mięso duszone - 8529 przepisów (strona:425/569)

Schabowe z parówką i porem 130

Alternatywa dla tradycyjnego schabowego z panierką. Ja polecam wersję w porem i parówką naszą ulubioną. Roladki są  pyszne i jedne z moich ulubionych. 4 plastry

wesoła kuchnia
Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą - przepis podstawowy 142

ugotuję dodatki (a jak nie to i z chlebem zjemy, lubimy;)). Jak nie masz kiełbasy lub planujesz grilla - zrób leczo z samych warzyw i podaj jako dodatek do grillowanych mięs, rewelacja! :) ja taki sos robię w słoiki na zimę, mam nawet na blogu przepis, o TUTAJ (klik) . P.s. Zrobię nowe zapasy sosu to wymienię zdjęcia, bo delikatnie mówiąc - są paaaskudne(...)musi być bardzo drobno). W dużym garnku rozgrzewamy trochę oleju, przesmażamy kiełbasę z każdej strony, następnie wrzucamy cebulę i szklimy. Po chwili dodajemy paprykę i cukinię, mieszamy, i dusimy na małym ogniu, aż warzywa puszczą sok i zmniejszą objętość (cukinia zmniejszy o połowę, dlatego ważny jest duży garnek na początku, by pomieścił wszystkie składniki i można było go przykryć

Kolorowy Przepisownik
SPAGHETTI À LA BOLOGNESE BEZ MIĘSA 177

BOLOGNESE , WEGETARIAŃSKIE Z SOCZEWICĄ Uwielbiam wszelkiego rodzaju eksperymenty związane z przygotowywaniem tradycyjnych potraw, ale w wersji wegetariańskiej. Czemu? .... A no dlatego, że w mojej rodzinie nie lubimy zajadać się mięsem dzień w dzień, a poza tym, jest to fajna alternatywa dla dzieci i osób uważających na sylwetkę i zdrowo się odżywiających. Dobrze mieć taką bazę przepisów - oczywiście sprawdzonych i smacznych(...)obrać i rozdrobnić zetrzeć na tarce. Rozdrobić selera (drobno posiekać na desce lub w melakserze). Na klarowanym maśle w dużym garnku poddusić drobno posiekaną cebulę i dodać wszystkie warzywa. Dusić 5 minut, po czym dodać pokrojony lub wyciśnięty czosnek. Do garnka dodać suchą soczewicę, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień, wlać wino, zagotować, następnie wlać gorący bulion, dodać

Calzonella.com
Wegetariański gulasz bakłażanów z jarmużem i kaszą jaglaną 141

Lodówka po brzegi zapchana wszelkiego rodzaju warzywami zdobytymi na targu. Sama nie wiedziałam co chcę przygotować.  Padło zatem na gulasz. Wegetariański, wszak królewicz mój mięsa jeść nie może :) Fotogeniczny to on nie jest ;) Ale w smaku....niebiański z lekką nutka piekła ;) Same zdrowe produkty wskoczyły do gulaszu: 3 małe bakłażany 2 fioletowe marchewki 2 średnie czerwone papryki 1 mała(...)mniejsze kawałki jarmuż.  Później paprykę i bakłażan. Doprawić przyprawami. Od czasu do czasu podlewać wywarem i zamieszać. Na sam koniec dodać posiekany czosnek, chilli i kolendrę.  Dusić jeszcze około 15 min. W sumie około 45 min. 1 kubek kaszy jaglanej 2 szklanki wody Kaszę przepłukać na sicie pod zimną wodą, następnie przelać ją wrzątkiem.  Ilość wody

Jemy Pijemy
Ryż z warzywami, kiełkami i świeżą miętą 131

oraz Białego ryżu ze świeżą miętą. Pierwsze danie jest lekkim daniem lunchowym - wegetariańskim lub dodatkiem do głównego dania, a drugie danie: Ryż z miętą idealnie nadaję się do mięs z grilla lub z patelni. Z połączenia obu powstało bezmięsne lekkie danie dla miłośników ryżu. zdrowe i oryginalne. SKŁADNIKI NA 4 porcje: 1 duża kapusta chińska Pak-choy (Paksoi) garść strąków(...)wrzucić na niego lekko zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojony w kawałki por lub cebulkę i zamieszać lekko podsmażając. Na patelnię wrzucić nastepnie groszek i kapustę. Zamieszać Dodać sos sojowy i dusić zaledwie przez 1-2 minuty. Groszek pozostanie chrupiący a kapusta chińska również nie potrzebuje długiego podduszania. Wyłączyć ogień, dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki i kiełki. Wszystko wymieszać i posypać ziarnem

Sztuka gotowania w/g Samiry
Młode ziemniaki duszone z warzywami 150

Danie stworzone jak zwykle podczas sprzątania lodówki ☺Ponieważ chciałam wykorzystać mięso wołowe, dodałam go do potrawy, ale bez mięsa potrawa również będzie znakomita. Może stanowić wtedy np. dodatek do tradycyjnego schabowego czy mielonego albo być daniem samodzielnym. Składniki: -300 g mielonej wołowiny (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)minut, po czym odcedzamy. Do rondla z rozgrzanym olejem wsypujemy pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażamy lekko i dodajemy kminek, curry i oczyszczone wcześniej ziemniaki. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ugotowaną fasolkę, wysmażoną  wołowinę, pokrojone w paski papryki oraz w plasterki cukinię. Można podlać niewielką ilością gorącej wody, aby potrawa

Kulinarne przemyslenia
Penne all'arrabbiata 139

Penne all'arrabbiata Dzisiaj dzień pikantnych potraw, więc będzie na ostro. I do tego szybko. Inaczej mówiąc szybko i wściekle, bo 'arrabbiato' po włosku oznacza właśnie

Pełny talerz
Makaron z papryką 229

Makaron z warzywami to bardzo proste danie obiadowe, a przy tym bardzo smaczne. Dodatkowo można je przygotować na szybko  i doskonale się wpisuje w kategorię

Czerwony Gupik
BULGUR Z KURCZAKIEM CURRY I WARZYWAMI 219

Szybko, smacznie i zdrowo.  Dla mnie byłoby smacznie nawet bez dodatku kurczaka, no ... ale jak się ma mięsożercę w domu, to bez mięsa ani rusz ;-)  Bardzo lubię taki jednogarnkowe dania.  Zawsze robię sporą porcję i obiad na 2 dni mamy z głowy.  Za każdym razem trochę zmieniam składniki i przyprawy, żeby nie było, że wciąż jemy(...)przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojony w talarki por, dodajemy posiekany czosnek, pokrojone papryki, a na końcu  pokrojone pieczarki. Całość lekko solimy i pieprzymy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie gotujemy kaszę bulgur (ok. 15 minut na małym ogniu).  Kiedy warzywa są już miękkie przekładamy do nich ugotowaną kaszę. Mieszamy, podlewamy kilkoma

Walijskie Pichcenie
Przepis na leczo z papryką i kiełbasą 180

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Leczo jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować leczo bez mięsa, będzie równie smaczne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania lecza będziemy potrzebować: 1 kg papryki 1 kg pomidorów 600 g dobrej kiełbasy 1 papryczka chili 300 g cebuli 5 łyżeczek koncentratu(...)pojemności około 4 litrów, rozgrzewam niewielką ilość oleju i podsmażam cebulę przez około 3 minuty, tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję paprykę, papryczkę chili, wodę, mieszam i duszę pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po około 15 minutach, gdy papryka jest prawie miękka, dodaję pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie

Uwaga Babcia Gotuje
Seta i galareta 225

rodem z PRL-u. Pojawiało się ono na stole u cioci na imieninach jak i w barach, gdzie mężczyźni po ciężkim dniu w pracy chodzili pokrzepić umęczone ciało i duszę. Bo nie ma co się oszukiwać, galareta z nóg wieprzowych idealnie komponuje się z lodowatą czystą wódką. Zakąska wręcz idealna, pod każdego rodzaju spotkanie zakrapiane wysokoprocentowym żytnim alkoholem. W przygotowaniu(...)Jeśli na nogach wieprzowych jest jeszcze szczecina to opalamy włosy nad palnikiem. Nogi i golonkę płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby przykryła mięso. 2. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Gdy na powierzchni wywaru zaczną zbierać się szumowiny to zbieramy je za pomocą łyżki cedzakowej. 3. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki

W kuchni Katie
Der Elefant tak czy nie? 174

więcej takich miejsc. Odwiedziliśmy Der Elefant w Warszawie na Placu Bankowym. Miejsce magiczne, przez kilka lat było ruiną i z przykrością spoglądałam na niszczejącą kamienicę, która kiedyś miała wielką duszę. Na całe szczęście po odnowieniu wygląda zjawiskowo, a lokal jest w samym centrum z pięknym dziedzińcem. Wchodząc do środka od razu poczułam się jak w domu, miła obsługa i szatnia(...)szoku. Jedzenie the best do tego ogromne porcje, tak naprawdę najadłam się przystawką którą był tatar wołowy z marynowanymi kurkami, cebulą i przepiórczym jajem. Daniem głównym były pyzy z mięsem w sosie z boczniaka, a na deser zaserwowali budyń waniliowy z wodą różą - tylko nie myślcie, że nie dałam rady, zjadłam wszystko do samego końca :) Jednak, każde miejsce ma jakiś

Niezły Młynek
KRÓLIK W ŚMIETANIE 178

królicze bogate jest w witaminy (szczególnie w witaminy z grupy B) i mikroelementy (sole żelaza, wapnia, magnezu, potasu, cynku, miedzi, manganu)   Mając na uwadze walory odżywcze i dietetyczne, spożycie mięsa króliczego zaleca się przede wszystkim ludziom starszym, dzieciom i osobom cierpiącym na skazę białkową. Sos na bazie śmietany jest naprawdę przepyszny.  Polecam! Według mnie królik jest o wiele smaczniejszy(...)maśle w głębokim garnku.   Na tłuszczu w którym się smażył zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę.     Przełożyłam do cebuli królika.   Wlałam wodę,przykryłam i dusiłam około godziny. Pod koniec wlałam śmietanę.    Królika można podawać z makaronem, ziemniakami lub kaszą. Smacznego

potrawyregionalne
Ciecierzyca na ostro 147

kuchni, jednak mam nadzieję, że danie które dziś przygotowałam spełania warunki weganizmu. Sądzę także, że będzie smakowało wszystkim fanom kuchni indyjskiej, jak i tym którzy na codzień jedzą mięso, lecz dla odmiany lubią zjeść coś innego, bezmięsnego, ale o ciekawym, intensywnym smaku.  Zapraszam na  pyszne i aromatyczne danie kuchni indyjskiej, które wyśmienicie może posłużyć za danie główne, ponieważ(...)pokrojoną cabulę aż lekko zbrązowieje. Dodać czosnek i imbir, mieszać i smażyć przez około 1 minutę. Dodać mieszankę przypraw, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory, następnie ciecierzycę i ziemniaki. Zagotować i dusić pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną (około 15-20 minut). Pod sam koniec gotowania dodać przyprawę garam - masala. Jeżeli danie nie jest wystarczająco kwaskowe można dodać nieco soku z cytryny

Codzienne Gotowanie
Młoda kapustka - duszona czy może bezduszna? 172

Najlepszą kapustkę duszoną robi moja Mama - ma to po mojej Babci ;) Zaraz po nich plasuje się ta przyrządzana przez moją Teściową. Do tej pory sama nie robiłam tego sezonowego przysmaku. Po części dlatego, że zawsze któraś z wyżej wspomnianych kobitek podrzucała nam porcję kapusty "na wynos". Po części z obawy, że tak jak z mamowymi mielonymi - nie dorównam(...)ilość wywaru na wybranym mięsie. Najlepiej, żeby był to indyk, wtedy kapustka będzie i chuda i zdrowa, a jednocześnie "kleista". W tym czasie kapustę szatkujemy i lekko solimy. Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kapustkę i marchew startą bądź dowolnie pokrojoną. Dodajemy posiekany szczypior i koper. Możemy dodać małą młodą cebulę dla zaostrzenia smaku. Doprawiamy vegetą. Gotujemy do miękkości kapusty

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania