drobiu. Ty najlepiej wiesz, jakie Wy lubicie przyprawy, więc takie właśnie dodaj do mięska. Drukuj Delikatne drobiowe pulpeciki z pieczarkami i kaszą jaglaną w sosie jarzynowym Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebulka 2/3 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 4 starte na tarce jarzynowej średnie pieczarki Ulubione przyprawy 1 łyżka mąki Sos 1 duża marchewka(...)maśle klarowanym lub oleju. Przekładamy pulpety na talerz. Do pozostałego na patelni tłuszczu, dodajemy łyżkę mąki. Chwilę podsmażamy. Dolewamy wywar. Powinniśmy uzyskać gęsty sos. Do sosu wrzucamy pulpeciki i dusimy jeszcze 20 min. Jeśli sos jest bardzo gęsty, dodajemy ciut wody. Jeśli sos jest za rzadki, dodajemy 1/2-1 łyżki mąki i go redukujemy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/delikatne-drobiowe-pulpeciki-kasza-jaglana-sosie-jarzynowym/ MieszamWGarnku
Mieszam w Garnkuzastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego dnia, jaglaną, drugiego pęczakiem, ryżem czy nawet makaronem. Lub zupełnie zrezygnować z mięsa i przygotować danie wegetariańskie, nawet fit:) Życzę smacznego! Składniki: pierś z kurczaka 1 średni pomidor duża garść mrożonej żółtej fasoli 1 mała cebula około szklanki (250 ml od herbaty(...)ząbek czosnku, marynujemy w przyprawach i kilku łyżkach oliwy z oliwek, na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną w piórka cebulę, pokrojonego w kostkę pomidora oraz mrożoną fasolę, dodajemy kurczaka, dusimy lekko pod przykryciem, kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu - zwykle 15 minut, wykładamy ją na talerz, dodajemy mięsno - warzywny sos, posypujemy serem i natką
Zasmakuj Kuchniszklanka rosołu mąka rozprowadzona w wodzie do zagęszczenia sosu . koperek do posypania Pieczarki z cebulką drobniutko kroimy , wręcz siekamy i podsmażamy na złoty kolor na patelni . Odstawiamy do wystygnięcia . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy pieczarki z cebulką ,surowy, nieugotowany ryż , sól , pieprz do smaku i dokładnie mieszamy -wyrabiamy na jednolitą masę . Kapustę spażamy w dużym garnku we wrzątku(...)Stawiamy na gazie i podsmażamy , jak zacznie pachnieć pieczoną kapustą , zalewamy dwiema szklankami wody , wrzucamy kostkę rosołową , solimy ,nakrywamy resztkami liści kapusty , których nie zużyliśmy . Przykrywamy szczelnie pokrywką i dusimy na małym ogniu około 50-60 minut , pilnując , by woda zanadto nie odparowała i w razie potrzeby uzupełniamy ją. Po tym czasie , zlewamy wywar z gołąbków ,doprawiamy solą , pieprzem , śmietaną
Ogrodnik w podróżygotujemy w posolonej wodzie około10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Do mięsa dodajemy ostudzony ryż, cebulę, pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Z kapusty zdejmujemy po jednym liściu, odcinamy zgrubienia, nakładamy na niego farsz i zwijamy tak jak krokieta(...)mąkę, wszystko raem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienia. Dodajemy kilka łyżek sosu, mieszamy i całość wlewamy do sosu. Gołąbki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze kilka minut. Życzę smacznego
Kulinarne życieszybko" zajmie nam ok. 30 minut. Wystarczy pokroić składniki, doprawić i podsmażyć. Ja najczęściej podaję ja z ryżem lub makaronem. Jeśli same warzywa wam nie wystarczą i lubicie mięso tak jak mój M, można podsmażyć piersi z kurczaka i je razem z ratatują podać. SKŁADNIKI : 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 1 mała cukinia(...)cebulę w drobną kostkę tak samo suszone pomidory. Cebulę, tymianek podsmażamy na patelni, tak aby nie zarumieniały. Dodajemy warzywa, chwilę podsmażamy, dorzucamy pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Dusimy do miękkości lub tak jak ja lubię, gdy warzywa są lekko al dente. Całości doprawiamy, posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem. Co lubię w takich daniach, szybkość
Basia w kuchniWyśmienity kotlet w delikatnej marynacie z wódki , czosnku i pietruszki.Świetne danie obiadowe.Kruche , delikatne i rozpływajace się mięso , doskonały na wspólne biesiadowanie przy rodzinnym stole.Polecam.! 70 dag.schabu 2 łyżki miodu 2 łyżki wódki 1 ząbek czosnku 1 cytryna 2 pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól pieprz *********************** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Przygotowujemy marynatę z miodu wymieszanego(...)czosnkiem , pieprzem i zalać resztą marynaty.Przykryć, zostawić na noc w lodówce .Wyjąć i osuszyć , smażyć na silnie rozgrzanym oleju , posolić , przełożyć do rondla , dodać masło , skropić marynatą i dusić 15 minut.Podajemy z ziemniakami z wody,frytkami i surówkami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwęgiersku" to sami wiecie jak wygląda, zwłaszcza kiedy zamówimy go w restauracji. I jak ciężko wstać po nim od stołu :) Piszę "lubiłam" bo dawno nie jadłam takie klasycznego, z mięsem, sosem, papryką, z wyczuwalnym kminkiem. Te mniejsze klasyczne placuszki ziemniaczane jem również znacznie rzadziej. Ale tak od czasu do czasu, traktując je jako "cheat meal", który podkręci uspokojony już(...)masła 150 g fety 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: W rondelku topimy masło i dusimy na nim szpinak, aż liście będą miękkie. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na chwilę odstawiamy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tradycyjnie trzemy na tarce lub pomaga
bistro mamaŚwietne danie mięsne, karkówka w roli głównej, duszone mięsko, zachwyca swoim aromatem i kruchością, dla smakoszy mięs w sosie, wprost idealne, no i dodatek w postaci klusek śląskich czyni z tego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad... Składniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony(...)łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości 1 cm. ( nie rozbijamy) posypujemy przyprawami do mięsa i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy na oliwie po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą pokrojoną w plasterki . Do rondla dodajemy wszystkie składniki na sos i zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem
kgwjanczewoopakowaniu. Wszystkie składniki na klopsy, z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu i papryki. Zmoczonymi wodą rękami, formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 11 sztuk. Na dużej patelni rozgrzać(...)wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć 2- 3 minuty Dodać paprykę i posiekany czosnek, smażyć kolejne 3 minuty, mieszając. Dodać pomidory, 1/2 szklanki bulionu, nieco oliwy i przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15- 20 minut. Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć sos, na nim ułożyć pulpety, wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare GaryBardzo lubię mięsa z różnymi farszami. Mogą być wytrawne jak i na słodko. Dzisiejsza moja propozycja to farsz z pora, jabłka i żurawiny. Wyszło pysznie i szczerze polecam. Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki żurawiny suszonej Kresto 10 cm pora 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła sól ziołowa pieprz kolorowy sól 1 szk bulionu warzywnego(...)spiąć wykałaczką. Przyprawić z dwóch stron solą, solą ziołową i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z wszystkich stron. Podlać bulionem i dusić około 20 min. Farsz: Por i czosnek oczyścić, umyć i drobno pokroić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać żurawinę, masło i całość dusić do miękkości
Ala piecze i gotujeSkładniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa 300 gram świeżych lub mrożonych podgrzybków 1 średniej wielkości cebula 1/4 kostki masła przyprawy: sól, pieprz, wegeta dodatkowo: mąka, olej Sposób
Darcia w kuchniSKŁADNIKI 500 g żeberek z prosiaka cebula marchew seler szklanka białego wytrawnego wina olej z oliwek listek laurowy sól do smaku ziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
zielonacukinkajeszcze jedną zaletę, można go podać z wszelkimi kaszami lub ryżem na sypko, jego przygotowanie nie sprawi żadnych problemów nawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa z ud kurczaka bez skóry 20 dag żółtej fasoli szparagowej 20 dag świeżego bobu 1 cebula Kawałek pora ½ kalafiora ½ szklanki kukurydzy z zalewy ½ szklanki groszku konserwowego ½ cukinii 2 ząbki czosnku(...)łyżki oleju, podsmażyć, w trakcie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, por, fasolkę szparagową, i cukinię pokrojoną na mniejsze kawałki, podlać wodą i dusić około 10 minut. Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, podgotować chwilę aby zmiękł, wyjąć łyżką cedzakową, do tej samej wody w której gotowaliśmy kalafior włożyć bób i gotować
Wanilia i Kardamonsię mój książkowy zmysł i czasami normalnie nie potrafię cierpliwie czekać na premierę i chcę dany tytuł przeczytać już, teraz, natychmiast. Wtedy sięgam po egzemplarz recenzencki i karmię moją duszę leżąc na sofie przykryta kocykiem. Jak Młody widzi mnie w takiej pozycji, co jakiś czas wpada i przynosi kolejne kubki ulubionej herbaty, bo ja nie potrafię oderwać się od książki(...)czytając gdzie się da. Okładka i tytuł lekko mnie zmyliły. Dlatego właśnie mówi się, że nie ocenia się książek po okładce :) Cela i tam maszynka do mięsa zwróciła moje myśli na w inną stronę niż fabuła książki, ale oba elementy pojawiają się w treści. Bardzo ciekawy pomysł konstrukcji przebiegu zdarzeń i formy. Akcja opowiedziana i widziana oczami jedenastoletniego chłopca. Ciekawe
Blondynka Gotujeprzygotować swoją wersję tej potrawy. Nic trudnego… bo oprócz tego, że będzie smaczna to jeszcze dietetyczna. Do przygotowania tego obiadu wykorzystamy filet z indyka , który ma znacznie delikatniejsze mięso aniżeli filet z kurczaka . Filet z indyka z makaronem sojowym – składniki (2 porcje) małe opakowanie makaronu sojowego (200g) 400g filetu z indyka 2 cm imbiru 1 ząbek czosnku sól(...)patelni, jak będzie już usmażony, przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy warzywa. Smażymy aż będą al dente . Dodajemy wtedy usmażonego indyka, podlewamy bulionem i całość dusimy jeszcze przez ok. 3-5 minut. W międzyczasie makaron sojowy przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i czekamy 4 minuty. Makaron mieszamy z sosem i podajemy. Smacznego! Post Filet z indyka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łosoś przygotowywane na różne sposoby, teraz jednak postanowiliśmy przygotować tołpygę w pomidorach podaną z frytkami z batatów. Nie spodziewaliśmy się, że jest tak dobrą rybą, ma smaczne, wilgotne, białe mięso. Co ważne również w większości przypadków ma duże ości, więc ciężko jest je przeoczyć i nie sprawiają problemów podczas jedzenia. Zobaczcie zatem jak przygotować tołpygę w pomidorach, podaną z pysznymi(...)pieprzymy i obtaczamy w mące. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Tołpygę podsmażamy na oleju z obu stron. Następnie dodajemy pokrojonego pora i cebulę. Całość dusimy razem przez ok. 5 minut aż por będzie miękki. Dodajemy pomidory w puszce i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Od czasu do czasu delikatnie poruszamy rybę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasie dodać startą na grubych oczkach marchew i selera. Smażyć jeszcze ok 10 minut. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odsączyć z wody i wymieszać z mięsem. Farsz lekko przestudzić. Naczynie żaroodporne (28x16cm) grubo posmarować margaryną. Ułożyć podwójną warstwę liści kapusty, 1/3 farszu, podwójną warstwę kapusty, 1/3 farszu, znów kapustę i resztę farszu. Przykryć folią aluminiową i piec(...)wody i drobno pokroić. Wodę z grzybów zachować. Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby. Smażyć ok 10 minut, po tym czasie podlać wodą z grzybów, przyprawić i dusić ok pół godziny. Na koniec wlać śmietankę i gotować chwilę do czasu aż sos nieco zgęstnieje
Smakołyki Asikurczaka i kiełbasą. Dzięki temu, że papryka zostaje upieczona pozbywamy się z niej skórki, którą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie. Składniki: 6 papryk ( mieszanych ) 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości 250 gram kiełbasy typu śląska 2 cebule 250 gram pieczarek Kilka ząbków czosnku 1 puszka pomidorów z puszki Sól Pieprz Czosnek Papryka słodka mielona Papryka ostra(...)kiełbasy na patelnię dodajemy pokrojone cebule w większą kostkę. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i również podsmażamy. Dodajemy kurczaka i pomidory z puszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czubrycą. Dusimy pod przykryciem. Podpieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się lecza. Na koniec dodajemy kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Dusimy jeszcze około
Smaki Ewymąki krupczatki masło ghee lub olej do smażenia 1 cebula natka pietruszki marynata: ok.400 ml maślanki 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz z młynka słodka papryka w proszku Wykonanie: mięso oczyścić z błonek i powięzi. Czosnek obrać i drobno posiekać. Piersi z kurczaka, natrzeć solą, pieprzem, papryką i obłożyć czosnkiem. Ułożyć w naczniu i zalać maślanką. Przykryć folią spozywczą(...)Przesmażyć na tym samym tłuszczu przez kilka minut, aż stracą objetość. Dolać śmietanę kremówkę. Dosmaczyć solą i pieprzem. Na pieczarkach ułożyć obsmażone piersi z kurczaka. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 10 minut, aż sos zgęstnieje podawać z posiekaną zieloną pietruszką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chwilowej nieobecności (za co bardzo przepraszam), wracam z przepisem na pyszny pasztet warzywny. Jest on świetnym zamiennikiem pasztetu z mięsa i kolejnym smarowidłem do chleba, które ożywi kanapkę :-) Podstawą przepisu jest soczewica czerwona, pozostałe składniki można dobierać według gustu. Jeśli ktoś jest weganem należy zamiast jajka wprowadzić zamiennik: nasiona chia, agar, mielone nasiona lnu bądź(...)samym początku gotuję soczewicę w dwóch szklankach wody, oczywiście uprzednio ją płucząc . Następnie na patelnię wrzucam pokrojonego drobno pora oraz starte pieczarki i duszę do momentu, aż pozbędę się wody. Do ugotowanej i ostudzonej soczewicy dodaję kolejno: pieczarki z porem, cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę startą na dużych
Życie na widelcucynamon – szczypt * kurkuma – 1 szczypta * garam masala – 1 szczypta * mielony imbir – 1 szczypta * czosnek – 1 ząbek * oliwa – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Do miski dodajemy posiekany czosnek, starty imbir, garam masalę, paprykę , chili. Zalewamy olejem , dokładnie mieszamy i obtaczamy pokrojonego na kawałki kurczaka. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki – im dłużej będzie(...)minut, cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia. Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ). CAŁOŚĆ: Na rozgrzanej patelni przesmażamy kurczaka, zalewamy sosem i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Podajemy gorące! Z ryżem lub chlebkami naan. Smacznego
Ostra na Słodkowychłodzone zmielone w maszynce do mięsa kasza gryczana ugotowana do miękkości, jeden woreczek wystarczy garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w małej ilości wody, wychłodzonych, zmielonych w maszynce do mięsa kilka małych ziemniaczków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę. Posłużą za lepiszcz całej masy sól i pieprz ziołowy do smaku Najpierw robimy farsz na pierogi. Odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Jeśli jest(...)świata w ten sposób- salsę pomidorową lub sok warzywny z kartonu dajemy na ciepłą mocno patelnię. Dosmaczamy oliwą z oliwek, solą, bazylią. Wrzucamy pierogi, ścieramy parmezan. Przykrywamy i jakby dusimy chwilkę, aż lekko napęcznieją i wchłoną w siebie aromat sosu. Podajemy z parmezanem. Wino? Czemu nie. Pyszne, nieziemsko pyszne są takie swojskie pierogi. Warto zrobić więcej.Dziecinnie proste
Z Kuchni Do KuchniBardzo delikatne w smaku kotleciki. Możemy je jeść solo, w połączeniu z sosami lub dowolnie przyrządzonym mięsem. Składniki: -1/2 szklanki kaszy gryczanej -100 g twarogu - jajko -dowolna zielenina (koperek, szczypiorek, natka pietruszki ) -bułka do obtaczania -olej do smażenia -sól, pieprz Zagotowujemy szklankę wody, wsypujemy kaszę i gotujemy na sypko. Odstawiamy do wystygnięcia. Przepuszczamy razem z serem przez maszynkę(...)rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia. Podajemy z dowolnym sosem, np. sosem grzybowym sos grzybowy lub pomidorowym sos pomidorowy Znakomicie smakują również w połączeniu z duszoną rybą lub dowolnym gulaszem albo po prostu z ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaWszyscy lubimy roladki mięsne. To nic, że trzeba im poświęcić trochę więcej czasu w kuchni niż np. zwykłym schabowym. Smak roladek wołowych jest wyśmienity, mięso rozpływa się w ustach, a ogórek dodaje wyrazistości. Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 4 małe ogórki kiszone(...)roladki. Spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. • Roladki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut
To co kochamłyżeczka cukru duża garść siekanych liści bazylii Ponadto (3 porcje): 300 g makaronu fusilli (u mnie Malma ) Wykonanie: Przygotowanie pulpetów: Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy w dłoniach małe pulpeciki. Mi wyszło 12. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy na niej pulpety. Pulpety podsmażamy z obu stron, łącznie około 5 minut(...)drobno pokrojone pomidory. Jeśli używamy pomidory z puszki, wlewamy również sok z puszki. Dodajemy cukier, sos doprawiamy solą i pieprzem. Do doprawionego sosu wkładamy pulpety i całość dusimy pod przykryciem 20 minut. W połowie czasu duszenia pulpety odwracamy na drugą stronę. Dodajemy bazylię oraz 4 łyżki oliwy extra vergine i już bez przykrycia, całość gotujemy
Smak mojego domuStopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy, by nie przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną(...)przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i chili – mieszamy i przesmażamy, by wydobyć aromat. Wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą, solimy i na wolnym ogniu dusimy ok.10 minut. Wlewamy mleko kokosowe, redukujemy o połowę cały czas mieszając i doprawiamy sokiem z limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty
Ostra na SłodkoStopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy, by nie przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną(...)przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i chili – mieszamy i przesmażamy, by wydobyć aromat. Wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą, solimy i na wolnym ogniu dusimy ok.10 minut. Wlewamy mleko kokosowe, redukujemy o połowę cały czas mieszając i doprawiamy sokiem z limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty
Ostra na SłodkoKruche i delikatne mięso na warzywnej pierzynce z papryki, pomidorów i cebuli. Pyszny, zdrowy obiad, pełen smaku! Składniki: 600g schabu bez kości sól, pieprz, majeranek olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku duża cebula czerwona papryka 4 pomidory szklanka bulionu Sposób przygotowania: Schab myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy na kotlety i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na mocno rozgrzanym(...)Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą i przesmażamy razem kilka minut. Całość podlewamy bulionem i przekładamy do warzyw schab. Dusimy pod przykryciem prze 15 minut a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Wg. gustu sos można zagęścić odrobiną mąki. Serwujemy z kluseczkami lub ziemniakami
Pyry na GazStopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy, by nie przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną(...)przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i chili – mieszamy i przesmażamy, by wydobyć aromat. Wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą, solimy i na wolnym ogniu dusimy ok.10 minut. Wlewamy mleko kokosowe, redukujemy o połowę cały czas mieszając i doprawiamy sokiem z limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty
Ostra na SłodkoStopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy, by nie przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną(...)przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i chili – mieszamy i przesmażamy, by wydobyć aromat. Wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą, solimy i na wolnym ogniu dusimy ok.10 minut. Wlewamy mleko kokosowe, redukujemy o połowę cały czas mieszając i doprawiamy sokiem z limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty
Ostra na Słodkoprzy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Wyjąć kości nóg i skrzydełek. (Luzowanie, jak wspomniałam można pominąć, ale... ja wolę poświęcić troszkę czasu przed pieczeniem(...)pokroić niezbyt drobno. 50 g masła zmiksować z tymiankiem. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na 50 g masła, dodać kurki, rozmaryn i smażyć aż płyn odparuje. Wlać wino, zamieszać, dusić aż płyn odparuje. Białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z wątróbką i z żółtkami a następnie z kurkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić perliczkę farszem (farszu
królestwo garówRatatouille - w Polsce określany jako ratatuj - to danie bezmięsne, którego podstawę stanowią głównie cukinia, bakłażany, papryka i pomidory. Podany na ciepło jako samodzielne danie lub w towarzystwie mięsa, stanowi idealny pomysł na warzywne cudo. Połączenie smaków, ale i kolorów tworzy kulinarną kompozycję, do której za każdym razem wracam z uśmiechem. Składniki: 1 cukinia, 1/2 bakłażana, 1/2 papryki czerwonej, żółtej(...)paski. Dodajemy do garnka w następującej kolejności. Bakłażan - cukinia - papryka w odstępach kilkuminutowych. Na koniec wlewamy bulion.Smażymy około 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodajmy pomidory i całość dusimy kolejne 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do leczo. Podajemy z ryżem lub z grzankami. A Ty z czym lubisz najbardziej
Mój Smak na ŻycieZazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :) Składniki: 400g makaronu cannelloni, 250g białego sera, 250g pieczarek, cebula, 60g szynki np. konserwowej, 1 czerwona papryka(...)minut. Następnie odcedzić i ułożyć na ściereczce tak, by rurki się nie stykały. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę. Dusić około 4 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać obrane i pokrojone kostkę pieczarki. Smażyć około 7-10 minut, aż odparuje cała woda jaka się wytworzy
Z miłości do słodkościukrywać, że wołowina jest stosunkowo drogim mięsem, ale niekiedy zdarza się, że trafia się promocja a mięso wygląda zachęcająco. Właśnie tak było tym razem. Kupiłam karkówkę wołową. Składniki: 1 kg wołowiny ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku Sól, pieprz Ziele angielskie, liść laurowy 30 dag pieczarek Po ½ papryki czerwonej, żółtej, zielonej 1 cebula 1 puszka krojonych(...)oddzielnym naczyniu podsmażamy wołowinę i dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki, paprykę i cebulę. Do całości dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pomidory z puszki. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości. SMACZNEGO
Smaki Ewytrzeba jej szukać w warzywach, poza tym kostki łatwo się układa w misce i smaży we frytkownicy. Można oczywiście użyć dowolnej, ulubionej ryby, ważne żeby miała dość zwarte mięso. Ilość przecieru zależy od jego jakości. My wolimy gęsty mocny przecier. My dodajemy całą tubkę przecieru, czyli 200g. Przygotowanie: Jeżeli mamy rybę mrożoną, to rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem(...)obieramy i trzemy na grubej tarce. Gdy cebula będzie już złota wrzucamy do niej resztę warzyw. Wlewamy około szklanki wody, dodajemy łyżkę cukru, sól i pieprz. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jak zaczyna się przypalać dolewamy wody. Długość duszenia zależy od warzyw, muszą być miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy
KasiaiKrzysiu.plliść laurowy 2 szt tymianek 3 gałązki rozmaryn gałązkę oliwa do smażenia woda do podlania ok 50 ml sól, pieprz świeżo zmielony SPOSÓB WYKONANIA: KLOPSIKI - mięso doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem,mieszanką bazylii czosnku, pomidora dodaję płatki pomidora (ok dwie łyżki), wsypuję kaszkę, bułkę tartą i dolewam zimnej wody, dodaję jajko wyrabiam na jednolitą masę(...)przypalić inaczej będzie gorzki posmak - dorzucam przetarte przez sitko pomidory w puszce - wkładam w to moje klopsiki podlewam odrobiną wody dorzucam tymianek i rozmaryn, przykrywam, aby zaczęły się dusić - po chwili odkrywam i przekładam klopsiki na drugą stronę ponownie przykrywam i duszę tak ok 5 minut - odkrywam doprawiam solą, pieprzem i chwilkę odparowuję jeszcze sos - gdy klopsiki się jeszcze duszą
Basia w kuchni