mięso duszone - 8529 przepisów (strona:397/569)

Golonki indycze duszone z warzywami. 160

Jedni mięso jedzą inni nie. Ja należe do tych którzy je jedzą. Jednak potrafie bez niego żyć;-) Dziś zapraszam na danie które idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Kto chętny?     Składniki; 3 indycze golonki 1 marchew 1 cebula 6 pieczarek garść zielonej fasoli szparagowej lisc laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, słodka papryka 2 łyzki oleju 1 łyzka mąki(...)ziele. Przykryc pokrywką i dusic na małym ogniu. Marchew pokroić w kostke i również dodac do miesa. Pieczarki obrac i pokroić w półplasterki i około 20 min przed koncem duszenia dodac do miesa wraz z fasola szparagowa. Kiedy mieso będzie już miękkie wyjac z rondla. Sos doprawić do smaku i zagescic łyzką mąki rozmieszaną z kilkoma łyzkami wody. Doprowadzic

Radość kipiąca uśmiechem.
Gołąbki wegańskie 208

trochę innej wersji;)  Niestety ja nie mogę ich jeść, ze względu na moją przymusową dietę :( ale Narzeczony zajada się ze smakiem i mówi, że są pycha:) Gołąbki bez mięsa, a mimo to pyszne i sycące. Dodatek kasz sprawia, że są o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych. Są bogatym źródłem witamin z grupy B (z wyjątkiem B12), błonnika, kwasu foliowego(...)Farsz: Kasze ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić Pieczarki i cebulę obrać Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki Na dużej patelnie rozgrzać odrobinę tłuszczu i wrzucić cebulę. Dusić aż nieco zmięknie. W razie potrzeby podlać wodą Dołożyć pieczarki, gdy nieco zmiękną dodać przyprawy i dusić o miękkości Zdjąć z ognia. Dodać kasze i dobrze wymieszać. Przestudzić. Kapusta

pyszne zdrowości
Porada dla bohaterek "Kto poślubi mojego syna" 197

naszych przyszłych Bohaterek, którą przygotował Brasileiro szczerze rozbawiony mą opowieścią o zdolnościach kulinarnych Bohaterek pierwszej serii. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu, zawiera ulubiony składnik - spaghetti ale też i kawałek mięsa. Podsumowując Drogie Panie - zapunktujecie. Zacznijmy od przygotowania Spaghetti: Do garnka wlewamy oleju tak aby przykryć dno. Na rozgrzany olej wsypujemy roztarty ząbek czosnku oraz pół skrojonej w kostkę cebuli czerwonej(...)paprykę zieloną, cebulę czerwoną.  Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka i podsmażamy pod przykrywką. Następnie wrzucamy skrojoną cebulę i paprykę oraz dodajemy łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Dusimy około 10 minut. Czyż nie proste? Do tego lampka czerwonego wina i ... Teściowa Wasza. Powodzenia

Smaki Brazylii
Gołąbki z pęczakiem i grochem 187

Takie gołąbki dla mnie są lepsze niż te z mięsem i nie są tak bardzo kaloryczne Gołąbki z pęczakiem i grochem SKŁADNIKI: groch - 40 dag pęczak - 20 dag kapusta biała- 1 główka cebula - 2 szt sól i pieprz tłuszcz koncentrat pomidorowy- 2 łyżki majeranek mąka bulion warzywny - 1 szkl PRZYGOTOWANIE: Z kapusty usunąć głąba. Włożyć kapustę do garnka z osoloną(...)grochem i pęczakiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście, zwijać gołąbki. Układać ciasno gołąbki w garnku na liściach kapusty, zalać ,połową bulionu, dusić do miękkości na wolnym ogniu. W pozostałym bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do gołąbków. Zagęścić wywar mąką z odrobiną wody, zagotować. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
SHAKSHUKA (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 188

LCHF nie ma ścisłych podziałów na poszczególne posiłki to sprawdzi się również i na obiad czy kolację Shakshuka podawana jest z różnego rodzaju dodatkami jak jajka, boczek, kiełbaski, mięso mielone czy sery. Tutaj dzielę się z Wami podstawowym przepisem z jajkami. Składniki na 3 porcje (2 osoby dorosłe i 1 dziecko): 80 g masła klarowanego (dieta optymalna, LCHF, keto(...)minutach paprykę, chilli i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez ok 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pomidory z puszki. Całość dusić przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, a następnie doprawić do smaku solą, kminkiem, pieprzem oraz chilli. Sos odparować do uzyskania gęstej konsystencji. W sosie zrobić dołki, w które należy wbić

Ola la LCHF
Kurczak w porach 172

czemu wcześniej na to nie wpadłam Tak właśnie jest z tym daniem, jest banalnie proste i przepyszne. Na pewno będę je często robić. Przepis na dwie porcje. 300 g mięsa z piersi kurczaka 1 duży por 1 średnia cebula 1 czubata łyżka masła 3 łyżki śmietany 22% sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego estragonu olej do smażenia(...)koloru). Kiedy kurczak będzie gotowy, na patelnię z porem dodać śmietanę i dokładnie zamieszać. Pory przełożyć na patelnię z kurczakiem. Doprawić solą, pieprzem i estragonem, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez ok. 15 minut. Najlepiej podawać z ziemniakami

Bullio
DANIE JEDNOGARNKOWE Z PIECZARKAMI 137

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-10 Składniki: 10 średnich cebul, około 1,7 kg pieczarek, 8

JejKuchnia
Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym 177

Jeszcze nie zakończyłam sezonu grzybowego i dlatego dziś polędwiczka w sosie grzybowym. Tak przygotowania polędwiczka jest delikatna a grzyby dodatkowo podkreślają jaj wyśmienity smak . Polędwiczka wieprzowa

Kulinarne życie
Smażone wątróbki w cebuli. 124

Wątróbka potrafi być zmorą wielu ludzi, a na pewno dzieci! Ja ją bardzo lubię i dosyć często też przygotowuje. Według tego przepisu myślę wątróbkę podaje

Radość kipiąca uśmiechem.
67. Makaron razowy z młodą marchewką i groszkiem cukrowym 238

letnim nie ciągnie mnie do mięsa i kiedy stragany obfitują w świeże, polskie warzywa, żadne mięso nie jest potrzebne! Chociaż niedawno, uważałam jeszcze, że co to za obiad bez mięsa? Dzisiaj propozycja na smakowitą młodą marchew, która różni się od swojej spiżarnianej koleżanki choćby słodszym smakiem. Osobiście ją uwielbiam i kupowałabym ją na kilogramy! Przepis na 3 porcje(...)papryką. Koperek siekamy, a groszek obieramy. Cebulkę podsmażamy na oleju (u mnie kokosowy) do jej zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paski marchwi, pokrojoną paprykę i obrany groszek. Dusimy pod przykryciem do czasu aż papryka stanie się miękka. Dodajemy śmietany i posiekany koperek. Chwilę podgrzewamy i podajemy z makaronem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Tosty z wędzoną rybą na pierzynce z dyni 211

pół podłogi. Zima idzie... :) Skłdniki: 5-6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego masło do posmarowania chleba i 1 łyżka do podsmażenia warzyw wędzonej sielawy lub innej ryby (ale sielawa ma mięso wyjątkowo smaczne i zwarte) 1 mozzarella 125 g 120g dyni (ja miałam dynię piżmową - butternut) 2 duże łyżki serka wiejskiego, dokładnie odsączonego na ręczniku kuchennym) 1 łodyga zielonej cebulki (grubego(...)podsmażyć, uważając, aby się nie przypaliła, dodać dynię, mieszając podsmażać ok. 2 minut.  5. Posypać pieprzem ziołowym, solą i czarnym pieprzem. wlać wino, przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić ok. 3 minut. Odkryć pokrywkę, odparować resztę płynu i wyłożyć warzywa do miski, schłodzić lekko. 6. Do warzyw dodać odsączony serek, drobno posiekaną papryczkę, zieloną cebulkę, doprawić pieprzem i solą

Kuchnia Prezydentowej
Pierogi z kapustą i grzybami 142

którego korzystałam w zeszłym roku (znajdziecie go m.in. tutaj ). Ciasto było to samo (przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnia polska” pod redakcją M.M. Kastelik s. 50 (z przepisu Pierogi z mięsem)), ale farsz już trochę inny. Pierogi z kapustą i grzybami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, brytfannę, łyżkę, sitka, miski (w tym jedną bardzo dużą), szklankę, wałek do ciasta(...)podgrzybkami ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Gdy będą miękkie, pokrój je na małe kawałki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Jajka sparz. Gdy pieczarki będą się dusić, przełóż kapustę do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Gdy się zagotuje, posmakuj kapustę. Jeżeli będzie za kwaśna odlej wodę, w której się gotowała, zalej ją świeżą wodą

blog.moje-pasje.info
Moqueca de camarao - brazylijska potrawka z krewetkami 251

nożnej. Moqueca tęsknotę za krajem przywróciła ale ku naszemu zaskoczeniu Gość po sutym obiedzie wkrótce zapadł w godziną drzemkę:-). Jego organizm nie poradził sobie z taką ilością protein a mięso krewetek to przecież najlepszej jakości proteiny:-).  Składniki dla 4 osób: - kilo dużych krewetek  - 0,5 litra mleczka kokosowego - 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą(...)pierwsza warstwę warzyw: cebula, papryka, pomidory. Jako drugą warstwę układamy krewetki. Trzecia warstwa znów warzywa a czwarta krewetki. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i olejem dende. Posypujemy poszatkowaną kolendrą.  Dusimy na średnim ogniu około pół godziny.  Teraz przygotowujemy pirao (opcjonalnie, my obowiązkowo). Ostudzony sos z moqueca przelewamy do rondelka i dodajemy farinha (w sklepach znana pod nazwą gari). Mieszamy

Smaki Brazylii
Zupa krem z pieczonej dyni, brokuła i pora 124

Tradycyjne zupy, to potrawy, do których podchodzę z pewną rezerwą. Obiadu z  dwóch dań nie zjadam, fizycznie nie daję rady i wybieram z reguły mięso albo rybę plus dodatki. Są  jedna zupy jak  ta, do których  nic  już  nie jest mi potrzebne do szczęścia. Kremowa, aromatyczna, niezwykle esencjonalna i bogatą w smaku, po prostu(...)nagrzanego do 180 stopni C z  termoobiegiem na około 20-25 minut.  Pora umyć pokroić  w plastry. W patelni rozpuścić masło, wrzucić na nie pora i dusić do momentu aż będzie szklisty.  W garnku zagotować bulion, dorzucić pora, dynię bez skóry, różyczki brokuła, rozmaryn i tymianek. Doprawić solą i gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć

Gosia gotuje
Żołądki gęsie po siewiersku z kopytkami szpinakowymi 739

rozpuszczonego smalcu. Całość przyprawiłem sporą ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu, szczyptą soli i kilkoma gałązkami świeżego tymianku, który drobno posiekałem. Całość zagotowałem, a następnie dodałem 300 ml wody i dusiłem pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez dwie i pół godziny, aby żołądki stały się całkowicie miękkie, a jabłko i cebula uległy rozgotowaniu. Ziemniaki ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości(...)której następnie wrzuciłem kopytka i po ponownym zagotowaniu wody gotowałem jeszcze przez 4 minuty. Żołądki wyjąłem z tłuszczu i pokroiłem w półcentymetrowe plasterki, które ułożyłem na talerzach. Dodałem kopytka. Mięso i kopytka delikatnie polałem rozpuszczonym smalcem, w którym gotowały się żołądki. Podałem z odrobiną konfitury z borówek, dekorując danie odrobiną świeżego tymianku

Wyprawy kulinarne