http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/ryz-z-jablkami-duszonymi-z-cynamonem3-1170x874.jpg Miała być dzisiaj zupa pomidorowa z ryżem (a w zasadzie to z kaszą jaglaną, ale się skończyła :) ) Wstawiłam zatem ryż i kiedy sięgnęłam
Moja DelicjaWitajcie Kochani :) często tak mam że przygotowując obiad muszę zrobić dwa różne dania, syn lubi mięso a córka go nie lubi .Na przykład dzisiaj zrobiłam spaghetti no i kaszę jaglaną z warzywami dla córci :) Zapraszam :) Składniki : 2 woreczki kaszy jaglanej 1 duża czerwona cebula 2 duże marchewki kawałek pora 1 średnia cukinia domowa vegeta do smaku i pieprz 2 łyżki(...)pół plasterki, cebulę w piórka. Cukinię i por kroimy w pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy warzywa, dodajemy szczypiorek, odrobinę pieprzu i vegety,co jakiś czas mieszamy. Dusimy około 17 minut aż cukinia i marchewka zmiękną ale nie może powstać z nich ciapka. Uduszone warzywa przekładamy do kaszy, przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Pyszne i proste danie
Sama słodycz i szczypta chili500 g karkówki 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1 listek laurowy (połamać) sól pieprz pieprz ziołowy tymianek majeranek pół cebuli 50 g suszonych pomidorów
Gotowanie jest łatweZabaw z warzywną "temperówką" ciąg dalszy. Lekkie, letnie danie. Świetne na upały. Można cukinię podać jako dodatek do mięsa, my jedliśmy ją samą. Pyszne! składniki 3 średnie cukinie skórka starta z 1/2 cytryny sól pieprz pesto: 20 g bazylii 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka pestek dyni sól pieprz do podania: plasterki pomidora i cukinii(...)odłożyć na bok. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron z cukinii, przesmażyć przez chwilę mieszając, a następnie dodać 1 - 2 łyżki wody, cytrynową skórkę, przykryć i dusić do chwili aż cukinia będzie miękka - 3 - 4 minuty. Dodać pesto, wymieszać, przełożyć do miski, doprawić sola i pieprzem, przybrać grillowanym plastrami pomidora i cukinii, posypać parmezanem i podawać. Smacznego
Stare Garysycylijsku! Danie proste, nieskomplikowane, które moja teściowa robiła zawsze..od wielkiego dzwonu, a to dlatego , że ziemniak na Sycylii nie jest popularny . Ziemniak na Sycylii jest droższy od mięsa. Według sycylijskich gospodyń ziemniak niesamowicie tuczy, więc danie to było może 2 razy w miesiącu. I zwykle podawane na zimno. Po daniu, mój Boże, które Polacy jedzą pewnie co kilka(...)oliwek natka pietruszki Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj obrane i pokrojone w talarki ziemniaki, czosnek i cebulkę w piórka. Smaż. Dodaj pozostałe warzywa. Przykryj pokrywką i duś do miękkości ziemniaka. Odkryj, dodaj sól, pieprz ziołowy. Przemieszaj. Dodaj octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż na talerze. Podawaj z natką pietruszki. Dodatek octu balsamicznego z Modeny nadaje potrawie śródziemnomorskiego charakteru
Z Kuchni Do KuchniZiemniaki z tymiankiem i czosnkiem duszone, dobrze zarumienione do rolady od szynki dodałam i sosem serowym polałam. Szczypiorkiem całość ozdobiłam i rodzinę takim daniem ugościłam. Składniki : 5 porcje 5 kotletów z szynki, 1 duża marchew, 1 duży ogórek kiszony, ok. 20 zielonych oliwek, 1 kg młodych małych ziemniaków, 8 ząbków czosnku, 4 gałązki świeżego tymianku, olej rzepakowy(...)smaku. Przygotowanie: rolada: Kotlety z szynki rozbijamy jak najcieniej, posypujemy solą i pieprzem. Marchew i ogórek kroimy na paski i układamy w jednej linii na węższym boku każdego mięsa. Dodajemy oliwki i zwijamy na roladę, spinamy za pomocą wykałaczek i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy ok. 50 ml oleju i podsmażamy na nim roladki. W garnku o dużym
Moniki SmakołykiBardzo lubię robić takie roladki schabowe z różnym nadzieniem. Robi się szybko, nie są bardzo kaloryczne (jeśli jeszcze pozbędziemy się sera żółtego), a możliwości nadzienia są
Kuchnia domowa Anismaku, kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe . Mięso mielimy na drobno. (Ja zrobiłam to przy pomocy blendera.) Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso i bułkę łączymy, dodajemy jajko, sól, posiekany lekko tymianek i pieprz w całości. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości małego jajka, które obtaczamy w mące. W garnku zagotowujemy lekko posoloną(...)oliwę i lekko przesmażyć szczypior i czosnek. Mają się tylko zeszklić, a nie usmażyć. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić je do szczypioru z czosnkiem. Wszystko razem dusić przez kilka minut. Sos przełożyć do pulpetów, wymieszać delikatnie i gotować na delikatnym ogniu przez 10-15 minut. Pulpeciki podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody lub...bez niczego
Codzienna kuchnia niecodziennadobrze, dożywa nawet 20 lat. (źródło: "Dwie ryby - flądra i dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki ) Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponuje się z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia, smażenia, przyrządzania na parze, do wędzenia, gotowania. Kiedy kupujemy go, wybierajmy okazy mające powyżej 38 cm długości(...)serowość. Zapiekanie ryby w sosie powoduje, że się nie rozgotuje, nie rozpadnie, a udusi na idealną. Poza tym, nie dodajemy tłuszczu, który dodany być musi w przypadku smażenia i duszenia na patelni. DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. /przepis autorski;/ na 3-4 osoby 4-6 małych polędwiczek z dorsza (mogą być zwykłe filety) 200 - 300g serka topionego
W kuchni Karmel-itkikupienia w marketach w sekcji z kuchnią orientalną) - sól, łyżeczka papryki słodkiej - jajko - oliwa z oliwek do smażenia Do podania: - cytryna - sezam - dla wytrwałych - pałeczki :) Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę lub paseczki, lekko posypać solą, przełożyć do miseczki i zalać 4 łyżkami sosu sojowego. Wymieszać i odstawić do lodówki na około 2h. Cebulę pokroić(...)żółtą pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić w "zapałki". Kiedy kurczak będzie już usmażony dodać warzywa na patelnię. Smażyć przez około 5 min, dodać łyżkę sosu sojowego i dusić pod przykryciem przez około 10 min. W tym czasie można przygotować makaron. Należy go gotować jedynie przez 3-4 minuty z dodatkiem soli, a gdy będzie już miękki odcedzić
Zgrabne Gotowanieświetnie na ciepło, jak i na zimno, dlatego nada się też jako jedzenie na wynos. Natomiast, gdy przygotujecie ją w wersji bezmięsnej idealnie nada się jako dodatek do pieczonego mięsa. Przepis pochodzi z bloga mniami-mniam Składniki na 5-6 porcji : 3 torebki kaszy jęczmiennej 1 puszka krojonych pomidorów 3 ząbki posiekanego czosnku 20 dag pieczarek 4 łyżki(...)koniec dodaj marchewkę i podsmaż jeszcze chwilę. Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popieprz. Podsmaż. Przełóż do podsmażonych pieczarek. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw tymiankiem, oregano i słodką papryką. Duś chwilę. Na koniec dodaj kaszę manną Kaszę odcedź i przesyp do dużej miski, dodaj sos i starty ser żółty. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz
Fabryka pomysłówSycąca kasza, świeże warzywa, dodatek suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, to przepis na pełnowartościowe konkretne jarskie danie i wcale nie potrzeba w tej potrawie mięsa by najeść się do syta. Jednym słowem smaczny obiad! Składniki: 100 g kaszy pęczak owsianej 20 dag świeżych pieczarek 1 mały por 1 marchewka 4 -5 sztuk suszonych pomidorów 1 trójkąt serka topionego ziołowego(...)plasterki. Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam warzywa, przesmażam aż się zeszklą. Wsypuję suchą kaszę pęczak, smażę całość 2-3 minuty mieszam od czasu do czasu, wlewam wino, duszę do momentu odparowania wina i wchłonięcia przez kaszę, zalewam bulionem warzywnym, gotuję na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kaszą będzie miękka- około 30 minut w trakcie doprawiam w trakcie
Wanilia i Kardamonmięsa na kotlety mielone sprawia, że gotowe kotleciki są soczyste i pełne smaku. Ajvar pikantny to zdecydowanie nasz faworyt. Dodawaliśmy go praktycznie do wszystkiego - na kanapki, do grillowanego mięsa, do krokietów z pieczarkami. Poziom ostrości zdecydowanie zadowolił moje kubki smakowe, to zdecydowanie będzie jeden z moich ulubionych produktów :) A na dziś mam dla Was przepis na szybki i smaczny(...)minuty, co jakiś czas mieszając. Obrane cebule kroimy w piórka i dodajemy do kiełbasy. Smażymy, mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy ajvar, wodę i doprawiamy do smaku. Dusimy na małym ogniu (pod przykryciem) przez około 5-10 minut. Podajemy z pieczywem, grillowanymi warzywami lub sałatką
W poszukiwaniu inspiracjiPollo a la chilindron" to danie pochodzące z Aragonii, popularne jest także w Kraju Basków. Kurczaka można zastąpić mięsem jagnięcym. W oryginalnym przepisie jest cały kurczak pokrojony na 8 części. Ja użyłem tylko udek. Składniki po 4 udka i podudzia kurczaka 100 g szynki serrano 1 cebula 2 średnie czerwone papryki 400 g pomidorów 10 ml czerwonego wina(...)cienkie plasterki a pomidory w kostkę. Na tym samym tłuszczu zeszkliłem cebulę, dodałem paprykę, bulion, pomidory, wino i paprykę w proszku. Włożyłem udka kurczaka i szynkę, brytfankę przykryłem, dusiłem ok. 30 minut. Zdjąłem pokrywę i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni C, ustawionego na pieczenie z góry. Zapiekałem ok. 20 minut
R'n'G Kitchenłyżka brązowego cukru 1 papryczka chilli 1 łyżka sosu sojowego ryż jaśminowy ( 1 woreczek na 2-3 porcje) 1 płaska łyżeczka kukrkumy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. W misce umieścić mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno papryczkę chili, sos worchestershire, sos ostrygowy, oraz posiekaną kolendrę i wyrabiać masę przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy oformować(...)Wrzucić paprykę oraz papryczkę chilli, po kilku minutach, jak warzywo nieco zmięknie, dodać ananasa. Na sam koniec dodać bambusa. Do warzyw dodać ocet ryżowy, pastę z tamaryndowca, brązowy cukier, dusić kilka minut aż składniki sosu się połączą. 3. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do wody płaską łyżeczkę kurkumy, dzięki czemu ryż będzie miał piękny żółty kolor
DefinicjaSmakumięsny, a ja uwielbiam w jajecznicy cebulkę, pomidory otrzymały towarzystwo, które fajnie komponuje się ze smakiem jajka :) Zapraszam Was, więc na śniadanko :) Składniki: ok 100g polędwicy (lub innego chudego mięsa) cebula ząbek czosnku 3 jajka 2 pomidory sól, pieprz łyżka oregano, ostra papryka, odrobina chilli 2 łyżki masła garść natki pietruszki odrobina cukru Przygotowanie: Sparzyć pomidory, aby łatwo odeszła(...)przez około 4 minuty. Po upływie tego czasu na patelni uformować 3 wgłębienia, w które należy wbić jajka. Doprawić je delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykryć pokrywką i dusić bez obracania przez około 3 minuty lub do ścięcia białek. Posypać pietruszką lub bazylią i podawać z wcześniej przygotowanymi grzankami (ja swoje grzanki przed przygotowaniem posmarowałam przeciśniętym przez
ChilliJemyZwykłego fileta z kurczaka postanowiłam urozmaicić nadziewając go smakołykami i piekąc w papirusowych osłonkach. Składniki na 3 porcje: 3 filety drobiowe 3 plasterki sera żółtego 9
Kuchnia w czekoladzieZapraszam na pyszny bigos...ale z cukinii , a nie z kapusty...u mnie tym roku obrodziła cukinia, ale tylko żółta.. 1 cebula 3-4 marchewki
Moje domowe kucharzenieWtedy mamy dużo mniej pracy. Roladki można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami. W zakładce mięsa znajdziecie również inne pomysły na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. 8 podudzi z indyka 2-3 ogórki kiszone 1 mała czerwona papryka 50 g żółtego sera 1 czerwona cebula sól pieprz słodka papryka 1 pomidor 3 łyżki masła klarowanego(...)Masło rozgrzać w rondlu i zrumienić roladki z dwóch stron, a następnie wlać szklankę wody, dodać resztę pokrojonej cebuli, obranego ze skóry pomidora i pokrojonego w plastry oraz papryki. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Dodać resztę ogórka, doprawić sos solą i pieprzem W razie potrzeby uzupełniać wodę i dusić jeszcze około 10 minut. Roladki z podudzi
O kuchni z uczuciemWłącz piekarnik na 230 stopni – niech się grzeje. Łatwiej Ci będzie uformować kulki, jeśli będziesz miał cały czas wilgotne ręce. Mocz je co jakiś czas pod kranem, a mięso nie będzie się przyklejać ani do rąk, ani później do talerza. Na dobrze rozgrzaną patelnię polej trochę oliwy i delikatnie włóż pulpety. Musisz to zrobić delikatnie, żeby się nie spłaszczyły(...)będzie gotowa, zalej ją śmietaną. Intensywnie mieszając, doprowadź ją do wrzenia. Teraz wrzuć z powrotem pulpety. Dorzuć cukinię (powinna puścić trochę wody do tego czasu) i pomidory. Zacznij do dusić na niedużym ogniu. Poszatkuj szybko pęczek koperku (na oko ze trzy łyżki stołowe) i dorzuć do patelni. Jeśli uznasz, że potrawa ma za mało wody, dolej z pół szklanki. Jeśli
manslogblogtylko ziemniaki, cebula i jajka. Jednak najważniejsze są ziemniaki, czy jak kto woli kartofle, których w Polsce nie brakowało i nadal nie brakuje. W polskich wersjach regionalnych pojawia się mięso, głównie boczek – skwarki z boczku. Dla mnie najbliższa sercu jest nazwa „babka ziemniaczana” :) . Babkę ziemniaczaną lubią chyba wszyscy, no prawie wszyscy, warto czasem samemu ją przyrządzić. 2 kg ziemniaków(...)ziemniaków. Boczek pokroić w plasterki, a następnie w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek podsmażyć wytapiając tłuszcz, ale uważając aby nie zrobiły się twarde skwarki. Dodać cebulę i dusić do miękkości. Do ziemniaków dodać cebulę z boczkiem i jajka. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Włożyć do niej masę ziemniaczaną
królestwo garówzrobiłam samodzielnie była jedną wielką porażką. Byłam wtedy młodą mężatką o nikłym pojęciu o gotowaniu. Wymyśliłam sobie któregoś dnia na obiad duszoną wątróbkę. Cóż z tego, skoro do zjedzenia nie nadawała się zupełnie. Dusiłam ją i dusiłam....a ona twarda jak kamień prawie. No cóż...nie wiedziałam, że nie soli się jej przed smażeniem. Uświadomiła to moja ciocia, która(...)się do gotowania :) Dzisiejsza wątróbka jest bardzo lekka i delikatnie pachnąca jabłkami. Jej lekko słodkawy i owocowy posmak pewnie nie każdemu przypadnie do gustu, ale ci, którzy lubią łączyć mięsa z owocami, nie zawiodą się. Jest to danie proste i szybkie do przygotowania, więc dodaję je do akcji "Błyskawiczny piątek" . Może dołączycie do naszej otwartej grupy na facebooku? Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaDanie to ze względu na obecność mięsa, ogórków i pieczarek przypomina Strogonowa (inaczej: Stroganow ). Jednakże fuzja wątróbki oraz boczku w towarzystwie ogórków kiszonych oraz pieczarek , czyni z niego danie, które gwarantuje niezwykłe doznania smakowe . SKŁADNIKI 100-150 g wędzonego boczku 1/2 kg wątróbki 250 g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 1/2 litra bulionu(...)paski i również podsmażamy. Następnie do niej dodajemy usmażone pieczarki oraz boczek, zalewamy całość bulionem, dodajemy przecier pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu kilka minut. Pod koniec duszenia doprawiamy resztą przypraw oraz mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do potrawy. Co sądzicie o połączeniu wątróbki z boczkiem
Zofianawiększości Panów obiad bez mięsa to nie obiad. No cóż, zawsze do tego dania można dodać pierś z kurczaka. Jednak ja nie zawsze mam ochotę na mięso i czasami robię obiady tylko dla siebie, albo namawiam A. na wersję wegetariańską. Drogie Panie, zawsze zostaje nam próbować. W najgorszym wypadku nasi mężczyźni sięgną po danie z paczki i też się(...)zależności od apetytu Przygotowanie: Cukinię pokroić w grubą kostkę, pora na paski, a czosnek posiekać. Zeszklić na oleju. Posolić i popieprzyć. Dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut do wyparowania wody. Doprawić papryką słodką i majerankiem. Dodać śmietanę. Wymieszać i chwilę gotować. Podawać z ugotowanym, dowolnym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów