Pierś z kurczaka to chyba najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Po pierwsze nie potrzeba sporej ilości czasu, aby zrobić coś dobrego, a po drugie zawsze smakuje dobrze. Dodatkowym atutem jest fakt, że można ją przyrządzić na setki sposobów. Jednym z nich jest pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym, którą bez problemu można zrobić w 30 minut. Idealnie pasuje zarówno(...)kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek oraz cebulę dodajemy do kurczaka. Następnie wlewamy śmietanę i cały czas mieszamy, aż wszystko zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość dusimy jeszcze przez około 2 minuty
Programista w kuchnimoim domu od zawsze przygotowywało się krokiety z mięsem bądź z grzybami lub kapustą. Możliwości było kilka i farsze na przemian można było w nich odnaleźć. Jednak ja osobiście bardzo lubię szpinakowe nadzienia i tym razem pokusiłam się na przygotowanie tych o to krokietów. Przyznam, że4 bardzo nam smakowały i z pewnością będą gościły często na naszym stole. Krokiety(...)smarując olejem, smażymy rumiane naleśniki. Farsz: na patelnie (u mnie teflon) wrzucam szpinak (lekko rozmrożony) podduszamy kilka chwil aż całkowicie się rozmrozi, dodajemy ser oraz przeciśnięty czosnek. Całość dusimy do odparowania i połączenia się składników. Na koniec doprawiamy do smaku czosnkiem granulowanym i solą. Na naleśniki nakładamy farsz, składamy w kopertę. Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiboczku 1 łyżka koncentratu 100 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżeczka – płaska cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy w misce razem z ryżem ( nie ugotowanym ! ) , koncentratem pomidorowym , gałką muszkatołową , solą i pieprzem do smaku . Liście pozbawiamy grubego ogonka i zanurzamy we wrzątku na dosłownie kilka sekund(...)czasami wrzucam nawet całą główkę , bo jest mega smaczna po uduszeniu ) . Podlewamy lekko wodą , żeby się nie przypalał boczek , ani gołąbki ( około 1 szklanki ) , doprawiamy solą , cukrem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu , aż kapusta zmięknie , około 30 minut . W razie potrzeby można dolać jeszcze z pół szklanki wody , jeśli zbytnio odparuje . Na koniec mąkę rozrabiamy
Ogrodnik w podróżypieca. Można też jednak zrobić inaczej. Ja polałam sosem, żeby nabrały smaku i nie wyschły. Folia aluminiowa też zapobiega przesuszeniu. Świetnie komponują się z gotowanymi warzywami. Można podać z mięsem i bez niego. Ja po świętach wybrałam bezmięsny obiad i wyszło smacznie i syto. Składniki na 2 porcje: ok 70 dkg ziemniaków 1 cebula biała pół cebuli czerwonej(...)Smaż do zrumienienia, często mieszając. Jeśli masz świeży czosnek niedźwiedzi, dodaj go teraz i chwilkę przesmaż. Suszony dodaj z resztą przypraw później. Wlej przegotowaną wodę. Wymieszaj i dodaj przyprawy. Duś ok 2 minutki, aż sos zacznie gęstnieć, często mieszaj. Na koniec dodaj 2 łyżeczki masła i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia. Ziemniaki wyłóż na naczynie żaroodporne. Polej
Anioszek w kuchniZnakomite Lekkie Leczo Wegańskie to bardzo fajne rozwiązanie na dzień bez mięsa. Leczo wykonałam z pomidorkami suszonymi, chrupiącymi pędami fasoli, świeżego selera, czerwonej delikatnej cebulki, świeżych liści szpinaku oraz słodkiej marchewki. Wykonanie tej potrawy jest szybkie i bardzo przyjemne. PRZEPIS W PEŁNI MOJEJ INWENCJI!! WEGAŃSKIE LECZO Z PĘDAMI FASOLI Składniki: 1 Marchewka 1 Cebula czerwona(...)Pomidorki suszone kroimy w kostkę W garnku o podwójnym dnem roztapiam masełko Do garnka wkładam czosnek wraz z cebulką Po upływie 2 minut dodaję tartą marchewkę Duszę ok 2 minut Dodaję szpinak, seler oraz pomidorki Następnie dodaję przypraw wraz z przecierem Wszystko dokładnie mieszam i dusze ok 2 minut Dodaję wodę Duszę
Gotowanie Patkiroli głównej dziś: soczewica. Przede wszystkim jedzona przez wegetarian, ponieważ dzięki dużej zawartości białka skutecznie zastępuje mięso. Zawiera m.in. kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo oraz posiada niski indeks glikemiczny;) Świetnie wchłania przyprawy, idealnie nadaje się na wypełnienie zupy pomidorowej, zamiast makaronu czy ryżu. Przepis wypatrzony tutaj klik! i niewiele zmodyfikowany. U mnie w domu to już klasyk, szybka(...)trzech łyżek rozgrzanego oleju/oliwy wrzucić soczewicę, dodać przyprawy: bazylia, papryka słodka, ostra, chili cayenne. Dokładnie wszystko wymieszać, po 2 minutach dodać sok pomidorowy. Przyprawić dobrze solą, pieprzem, szczyptą cukru. Dusić przez 5 minut następnie zalać wywarem razem z warzywami, liśćmi i zielem. Dodać otręby. Gotować tak długo, aż z soczewicy zrobi się ‘ciapa’ ;) Przepis brał udział w akcji Pomidorowe
Corner With RecipesDal, czy też dhal, to nic innego jak „groch”. W kuchni indyjskiej oznacza dania przygotowane na bazie strączków. Fasolka po bretońsku to też dal
KucharzycaInternet to jedna wielka skarbnica przepisów kulinarnych. Po raz kolejny przyszedł nam z pomocą i ukazał idealny przepis na szybki, zdrowy, dietetyczny obiad - kurczak pieczony w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis na smaczne danie obiadowe czyli kurczaka pieczonego w piekarniku z kiszoną kapustą. Składniki: ok. 1 kg udek z kurczaka (mogą być skrzydełka, ćwiartki, piersi) 500
e-PrzepisyKulinarneUwielbiam połączenia kurczaka z ryżem zwlaszcza brązowym. Chętnie robię taki obiad dla swojego Męża. SKŁADNIKI: 1 Szklanka Ryżu Brązowego 1 Filet pojedynczy z kurczaka
Gotowanie PatkiJak zwykle w wolnowarze wygodnie i bez kłopotu. Danie smaczne, chociaż może zamiast boczku, lepszy będzie inny kawałek wieprza. Przepis pochodzi z
Stare GaryDzisiaj chciałabym Wam polecić danie-ekspress. Kilka składników, które wspaniale się ze sobą komponują. Polecam! Składniki: 250 g drobnego makaronu, np. muszelki 1 młoda cukinia 250
Czerwień i błękitSchyłek lata i zapowiedź nadchodzącej jest , to czas , kiedy chętniej zaglądam do kuchni węgierskiej , szukając w niej inspiracji, może dlatego ,że papryka , cebula , czosnek i dania jednogarnkowe miło grzeją duszę .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To przepis , który powstał spontanicznie , z potrzeby chwili . Nadziewany , a właściwie obkładany węgierską pastą ajwar , która jest mieszanką pieczonej papryki(...)wkładamy pastę ajwar , starty ser , łyżeczkę ostrej papryki , jedną łyżkę słodkiej papryki – mieszamy wszystko . Tą pastę wkładamy pod skórę , tak jak na zdjęciu wsuwając palce pomiędzy nią , a mięso – jest to bardzo proste i naprawdę nie obawiajcie się tej czynności . Jak już napakujemy nią miejsca na udach ( lekko nacinamy skórę , żeby zrobić otwory , przez które zapakujemy nadzienie " class
Ogrodnik w podróżyjutro ugotować na obiad? 40 pomysłów na letnie, niedrogie i szybkie w przygotowaniu obiady. Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza bulgur z brokułami(...)cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Pierożki z kurczakiem, cukinią
Moja smaczna kuchniaproste – nie musicie posiadać nadzwyczajnych kulinarnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem Kierujcie się wskazówkami z przepisu, który zamieściłam niżej, a będziecie mogli zajadać się delikatnym i miękkim mięsem. Przygotowując karkówkę dodaję niewiele dodatków, bo zaledwie cebule i czosnek oraz kilka przypraw. Uważam, że sama w sobie ma wspaniały smak i nie musimy jej podkręcać dużą ilością „dopalaczy(...)karkówka była mocno podsmażona. 4 Dodajemy do całości pokrojoną w plastry cebulkę, delikatnie zmiażdżone ząbki czosnku w łupinach, liścia laurowego oraz ziele angielskie. 5 Zalewamy wszystko wodą i dusimy pod przykryciem około 50 minut - od czasu do czasu przewracając karkówkę. 6 Kiedy karkówka jest już miękka, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Artykuł 🍖 Karkówka w sosie własnym pochodzi
Kuchnia Bazyliismiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bezcenne . Shitake mają fajny mięsny smak więc idealnie współgrają z indykiem. Dobrze , ale coś też trzeba z nich zrobić , były już smażone , duszone , a’la schabowy itp . Czas na lekką i pyszną zupę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)golonki indycze pozbawione skóry ( jak dodaję śmietankę 30 %, to zdejmuję skóry i tłuszcz, żeby zachować równowagę ) . Wszystko zalewamy 4 L wody , solimy , dokładamy kostki rosołowe i gotujemy aż mięso będzie odchodzić od kości . Odławiamy mięso , zdejmujemy z kości ( kości dla pieska , a mięso, dodamy później do zupy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Pozostały wywar razem
Ogrodnik w podróżySkładniki: 2 kg żeberek 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawa do żeberek rozmayn świeży lub suszony słodka papryka pieprz cayenne liść
Życie zaczyna się w kuchniposypania stolnicy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko do gotowania 1 łyżka soli na ok. 2,5 litra wody Przygotowanie: . Ugotowane ziemniaki ( jeszcze ciepłe) przeciskamy przez praskę, albo dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy do masy ziemniaczanej zmielony twaróg lub przeciśnięty przez praskę, mieszamy. Do masy ziemniaczano-serowej wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje mąki, wyrabiamy aż masa będzie gładka(...)Można je zahartować pod bieżącą zimną, aby się nie posklejały. Kluski najlepiej smakują z sosami, podsmażaną cebulką, czy skwarkami Pyszne też są podsmażane na patelni. Dzisiejsze kluski podałam z mięsem mielonym w sosie paprykowym na bazie pasty paprykowej i sosu sweet chili . Smacznego! The post Kluski ziemniaczano-serowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędawna chciałam zrobić meksykańską, ale ona trochę ostra jest, a niestety moje dziecko ostrego nie lubi. Zrobiłam, pozmieniałam kilka składników, nie dawałam ostrej papryki, tylko słodką i wędzoną, mięso zamieniłam na indyka . Zupa wyszła bardzo smaczna, w sam raz dla dzieci, moje zadowolone, że pyszna zupka była :-) Zupkę można podać bez dodatków, z serem lub nachosami. Porcja duża, wychodzi spory(...)czosnek. Smażę przez chwilkę, następnie dodaję pokrojoną w drobną kostkę paprykę, podsmażam 5-6 minut. Dodaje pokrojonego w kostkę indyka, oraz wszystkie przyprawy ( w tym 1 łyżeczkę soli). Całość dusimy około 10 minut, czas od czasu mieszamy. Teraz wrzucamy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną, którą przelewamy ciepłą wodą, przed wrzuceniem do garnka. Mieszamy, dodajemy pokrojone pomidory z puszki, ja miałam
kruche babeczkiosoby: Fasolka: - 0,5 kg oczyszczonej z końcówek fasolki szparagowej. Fasolkę ugotować do półmiękkości - ma być miękka, lecz nadal delikatnie chrupać przy przegryzaniu. Odcedzić. Pulpeciki: - 30 dag mięsa mielonego - 1 mała kajzerka namoczona w wodzie/mleku - 1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej - 1 małe jajko - 1 płaska łyżeczka soli - 3-4 łyżki mąki pszennej - 3-4 łyżki oleju Wszystkie składniki dokładnie wyrobić(...)Następnie posiekać. W rondlu po smażeniu pulpecików na rozgrzanym oleju podsmażyć marchewkę, jak będzie szklista dodać cebulkę i czosnek. Smażyć chwilę, następnie dodać pomidory, wodę, sól, pieprz i cukier. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie pomidory się rozpadną. Następnie do sosu należy przełożyć pulpeciki, dusić jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie do potrawy można
kawawszklanceJakiś czas temu wujek obiecał mi królika no i słowa dotrzymał.Ogromna dla mnie radość bo to wspaniałe,pyszne i zdrowe mięsko.Dobrze się też
Niespełnione zdolności kulinarneZapraszam dziś na pyszny i soczysty schab w sosie pieczarkowym. Pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły dzień np. z kluskami. Polecam. Składniki: 1
Ewusiowe Smakimiałam pół główki białej kapusty. Połączyłam, przyprawiłam i wyszedł mi bardzo smaczny, odchudzony bigosik. Oczywiście nie ma to jak bigos z mięsem (najlepiej lubię z wołowiną lub kurczakiem), więc mięso czy podsmażoną kiełbasę można dodać :) jednak mi po Świętach chciało się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam trochę, bo Mąż tak przygotował i podał :) Taki bigos jest(...)zimnej wodzie, odciskamy i siekamy trochę drobniej. Białą także siekamy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Do garnka przekładamy kapustę kiszoną i startą marchewkę, podlewamy szklanką wody. Dusimy kilka minut od zagotowania, następnie dorzucamy kapustę białą, dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie i razem dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż obie kapusty i marchewka będą miękkie
Kolorowy Przepisownikwięcej włosów niż 100 dziennie :-) Soczewica, będzie głównym składnikiem mojego aktualnego menu - w 100 g mamy aż 9,02 przyswajalnego białka, co daję nam porządny zastępczy składnik za mięso. Podobno w pojedynkę nie jest to pełnowartościowe białko, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów ale w parze np. z ziemniakami lub produktami mącznymi ( ukochane pierogi) może stworzyć porządne źródło białka(...)ziarna kolendry. Kiedy zacznie wydobywać się aromat z przyprawy wrzucić cebulę.Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, czosnek, na końcu dodać jarmuż ( tylko liście bez łodygi)i pomidory. Dusić chwilę, następnie połączyć z wywarem i dodać soczewicę. Doprawić w/w przyprawami do smaku. Podawać na gorąco
pieprzny smaczekgodzin w solance, a potem „suszyć” kilka godzin w lodówce. Jak widać – na gotową potrawę trzeba trochę poczekać, ale efekt jest tego wart. Delikatne, soczyste, kruche mięso w oszałamiającej marynacie z pomarańczy, imbiru i miodu. Składniki: – 1 perliczka (waga ok. 1,2-1,3 kg) – 200 ml soku pomarańczowego – 2 łyżki startego świeżego(...)stroną do dołu). Po około 40 minutach przygotować glazurę. Masło roztopić, dodać oliwę, miód, sos sojowy i paprykę. Wyjąć perliczkę z piekarnika i odkryć. Polać sosem,w którym się dusiła. Następnie za pomocą pędzelka kuchennego posmarować perliczkę przygotowaną glazurą. Piec dalej, już bez przykrycia przez około 50 minut. Co jakiś czas smarować pozostałą glazurą i polewać sosem, żeby zapobiec wysuszeniu
Pociąg Do KuchniCzerwona papryka, dojrzałe pomidory i złocista cebula to najważniejsze składniki węgierskiego leczo. Dla Węgrów leczo to zupełnie pospolity posiłek, który potrafi przyrządzić każdy. Można je podawać w połączeniu z mięsem i dodatkami, takimi jak ryż, jednak samo w sobie stanowi danie prawie wegetariańskie. Prawie, gdyż przyrządzane jest na bazie słoniny, której używa się jako produktu podstawowego do wszystkich potraw przyrządzanych(...)szerokim garnku rozgrzewamy olej lub smalec i na średnim ogniu przysmażamy kiełbasę i cebulę, posypujemy mieloną papryką. Następnie dodajemy pokrojone pozostałe warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem około 30 minut
Smakowity Blog Kulinarny