mięso duszone - 8529 przepisów (strona:415/569)

Biała kiełbasa zapiekana w sosie pieczarkowym 174

Polecam przepis na białą kiełbasę w łagodnym sosie śmietanowo-pieczarkowym. Składniki: 6 białych kiełbas surowych duża cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki wody sól, pieprz, papryka

e-PrzepisyKulinarne
Ryż smażony z jajkiem, kurczakiem i warzywami 677

Lubicie chińskie dania? Ja bardzo, dlatego czasem przygotowuje coś takiego ;) Mi smakuje bardzo :) Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Smacznego! Składniki: 2 torebki ryżu

The Sweet Damsel
Polędwiczki wieprzowe z borowikami 180

Przepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelle SKŁADNIKI 500g polędwiczek wieprzowych 300g świeżych lub mrożonych borowików 3 ząbki czosnku 1

Moje Kuchenne Rewelacje
Sos po grecku 632

grecku to kulinarne odkrycie mojej mamy. W zeszłym roku świetnie sprawdził się jako dodatek do zup, sosów, makaronów, ryżu czy mięsa. Jest idealny w sytuacjach, gdy nie mamy czasu lub pomysłu na obiad. Może stać w piwnicy przez kilka miesięcy, a to naprawdę duża zaleta :) Do tego sosu nadają się pomidory, które mają dużo miąższu, a mało pestek, np. odmiana(...)Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórę i pokroić w dużą kostkę. Następnie zmiksować blenderem na jednolitą masę (pulpę). Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię, zalać olejem i dusić do miękkości przez ok. 10-15 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki drobno posiekać. Do pomidorów dodać uduszoną cebulę z papryką i resztę składników (koncentrat, czosnek, natkę, sól, cukier

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pikantna pasta paprykowa do słoików 146

Gęsta i aromatyczna, pikantna pasta paprykowa do słoików. Idealna do tortilli, pizzy, jako dip, na kanapki czy jako marynata do mięs. Smakuje wspaniale i gwarantuję, że jeśli ktoś raz spróbuje tej pasty, to już nie sięgnie po gotowy ketchup! Pasta paprykowa przepis: Składniki Składniki na około 2 słoiki po 250 ml: Czerwona papryka – 1 kg 4 papryczki chilli(...)chilli. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy paprykę i papryczki chilli. Całość doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, cukrem i dusimy około 30 minut, aż sok odparuje. Na koniec wrzucamy garść liści bazylii i miksujemy blenderem na gładką masę. Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym

ale Pysznie
PIEROŻKI RYŻOWE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 177

pomysły mam to oczywiście je realizuję ( nie tylko te kulinarne! ). Dziś mam dla Was przepis na pyszne i chrupiące pierożki z papieru ryżowego wypełnione po brzegi soczystym mięsem z kurczaka z dodatkiem warzyw zatopionych w słodko-ostro-kwaśnym sosie. Podae z odrobiną kiełków lucerny nabierają iście restauracyjnego charakteru i zachwycają nie tylko podniebienia, ale i oczy! Smakują genialnie! Są świetnym(...)oraz oczyszczonego i pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Podlewamy bulionem i wrzucamy warzywa – drobno pokrojoną paprykę, pędy bambusa i kiełki fasoli mung – wszystko razem „dusimy” do miękkości mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu, tajskiej bazylii i cukru kokosowego – jeszcze chwilę przesmażamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie namaczamy

Ostra na Słodko
Ośmiorniczki baby w czerwonym winie 237

baby, najlepiej mrożonych (nie będzie trzeba ich dodatkowo „oprawiać”; jeśli macie świeże ośmiorniczki, trzeba je wypłukać, a następnie sprawić, żeby zmiękły – trzeba je potraktować tłuczkiem do mięsa, żeby „puściły” wiązania w mięsie; w przypadku mrożonej ośmiornicy nie jest to konieczne) – oliwa z oliwek – puszka pomidorów albo 100g świeżych pomidorków koktajlowych – 1 duża(...)liście laurowe, 3-4 ziarna ziela, 1 łyżeczka papryki, 2 łyżki balsamico; z solą ostrożnie, bo ośmiornica jest już słona od soli morskiej, zawsze lepiej dosolić niż przesolić :) ). Dusić pod przykryciem do miękkości (w zależności od wielkości ośmiorniczek może to potrwać od 1 godziny do 1,5). Sos w tym czasie będzie się redukować i bardzo gęstnieć, trzeba mieszać

Pociąg Do Kuchni
Żeberka w słodkim sosie chilli 180

wiecie mięsa jadam rzadko , ale dobrych żeberek nie potrafię sobie odmówić! Dziś mam dla Was przepis na kolejną wersję , która gości od czasu do czasu u mnie w domu. Mięciutkie , delikatne żeberka w słodkim sosie chilli. Niesamowicie delikatne … niesamowicie aromatyczne. Ostry smak chilli przegryziony delikatnym słodkim posmakiem mleczka kokosowego . Naprawdę pyszne! Polecam! Zarówno paniom jak i panom :D SKŁADNIKI(...)chilli i 0,5 łyżeczki imbiru. Zalewamy bulionem i na wolnym ogniu redukujemy. Dodajemy sos hoisin oraz sojowy i skórkę z limonki. Zalewamy szklanką wrzątku i na wolnym ogniu dusimy ok. 40 – 45 minut , obracając co jakiś czas. Po ok. 35 min. wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku. Podajemy np. z ryżem! Smacznego

Ostra na Słodko
Pulpeciki w sosie curry 131

mielone z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać mleko, mąkę, przyprawę curry, łyżeczkę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Wbić jajka, dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać mięso przez około 5 minut aż będzie lekkie i "puszyste". W większym garnku zagotować wodę z liściem laurowym i łyżeczką soli. W międzyczasie zwilżyć dłonie zimną wodą i uformować niewielkie pulpeciki(...)czasu aż masa będzie gładka, w razie potrzeby dolać nieco więcej wywaru. Gdy masa będzie gładka, dolać więcej wywaru, aby powstał średniej gęstości sos. Zagotować i przez chwilę dusić na niedużym ogniu. Dodać pokrojoną w grubsze plasterki marchewkę i pora oraz jabłka pokrojone w ósemki. Gotować do czasu aż marchewką będzie miękka. Dodać pulpeciki i gotować jeszcze przez chwilę

Codzienne Gotowanie
Kieszonki z młodą kapustą 676

Letni obiad z młoda kapustą i marchewką. Polecam zrobić kieszonki ze schabu. Do tego surówka z kapusty i obiad gotowy. Do kieszonek dodałam mozzarellę , która fajnie

wesoła kuchnia
Żeberka w sosie własnym 117

Żeberka można przygotować na wiele sposobów, możemy je grillować, piec, przyrządzać na nich zupy a ja dziś je udusiłam z dodatkiem pasty

Kulinarne życie
Krokiety z serem i pieczarkami w lekko pikantnej wersji 197

Uwielbiam tworzyć dania, w których skład wchodzą pyszne, aromatyczne pieczarki. Dziś zapraszam Was na krokiety. Zazwyczaj te małe zawijane placuszki serwuje się z mięsem lub kapustą i grzybami. Ja robię je z najróżniejszymi farszami. Dziś propozycja krokietów z farszem serowo-pieczarkowym. Takie danie idealnie nadaje się na obiad, jak również na ciepłą przekąskę na przyjęcia. Składniki: (na około(...)przestudzenia. Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle. Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do cebuli. Przyprawiamy. Smażymy jeszcze chwilę. Następnie dusimy pod przykryciem, aż do odparowania wody. Zdejmujemy z ognia. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz pieczarkowy. Następnie na wierzch sypiemy starty na grubych oczkach ser. Zawijamy naleśniki w formę krokieta. Do miseczki

Słodkie okruszki
Schab po bałkańsku 193

Niedawno odwiedziliśmy moją koleżankę ze studiów Marysię:) Wizyta super...oby następna nie za 5 lat Marysiu;))) Wróciliśmy z tym przepisem... Składniki; 1 kg schabu, 1/2 kg

Anioły w kuchni
Zupa krem z batatów 230

zawierają około 20% skrobi i około 3% cukrów. Są pożywne i zdrowe. Ale charakterystyczne w smaku, słodki, nie każdemu smakują. Nie każdy chętnie sięgnie po bataty i kawał mięsa, znam osoby które wybiorą białe tradycyjne ziemniaki, do których przyzwyczajeni są od wielu wielu lat.. Jest bardziej wytrawnie, po domowemu, klasycznie. Jakoś tak niektórym nie pasuje, nie smakuje(...)czosnku łyżeczka octu winnego 600 ml bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek przesmażam obrane i pokrojone w kostkę bataty. Duszę kilka minut. Po tym czasie dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę wraz z czosnkiem, duszę dalej. Po kilku minutach dodaję łyżeczkę octu winnego, pastę curry i bulion, mieszam i duszę jeszcze

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z ciecierzycy 144

Ciecierzyca jest źródłem wielu odżywczych składników i witamin. Zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasów, dlatego śmiało może zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik. Potrawy z jej dodatkiem obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Nic dodać nic ująć ;) takie(...)się zanieczyszczeń należy zmienić wodę w trakcie gotowania tak przygotowaną ciecierzycę traktujemy blenderem (należy zachować ostrożność, ja dostałam parę razy ciecierzycą w oko!;p) cebulę kroimy w kostkę i dusimy na teflonowej patelni z niewielką ilością wody, aż zmięknie do ciecierzycowej papki dodajemy cebulę i pozostałe składniki i wszystko mieszamy lepimy kotleciki smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni około 3 minuty

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania