mięso duszone - 8529 przepisów (strona:419/569)

Wegańskie leczo 202

czasu do czasu dobrze jest zjeść obiad bez mięsa. Zaczynam dopiero czytać o dietach wegetariańskich, ale mam nadzieję, że z czasem uda mi się dojść do 3-4 wegetariańskich obiadów w tygodniu. To leczo robiłam już kilka razy i smakuje nawet mojemu mężowi - zdeklarowanemu mięsożercy. Oczywiście, można dodać kiełbasę, jeśli komuś bardzo brakuje jej smaku, jednak w tej formie leczo(...)zdążyć z ich przygotowaniem. Na tłuszczu podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Po kilku minutach dodajemy pokrojone papryki. Kroimy cukinię i dodajemy do garnka. Dusimy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy cieciorkę, pomidory i fasolę. Mieszamy i doprawiamy. Jeszcze trochę gotujemy, żeby się "przegryzło". Zamiast ciecierzycy można też użyć czerwonej soczewicy. Raz tak zrobiłam i też było

Mama z Motylem
Pulpety z łopatki, w sosie pomidorowo - bazyliowym 506

ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy na niej pulpety. Mięso powinno się ładnie zarumienić z obu stron. Podsmażone pulpety przekładamy na talerz i na tej samej patelni robimy sos. Na oliwę z podsmażania pulpetów wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy(...)podsmażenie nada mu pięknego aromatu. Po tym czasie całość mieszamy. Na patelnię dodajemy pomidory, świeżą bazylię, cukier, oregano, bulion warzywny, sól i pieprz. Całość  mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut. Po tym czasie do sosu wkładamy pulpety (będą z niego wystawały) i całość dusimy pod przykryciem 40 minut. W połowie czasu duszenia pulpety przewracamy na drugą stronę. Gotowe

Smak mojego domu
Młoda kapusta z kiełbasą 127

kapustę. Zawsze robię jej cały duży gar, każdego dnia im więcej odgrzewana jest lepsza. A i zapas jest duży, można jeść ją na kilka sposobów. Do ziemniaków, do różnego mięsa, czy samą ze świeżą bagietką. Możecie dodać do niej trochę passaty lub nie. Ale na pewno nie pożałujcie jej ziół!;) Składniki: 2 średnie główki młodej kapusty 1 duże pęto dobrej(...)podsmażamy posiekaną w talarki kiełbasę wraz z drobno posiekaną cebulką. Przyprawiamy solidnie przyprawami. Gdy kiełbasa będzie zrumieniona dodajemy ją razem z cebulą do kapusty - wraz z powstałym olejem. Dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku i ewentualnie dodajemy passatę. Smacznego młodego

Zasmakuj Kuchni
Moja ulubiona lazania 247

nowa potrawa na stałe weszła do mojego repertuaru. Polecam serdecznie :) Drobiowa lazania z pieczarkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami (porcja dla 6 osób) Do farszu będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa z kurczaka 500 g pieczarek ok. 100 g świeżego szpinaku ok. 12 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 100 g topionego serka śmietankowego 100 g dobrego koncentratu lub przecieru pomidorowego(...)czosnek i przyprawy. Czekamy aż serek się rozpuści i sos stanie się jednolity. Pomidory i szpinak kroimy w paseczki. Najpierw dodajemy pomidory, a gdy sos zgęstnieje, wtedy dorzucamy szpinak. Dusimy całość chwilę (ok. 2 min.) i zestawiamy z ognia. Farsz do lazanii powinien być dość gęsty, nie może być wodnisty, ale nie powinien być również zbyt suchy. Przygotowujemy beszamel. Najpierw

Ratunku obiad
PoLęDwiCzKi w sosie KurKoWym 234

Składniki dla 3 osób: 1 polędwiczka wieprzowa słoiczek musztardy francuskiej 200 g kurek masło oliwa z oliwek sól pieprz miód gałka muszkatołowa kasza bulgur Przygotowanie: polędwiczkę

Luźna Kuchnia
Biała kiełbasa zapiekana w sosie pieczarkowym 161

Polecam przepis na białą kiełbasę w łagodnym sosie śmietanowo-pieczarkowym. Składniki: 6 białych kiełbas surowych duża cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki wody sól, pieprz, papryka

e-PrzepisyKulinarne
Ryż smażony z jajkiem, kurczakiem i warzywami 663

Lubicie chińskie dania? Ja bardzo, dlatego czasem przygotowuje coś takiego ;) Mi smakuje bardzo :) Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Smacznego! Składniki: 2 torebki ryżu

The Sweet Damsel
Polędwiczki wieprzowe z borowikami 161

Przepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelle SKŁADNIKI 500g polędwiczek wieprzowych 300g świeżych lub mrożonych borowików 3 ząbki czosnku 1

Moje Kuchenne Rewelacje
Sos po grecku 617

grecku to kulinarne odkrycie mojej mamy. W zeszłym roku świetnie sprawdził się jako dodatek do zup, sosów, makaronów, ryżu czy mięsa. Jest idealny w sytuacjach, gdy nie mamy czasu lub pomysłu na obiad. Może stać w piwnicy przez kilka miesięcy, a to naprawdę duża zaleta :) Do tego sosu nadają się pomidory, które mają dużo miąższu, a mało pestek, np. odmiana(...)Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórę i pokroić w dużą kostkę. Następnie zmiksować blenderem na jednolitą masę (pulpę). Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię, zalać olejem i dusić do miękkości przez ok. 10-15 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki drobno posiekać. Do pomidorów dodać uduszoną cebulę z papryką i resztę składników (koncentrat, czosnek, natkę, sól, cukier

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pikantna pasta paprykowa do słoików 128

Gęsta i aromatyczna, pikantna pasta paprykowa do słoików. Idealna do tortilli, pizzy, jako dip, na kanapki czy jako marynata do mięs. Smakuje wspaniale i gwarantuję, że jeśli ktoś raz spróbuje tej pasty, to już nie sięgnie po gotowy ketchup! Pasta paprykowa przepis: Składniki Składniki na około 2 słoiki po 250 ml: Czerwona papryka – 1 kg 4 papryczki chilli(...)chilli. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy paprykę i papryczki chilli. Całość doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, cukrem i dusimy około 30 minut, aż sok odparuje. Na koniec wrzucamy garść liści bazylii i miksujemy blenderem na gładką masę. Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym

ale Pysznie
PIEROŻKI RYŻOWE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 154

pomysły mam to oczywiście je realizuję ( nie tylko te kulinarne! ). Dziś mam dla Was przepis na pyszne i chrupiące pierożki z papieru ryżowego wypełnione po brzegi soczystym mięsem z kurczaka z dodatkiem warzyw zatopionych w słodko-ostro-kwaśnym sosie. Podae z odrobiną kiełków lucerny nabierają iście restauracyjnego charakteru i zachwycają nie tylko podniebienia, ale i oczy! Smakują genialnie! Są świetnym(...)oraz oczyszczonego i pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Podlewamy bulionem i wrzucamy warzywa – drobno pokrojoną paprykę, pędy bambusa i kiełki fasoli mung – wszystko razem „dusimy” do miękkości mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu, tajskiej bazylii i cukru kokosowego – jeszcze chwilę przesmażamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie namaczamy

Ostra na Słodko
Ośmiorniczki baby w czerwonym winie 220

baby, najlepiej mrożonych (nie będzie trzeba ich dodatkowo „oprawiać”; jeśli macie świeże ośmiorniczki, trzeba je wypłukać, a następnie sprawić, żeby zmiękły – trzeba je potraktować tłuczkiem do mięsa, żeby „puściły” wiązania w mięsie; w przypadku mrożonej ośmiornicy nie jest to konieczne) – oliwa z oliwek – puszka pomidorów albo 100g świeżych pomidorków koktajlowych – 1 duża(...)liście laurowe, 3-4 ziarna ziela, 1 łyżeczka papryki, 2 łyżki balsamico; z solą ostrożnie, bo ośmiornica jest już słona od soli morskiej, zawsze lepiej dosolić niż przesolić :) ). Dusić pod przykryciem do miękkości (w zależności od wielkości ośmiorniczek może to potrwać od 1 godziny do 1,5). Sos w tym czasie będzie się redukować i bardzo gęstnieć, trzeba mieszać

Pociąg Do Kuchni
Żeberka w słodkim sosie chilli 158

wiecie mięsa jadam rzadko , ale dobrych żeberek nie potrafię sobie odmówić! Dziś mam dla Was przepis na kolejną wersję , która gości od czasu do czasu u mnie w domu. Mięciutkie , delikatne żeberka w słodkim sosie chilli. Niesamowicie delikatne … niesamowicie aromatyczne. Ostry smak chilli przegryziony delikatnym słodkim posmakiem mleczka kokosowego . Naprawdę pyszne! Polecam! Zarówno paniom jak i panom :D SKŁADNIKI(...)chilli i 0,5 łyżeczki imbiru. Zalewamy bulionem i na wolnym ogniu redukujemy. Dodajemy sos hoisin oraz sojowy i skórkę z limonki. Zalewamy szklanką wrzątku i na wolnym ogniu dusimy ok. 40 – 45 minut , obracając co jakiś czas. Po ok. 35 min. wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku. Podajemy np. z ryżem! Smacznego

Ostra na Słodko
Pulpeciki w sosie curry 119

mielone z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać mleko, mąkę, przyprawę curry, łyżeczkę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Wbić jajka, dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać mięso przez około 5 minut aż będzie lekkie i "puszyste". W większym garnku zagotować wodę z liściem laurowym i łyżeczką soli. W międzyczasie zwilżyć dłonie zimną wodą i uformować niewielkie pulpeciki(...)czasu aż masa będzie gładka, w razie potrzeby dolać nieco więcej wywaru. Gdy masa będzie gładka, dolać więcej wywaru, aby powstał średniej gęstości sos. Zagotować i przez chwilę dusić na niedużym ogniu. Dodać pokrojoną w grubsze plasterki marchewkę i pora oraz jabłka pokrojone w ósemki. Gotować do czasu aż marchewką będzie miękka. Dodać pulpeciki i gotować jeszcze przez chwilę

Codzienne Gotowanie
Kieszonki z młodą kapustą 664

Letni obiad z młoda kapustą i marchewką. Polecam zrobić kieszonki ze schabu. Do tego surówka z kapusty i obiad gotowy. Do kieszonek dodałam mozzarellę , która fajnie

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania