mięso duszone - 8529 przepisów (strona:396/569)

Kurczak z kaszą gryczaną 196

kartce jako autorstwa Magdy Gessler, niestety nie zapisałam źródła. Oczywiście jest on zmodyfikowany, gdyż w oryginale kawałki kurczaka były pieczone jedynie w piekarniku przez 20 minut. Ja uwielbiam, gdy mięso leciutko odchodzi od kości, nie jest gumowate, więc wcześniej podsmażyłam i poddusiłam je na patelni. Danie wyszło bardzo pyszne i sycące, a i kasza nikomu nie przeszkadzała Składniki: - 4 ćwiartki(...)moździerzu ząbkami czosnku z 1 łyżeczką soli oraz pół łyżeczki papryki w płatach. Odstawić na 15 minut. Podsmażyć na oleju do zrumienienia, dodać 1/4 szklanki wrzącej wody i dusić przez godzinę. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20 minut, aż skórka będzie złota i chrupiąca. Cebulę pokroić w kostkę

dom-agi.pl
Mielone w sosie pieczarkowym (na parze) (porcja 200 g mięsa - ok. 500 kcal) 160

przepraszam Was za nieostre zdjęcie ale kotlety stygły ;) ) Składniki: Mielone:  200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej  15 g (1,5 czubatej łyżki) bułki tartej 0,5 roztrzepanego małego jajka (20 g, całe ma ok 55 g) 50 g oczyszczonych pieczarek (całościowo potrzebne 150 g) sól, pieprz Sos: 100 g pieczarek  0,5 szklanki bulionu mała łyżeczka(...)składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz i lepimy małe spłaszczone kotleciki. 3. Gotujemy w parowarze 20 min. Sos: 1. Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. 2. Zalewamy pieczarki i cebulę bulionem (mały garnuszek). Teraz niech się pogotują. 3. W szklaneczce mieszamy śmietanę z mąką, na gładką "pastę", dodajemy po łyżce bulionu

Malowane smakiem
Boczniaki z cukinią i kuskusem 96

Lekka bardzo zdrowa patelnia dla wegetarian i nie tylko. Często lubię robić obiady bez mięsa którymi można się też najeść.Polecam na wiosnę dla osób które chcą zadbać też o linię. 1/2 szklanki kaszy kuskus 250 g boczniaków 20 dkg pieczarek 2 marchewki 2 małe cukinie 1 cebula czerwona duża 100 g tofu sól, pieprz przyprawa garam masala natka pietruszki(...)patelni przesmażam cukinię pokrojoną na kawałki. Przekładam do grzybów. Marchew obieram kroję w cienkie paski, im cieńsze tym lepsze, wrzucam na patelnię i przesmażam ją , podlewam odrobiną wody i duszę aż będzie aldente. Doprawiam garam masala, curry, solą. Tofu kroję paski i też przesmażam. Wszystko przekładam na patelnię, mieszam, doprawiam jeszcze według uznania, posypuję natką

wesoła kuchnia
Farszynki 1107

Typowe danie kuchni warmińsko-mazurskiej. Proponujemy z naszym autorskim nadzieniem. W oryginalnym przepisie stosuje się nadzienie z mięsa wieprzowego i zmielonych jajek ugotowanych na twardo z cebulą. Składniki 900 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Farsz : 200 g pieczarek 100 g kiszonej kapusty ser żółty ementaler sól pieprz Przygotowanie   Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach. Wystudziłem(...)Smażyłem farszynki na złoto na smalcu. Farsz : na patelni rozgrzałem masło, wrzuciłem pokrojone w dość dużą kostkę pieczarki. Smażyłem je do czasu, aż puściły sok, który odparował po krótkim duszeniu. Pieczarki ostudziłem, dodałem starty żółty ser oraz pokrojoną kiszona kapustę. Doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Leczo z warzywami 149

najważniejsze cukinia nie może się rozgotować. Przepisów na leczo jest całe mnóstwo, a ja dziś zaprezentuję Wam moją wersję. Wegetarianie mogą zrobić wersję bez kiełbasy. Natomiast smakosze mięsa mogą dodać jeszcze boczek, czy zastąpić kiełbasę dobrymi parówkami. Leczo można jeść ze świeżym, chrupiącym pieczywem, ale również idealnie pasuje do makaronu czy ryżu. Zapraszam!!!   Składniki: 0,5 kg kiełbasy ( dobrej(...)Wykonanie: Pieczarki kroimy w plastry, cebule w piórka a pozostałe warzywa i kiełbasę w kostkę. Cukinii nie obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa i kiełbasę podsmażamy. Przekładamy do garnka i dusimy na małym ogniu. Dodajemy wszystkie przyprawy. Cukinię najlepiej jest dodać pod sam koniec duszenia, ponieważ może się rozgotować. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw

Passion of Cooking
Makaron z ricottą i migdałami 245

samym mięsem człowiek żyje i dziś danie bez mięska. Makaron z dodatkiem lubczyku a do tego prosty sos z ricotty i migdałów z dodatkiem natki pietruszki. Wyszło mega pyszne danie. składniki: 400 g makaronu z lubczykiem 250 g ricotty 50 ml śmietanki 30 % 2 solidne garście migdałów pokroionych w słupki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki bulionu warzywnego(...)masło, dodać ricottę i słodką śmietankę, wymieszać aby składniki się połączyły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Następnie dodać natkę pietruszki oraz migdały, wymieszać dodać bulion. Chwilę jeszcze dusić, ciągle mieszając, aby sos zgęstniał i nabrał jednolitej konsystencji. Makaron ugotować i osączyć . Dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać prażonym słonecznikiem

Monia miesza i gotuje
Potrawka z pieczarek 134

Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, ale i jako samodzielnie danie. Proporcje na kilka dużych porcji - można zamrozić. Składniki: 1 kg większych pieczarek , 2 duże cebule, 2 duże marchewki , 2 duże pietruszki, średniej wielkości por, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów krojonych bez skórki, 500 ml bulionu warzywnego, łyżka słodkiej papryki w proszku(...)praskę. Por kroimy w większe kawałki. Podsmażamy na maśle, aż zeszkli nam się cebula. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na grubych oczkach na tartce. Dodajemy do cebuli, zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą na wpół miękkie. Dodajemy majeranek, sól, pieprz, pomidory oraz przecier i mieszamy. Pieczarki kroimy na 4-6 części i dodajemy do wszystkiego

Lena Gotuje
Marchew na gęsto 179

Marchew na gęsto to najczęściej dodatek do niedzielnego obiadu z mięsem lub np. jajka sadzonego. Nic trudnego. Ten przepis to powrót do smaków z dzieciństwa, smaczne wspomnienie. Zachęcam do przygotowania tego dodatku do niedzielnego obiadu, ale i korzystania z niego w środku tygodnia. Taką marchew można przygotować na dwa dni - proste i wygodne! Marchew na gęsto Składniki: 1 kg marchewki(...)będzie miękka. Odcedzamy, zostawiając nieco wody. W garnku z marchewką i wodą (marchew odsuwamy na bok) rozpuszczamy masło z mąką. Starannie mieszamy najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dusimy na małym ogniu, cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy do smaku. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Warto przygotować marchew na gęsto na dwa dni. Podobnie

Moja smaczna kuchnia
Smażona ryba z sosem z mango i sambalu 203

kilka goździków 150ml mleka kokosowego „light” sól brązowy cukier olej rzepakowy mąka pszenna świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie) Instrukcje Czosnek obieramy z łupinek i dokładnie miażdżymy np. w wyciskarce. Mięso dzielimy na kilka mniejszych kawałków, posypujemy solą i nacieramy czosnkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 30-60 minut do lodówki. Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie rozdzielamy na pojedyncze piórka(...)rozprowadzamy również sok z limonki, sambal i przyprawy – gałkę muszkatołową oraz goździki. Dodajemy pokrojone mango, wszystko mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Patelnię przestawiamy na mały ogień i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie odkrywamy i co pewien czas mieszając podgrzewamy kolejne 5-10 minut, aż sos zrobi się gęsty. Pod koniec dosalamy i dosładzamy go do smaku

Kulinarna Pokusa
Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami (bez jajek) 169

pasztet był pyszny, nie musi być zrobiony z mięsa. Czasem delikatną i bardzo aromatyczną alternatywą jest nuta czosnku, jabłka i suszonych pomidorów, połączona z fasolą jaś. Fasolowy pasztet wraz z dużą ilością suszonych przypraw to pyszny element na kanapki, ale również na świąteczny stół. Składniki:  50dag fasoli (użyłam fasoli jaś Cenos ) 3 ząbki czosnku 2 duże cebule duża marchewka(...)suszonych pomidorów Przygotowanie: Fasolę namaczamy na noc. Po wymianie wody gotujemy ją do miękkości . Studzimy fasolę. Cebulę, czosnek i jabłka drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce i wszystko razem dusimy ok 5 minut na patelni. Wszystkie składniki (oprócz suszonych pomidorów) umieszczamy w misce i blendujemy (mogą zostać grudki). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę masy wykładamy do formy. Przez środek

ChilliJemy
Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym 311

dolać bulion lub wrzątek. Odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Posiekaną kapustę wymieszać z ostudzonym ryżem surowym mięsem i cebulą z czosnkiem. Dodać zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, natkę, przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron(...)łyżeczki Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby i obsmażyć. Zalać 1,5-2 szklanek bulionu (może być grzybowy) i dusić około 20 minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść grzybów

Czerwień i błękit
Papryka faszerowana ryżem, serem i pieczarkami 170

piórko na dłoni, co zjawia się, gdy samo chce i gdy się za nim nie goni". Anna Maria Jopek, Na Dłoni Nasz wczorajszy obiad. Jeden z lepszych bez mięsa, jakie jadłam. Paprykę podałam z jajkiem sadzonym i grzankami.Wpałaszowaliśmy ją, aż nam się uszy trzęsły. Jednak ich największym atutem był niewątpliwie farsz. Polecam nie rezygnować z aromatycznego sera - nadaje(...)ryżu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Na oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać pieczarki i przyprawić je solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić około 10 minut aż będą miękkie. Ryż przełożyć do miski. Dodać do niego zawartość patelni. Następnie dołożyć kukurydzę i ser. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Z papryki odkroić wierzch

My simple kitchen
Marchewka z groszkiem jak u mamy! 154

etap pomija. Marchew i groszek wsypujemy do garnka, zalewamy wodą trochę ponad poziom warzyw.  Jeśli były mrożone czas gotowania się wydłuży. Dodajemy łyżkę masła. Dodajemy przyprawy.  Dusimy na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut. Kosztujemy i doprawiamy.  Jak marchew będzie już miękka przystępujemy do zrobienia zasmażki (do gęstszej opcji).  Wykorzystujemy tu mój ulubiony olej kokosowy (bardzo(...)gorącej jeszcze potrawy i mieszamy.  Na sam koniec, kiedy już osiągniemy oczekiwany smak (poprzez doprawienie) dodajemy śmietankę. Ja używam tego dania jako dodatek do kaszy gryczanej, ziemniaków czy mięsa aby dodać smaku i wilgotności. Smacznego

IzaGotuje
klopsiki z fasolką i makaronem... 177

Składniki: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, oregano 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, fasolka szparagowa 50 dag/opakowanie, przecier pomidorowy 150 ml, woda 3 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, makaron 25 dag, rzeżucha(...)kotleciki smażyć na gorącym oleju na rumiano i odkładać na talerz na tym tłuszczu zeszklić cebulę, wsypać fasolkę mrożoną, przecier pomidorowy i podsmażać z 5 minut wlać wodę i dusić do miękkości fasolki, do smaku doprawić przyprawą w płynie podać z ugotowanym makaronem nitki gniazdka, posypać rzeżuchą - syty, smaczny jednogarnkowy obiad.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania