mięso duszone - 8529 przepisów (strona:413/569)

Zapiekanka makaronowa z warzywami, serem brie i parówkami 149

Jeśli macie mrożone warzywa i chcecie je dobrze wykorzystać to wrzućcie je do makaronowej zapiekanki. Dodatki? Proste: ser, parę parówek (ewentualnie wędlina, kurczak, mięso mielone lub bezmięsnie - co macie i lubicie) i sos z ziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów(...)Przygotowanie: makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, uniesie się piękny zapach, następnie dodaj i duś na średnim ogniu razem z cebulą i czosnkiem wymieszane razem mrożone warzywa, ser brie pokrój w kostkę, przygotuj sos: rozgrzej w rondlu masło, dodaj czosnek, smaż chwilę, ciągle

Zasmakuj Kuchni
Żeberka z białym winem w sosie pomidorowym 115

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Żeberka są niezwykle aromatyczne i bardzo smaczne. Miękkie, soczyste mięso - łatwo odchodzi od kości.   (3 porcje) 450-500g żeberek wieprzowych 1 cebula (duża) 150 ml białego wina (wytrawnego) 250 ml passaty pomidorowej (użyłam z czosnkiem; mogą być pomidory w puszce) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczeki papryki słodkiej 1 łyżka(...)maksimum, przewrócić żeberka i odczekać - aż alkohol odparuje. Następnie płomień zmniejszyć (do minimum), dodać passatę, ewentualnie czosnek (przeciśnięty przez praskę), listki laurowe, ziele angielskie i paprykę w proszku. Dusić (około 60-70 minut) pod przykryciem - do miękkości.  W międzyczasie żeberka kilkakrotnie przewrócić na drugą stronę (i uważać, aby się nie przypaliły). Pod koniec duszenia wsypać majeranek. (Jeśli istnieje taka

Di gotuje
Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella 337

łyżki masła 1 szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny oliwa lub olej roślinny 3/4 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso dopraw solą i pieprzem, wytnij w piersiach”kieszonki” na farsz i skrop oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi posyp koperkiem i odstaw do lodówki na minimum(...)mieszanką serową przygotowane piersi z kurczaka i zamknij kieszonki przy pomocy wykałaczek. Przełóż je do patelni po kurkach, podsmaż z obu stron na rumiano, po czym podlej bulionem i duś pod przykryciem przez około 15 minut. Najlepiej sprawdzać termometrem kuchennym temperaturę w środku, powinna ona wynosić ok. 80 oC. Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version Chicken breasts stuffed

karmelowy
Roladki z jelenia z kapustą i grzybami 121

sarepska 3 liście laurowe jałowiec 2 szt ziele angielskie (kilka) pieprz czarny ziarnisty (kilka) słodka mielona papryka mąka 200 g śmietany 18% olej do smażenia sól ,pieprz Przygotowanie   Mięso kroimy w plastry 2 cm i cienko rozbijamy. Oprószamy solą ,pieprzem i papryką. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy(...)pieczenia (u mnie klipsy ,do roladek) ,oprószamy mąką i smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone roladki zalałem bulionem wołowym ,dodałem liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty i dusiłem na wolnym ogniu przez około dwie godziny. Sos można zaprawić śmietaną

R'n'G Kitchen
Pulpeciki w sosie pomidorowym 201

pulpety sól, pieprz bazylia, oregano papryka ostra i słodka czosnek granulowany Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, czosnkiem granulowanym, pieprzem i papryką słodką. Cebulę siekamy drobniutko i dorzucamy do mięsa. Następnie dodajemy kaszę i jajka. Dokładnie mieszamy wszystko razem i doprawiamy jeśli jest taka potrzeba.  Formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy w mące. Przyszedł czas na wyjaśnienia co do sosu(...)pomidorowego, marchewki oraz ziół, bez bulionu. Stąd potrzebna do niego duża butelka przecieru. Po ugotowaniu pulpetów w bulionie, wyjmujemy je na talerz. Przecier wylewamy na patelnię, dodajemy marchew i dusimy, doprawiamy ziołami, papryką słodką i ostrą, pieprzem ziołowym i solą, wkładamy do niego pulpety wyjęte z bulionu i dusimy jeszcze przez chwilę. Przyznam, że drugi sos jest trudniejszy w odgrzaniu

Czerwona Porzeczka
Pieczony kurczak w sosie teriyaki 159

Pieczony kurczak w sosie teriyaki to bardzo prosty i smaczny pomysł na obiad. Gotowy sos teriayki można kupić w sklepie, jednak wystarczy tylko kilka składników, aby

e-PrzepisyKulinarne
Żeberka zapiekane na kapuście 125

żeberka 3 porcje marchewka pietruszka por cebula listek laurowy ziele angielskie miód oliwa  pieprz ziołowy pieprz czarny kapusta; 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1

Gotowanie jest łatwe
Zupa z soczewicy, z imbirem i cytryną czyli Zupowy Wtorek odc.89 162

mniej jadałam mięsa tym bardziej doceniałam strączki, a od kiedy przestałam je całkiem jeść w strączkach wręcz się zakochałam.  Strączki gotuję, robię z nich kotlety i prowadzę o nich warsztaty np. w piątek w jednej ze szkół podstawowych :) Dzisiaj mam dla Was wspaniałą zupę z czerwonej soczewicy. Jest prosta w przygotowaniu, pełna smaku, imbirowa, zaskakuje obecnością cytryny. Przepis pochodzi(...)czerwonej soczewicy, przepłukanej 1 litr wywaru warzywnego syrop klonowy do dekoracji dymka, natka pietruszki lub kolendry W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę, czosnek i imbir. Dusimy ok 5 minut. Wsypujemy szczyptę soli, kmin rzymski i chili. Mieszamy przez minute by z przypraw wydobył się cały aromat. Dodajemy pomidory, 3 plastreki cytryny oraz soczewice. Całość zalewamy gorącym wywarem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lunchbox #2 - dwa sposoby na pysznego kurczaka do pracy 164

kurczaka kroimy w plasterki i umieszczamy w miseczce. Dodajemy pieprz czarny, 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej i łyżkę płynnego miodu. Mieszamy wszystko razem, tak aby marynata ładnie pokryła mięso. Odstawiamy na około 60 minut. Pół szklanki kuskusu zalewamy wrzątkiem, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kuskus(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego pół cebuli  Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy sezamem. Smażymy z obu stron. Po tym czasie dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Dusimy, ok 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Wszystko zdejmujemy z patelni, odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i wody. Studzimy.   Ryż gotujemy do miękkości. Cebulkę podsmażamy. Dodajemy do niej

Czerwona Porzeczka
Pieczone frytki z kalarepki z sosem pomidorowym. 169

Oczywiście zrobiłam zdrowszą wersję i upiekłam je w piekarniku. Takie frytki to świetna przekąska, alternatywa dla chipsów, solonych orzeszków czy popcornu. Można je podać zamiast ziemniaków, do tego pieczone mięso, surówka i sos pomidorowy, po prostu pycha. Mam nadzieję, że taka inna wersja frytek przypadnie Wam do gustu. Polecam! PIECZONE FRYTKI Z KALAREPKI Z SOSEM POMIDOROWYM. Składniki: 3 - 4 średnie(...)Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać pomidory, bazylię, sól, pieprz ziołowy i ostrą paprykę. Dusić na małym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Frytki podawać z sosem pomidorowym i ulubioną sałatką. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 158

dodałam jeszcze papryczki chili. Wyszło super danie :)  Składniki na 1 porcję: 1 równomierny, średni patison 1 pierś z kurczaka (ale wieprzowina też się sprawdzi tak jak brak jakiegokolwiek mięsa) 2 pomidory bez skórki pół małej cukinii pół czerwonej papryki 1 mała cebula kawałek pora 3 pieczarki małą garść fasolki szparagowej 1-2 papryczki chili (można pominąć(...)plastrach, dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili, szczypiorek, natkę pietruszki oraz świeży tymianek i rozmaryn, sól, pieprz. Dodajemy odrobinę wody i wszystko dusimy. Później do warzyw dodajemy kurczaka i ziemniaki i wszystko razem mieszamy. W tym czasie patisonowi wykrawamy "kapelusz" i ze środka usuwamy nasiona. Nadmiar miąższu możemy wrzucić na patelnię

Bon Appetit Małgorzaty
Młoda kapusta... 128

mięsa mielonego. Ok, myślę sobie, nic się kapuście nie stanie, jak pójdę po mięso jutro!!! Następnego dnia myślę: "A zrobię kapustę z mięsem mielonym bez zawijania"- zakupy,  brak mięsa mielonego - po raz kolejny!!! Więc bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze, a jeszcze lepiej bierz tabletki na pamieć!!! Kapusta się kończy, a ja nadal bez składników. Tak więc szybki(...)kapusta puści sok), gotujemy aż zmniejszy swoją  objętość   i dodajemy następne porcje kapusty. Następnie dodajemy ziarenka smaku i dusimy aż kapusta zredukuję swoją objętość w garnku. Gdy kapusta zmięknie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotujemy aż będzie miękka. Jeśli mamy już wszystko w miarę miękkie

Zainspiruj się kuchnią
Pulpety z papryką w sosie pomidorowym 111

Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, bo całość nam zajmie tylko 25 minut.  Do tego tylko makaron i pyszne, pożywne danie mamy gotowe. Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/2 szklanki mleka 2 cebule 2 czerwone papryki 1 cukinia 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 jajko 1 kajzerka mąka pszenna do obtoczenia olej(...)minut. Następnie dodać pomidory z puszki,  oregano, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Wlać  około 2 szklankami wody (bulion),   zagotować. Następnie dodać klopsiki, całość dusić około 20 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, w razie potrzeby doprawić do smaku. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Spaghetti z kurczakiem w ziołowym mascarpone i pomidorach 128

polejcie aromatycznym sosem z serka mascarpone. Proste, szybkie i smaczne danie. A do tego inne, bo zazwyczaj spaghetti kojarzy nam się albo z pomidorami, w wersji bolognese z mięsem mielonym, szpinakiem albo carbonara z jajkiem i boczkiem. Cały sos – kurczak w ziołach, mascarpone i pomidorach może być z powodzeniem podawany zamiast z makaronem (i to nie tylko spaghetti(...)kostkę, gdy lekko się zeszkli dodaj oczyszczoną z błon, wysuszoną i pokrojoną w niewielką kostkę pierś kurczaka. Gdy zmieni kolor na jasny dodaj pokrojone w kostkę pomidory, przypraw dobrze. Duś chwilę. Następnie dodaj serek mascarpone oraz tarty żółty ser, mieszaj i smaż na średnim ogniu. W razie czego przypraw ponownie wedle uznania do smaku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie wedle

Zasmakuj Kuchni
Kurczak po włosku 220

Filety z kurczaka to najlepsze mięso na szybki posiłek, robi go się błyskawicznie w jednym garnku, z dodatkiem pomidorów, szynki parmeńskiej, pieczarek  i oliwek, najlepiej smakuje z ryżem na sypko. Takim posiłkiem naje się cała rodzina. Polecam. Składniki: 80 dag fileta z kurczaka 25 dag świeżych pieczarek 10 dag szynki parmeńskiej 5 dag wędzonego boczku 50 g zielonych oliwek(...)wytopi, wyjąć podsmażoną szynkę i boczek łyżką cedzakową na talerz a do tłuszczyku dodać pokrojoną cebulę,oraz por, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć, 3-4 minuty, wlać wino, dusić aż odparuje,  włożyć pokrojonego na grubsze kawałki fileta oprószonego wcześniej solą oraz ziołami włoskimi, chwilę razem smażyć.  Dodać pokrojone pieczarki oraz cukinię, wlać pomidory z puszki, doprawić ziołami

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania