wychłodzone zmielone w maszynce do mięsa kasza gryczana ugotowana do miękkości, jeden woreczek wystarczy garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w małej ilości wody, wychłodzonych, zmielonych w maszynce do mięsa kilka małych ziemniaczków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę. Posłużą za lepiszcz całej masy sól i pieprz ziołowy do smaku Najpierw robimy farsz na pierogi. Odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Jeśli jest(...)świata w ten sposób- salsę pomidorową lub sok warzywny z kartonu dajemy na ciepłą mocno patelnię. Dosmaczamy oliwą z oliwek, solą, bazylią. Wrzucamy pierogi, ścieramy parmezan. Przykrywamy i jakby dusimy chwilkę, aż lekko napęcznieją i wchłoną w siebie aromat sosu. Podajemy z parmezanem. Wino? Czemu nie. Pyszne, nieziemsko pyszne są takie swojskie pierogi. Warto zrobić więcej.Dziecinnie proste
Z Kuchni Do KuchniBardzo delikatne w smaku kotleciki. Możemy je jeść solo, w połączeniu z sosami lub dowolnie przyrządzonym mięsem. Składniki: -1/2 szklanki kaszy gryczanej -100 g twarogu - jajko -dowolna zielenina (koperek, szczypiorek, natka pietruszki ) -bułka do obtaczania -olej do smażenia -sól, pieprz Zagotowujemy szklankę wody, wsypujemy kaszę i gotujemy na sypko. Odstawiamy do wystygnięcia. Przepuszczamy razem z serem przez maszynkę(...)rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia. Podajemy z dowolnym sosem, np. sosem grzybowym sos grzybowy lub pomidorowym sos pomidorowy Znakomicie smakują również w połączeniu z duszoną rybą lub dowolnym gulaszem albo po prostu z ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaWszyscy lubimy roladki mięsne. To nic, że trzeba im poświęcić trochę więcej czasu w kuchni niż np. zwykłym schabowym. Smak roladek wołowych jest wyśmienity, mięso rozpływa się w ustach, a ogórek dodaje wyrazistości. Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 4 małe ogórki kiszone(...)roladki. Spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. • Roladki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut
To co kochamłyżeczka cukru duża garść siekanych liści bazylii Ponadto (3 porcje): 300 g makaronu fusilli (u mnie Malma ) Wykonanie: Przygotowanie pulpetów: Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy w dłoniach małe pulpeciki. Mi wyszło 12. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy na niej pulpety. Pulpety podsmażamy z obu stron, łącznie około 5 minut(...)drobno pokrojone pomidory. Jeśli używamy pomidory z puszki, wlewamy również sok z puszki. Dodajemy cukier, sos doprawiamy solą i pieprzem. Do doprawionego sosu wkładamy pulpety i całość dusimy pod przykryciem 20 minut. W połowie czasu duszenia pulpety odwracamy na drugą stronę. Dodajemy bazylię oraz 4 łyżki oliwy extra vergine i już bez przykrycia, całość gotujemy
Smak mojego domuStopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy, by nie przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną(...)przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i chili – mieszamy i przesmażamy, by wydobyć aromat. Wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą, solimy i na wolnym ogniu dusimy ok.10 minut. Wlewamy mleko kokosowe, redukujemy o połowę cały czas mieszając i doprawiamy sokiem z limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty
Ostra na SłodkoStopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy, by nie przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną(...)przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i chili – mieszamy i przesmażamy, by wydobyć aromat. Wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą, solimy i na wolnym ogniu dusimy ok.10 minut. Wlewamy mleko kokosowe, redukujemy o połowę cały czas mieszając i doprawiamy sokiem z limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty
Ostra na SłodkoKruche i delikatne mięso na warzywnej pierzynce z papryki, pomidorów i cebuli. Pyszny, zdrowy obiad, pełen smaku! Składniki: 600g schabu bez kości sól, pieprz, majeranek olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku duża cebula czerwona papryka 4 pomidory szklanka bulionu Sposób przygotowania: Schab myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy na kotlety i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na mocno rozgrzanym(...)Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą i przesmażamy razem kilka minut. Całość podlewamy bulionem i przekładamy do warzyw schab. Dusimy pod przykryciem prze 15 minut a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Wg. gustu sos można zagęścić odrobiną mąki. Serwujemy z kluseczkami lub ziemniakami
Pyry na GazStopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy, by nie przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną(...)przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i chili – mieszamy i przesmażamy, by wydobyć aromat. Wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą, solimy i na wolnym ogniu dusimy ok.10 minut. Wlewamy mleko kokosowe, redukujemy o połowę cały czas mieszając i doprawiamy sokiem z limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty
Ostra na SłodkoStopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy, by nie przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną(...)przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i chili – mieszamy i przesmażamy, by wydobyć aromat. Wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą, solimy i na wolnym ogniu dusimy ok.10 minut. Wlewamy mleko kokosowe, redukujemy o połowę cały czas mieszając i doprawiamy sokiem z limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty
Ostra na Słodkoprzy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Wyjąć kości nóg i skrzydełek. (Luzowanie, jak wspomniałam można pominąć, ale... ja wolę poświęcić troszkę czasu przed pieczeniem(...)pokroić niezbyt drobno. 50 g masła zmiksować z tymiankiem. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na 50 g masła, dodać kurki, rozmaryn i smażyć aż płyn odparuje. Wlać wino, zamieszać, dusić aż płyn odparuje. Białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z wątróbką i z żółtkami a następnie z kurkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić perliczkę farszem (farszu
królestwo garówRatatouille - w Polsce określany jako ratatuj - to danie bezmięsne, którego podstawę stanowią głównie cukinia, bakłażany, papryka i pomidory. Podany na ciepło jako samodzielne danie lub w towarzystwie mięsa, stanowi idealny pomysł na warzywne cudo. Połączenie smaków, ale i kolorów tworzy kulinarną kompozycję, do której za każdym razem wracam z uśmiechem. Składniki: 1 cukinia, 1/2 bakłażana, 1/2 papryki czerwonej, żółtej(...)paski. Dodajemy do garnka w następującej kolejności. Bakłażan - cukinia - papryka w odstępach kilkuminutowych. Na koniec wlewamy bulion.Smażymy około 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodajmy pomidory i całość dusimy kolejne 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do leczo. Podajemy z ryżem lub z grzankami. A Ty z czym lubisz najbardziej
Mój Smak na ŻycieZazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :) Składniki: 400g makaronu cannelloni, 250g białego sera, 250g pieczarek, cebula, 60g szynki np. konserwowej, 1 czerwona papryka(...)minut. Następnie odcedzić i ułożyć na ściereczce tak, by rurki się nie stykały. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę. Dusić około 4 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać obrane i pokrojone kostkę pieczarki. Smażyć około 7-10 minut, aż odparuje cała woda jaka się wytworzy
Z miłości do słodkościukrywać, że wołowina jest stosunkowo drogim mięsem, ale niekiedy zdarza się, że trafia się promocja a mięso wygląda zachęcająco. Właśnie tak było tym razem. Kupiłam karkówkę wołową. Składniki: 1 kg wołowiny ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku Sól, pieprz Ziele angielskie, liść laurowy 30 dag pieczarek Po ½ papryki czerwonej, żółtej, zielonej 1 cebula 1 puszka krojonych(...)oddzielnym naczyniu podsmażamy wołowinę i dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki, paprykę i cebulę. Do całości dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pomidory z puszki. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości. SMACZNEGO
Smaki Ewytrzeba jej szukać w warzywach, poza tym kostki łatwo się układa w misce i smaży we frytkownicy. Można oczywiście użyć dowolnej, ulubionej ryby, ważne żeby miała dość zwarte mięso. Ilość przecieru zależy od jego jakości. My wolimy gęsty mocny przecier. My dodajemy całą tubkę przecieru, czyli 200g. Przygotowanie: Jeżeli mamy rybę mrożoną, to rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem(...)obieramy i trzemy na grubej tarce. Gdy cebula będzie już złota wrzucamy do niej resztę warzyw. Wlewamy około szklanki wody, dodajemy łyżkę cukru, sól i pieprz. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jak zaczyna się przypalać dolewamy wody. Długość duszenia zależy od warzyw, muszą być miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy
KasiaiKrzysiu.plliść laurowy 2 szt tymianek 3 gałązki rozmaryn gałązkę oliwa do smażenia woda do podlania ok 50 ml sól, pieprz świeżo zmielony SPOSÓB WYKONANIA: KLOPSIKI - mięso doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem,mieszanką bazylii czosnku, pomidora dodaję płatki pomidora (ok dwie łyżki), wsypuję kaszkę, bułkę tartą i dolewam zimnej wody, dodaję jajko wyrabiam na jednolitą masę(...)przypalić inaczej będzie gorzki posmak - dorzucam przetarte przez sitko pomidory w puszce - wkładam w to moje klopsiki podlewam odrobiną wody dorzucam tymianek i rozmaryn, przykrywam, aby zaczęły się dusić - po chwili odkrywam i przekładam klopsiki na drugą stronę ponownie przykrywam i duszę tak ok 5 minut - odkrywam doprawiam solą, pieprzem i chwilkę odparowuję jeszcze sos - gdy klopsiki się jeszcze duszą
Basia w kuchniwysokiej temperaturze), lecz krótkie sprawia, że produkty zachowują większość składników odżywczych, a także swoją sprężystość w większym stopniu niż w czasie długotrwałej obróbki, jak gotowanie w wodzie czy duszenie. Do takiej techniki przygotowania posiłku służą woki lub elektryczne frytownice. Co je różni? Na czym polegają te różnice? Zdjęcie zgodnie z licencją CC0 Public Domain, autor: Vitamin Jak to działa? Nazwa(...)Następnie cały koszyczek wkładamy do wrzącego tłuszczu. Uwaga: zawsze najpierw doprowadzamy go do wrzenia! Nie tylko frytki Do najpopularniejszych tego typu wyrobów należą (oprócz frytki oczywiście), sajgonki (ruloniki z mięsa lub warzyw zawijane w papier ryżowy), panierowane krewetki, krążki serowe, cebulowe lub z kalmara otoczone panierką z ciasta. Można w ten sposób smażyć także mięsne czy rybne kotlety, skrzydełka
WojnaNaSmaki.pltaki zdrowy wiosenny sos? Do absolutnie wszystkiego. Dostaniemy go nawet do sznycla czy sztuki mięsa, ale tradycyjne połączenie to albo wegetariańska wersja z jajkiem i pieczonymi ziemniakami, albo z mięsem zamiast jajek. Gdzie można spróbować takiego przysmaku? Absolutnie w każdej tradycyjnej knajpie a jest ich w mieście bardzo wiele, bo mieszkańcy naprawdę się tam stołują. Nazywa się je cydrowymi restauracjami(...)zwykle rośnie drzewo. To tak typowe, że jedno z miejsc, które nie miało drzewka, zrobiło sobie je z plastiku. W wielu miejscach są jeszcze kelnerzy starej daty, którzy są duszą lokalu. W menu jest typowa kuchnia frankfurcka (oczywiście z nieodłącznym zielonym sosem i kminkowym serem), dania ogólnoniemieckie jak kiełbaski, szpecle, strudel czy sznycel. Miejscowi zamawiają dania sezonowe np. szparagi
Ugotowane pozamiatanesuszonego sok z połowy cytryny 300 ml śmietanki 30% 30 g natki pietruszki Mięso wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć i zmielić. Cebulę pokroić drobno w kostkę i posolić. Do mięsa dodać jajko, przyprawy, wyciśnięty czosnek, cebulę oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać wyrabiając ręką ok 5-10 minut. Odstawić na 30 minut. Pieczarki dokładnie umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić(...)spłaszczone kuleczki. Smażyć przez kilka minut z każdej strony, aż będą złociste ale pilnując by nie przypalić. Gdy pieczarki odparują, dolać śmietanki i doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Sos dusić ok 5 minut, a następnie dołożyć podsmażone klopsiki wraz z tłuszczem z patelni. Całość gotować pod przykryciem na malutkim ogniu przez ok 20 minut. Gotowy sos odkryć aby odparował
Ola la LCHFdziś tak ;) risotto z dynią hokkaido, cukinią, groszkiem zielonym, tradycyjnie cebulka, czosnek, bulion i wyszło pyszne danie :) Panowie moi też wcięli i nawet słowa nie było, że nie ma mięsa. Tak ich trochę odzwyczajam od niego, bo mnie się już znudziło jakoś. Z resztą jak widzę te filety z kurczaka czasem takie gigantyczne, to aż mi się niedobrze robi(...)masło, cebule kroję w kosteczkę wrzucam na patelnię. Jak się zeszkli wsypuję suchy ryż i jakieś 3 minuty podsmażam razem z cebulką. Wlewam porcję bulionu, mieszam, przykrywam pokrywką i duszę. Trzeba dość często mieszać i sprawdzać czy już trzeba dodać kolejną porcję bulionu. Dynię kroje w drobną kostkę i wrzucam do ryżu i cebuli, dodaję również pokrojony drobniutko czosnek. Ryż
kruche babeczkidomowe uroczystości czy też pyszny domowy obiad. Palce lizać - gwarantuję ;) Polecam bardzo ;) Składniki: 0,8 kg polędwiczki wieprzowej domowa wegeta do oprószenia mięsa sól do oprószenia mięsa 2-3 łyżki masła 300 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 100 ml wody przegotowanej 80 g przysmaku górskiego chrzanowego 2 czubate łyżki chrzanu pieprz do smaku(...)oraz z wodą, dodać do rozpuszczonego masła, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać przysmak górski oraz chrzan, wymieszać. Całość doprawić pieprzem do smaku. Do sosu dodać podsmażone polędwiczki i dusić pod przykryciem do ich miękkości. Smacznego
Krakowskie smaki AniBardzo lubię pieczoną paprykę, dlatego taki sos to coś w sam raz dla mnie. Sos jest uniwersalny, można do niego dodać kawałek jakiegoś mięsa, jeśli ktoś nie wyobraża sobie wegetariańskiego obiadu Składniki (na 3 porcje): 2 duże papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cebula 250 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku bazylia, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz garść czarnych oliwek(...)piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kawałki. Na patelni podsmażamy startą na tarce cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, przecier pomidorowy i przyprawy. Sos dusimy pod przykryciem ok.15 minut. Całość blendujemy lub miksujemy na gładką masę. Sos mieszamy z makaronem i oliwkami pokrojonymi w plastry
e-PrzepisyKulinarne