mięso duszone - 8529 przepisów (strona:419/569)

Chleb Dukana III 169

pieprzu i soli Zaczynamy od uduszenia na patelni cebuli. Dukanowcy nie używaja oleju więc dusimy na wodzie. Znaczy się kroimy niezbyt drobno cebulę, nelewamy na patelnię trochę wody i dusimy dość długo pod przykryciem. Potem rozdzielamy białka jajek od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy kostkę białego twarogu i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem. Po chwili(...)Pewnie nie każdy te komentarze czyta więc przytoczę go tutaj. "Chciałbym się podzielić doświadczeniami z czteromiesięcznej "eksploatacji" tego przepisu. Nie, nie jestem dukanowcem (nie byłbym w stanie jeść samego mięsa, brrrr.), stosuję go do Diety Królów (od września do grudnia waga minus 15 kg i spada dalej :) )  Wypróbowałem kilka modyfikacji. Na początek poszły kombinacje z różnymi przyprawami, ale żadne

Marder&Marder Manufacture
50 przepisów z zielonymi warzywami 166

Zielone warzywa bardzo często goszczą w moich przepisach. Najchętniej używam ostatnio rukoli, z której robię przeróżne sałatki, łączę z makaronami, ale i miksuję w koktajlach, których

Moja smaczna kuchnia
Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami 203

Sama nie wiem czy to danie to bardziej gulasz czy zupa. Jak go nie zwać - jest to pyszne danie obiadowe. Inspiracją była portugalska cataplana (Cataplana de

Stare Gary
Panierowane kotlety drobiowe zapiekane z marchewką i selerem 303

Zapiekane kotleciki są świetnym pomysłem na niedzielny obiad. Zazwyczaj w tym dniu nie mam zbyt dużo czasu na przesiadywanie w kuchni, dlatego też danie to przygotowywuję

zielonacukinka
Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki 225

który sos/pasta Wam bardziej pasuje, nie macie wyjścia jak zrobić i ajwar i pindżur. Pindżur można stosować jako pastę na chleb, wędlinę czy też jako sos. Idealny będzie do mięsa, grilla czy serów. W oryginale, pindżur jest lekko słodkawy, jeśli lubicie ostry smak, wiecie co robić….;) Czosnek i większa ilość papryczek chili załatwiają sprawę. To od Was zależy(...)Gorące papryki wkładamy do plastikowej torby i szczelnie zawiązujemy. Papryki odstawiamy na 15-30 min i obieramy ze skórki. Pomidory obieramy, usuwamy końcówkę ogonka i kroimy w ćwiartki. Pomidory dusimy aż zredukuje się znacznie ilość wody/soku w garnku. Dodajemy do nich czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę oraz paprykę i bakłażana. Solimy i pieprzymy. Dusimy jeszcze do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy

Mieszam w Garnku
paprykarz z pieczonej makreli 188

gorąco, co oznacza że mogę wtedy nasz paprykarz,  przełożyć do słoików (co spowoduje spasteryzowanie  się pasty) i o wiele dłużej go wtedy przechowywać. Po wtóre,  mięso krótko pieczonej ryby, będzie delikatniejsze i bardziej soczyste od uwędzonego. Po trzecie zaś w ten sposób wykonam produkt, o wiele bardziej zbliżony do oryginału ( w którego składzie nigdy nie było ryby(...)patelnię z zeszkloną cebulą, smażąc całość  przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz, sól, paprykę ostrą i ewentualnie maggi, dusimy pod przykryciem przez 10 minut, na niewielkim ogniu.  Teraz do warzyw możemy dodać kawałki ryby i ugotowany ryż, całość dokładnie mieszamy, łącząc składniki a kiedy pasta ponownie się zagrzeje

Miód i pieprz
czosnkowe mielone z łopatki z cebulką i z buraczkami na obiad... 211

Składniki: MIELONE: łopatka bez kości 50 dag/mielona, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ząbki czosnku 5 sztuk

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos z kapusty cukinii i cieciorki 177

Letni bigos w 30 minut. Z dodatkiem cukinii, cieciorki i pieczarek.może być w wersji na obiad, albo kolację. Uwielbiam takie bigosy bo robi się je

wesoła kuchnia
Gulasz z białą kiełbasą i warzywami 153

Po świętach Wielkanocnych został mi jeszcze w zamrażalniku zapas białej kiełbasy, więc postanowiłam do czegoś ją wykorzystać. Tak powstał gulasz z białą kiełbasą i warzywami – danie

e-PrzepisyKulinarne
Krem z marchewki i pomarańczy - Lubelski Kociołek 192

Pyszna zupa krem, dla każdego kto lubi marchewkowo - pomarańczowe smaki. Ze szczyptą świeżego, startego imbiru, który nadaje zupie charakteru. Słodka, pyszna, ze świeżymi grzankami, mocno pomarańczowa

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 250

chrupkie orzechy wodne i orzeszki ziemne albo wiórki kokoswe; to także jędrne warzywa i nie całkiem dojrzałe owoce w sałatkach; delikatne, rozpływające się w ustach ryby czy kawałki mięsa w curry; w pełni dojrzałe, niezwykle soczyste owoce Wschodu, jak mongostany czy liczi. ZAPACHY to: pasta curry rozpuszczana w podgrzanym mleczku kokosowym; trawa cytrynowa lub roztarte liście limy. Gotowanie to przyjemność(...)głębokim tłuszczu, krotko smaży lub gotuje na parze. Techniki te nie wymagają  długiego czasu, łatwo więc przygotować się naprędce. Wyjątkiem jest curry, które, dla wydobycia pełni smaku, należy dusić na wolnym ogniu. Podstawą wielu znakomitych dań są pasty: zielona i czerwona curry, brązowa curry (massaman) czy słodko-kwaśna hung lay, których pikantny smak często jest równoważony dodatkiem mleczka kokosowego

ClauditteMissCooking
Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym. 295

czytając komentarze przy moich wege pasztetach, że pasztet bez mięsa to już nie pasztet :) Kulki z tofu chyba brzmi poprawnie :)  Samo danie, jest bardzo sycące. Bezglutenu, jaj, nabiału, mięsa- to jest to :) Makaron, do tego sos z pomidorów i jarmużu, a na dodatek kulki tofu... Nawet największe apetyty zostaną zaspokojone. Porcja: 2 osoby Składniki: Kulki tofu: 300g tofu naturalnego(...)sosu.  Posiekany czosnek i jarmuż wrzucamy na patelnię. Smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, pomidory z puszki razem z sokiem, koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Dusimy ok 10 minut. Pomidory nie powinny być bardzo miękkie. Na koniec dodajemy makaron  i kulki tofu. Mieszamy

Apetyt na Zielone
Krem pieczarkowy z zielonym indykiem 170

Wydawać by się mogło, że pieczarka to po prostu... pieczarka, nic specjalnego. Ponadto jest to tak pospolity produkt w naszych sklepach, że nie wiadomo co z

Right Behind The Kitchen
Razowe spaghetti z cukinią i szparagami 196

wybrzmiewa w kuchni podczas krojenia warzyw, nie jest dla amatora kucharzenia najlepszą rzeczą, jaką mógł usłyszeć. Okazało się jednak, że i bez padła, czy tam padliny lub po prostu mięsa, obiad może być zjadliwy, a nawet ponadprzeciętnie smaczny. Na dodatek przygotowuje się w zasadzie sam – jak większość moich obiadów, he. Wystarczy wrzucić na patelnię warzywa i ugotować makaron. Zdaję(...)chwilę cebulę i czosnek (trzeba uważać, żeby go nie przypalić – będzie gorzki!). Dodajemy cukinię, pomidory i szparagi. Warzywa zalewamy pomidorami z puszki, solimy, pieprzymy, przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy wszystko na niezbyt dużym ogniu przez ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji podanej na opakowaniu, z odrobiną oliwy lub oleju. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wracamy

wcinaj to
Pulpety w sosie grzybowym 352

gdybym robiła w sezonie grzybowym to świeże ususzę na zapas a sos zrobię z tych które mam .Taki już mój smaczek. Czas: 45 minut Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 średnia bułka ( miąższ   bez skórki - ja biorę kawałek długiej bułki) 1/3 szklanki mleka sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie(...)Rozprowadzić zasmażkę wywarem z gotowania   pulpetów zmieszanym z wywarem z gotowania grzybów i śmietanką. Mieszać aż zgęstnieje. Doprawić do smaku maggi w płynie. Włożyć pulpety do sosu i dusić parę minut. Pulpety podawać   z kaszą ( pęczak , wiejska lub gryczana) ugotowaną   na sypko i surówką. * Opcjonalnie- ja mam to dodaję ale jest to kaprys - sos jest lepszy

Buniabaje w kuchni