mięso duszone - 8529 przepisów (strona:410/569)

Chutney - sos z rabarbaru do mięs i serów na bazie oleju rzepakowego 126

Zachęcam do przygotowania sosu chutney i do podawania mięs z takim właśnie dodatkiem. Mięso podane z sosem na bazie tłuszczu zwierzęcego nie jest dobrym pomysłem, natomiast sos rabarbarowy lub żurawinowy to porcja witamin i dobrego smaku. Sos ten tak bardzo mi smakował, że nawet kanapki nim smarowałam. Jest kwaskowo-słodki a przygotowanie go do zaledwie chwilka. Użyty olej rzepakowy(...)pieprz. Olej rozgrzać i dodać cebulę. Podsmażać na słabym ogniu ok. 10 minut, następnie dodać rabarbar, podsmażać kolejne 10 minut często mieszając. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dusić do całkowitej miękkości rabarbaru (musi się rozpaść) a sos musi się zrobić gęsty. Można rozmiksować blenderm na gładki mus lub posiekać tylko widelcem.  Można podawać

Jadło i czytadło
Pieczony łosoś w musztardzie ze szpinakiem 186

spodzie. Danie m oże i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć  produktów białkowych z węglowodanami, stąd brak na talerzu ryżu, makaronu lub ziemniaków do ryby czy mięsa (które z resztą jadamy bardzo rzadko). Oczywiście zdarza się, że łamię swoje zasady, bo nie wyobrażam sobie np. warzywnego spaghetti bez parmezanu i przymykam na to oko, dziś jednak powstrzymałam(...)folii (lub naczyniu żaroodpornym). Zrobić marynatę z musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny, natki pietruszki koperku oraz chili i zalać rybę. Przykryć szczelnie folią i dusić 20 min., a następnie odkryć rybę i piec jeszcze ok 10 min.- aż łosoś się zarumieni. W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić na maśle klarowanym (można zastąpić oliwą

Kraina Miodem Płynąca
Krem dyniowy 132

Kiedy byłam mała stanowczo odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Składniki

My Chcemy Jeść
mielone z cebulką i pomidorem na obiad... 187

Składniki: 1/2 kg mielone wieprzowe, 1 sztuka jajko, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 1 sztuka cebula, 1 sztuka pomidory, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1

W Mojej Kuchni Lubię
Sajgonki ze świeżym szpinakiem i grzybami mun 147

Sajgonki bardzo łatwo przygotować i są bardzo smaczne, więc może dacie się skusić na odrobinę kuchni orientalnej?, wszystkie składniki znajdziecie na stronie  Sklep.naSushi.pl Składniki: papier

Apetyczna babeczka
Golonki indycze duszone z warzywami. 141

Jedni mięso jedzą inni nie. Ja należe do tych którzy je jedzą. Jednak potrafie bez niego żyć;-) Dziś zapraszam na danie które idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Kto chętny?     Składniki; 3 indycze golonki 1 marchew 1 cebula 6 pieczarek garść zielonej fasoli szparagowej lisc laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, słodka papryka 2 łyzki oleju 1 łyzka mąki(...)ziele. Przykryc pokrywką i dusic na małym ogniu. Marchew pokroić w kostke i również dodac do miesa. Pieczarki obrac i pokroić w półplasterki i około 20 min przed koncem duszenia dodac do miesa wraz z fasola szparagowa. Kiedy mieso będzie już miękkie wyjac z rondla. Sos doprawić do smaku i zagescic łyzką mąki rozmieszaną z kilkoma łyzkami wody. Doprowadzic

Radość kipiąca uśmiechem.
Gołąbki wegańskie 163

trochę innej wersji;)  Niestety ja nie mogę ich jeść, ze względu na moją przymusową dietę :( ale Narzeczony zajada się ze smakiem i mówi, że są pycha:) Gołąbki bez mięsa, a mimo to pyszne i sycące. Dodatek kasz sprawia, że są o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych. Są bogatym źródłem witamin z grupy B (z wyjątkiem B12), błonnika, kwasu foliowego(...)Farsz: Kasze ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić Pieczarki i cebulę obrać Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki Na dużej patelnie rozgrzać odrobinę tłuszczu i wrzucić cebulę. Dusić aż nieco zmięknie. W razie potrzeby podlać wodą Dołożyć pieczarki, gdy nieco zmiękną dodać przyprawy i dusić o miękkości Zdjąć z ognia. Dodać kasze i dobrze wymieszać. Przestudzić. Kapusta

pyszne zdrowości
Porada dla bohaterek "Kto poślubi mojego syna" 188

naszych przyszłych Bohaterek, którą przygotował Brasileiro szczerze rozbawiony mą opowieścią o zdolnościach kulinarnych Bohaterek pierwszej serii. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu, zawiera ulubiony składnik - spaghetti ale też i kawałek mięsa. Podsumowując Drogie Panie - zapunktujecie. Zacznijmy od przygotowania Spaghetti: Do garnka wlewamy oleju tak aby przykryć dno. Na rozgrzany olej wsypujemy roztarty ząbek czosnku oraz pół skrojonej w kostkę cebuli czerwonej(...)paprykę zieloną, cebulę czerwoną.  Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka i podsmażamy pod przykrywką. Następnie wrzucamy skrojoną cebulę i paprykę oraz dodajemy łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Dusimy około 10 minut. Czyż nie proste? Do tego lampka czerwonego wina i ... Teściowa Wasza. Powodzenia

Smaki Brazylii
Gołąbki z pęczakiem i grochem 175

Takie gołąbki dla mnie są lepsze niż te z mięsem i nie są tak bardzo kaloryczne Gołąbki z pęczakiem i grochem SKŁADNIKI: groch - 40 dag pęczak - 20 dag kapusta biała- 1 główka cebula - 2 szt sól i pieprz tłuszcz koncentrat pomidorowy- 2 łyżki majeranek mąka bulion warzywny - 1 szkl PRZYGOTOWANIE: Z kapusty usunąć głąba. Włożyć kapustę do garnka z osoloną(...)grochem i pęczakiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście, zwijać gołąbki. Układać ciasno gołąbki w garnku na liściach kapusty, zalać ,połową bulionu, dusić do miękkości na wolnym ogniu. W pozostałym bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do gołąbków. Zagęścić wywar mąką z odrobiną wody, zagotować. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
SHAKSHUKA (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 171

LCHF nie ma ścisłych podziałów na poszczególne posiłki to sprawdzi się również i na obiad czy kolację Shakshuka podawana jest z różnego rodzaju dodatkami jak jajka, boczek, kiełbaski, mięso mielone czy sery. Tutaj dzielę się z Wami podstawowym przepisem z jajkami. Składniki na 3 porcje (2 osoby dorosłe i 1 dziecko): 80 g masła klarowanego (dieta optymalna, LCHF, keto(...)minutach paprykę, chilli i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez ok 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pomidory z puszki. Całość dusić przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, a następnie doprawić do smaku solą, kminkiem, pieprzem oraz chilli. Sos odparować do uzyskania gęstej konsystencji. W sosie zrobić dołki, w które należy wbić

Ola la LCHF
Kurczak w porach 144

czemu wcześniej na to nie wpadłam Tak właśnie jest z tym daniem, jest banalnie proste i przepyszne. Na pewno będę je często robić. Przepis na dwie porcje. 300 g mięsa z piersi kurczaka 1 duży por 1 średnia cebula 1 czubata łyżka masła 3 łyżki śmietany 22% sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego estragonu olej do smażenia(...)koloru). Kiedy kurczak będzie gotowy, na patelnię z porem dodać śmietanę i dokładnie zamieszać. Pory przełożyć na patelnię z kurczakiem. Doprawić solą, pieprzem i estragonem, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez ok. 15 minut. Najlepiej podawać z ziemniakami

Bullio
DANIE JEDNOGARNKOWE Z PIECZARKAMI 122

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-10 Składniki: 10 średnich cebul, około 1,7 kg pieczarek, 8

JejKuchnia
Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym 156

Jeszcze nie zakończyłam sezonu grzybowego i dlatego dziś polędwiczka w sosie grzybowym. Tak przygotowania polędwiczka jest delikatna a grzyby dodatkowo podkreślają jaj wyśmienity smak . Polędwiczka wieprzowa

Kulinarne życie
Smażone wątróbki w cebuli. 108

Wątróbka potrafi być zmorą wielu ludzi, a na pewno dzieci! Ja ją bardzo lubię i dosyć często też przygotowuje. Według tego przepisu myślę wątróbkę podaje

Radość kipiąca uśmiechem.
67. Makaron razowy z młodą marchewką i groszkiem cukrowym 221

letnim nie ciągnie mnie do mięsa i kiedy stragany obfitują w świeże, polskie warzywa, żadne mięso nie jest potrzebne! Chociaż niedawno, uważałam jeszcze, że co to za obiad bez mięsa? Dzisiaj propozycja na smakowitą młodą marchew, która różni się od swojej spiżarnianej koleżanki choćby słodszym smakiem. Osobiście ją uwielbiam i kupowałabym ją na kilogramy! Przepis na 3 porcje(...)papryką. Koperek siekamy, a groszek obieramy. Cebulkę podsmażamy na oleju (u mnie kokosowy) do jej zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paski marchwi, pokrojoną paprykę i obrany groszek. Dusimy pod przykryciem do czasu aż papryka stanie się miękka. Dodajemy śmietany i posiekany koperek. Chwilę podgrzewamy i podajemy z makaronem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Tosty z wędzoną rybą na pierzynce z dyni 192

pół podłogi. Zima idzie... :) Skłdniki: 5-6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego masło do posmarowania chleba i 1 łyżka do podsmażenia warzyw wędzonej sielawy lub innej ryby (ale sielawa ma mięso wyjątkowo smaczne i zwarte) 1 mozzarella 125 g 120g dyni (ja miałam dynię piżmową - butternut) 2 duże łyżki serka wiejskiego, dokładnie odsączonego na ręczniku kuchennym) 1 łodyga zielonej cebulki (grubego(...)podsmażyć, uważając, aby się nie przypaliła, dodać dynię, mieszając podsmażać ok. 2 minut.  5. Posypać pieprzem ziołowym, solą i czarnym pieprzem. wlać wino, przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić ok. 3 minut. Odkryć pokrywkę, odparować resztę płynu i wyłożyć warzywa do miski, schłodzić lekko. 6. Do warzyw dodać odsączony serek, drobno posiekaną papryczkę, zieloną cebulkę, doprawić pieprzem i solą

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania