze trochę. * Całość możecie posypać oczywiście zieleninką: koperkiem lub natką pietruszki. * Tak przygotowane warzywne leczo można zaciągnąć śmietaną

Kuchnia smaków
Jesienny pieczony udziec z indyka 120

Pieczony udziec z indyka. Idealny na chłodne wieczory. Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Imbir, rodzynki, wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy. Pieczony udziec z indyka – bardzo kruchy i delikatny.   Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej(...)obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Pieczony udziec z indyka podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Post Jesienny pieczony udziec z indyka pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Żeberka według Magdy Gessler z malutkimi modyfikacjami 3414

Dzisiejsza propozycja to żeberka duszone w ziołach według przepisu Magdy Gessler. Został on wykorzystany w 3 sezonie Kuchennych Rewolucji. My dokonałyśmy nieco modyfikacji w tym przepisie, mianowicie zamiast wina używamy wody oraz ograniczyłyśmy ilości czosnku. Ostrzegamy również, że żeberka według tego przepisu wychodzą bardzo, ale to bardzo ostre. Idealne dla męskiego podniebienia oraz żeńskich fanek pikanterii.   Całkowicie(...)kawałkami żeberek. Do naczynia można wlać jeszcze nieco wody. Zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 160stopni piekarnika na około 1,5h. Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i polewamy kawałki mięsa. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą oraz buraczkami

Kolizje Smaków
Trójkolorowy makaron z klopsikami 239

tego, co muszę koniecznie zużyć i tak powstał świetny przepis na... Makaron w sosie pomidorowo-warzywnym z klopsikami porcja dla 4-5 osób Do klopsików będziemy potrzebować: 400 g mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia 1,5 ząbka drobno posiekanego czosnku ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz(...)pieczarki. Podsmażamy chwilę (2-3 min.) i dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat. Dolewamy ok. 0,5 szkl. wody, całość mieszamy. Dodajemy czosnek, seler naciowy i rodzynki, dusimy ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu wrzucamy surowy makaron. Gotujemy al dente (półtwardo). Mój makaron według instrukcji na opakowaniu powinien się gotować 7-8 min., jednak dopiero

Ratunku obiad
INDYK Z RYŻEM I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM 165

Ostatnio rozpieszczałam Was deserami, ale jakiś obiad też trzeba zjeść🍗co by po nim można pochłonąć kawałek ciasta 😆 Może zdjęcie nie oddaje tego, ale te danie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sandacz z grzybami duszonymi w warzywach 163

rodziny okoniowatych i jest drapieżnikiem. Dorasta do ok. 100 cm długości. Występuje w Europie - w jeziorach, zbiornikach przed zaporami i nizinnych rzekach.  Sandacz ma białe i bardzo smaczne mięso! Składniki: 1 sandacz (ok. 1,5 kg) 3 cebule 1 por 1 spora marchew mały korzeń selera 200 g mrożonych grzybów 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka(...)przełożyć rybę. Przykryć i na małym ogniu dusić 30 minut. W małym garnku roztopić 2 łyżki klarowanego masła. Dodać pokrojone warzywa i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać grzyby, 1/2 szklanki wody, w której się gotowały, liście laurowe i ziele angielskie, paprykę i pieprz kajeński. Przykryć i na małym ogniu dusić 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową rybę

W SMAK
Filet z kurczaka "Trzy kolory" 174

Znów liczymy do trzech - trzy składniki (filet, por i suszone pomidory), ale też trzy kolory :) Nie tylko mam na myśli kolorowy makaron, który w sumie nawinął

Delicious Titbits
Zupa cygańska 1078

kociołki albo gęste zupy. Ta kuchnia w jakimś stopniu odzwierciedla też romskie wędrówki po świecie, kuchnia narodów bałkańskich miała na nią duży wpływ. Dania są ostre, zawierają kilka rodzaju mięs lub kiełbas, paprykę, pomidory lub przecier pomidorowy. Taka jest też właśnie moja zupa cygańska. Wieloskładnikowość charakteryzuje też oszczędną kuchnię, wykorzystującą to co zostało z innych posiłków. Moja zupa jest(...)kiełbasę, podsmażamy. Papryczkę chili rozkrawamy, usuwamy nasionka, kroimy w małą kostkę. Do podsmażonego boczku i kiełbasy, dodajemy papryczkę i oczyszczoną, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, dodajemy koncentrat i dusimy aż papryka zmięknie. Zawartość patelni przekładamy do garnka z ziemniakami. Dodajemy roztarty majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut aż ziemniaki zmiękną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania