ukrywać, że wołowina jest stosunkowo drogim mięsem, ale niekiedy zdarza się, że trafia się promocja a mięso wygląda zachęcająco. Właśnie tak było tym razem. Kupiłam karkówkę wołową. Składniki: 1 kg wołowiny ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku Sól, pieprz Ziele angielskie, liść laurowy 30 dag pieczarek Po ½ papryki czerwonej, żółtej, zielonej 1 cebula 1 puszka krojonych(...)oddzielnym naczyniu podsmażamy wołowinę i dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki, paprykę i cebulę. Do całości dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pomidory z puszki. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości. SMACZNEGO
Smaki Ewytrzeba jej szukać w warzywach, poza tym kostki łatwo się układa w misce i smaży we frytkownicy. Można oczywiście użyć dowolnej, ulubionej ryby, ważne żeby miała dość zwarte mięso. Ilość przecieru zależy od jego jakości. My wolimy gęsty mocny przecier. My dodajemy całą tubkę przecieru, czyli 200g. Przygotowanie: Jeżeli mamy rybę mrożoną, to rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem(...)obieramy i trzemy na grubej tarce. Gdy cebula będzie już złota wrzucamy do niej resztę warzyw. Wlewamy około szklanki wody, dodajemy łyżkę cukru, sól i pieprz. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jak zaczyna się przypalać dolewamy wody. Długość duszenia zależy od warzyw, muszą być miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy
KasiaiKrzysiu.plliść laurowy 2 szt tymianek 3 gałązki rozmaryn gałązkę oliwa do smażenia woda do podlania ok 50 ml sól, pieprz świeżo zmielony SPOSÓB WYKONANIA: KLOPSIKI - mięso doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem,mieszanką bazylii czosnku, pomidora dodaję płatki pomidora (ok dwie łyżki), wsypuję kaszkę, bułkę tartą i dolewam zimnej wody, dodaję jajko wyrabiam na jednolitą masę(...)przypalić inaczej będzie gorzki posmak - dorzucam przetarte przez sitko pomidory w puszce - wkładam w to moje klopsiki podlewam odrobiną wody dorzucam tymianek i rozmaryn, przykrywam, aby zaczęły się dusić - po chwili odkrywam i przekładam klopsiki na drugą stronę ponownie przykrywam i duszę tak ok 5 minut - odkrywam doprawiam solą, pieprzem i chwilkę odparowuję jeszcze sos - gdy klopsiki się jeszcze duszą
Basia w kuchniwysokiej temperaturze), lecz krótkie sprawia, że produkty zachowują większość składników odżywczych, a także swoją sprężystość w większym stopniu niż w czasie długotrwałej obróbki, jak gotowanie w wodzie czy duszenie. Do takiej techniki przygotowania posiłku służą woki lub elektryczne frytownice. Co je różni? Na czym polegają te różnice? Zdjęcie zgodnie z licencją CC0 Public Domain, autor: Vitamin Jak to działa? Nazwa(...)Następnie cały koszyczek wkładamy do wrzącego tłuszczu. Uwaga: zawsze najpierw doprowadzamy go do wrzenia! Nie tylko frytki Do najpopularniejszych tego typu wyrobów należą (oprócz frytki oczywiście), sajgonki (ruloniki z mięsa lub warzyw zawijane w papier ryżowy), panierowane krewetki, krążki serowe, cebulowe lub z kalmara otoczone panierką z ciasta. Można w ten sposób smażyć także mięsne czy rybne kotlety, skrzydełka
WojnaNaSmaki.pltaki zdrowy wiosenny sos? Do absolutnie wszystkiego. Dostaniemy go nawet do sznycla czy sztuki mięsa, ale tradycyjne połączenie to albo wegetariańska wersja z jajkiem i pieczonymi ziemniakami, albo z mięsem zamiast jajek. Gdzie można spróbować takiego przysmaku? Absolutnie w każdej tradycyjnej knajpie a jest ich w mieście bardzo wiele, bo mieszkańcy naprawdę się tam stołują. Nazywa się je cydrowymi restauracjami(...)zwykle rośnie drzewo. To tak typowe, że jedno z miejsc, które nie miało drzewka, zrobiło sobie je z plastiku. W wielu miejscach są jeszcze kelnerzy starej daty, którzy są duszą lokalu. W menu jest typowa kuchnia frankfurcka (oczywiście z nieodłącznym zielonym sosem i kminkowym serem), dania ogólnoniemieckie jak kiełbaski, szpecle, strudel czy sznycel. Miejscowi zamawiają dania sezonowe np. szparagi
Ugotowane pozamiatanesuszonego sok z połowy cytryny 300 ml śmietanki 30% 30 g natki pietruszki Mięso wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć i zmielić. Cebulę pokroić drobno w kostkę i posolić. Do mięsa dodać jajko, przyprawy, wyciśnięty czosnek, cebulę oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać wyrabiając ręką ok 5-10 minut. Odstawić na 30 minut. Pieczarki dokładnie umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić(...)spłaszczone kuleczki. Smażyć przez kilka minut z każdej strony, aż będą złociste ale pilnując by nie przypalić. Gdy pieczarki odparują, dolać śmietanki i doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Sos dusić ok 5 minut, a następnie dołożyć podsmażone klopsiki wraz z tłuszczem z patelni. Całość gotować pod przykryciem na malutkim ogniu przez ok 20 minut. Gotowy sos odkryć aby odparował
Ola la LCHFdziś tak ;) risotto z dynią hokkaido, cukinią, groszkiem zielonym, tradycyjnie cebulka, czosnek, bulion i wyszło pyszne danie :) Panowie moi też wcięli i nawet słowa nie było, że nie ma mięsa. Tak ich trochę odzwyczajam od niego, bo mnie się już znudziło jakoś. Z resztą jak widzę te filety z kurczaka czasem takie gigantyczne, to aż mi się niedobrze robi(...)masło, cebule kroję w kosteczkę wrzucam na patelnię. Jak się zeszkli wsypuję suchy ryż i jakieś 3 minuty podsmażam razem z cebulką. Wlewam porcję bulionu, mieszam, przykrywam pokrywką i duszę. Trzeba dość często mieszać i sprawdzać czy już trzeba dodać kolejną porcję bulionu. Dynię kroje w drobną kostkę i wrzucam do ryżu i cebuli, dodaję również pokrojony drobniutko czosnek. Ryż
kruche babeczkidomowe uroczystości czy też pyszny domowy obiad. Palce lizać - gwarantuję ;) Polecam bardzo ;) Składniki: 0,8 kg polędwiczki wieprzowej domowa wegeta do oprószenia mięsa sól do oprószenia mięsa 2-3 łyżki masła 300 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 100 ml wody przegotowanej 80 g przysmaku górskiego chrzanowego 2 czubate łyżki chrzanu pieprz do smaku(...)oraz z wodą, dodać do rozpuszczonego masła, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać przysmak górski oraz chrzan, wymieszać. Całość doprawić pieprzem do smaku. Do sosu dodać podsmażone polędwiczki i dusić pod przykryciem do ich miękkości. Smacznego
Krakowskie smaki AniBardzo lubię pieczoną paprykę, dlatego taki sos to coś w sam raz dla mnie. Sos jest uniwersalny, można do niego dodać kawałek jakiegoś mięsa, jeśli ktoś nie wyobraża sobie wegetariańskiego obiadu Składniki (na 3 porcje): 2 duże papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cebula 250 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku bazylia, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz garść czarnych oliwek(...)piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kawałki. Na patelni podsmażamy startą na tarce cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, przecier pomidorowy i przyprawy. Sos dusimy pod przykryciem ok.15 minut. Całość blendujemy lub miksujemy na gładką masę. Sos mieszamy z makaronem i oliwkami pokrojonymi w plastry
e-PrzepisyKulinarneNadzienie: piersi z kurczaka kroimy na pół, rozbijamy na cieknie plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce masła. Po chwili dodajemy szpinak i dusimy do odprawiania nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką i zdejmujemy z palnika. Gdy farsz przestygnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Masa serowa: jajka miksujemy kilka minut(...)następnie zdejmujemy papier i układamy ładniejszą stroną do dołu. Na upieczonym placku serowym układamy kurczaka tak, by przykrywał prawie całą powierzchnię (zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku). Na mięso wykładamy szpinak i rozprowadzamy równo. Placek zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku (zwijając w stronę boku bez farszu). Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu
Smak mojej kuchnidziś wiadomo, że mięso królika jest bardzo zdrowe i polecane szczególnie dzieciom i alergikom. Niedzielny obiad czy wizyta gości to dobry powód , by przygotować to wyjątkowo smaczne mięsko. Polecam. Smakuje dobrze do ostatniej kropli sosu Składniki: 1 tuszka krolika ok 1-1,5 kg 2 szklanki wywaru grzybowego lub rosołu 3 marchewki 1 cebula 1 por biała część 1 kubek(...)porcjujemy, oprószamy solą, pieprzem, obkładamy rozmarynem, wkładamy na noc do lodówki. Kawałki królika obsmażamy na rumiano z obu stron na maśle. Dolewamy bulion, wrzucamy liście laurowe, ziele, suszone grzyby. Dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,oraz pora, pokrojone w ćwiartki marchewki. Dusimy jeszcze 15 minut. Dolewamy śmietanę, dusimy ok 10 minut. Sos zacznie gęstnieć
Z Majeczką w kuchniobrać ze skórki i pokroić w drobniejsze kawałki. Na głębokiej i dużej patelni - musi być pokaźnych rozmiarów, żeby zmieścić całość potrawki - rozgrzać łyżkę oleju. Na gorący olej wrzucić zamarynowane mięso. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając łopatką, do zarumienienia na złoto. Zdjąć z patelni na talerz i odstawić na bok. W międzyczasie ugotować w małym garnku(...)ugotowaną na półtwardo fasolkę szparagową oraz usmażonego kurczaka i dolać sok pomidorowy. Dołożyć przyprawy, łyżkę Sosu kebab-gyros ostry od Folwark i dokładnie wszystko razem wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Dusić całość na małym ogniu ok 15 minut bez przykrycia, aby nadmiar płynu wyparował i zrobił się gęsty sosik. Podawać z ugotowanym na sypko białym ryżem. Smacznego
Grunt to przepis!które nie mają problemów z wrzodami żołądka i mogą jeść surowe owoce. PLAN DIETY : Pierwszy dzień - jemy tak, aby przygotować swój organizm na następny dzień. To znaczy - nie jemy mięsa, drobiu, ryb i wędlin oraz cukru (słodycze, w tym drożdżówki i czekoladki). Nie pijemy mleka, czarnej herbaty i kawy. Dozwolony jest chudy jogurt lub kefir. Jemy warzywa, owoce, nabiał(...)szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny na czczo. 20 - 30 minut przed śniadaniem. Trzeciego dnia jemy lekkie posiłki - pieczywo pełnoziarniste z twarogiem, sałatka wielowarzywna polana oliwą, duszone klopsiki drobiowe w warzywach lub gotowana polędwiczka wieprzowa. Następne dni - zaczynamy od wody z cytryną, a wszystkie inne posiłki powinny być już normalne, lecz lekkostrawne (bez zawiesistych sosów, tłustych mięs
Posadzone i zjedzoneMakarony z różnymi sosami to szybkie, proste i bardzo smaczne dania. Makarony można podawać z warzywami, różnymi mięsami, pomidorami, serem. To spaghetti to połączenie plasterków czosnku podsmażonych na oliwie z oliwek ze świeżym pomidorem i kwadratami mozzarelli. Mozzarella rozpływa się w ustach, a sos dzięki jej dodaniu jest łagodny przełamany lubczykiem, ziołami prowansalskimi i cukrem trzcinowym. Musicie go wypróbować! :) Składniki(...)przyrządzić? Do garnuszka wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, czosnek kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do rozgrzanej oliwy. Chwilę podsmażamy, dodajemy świeżego pomidora pokrojonego w mniejszą kostkę. Chwilę dusimy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, przyprawiamy mocno ziołami i cukrem. Mozzarellę kroimy w kostkę. Gdy sos będzie gotowy dodajcie kostki mozzarelli. Duście z pół minuty. Nakładajcie na ugotowany makaron, udekorujcie świeżą
Zasmakuj Kuchniwieprzowego 1 szklanka płatków owsianych Mlevit 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki przetartych pomidorów wędzona papryka pieprz z młotkowaną kolendrą sól jajko 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła klarowanego Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy, jajko, musztardę, przetarte pomidory (ja kupuje je w butelce) i wsypujemy płatki. Całość mieszamy, formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, smażymy pulpeciki(...)tarce marchewki i pokrojoną w plasterki cukinię. Jak warzywa zaczną robić się miękkie, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojone oliwki. Przetarte pomidory mieszamy z wodą i wlewamy do warzyw. Dusimy na średnim ogniu, doprawiamy. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sos i pulpeciki. Mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Na wierzch dajemy kulki mozzarelli i całość zapiekamy w 180 stopniach około
kruche babeczki