piersi kroimy w paski, a następnie te kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy nasze kawałki mięsa i posypujemy je dokładnie solą ziołową. Mieszamy tak, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawie. Kurczaka smażymy na małym ogniu, co jakiś czas obracając. Usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni i odstawiamy na chwilę na bok. W garnku gotujemy makaron według instrukcji(...)dodajemy wcześniej usmażone ziołowe kawałki piersi z kurczaka, mieszamy. Całość przyprawiamy pieprzem (obsypujemy delikatnie po wierzchu) i dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz wodę z mąką. Dokładnie wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem na minimalnym ogniu do czasu zgęstnienia sosu (około 7-8 minut, mieszając co jakiś czas). Pod koniec próbujemy i opcjonalnie doprawiamy pieprzem i solą. Ze względu na dodatek
Słodkie okruszkiJest wiele osób, które w pizzy lubią chrupiący brzeg, ja do nich należę. Postanowiłam zrobić pizzę z dużym, solidnym, chrupiącym brzegiem. Do pizzy nie dodałam żadnych wędlin, ani mięsa i wyszła równie pyszna. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 3,5 szklanki mąki, 40g świeżych drożdży, 350 ml letniej wody niegazowanej, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki cukru(...)około 10 minut wyrabiam ciasto. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Sos: Cebulę drobno posiekam i szklę na oliwie. Dodaję pomidory z puszki. Duszę przez około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. 3. Cebulę kroję w piórka. Pieczarki kroję w plasterki, paprykę w paski, pomidora w półplasterki, a ogórki
Tradycyjna kuchnia Kasipięknej książce "Kulinaria francuskie" *. Przepis jest prosty, minimum przypraw - tylko sól i pieprz. Kurczak wyszedł rewelacyjnie! Naprawdę warto było spróbować, bo teraz wiem jak może smakować dobre, kurze mięso! Korpus i skrzydełka były bazą do małego rosołu. *"Kulinaria francuskie" pod redakcją Andre Domine wydanie polskie 2005 (wydawnictwo Baran i Suszyński, Kraków) składniki 1 kurczak sól , świeżo zmielony pieprz(...)skrzydełka odłożyć na wywar. Na dużej, głębokiej patelni roztopić mało, obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron na jasny kolor. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać wino i 500 ml wody, dusić pod przykryciem przez ok 20 - 30 minut. W tym czasie obrać cebulę, opłukać i osuszyć pieczarki, usunąć nóżki. Na pozostałym maśle usmażyć na małym ogniu cebulki i grzyby. 5 minut
Stare GaryCiecierzyca należy do (niestety zapomnianych) roślin strączkowych. Jest świetnym źródłem białka, dzięki czemu bardzo dobrze służy jako zamiennik mięsa. Zawiera także znaczne ilości błonnika, który m.in. zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Obniża również poziom glukozy oraz poprawia gospodarkę lipidową, co pomaga w leczeniu cukrzycy. Warto zatem włączyć ją do swojego menu, szczególnie że odpowiednio doprawiona może być naprawdę(...)odstawiamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości ok. 1-1,5 h. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem, dodajemy szpinak i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy pod przykryciem do odparowania większości wody. Na końcu dodajemy ciecierzycę, mieszamy, doprawiamy pieprzem i chwilę dusimy. Wykładamy na talerz i posypujemy pokruszoną fetą. 1 porcja zawiera: 392 kcal
Powiedz dietom nieSłynna sycylijska potrawa z bakłażanów, którą można podawać zarówno na ciepło jako dodatek do mięsa, albo na zimno jako przystawkę. Istnieje wiele metod jej przygotowania, ale są one do siebie bardzo podobne. Ja korzystałam z przepisu Jamiego Oliwiera z książki "Włoska Wyprawa Jamiego". Składniki: 1 bakłażan 2-3 duże pomidory 1 czerwona cebula kapary oregano ząbek czosnku łyżka kaparów garść(...)posiekać. Gdy kawałki bakłażana się przyrumienią, dodać czosnek, cebulę i pietruszkę i smażyć jeszcze kilka minut. Dorzucić oliwki, kapary i ocet. Po wyparowaniu octu dodać grubo posiekane pomidory i dusić na małym ogniu do miękkości, około 15 minut. Spróbować przed podaniem i w razie konieczności doprawić solą, pieprzem i octem
wyzwania kuchenneDanie bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Niestety nie każdy lubi mięsa na słodko. Ja na szczęście nie mam z tym problemów, więc mogłam przygotować sobie takie pyszne danie na wczorajszy obiad. Jeśli też lubicie takie połączenia to polecam. Składniki (dla 2 osób) : 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki curry 2 świeże brzoskwinie lub brzoskwinie z puszki 1 jogurt naturalny(...)pokrojone w kostkę brzoskwinie. Po kilku minutach (jeśli brzoskwinie są z puszki to trzeba podsmażyć je krócej) dodać jogurt i doprawić do smaku. Na koniec dodać kurczaka i dusić jeszcze przez chwilę pod przykryciem. Danie podawać z ugotowanym na sypko ryżem
Pasja Smakudrobno. Mrożony szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu pod przykryciem, gdy liście się rozmrożą odparowujemy wodę zwiększając gaz, gdy woda odparuje dodajemy posiekany czosnek i całość jeszcze chwilę dusimy kilka razy mieszając na małym ogniu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Odstawiamy do wystygnięcia. Odsączone z oleju suszone pomidory, awokado oraz mozarellę kroimy w dość(...)oliwy na patelni smażymy na średnim ogniu po kilka kawałków piersi z kurczaka aż do osiągnięcia złocistego koloru z jednej i drugiej strony powierzchni każdego kawałka. Po usmażeniu kawałki mięsa możemy je odsączyć od tłuszczu na papierowym ręczniku(jednak nie jest to konieczne), a kolejno odstawiamy do ostudzenia. W dość głębokiej misce delikatnie mieszamy wszystkie składniki wraz z dressingiem
Symfonia SmakówSKŁADNIKI: 1 szklanka fasoli lub grochu 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku ziele angielskie sól pieprz 2 łyżki masła
harrisaSkładniki: 500 g żołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego kawałek selera 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu 2 łyżki masła klarowanego 1
O kuchni z uczuciemSmaczny gęsty sos na bazie żeberek i warzyw. Przygotowanie nie jest trudne, ale chwilę trzeba poświęcić czasu. Sosu wychodzi więcej, tak że starczy na 2
Pasje Jolkikupić królika czy też nie. Pewnie od czasu do czasu zwyczajnie go kupię. Dzisiaj przedstawiam drugą odsłonę królika. Może tym przepisem zachęcę Was do wypróbowania tego smacznego i delikatnego mięsa. Składniki: 1 tuszka królika 1 por 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera ¼ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki rozmarynu ¼ łyżeczki kurkumy ½ l bulionu warzywnego mąka Sól Pieprz biały 150 ml śmietany(...)pora. Królika oprószamy mąką przesmażamy razem z porem. Po chwili dodajemy pozostałe warzywa i podlewamy przygotowanym bulionem przecedzonym przez sitko ( pozbywamy się dzięki temu stałych elementów a pozostawiamy aromat ). Dusimy pod przykryciem do miękkości królika ( czas podobny do kurczaka ). Pod koniec dodajemy śmietanę i chwilę razem dusimy na delikatnym „ogniu”. W trakcie duszenia warto sprawdzić czy ilość soli jest
Smaki Ewyregułą jest oszczędność czasu, więc nie zdziwcie się, jeśli coś będę robił „niezgodnie ze sztuką”. Na patelnię wlej trochę oleju i zacznij podgrzewać. W tym czasie pokrój mięso w kostkę o boku 1,5 – 2 cm. Wrzuć na patelnię. Posyp go hojnie przyprawą do kurczaka i dokładnie zamieszaj. Nie bój się dowalić do pieca z ilością(...)dodaj warzywa konserwowe, dokładnie zamieszaj i posyp jeszcze przyprawą do kurczaka. Może Ci się to wydać chore, ale ja zazwyczaj zużywam na całą potrawę prawie całą paczkę tej przyprawy. Duś całość pod przykryciem kilka minut (4-5 min). Plan jest taki, żeby fasola zmiękła, a marchewka oddała trochę wody. W międzyczasie weź szklankę, wlej do niej śmietanę. Dodaj ketchupu
manslogblogKasza jaglana daje nam dużo swobody w interpretacji potraw, które przygotowujemy. Pasuje do niej mięso, pasują owoce. Nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna co możemy często wykorzystać w domowej diecie. Zachęcam do łączenia smaków, poznania jej uroków i cieszenia się smakami wiosny. Zapraszam na Jaglany Wtorek w środę :) Składniki (3 porcje): 50g kaszy jaglanej 2 łyżki śmietany(...)jaglana gotujemy w nieosolonej wodzie. Studzimy. Po przestudzeniu mieszamy dokładnie ze śmietana i miodem. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, słodzimy i na małym ogniu dusimy ok 5 minut do uzyskania konsystencji dżemu z dużymi kawałkami owoców (nie powinien być twardy). Do szklanek wsypujemy na dno po kilka sztuk borówek, które przykrywamy warstwą pomarańczowego chia
ChilliJemyFaszerowana papryka, jeszcze jeden pomysł na nietrudną kolację. Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 300 g mielonego mięsa wołowego 1 średni pomidor 1 średnia cebula 3 łyżki natki pietruszki 3 łyżki umytego ryżu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz Składniki (sos) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1½ szklanki wrzącej wody sól Składniki (pozostałe) 6 średnich(...)Układać w garnku otworem do góry. Składniki sosu wymieszać i podlać papryki. Przykryć najpierw talerzem, a potem pokrywką. Gotować 5 min. w wysokiej temperaturze, a potem zmniejszyć ogień i dusić około 40 min. Sprawdzić, czy ryż jest miękki. Podawać z jogurtem przyprawionym czosnkiem. Artykuł ETLİ BİBER DOLMASI, czyli faszerowana papryka pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyTureckie gołąbki w przygotowaniu niewiele różnią się od polskich, ale jednak trochę inaczej smakują. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 250 g mielonego mięsa wołowego 4 łyżki ryżu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża cebula kilka gałązek natki pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek sól czarny pieprz Składniki (pozostałe) 12 listków kapusty woda Przygotowanie W dużym garnku zagotować(...)misce. Rozłożyć jeden liść i położyć trochę farszu. Zwijać gołąbki. W garnku z szerokim dnem, najpierw rozłożyć pokrojone niewykorzystane liście kapusty, potem gołąbki. Przykryć najpierw talerzem, a potem przykrywką. Dusić we własnym sosie, aż do wyparowania wody. Jeśli potrzeba dolać wrzącej wody. Podawać z jogurtem z czosnkiem. Artykuł ETLİ LAHANA SARMASI, czyli tureckie gołąbki pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisykotletami schabowymi w panierce z płatków kukurydzianych. Niby nic wielkiego, ale naprawdę smaczne i fajnie chrupiące. A do przygotowania tych kotletów będziemy potrzebować całe mnóstwo rzeczy. Bo nie samym mięsem człowiek żyje :) schab płatki kukurydziane małe młode ziemniaki rzodkiewka pomidor sałata lodowa cukinia koperek zsiadłe mleko zwykłe mleko sól, pieprz Zacząć robić obiad musimy już z samego rana. Mianowicie tłuczemy(...)też nie za bardzo) rękami do miseczki płatki kukurydziane i obtaczamy w nich kotlety. I ciach na patelnię :) W tym samy czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach, a na patelni dusimy cukinię. Talerz przyozdabiamy sałatą, resztę warzywek ładnie kroimy, wszystko układamy na talerzu i podajemy Madzi :) A do popicia zsiadłe mleko - prosto z podlubelskiej wsi od Magdy babci. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje
Marder&Marder Manufacturepomidorowym, doprawionym kminem rzymskim. Czasami dodaje się fasolę i kukurydzę- jak w przypadku mojej, nieklasycznej wersji. A nieklasycznej dlatego, bo bez dodatku mięsa. Z resztą nie wszędzie trzeba 'pakować' mięso, bez niego też da się dobrze i smacznie zjeść! :) Polecam wersję z ryżem lub tortillą, czyli tak, jak serwuje się tradycyjnie, ja wykorzystałam nadmiar ziemniaków i podałam z naszymi, tradycyjnymi(...)Paprykę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i chwilę podsmażyć. Wlać sok pomidorowy, dodać sprasowany czosnek, kmin, słodką paprykę oraz pokrojoną papryczkę chili i na małym ogniu, pod przykryciem dusić całość przez około 20 minut. Na koniec wmieszać kukurydzę, fasolę oraz doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaporze podawać je na stół rozmaitym przyrządzone sposobem” .Dawniej gęś była przebojem listopadowego menu, dzisiaj niestety, rzadko trafia na nasze stoły. Gęś i listopad idą w parze, bo teraz mięso gęsi jest najsmaczniejsze ,soczyste i dostatecznie tłuste. Ów ptak domowy osiągnął odpowiedni wiek i wielkość do pożegnania się z naszym padołem. Gęś młoda ma zawsze grube woskowo-żółte łapy(...)kwaszoną kapustą, a może z makaronem (domowym ) ,grzybami i cebulą ,a nadzienie z wątróbek z pietruszką , suszonymi owocami to też nie byle co! Może też być duszona w jarzynach, grzybach w winie czy piwie. Z gęsiny robi się też niewyobrażalnie pyszny rosół, a brukiew na gęsinie ,czy czernina to klasyka kaszubska. Ósmy cud świata to szmalec, czyli
Kulinarny karnet Christophera