mięso duszone - 8529 przepisów (strona:399/569)

Pulpety w sosie pomidorowo paprykowym 1990

opakowaniu. Wszystkie składniki  na klopsy,  z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu i papryki. Zmoczonymi wodą rękami, formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 11 sztuk. Na dużej patelni rozgrzać(...)wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć 2- 3 minuty Dodać paprykę i posiekany czosnek, smażyć kolejne 3 minuty, mieszając. Dodać pomidory, 1/2 szklanki bulionu, nieco oliwy i przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15- 20 minut. Na dno naczynia do zapiekania  wyłożyć  sos, na nim  ułożyć  pulpety, wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną 197

Bardzo lubię mięsa z różnymi farszami. Mogą być wytrawne jak i na słodko. Dzisiejsza moja propozycja to farsz z pora, jabłka i żurawiny. Wyszło pysznie i szczerze polecam. Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki żurawiny suszonej Kresto 10 cm pora  2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła sól ziołowa pieprz kolorowy sól 1 szk bulionu warzywnego(...)spiąć wykałaczką. Przyprawić z dwóch stron solą, solą ziołową  i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z wszystkich stron. Podlać bulionem i dusić około 20 min. Farsz: Por i czosnek oczyścić, umyć i drobno pokroić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać żurawinę, masło i całość dusić do miękkości

Ala piecze i gotuje
Polędwiczki z leśnymi grzybami 125

Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa 300 gram świeżych lub mrożonych podgrzybków 1 średniej wielkości cebula 1/4 kostki masła przyprawy: sól, pieprz, wegeta dodatkowo: mąka, olej Sposób

Darcia w kuchni
Żeberka z prosiaka duszone w białym winie z warzywami - maialino al vino bianco con le verdure 160

SKŁADNIKI 500 g żeberek z prosiaka cebula marchew seler szklanka białego wytrawnego wina olej z oliwek listek laurowy sól do smaku ziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA  

zielonacukinka
Gulasz drobiowo-warzywny 185

jeszcze jedną zaletę, można go podać z wszelkimi kaszami lub ryżem na sypko, jego przygotowanie nie sprawi żadnych problemów nawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa z ud kurczaka bez skóry 20 dag żółtej fasoli szparagowej 20 dag świeżego bobu 1 cebula Kawałek pora ½ kalafiora ½ szklanki kukurydzy z zalewy ½ szklanki groszku konserwowego ½ cukinii 2 ząbki czosnku(...)łyżki oleju, podsmażyć, w trakcie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, por,  fasolkę szparagową, i cukinię pokrojoną na mniejsze kawałki,  podlać wodą i dusić około 10  minut. Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, podgotować chwilę aby zmiękł, wyjąć łyżką cedzakową, do tej samej wody w której gotowaliśmy kalafior włożyć bób i gotować

Wanilia i Kardamon
"Cela" - Jonas Winner 172

się mój książkowy zmysł i czasami normalnie nie potrafię cierpliwie czekać na premierę i chcę dany tytuł przeczytać już, teraz, natychmiast. Wtedy sięgam po egzemplarz recenzencki i karmię moją duszę leżąc na sofie przykryta kocykiem. Jak Młody widzi mnie w takiej pozycji, co jakiś czas wpada i przynosi kolejne kubki ulubionej herbaty, bo ja nie potrafię oderwać się od książki(...)czytając gdzie się da. Okładka i tytuł lekko mnie zmyliły. Dlatego właśnie mówi się, że nie ocenia się książek po okładce :) Cela i tam maszynka do mięsa zwróciła moje myśli na w inną stronę niż fabuła książki, ale oba elementy pojawiają się w treści. Bardzo ciekawy pomysł konstrukcji przebiegu zdarzeń i formy. Akcja opowiedziana i widziana oczami jedenastoletniego chłopca. Ciekawe

Blondynka Gotuje
Filet z indyka z makaronem sojowym 213

przygotować swoją wersję tej potrawy. Nic trudnego… bo oprócz tego, że będzie smaczna to jeszcze dietetyczna. Do przygotowania tego obiadu wykorzystamy filet z indyka , który ma znacznie delikatniejsze mięso aniżeli filet z kurczaka . Filet z indyka z makaronem sojowym – składniki (2 porcje) małe opakowanie makaronu sojowego (200g) 400g filetu z indyka 2 cm imbiru 1 ząbek czosnku sól(...)patelni, jak będzie już usmażony, przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy warzywa. Smażymy aż będą al dente . Dodajemy wtedy usmażonego indyka, podlewamy bulionem i całość dusimy jeszcze przez ok. 3-5 minut. W międzyczasie makaron sojowy przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i czekamy 4 minuty. Makaron mieszamy z sosem i podajemy. Smacznego! Post Filet z indyka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tołpyga w pomidorach z batatami 182

łosoś przygotowywane na różne sposoby, teraz jednak postanowiliśmy przygotować tołpygę w pomidorach podaną z frytkami z batatów. Nie spodziewaliśmy się, że jest tak dobrą rybą, ma smaczne, wilgotne, białe mięso. Co ważne również w większości przypadków ma duże ości, więc ciężko jest je przeoczyć i nie sprawiają problemów podczas jedzenia. Zobaczcie zatem jak przygotować tołpygę w pomidorach, podaną z pysznymi(...)pieprzymy i obtaczamy w mące. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Tołpygę podsmażamy na oleju z obu stron. Następnie dodajemy pokrojonego pora i cebulę. Całość dusimy razem przez ok. 5 minut aż por będzie miękki. Dodajemy pomidory w puszce i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Od czasu do czasu delikatnie poruszamy rybę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym 182

czasie dodać startą na grubych oczkach marchew i selera. Smażyć jeszcze ok 10 minut. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odsączyć z wody i wymieszać z mięsem. Farsz lekko przestudzić. Naczynie żaroodporne (28x16cm) grubo posmarować margaryną. Ułożyć podwójną warstwę liści kapusty, 1/3 farszu, podwójną warstwę kapusty, 1/3 farszu, znów kapustę i resztę farszu. Przykryć folią aluminiową i piec(...)wody i drobno pokroić. Wodę z grzybów zachować. Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby. Smażyć ok 10 minut, po tym czasie podlać wodą z grzybów, przyprawić i dusić ok pół godziny. Na koniec wlać śmietankę i gotować chwilę do czasu aż sos nieco zgęstnieje

Smakołyki Asi
Leczo z pieczoną papryką 128

kurczaka i kiełbasą. Dzięki temu, że papryka zostaje upieczona pozbywamy się z niej skórki, którą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie. Składniki: 6 papryk ( mieszanych ) 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości 250 gram kiełbasy typu śląska 2 cebule 250 gram pieczarek Kilka ząbków czosnku 1 puszka pomidorów z puszki Sól Pieprz Czosnek Papryka słodka mielona Papryka ostra(...)kiełbasy na patelnię dodajemy pokrojone cebule w większą kostkę. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i również podsmażamy. Dodajemy kurczaka i pomidory z puszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czubrycą. Dusimy pod przykryciem. Podpieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się lecza. Na koniec dodajemy kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Dusimy jeszcze około

Smaki Ewy
Filet z kurczaka z pieczarkami z patelni (z maślankowej marynaty) 381

mąki krupczatki masło ghee lub olej do smażenia 1 cebula natka pietruszki marynata: ok.400 ml maślanki 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz z młynka słodka papryka w proszku Wykonanie: mięso oczyścić z błonek i powięzi. Czosnek obrać i drobno posiekać. Piersi z kurczaka, natrzeć solą, pieprzem, papryką i obłożyć czosnkiem. Ułożyć w naczniu i zalać maślanką. Przykryć folią spozywczą(...)Przesmażyć na tym samym tłuszczu przez kilka minut, aż stracą objetość. Dolać śmietanę kremówkę. Dosmaczyć solą i pieprzem. Na pieczarkach ułożyć obsmażone piersi z kurczaka. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 10 minut, aż sos zgęstnieje podawać z posiekaną zieloną pietruszką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet z soczewicy czerwonej z pieczarkami 154

chwilowej nieobecności (za co bardzo przepraszam), wracam z przepisem na pyszny pasztet warzywny. Jest on świetnym zamiennikiem pasztetu z mięsa i kolejnym smarowidłem do chleba,  które ożywi kanapkę :-) Podstawą przepisu jest soczewica czerwona,  pozostałe  składniki można dobierać według gustu.  Jeśli  ktoś jest weganem należy zamiast jajka wprowadzić zamiennik: nasiona chia, agar, mielone nasiona lnu bądź(...)samym początku gotuję soczewicę w  dwóch  szklankach wody, oczywiście uprzednio ją  płucząc  .  Następnie na patelnię wrzucam pokrojonego drobno pora oraz starte pieczarki i duszę do momentu, aż pozbędę się wody.       Do ugotowanej i ostudzonej soczewicy dodaję kolejno: pieczarki z porem, cebulę pokrojoną w kostkę,  marchewkę  startą na  dużych

Życie na widelcu
Kurczak Tikka masala 345

cynamon – szczypt * kurkuma – 1 szczypta * garam masala – 1 szczypta * mielony imbir – 1 szczypta * czosnek – 1 ząbek * oliwa – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Do miski dodajemy posiekany czosnek, starty imbir, garam masalę, paprykę , chili. Zalewamy olejem , dokładnie mieszamy i obtaczamy pokrojonego na kawałki kurczaka. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki – im dłużej będzie(...)minut, cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia. Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ). CAŁOŚĆ: Na rozgrzanej patelni przesmażamy kurczaka, zalewamy sosem i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Podajemy gorące! Z ryżem lub chlebkami naan. Smacznego

Ostra na Słodko
Pierogi z kaszą gryczaną ,mięsem i grzybami leśnymi 140

wychłodzone zmielone w maszynce do mięsa kasza gryczana ugotowana do miękkości, jeden woreczek wystarczy garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w małej ilości wody, wychłodzonych, zmielonych w maszynce do mięsa kilka małych ziemniaczków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę. Posłużą za lepiszcz całej masy sól i pieprz ziołowy  do smaku Najpierw robimy farsz na pierogi. Odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Jeśli jest(...)świata w ten sposób- salsę pomidorową lub sok warzywny z kartonu dajemy na ciepłą mocno patelnię. Dosmaczamy oliwą z oliwek, solą, bazylią. Wrzucamy pierogi, ścieramy parmezan. Przykrywamy i jakby dusimy chwilkę, aż lekko napęcznieją i wchłoną w siebie aromat sosu. Podajemy z parmezanem. Wino? Czemu nie. Pyszne, nieziemsko pyszne są takie swojskie pierogi. Warto zrobić więcej.Dziecinnie proste

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety gryczane 165

Bardzo delikatne w smaku kotleciki. Możemy je jeść solo, w połączeniu z sosami lub dowolnie przyrządzonym mięsem. Składniki: -1/2 szklanki kaszy gryczanej -100 g twarogu - jajko -dowolna zielenina (koperek, szczypiorek, natka pietruszki ) -bułka do obtaczania -olej do smażenia -sól, pieprz Zagotowujemy szklankę wody, wsypujemy kaszę i gotujemy na sypko. Odstawiamy do wystygnięcia. Przepuszczamy razem z serem przez maszynkę(...)rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia. Podajemy z dowolnym sosem, np. sosem grzybowym   sos grzybowy   lub pomidorowym  sos pomidorowy Znakomicie smakują również w połączeniu z duszoną rybą lub dowolnym gulaszem albo po prostu z ulubioną surówką.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania