dietetyczne danie, które wygrało dla mnie pobyt w SPA w ogólnopolskim konkursie NETTO. Gołąbki są pyszne, lekkie i dietetyczne. Gołąbki sa przygotowane bez tłuszczu.To trochę nietypowe gołąbki, bez mięsa, zamiast ryżu, kasza jaglana i z pieczarkami. Polecam też ten przepis na Gołąbki z kaszą jaglaną , pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym Jak ktoś chce zjeść klasyczne gołąbki to polecam(...)twardsze końcówki. Odsączamy liście na ręczniku papierowym. Pieczarki ( zostawić 6 sztuk) ścieramy na tarce jarzynowej, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przyprawę do rosołu i dusimy do miękkości na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, odparowujemy. Mieszamy duszone pieczarki z ugotowwaną kaszą jaglaną, posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Na każdy liść kapusty nakładamy po ok. 2-3 łyżki farszu, zakładając boki liści
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon grzybowy rozpoczął się na dobre, warto zatem dary lasu wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu, ma się rozumieć z grzybami w roli głównej. Sos grzybowy pasuje do mięs, ryb, makaronów, kasz, a jego dodatek uświetni każdy posiłek. Dla mnie jednak grzyby to smak tak dosonały, że dodatek kulki tluczonych ziemniaków to wszystko czego potrzebuje pyszny sos grzybowy. Uwielbiamy wszystkie grzyby(...)ręcznikiem ewentualne pozostałości z lasu. Trzonki dużych grzybów oskrobać i pociąć w plasterki. Kapelusze podgrzybków pokroić w paski cebulę pokroić dowolnie i zeszklić na tłuszczu. Dodać pokrojone grzyby i dusić na patelni. Początkowo puszczą sporo wody, gdy woda prawie odparuje dodać bulion i dusić około 15 minut, następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać. Gdy myjesz grzyby w wodzie pewnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziarenka ziela angielskiego łyżka masła olej do smażenia Przygotowanie : Na początek moczymy grzyby w zagotowanej wodzie i pozwólmy im spędzić w niej kilka minut. W międzyczasie kroimy mięso w niezbyt grube plastry (ok 1 cm) po czym rozbijamy je z obu stron. Obieramy cebulę, którą drobno siekamy po czym odcedzamy grzyby i razem z cebulą podsmażamy na maśle(...)angielskim, a także jeśli zostały nam ogórki i boczek to też dodajmy do garnka. Gdy woda zagotuje się ,zmniejszamy temperaturę i umieszczamy w niej podsmażone zrazy , paprykę ,majeranek i dusimy wszystko około 60 min pod przykryciem, aż mięsko będzie rozpływać nam się w ustach. Po 30 min doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowane zrazy podajemy z kaszą (tu możemy wybrać
Niezły Młynektrzeba go zamarynować, potem udusić, a na końcu usmażyć. Ale warto ten czas poświęcić. Ma zupełnie inny smak niż jakikolwiek kurczak, którego dotąd jedliśmy. Rumiana lekko chrupiąca skórka, a mięso aż rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatne. A smażone ziemniaki (uprzednio ugotowane), z którymi go podaliśmy dodały mu jeszcze rustykalnego i dzikiego charakteru. Jeżeli jesteście fanami drobiu(...)upływie 24 godzin kurczaka odwijamy z folii i nacieramy obficie solą. Obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy i lubczyk. Lekko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż będzie na pół miękki. Wtedy wyjmujemy go i dzielimy na porcje. Powstały sos przecieramy przez sito. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i przesmażamy
Marder&Marder Manufactureidealny na teraz, kiedy jesienna aura już daje się we znaki i 'wchodzi w kości'. Mięso zbędne- w tym daniu fasola 'robi' za składnik białkowy, ale jeżeli ktoś bez mięsa żyć nie może, to tutaj zdecydowanie polecam wołowinę albo ulubioną kiełbaskę! :) Jak to z gulaszem bywa, każdy dodatek komponuje się dobrze, niezależnie od tego czy to będzie ryż, kasza(...)oliwę, lekko zeszklić drobno pokrojoną cebulę wraz z poszatkowanym czosnkiem, a następnie dodać pieczarki i marchewkę. Chwilę podsmażyć, wlać bulion oraz wino, w rzucić listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut (do miękkości marchewki). Kiedy już marchewka jest miękka, dodać fasolę, przecier pomidorowy oraz wędzoną paprykę i podgotować- już bez przykrycia- jeszcze 2-3 minuty
Kraina Miodem Płynącaoraz sól. Gotujemy jak zwykły wywar na zupę. Risotto: Na rozgrzaną, głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w paski boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze produkty mrożone. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przyprawy suszone i dosypujemy ryż. Chwilę musi się podsmażyć, aż będzie półprzeźroczysty. Dodajemy schab z bulionu pokrojony w kostkę, suszone pomidory i zalewamy całość bulionem(...)pozostałego bulionu/wywaru robimy zupę na następny dzień. Honorietta planuje krupnik. Można oczywiście użyć kostki rosołowej (ale smak już nie będzie ten sam), gdy mamy lenia i pominąć gotowane mięso, w wersji wegetariańskiej (wtedy najlepiej używać wywaru warzywnego
Karczma Honoriettycukru gałka muszkatołowa sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wszystkie cebule kroimy w piórka i wrzucamy do garnka - dusimy kilka minut pod przykryciem, aż cebula się zeszkli. Wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy 20-30 minut bez przykrycia. 2. Połowę cebuli wyławiamy, zupę blendujemy na krem i z powrotem(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Warzywa myjemy, osuszamy i w łupinkach wrzucamy na patelnię. Przesmażamy do zarumienienia. Umieszczamy w garnku razem z mięsem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy 1.5 l wody i gotujemy bez przykrycia minimum 1,5 godziny. W między czasie należy zdjąć szumowiny łyżką cedzakową, a na koniec zupę przecedzamy. Gotowe
My Culinary Artjesienną lasagne, bo kto powiedział, że zawsze musi to danie kojarzyć się z mięsem mielonym i sosem pomidorowym ? Spróbujcie mojej warzywnej wersji i zobaczcie, że bez mięsa może być równie smacznie i szybko. Korzystajmy z tego co dała nam jesień……Jest tyle kulinarnych możliwości! #lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne Składniki: 1 opakowanie makaronu Lasagne nr 52 ½ sztuki małej dyni(...)ułatwić przygotowania można go też namoczyć przez kilka minut w zimnej wodzie ) Warzywa obieramy, dynię, cukinię , paprykę zwykłą i cebulę kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa , dusimy pod przykryciem aż zmiękną , dodajemy posiekaną drobno chili, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zestawiamy z ognia. Przygotowujemy beszamel: W rondlu rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i zasmażamy minutę. Cały
Wanilia i Kardamonodżywczych i smaczne danie, znajdzie wielu amatorów. Bowiem jest tego naprawdę warte. Składniki: danie dla 6 osób 1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej z białym mięsem 3-4 marchewki 3-3 cebule 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego 1-2 pietruszki 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe 4 łyzki oleju(...)dodajemy do garnka z zeszkloną cebulą, smażąc całość jeszcze przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie do garnka wlewamy wodę dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy pieprz, sól i dusimy pod przykryciem przez 25-30 minut, na niewielkim ogniu. Z lodówki wyjmujemy pojemnik z rybą i dużą łyżką układamy warstwę (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach
Miód i pieprznoża lekko przejeżdżamy przez kręgosłup fileta w kierunku gdzie ryba się zwęża (czyli ogona, ale jeśli mamy filety to ogona nie widać :D), tak jakbyśmy chcieli lekko wydrapać powierzchnię mięsa (patrz na zdjęcie). Następnie palcami i nożem albo pęsetą powyjmować ukazane w ten sposób ości. Jeśli opis jest niejasny, tutaj macie filmik instruktażowy JAK PRZYGOTOWAĆ PSTRĄGA http://www.terazpstrag.pl/kuchnia/wideo-porady/(...)była jasno-różowa i nieco zarumieniona (nie smażcie jej za długo bo będzie zbyt sucha). Pod koniec smażenia dolewamy pozostałości marynaty, ewentualnie dodajemy łyżkę masła i jeszcze chwilę dusimy rybę, podlewając ją powstałym sosem (ok. 2 min). OM NOM NOM! 9. ZIEMNIAKI (1 min): sprawdzamy czy są już upieczone, wkładając widelec w jeden z nich – jeśli ziemniak nie stawia większego
Nerds Kitchenindywidualne i je cenimy, a także potrafimy dojść do kompromisu w danym przypadku - jak w tym daniu. Po trzecie, kochamy eksperymenty i ta tarta to mój wymysł, choć mięso musiało być (ach Ci mężczyźni!). Kuchnia po prostu nie może być dla nas nudna. Jako blogerka kulinarna nie mogłam, więc sobie pozwolić, aby zabrakło przepisu, który zobrazuje naszą miłość(...)minut w lodówce. Kurczaka usmażyć na odrobinie oleju, w trakcie dodać mrożone warzywa. Gdy puszczą wodę doprawić przyprawą do kuchni chińskiej. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać sos, dusić chwilę, aby było ciepłe. Ciasto francuskie przekroić na pół. Każdy bok zwinąć do środka ok. 0,5cm (tak, aby powstała nam ramka). Na to wyłożyć chińskie nadzienie. Wierzch posypać startym serem
Fabryka pomysłówDanie szybkie na szybki piątek. To oczywiście makaron. To danie zawsze się sprawdzi. U mnie makaron to baza, a poza tym moje makaroniary przełkną każdy typ
Z Kuchni Do KuchniAlternatywa dla tradycyjnego schabowego z panierką. Ja polecam wersję w porem i parówką naszą ulubioną. Roladki są pyszne i jedne z moich ulubionych. 4 plastry
wesoła kuchniaugotuję dodatki (a jak nie to i z chlebem zjemy, lubimy;)). Jak nie masz kiełbasy lub planujesz grilla - zrób leczo z samych warzyw i podaj jako dodatek do grillowanych mięs, rewelacja! :) ja taki sos robię w słoiki na zimę, mam nawet na blogu przepis, o TUTAJ (klik) . P.s. Zrobię nowe zapasy sosu to wymienię zdjęcia, bo delikatnie mówiąc - są paaaskudne(...)musi być bardzo drobno). W dużym garnku rozgrzewamy trochę oleju, przesmażamy kiełbasę z każdej strony, następnie wrzucamy cebulę i szklimy. Po chwili dodajemy paprykę i cukinię, mieszamy, i dusimy na małym ogniu, aż warzywa puszczą sok i zmniejszą objętość (cukinia zmniejszy o połowę, dlatego ważny jest duży garnek na początku, by pomieścił wszystkie składniki i można było go przykryć
Kolorowy PrzepisownikBOLOGNESE , WEGETARIAŃSKIE Z SOCZEWICĄ Uwielbiam wszelkiego rodzaju eksperymenty związane z przygotowywaniem tradycyjnych potraw, ale w wersji wegetariańskiej. Czemu? .... A no dlatego, że w mojej rodzinie nie lubimy zajadać się mięsem dzień w dzień, a poza tym, jest to fajna alternatywa dla dzieci i osób uważających na sylwetkę i zdrowo się odżywiających. Dobrze mieć taką bazę przepisów - oczywiście sprawdzonych i smacznych(...)obrać i rozdrobnić zetrzeć na tarce. Rozdrobić selera (drobno posiekać na desce lub w melakserze). Na klarowanym maśle w dużym garnku poddusić drobno posiekaną cebulę i dodać wszystkie warzywa. Dusić 5 minut, po czym dodać pokrojony lub wyciśnięty czosnek. Do garnka dodać suchą soczewicę, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień, wlać wino, zagotować, następnie wlać gorący bulion, dodać
Calzonella.comLodówka po brzegi zapchana wszelkiego rodzaju warzywami zdobytymi na targu. Sama nie wiedziałam co chcę przygotować. Padło zatem na gulasz. Wegetariański, wszak królewicz mój mięsa jeść nie może :) Fotogeniczny to on nie jest ;) Ale w smaku....niebiański z lekką nutka piekła ;) Same zdrowe produkty wskoczyły do gulaszu: 3 małe bakłażany 2 fioletowe marchewki 2 średnie czerwone papryki 1 mała(...)mniejsze kawałki jarmuż. Później paprykę i bakłażan. Doprawić przyprawami. Od czasu do czasu podlewać wywarem i zamieszać. Na sam koniec dodać posiekany czosnek, chilli i kolendrę. Dusić jeszcze około 15 min. W sumie około 45 min. 1 kubek kaszy jaglanej 2 szklanki wody Kaszę przepłukać na sicie pod zimną wodą, następnie przelać ją wrzątkiem. Ilość wody
Jemy Pijemyoraz Białego ryżu ze świeżą miętą. Pierwsze danie jest lekkim daniem lunchowym - wegetariańskim lub dodatkiem do głównego dania, a drugie danie: Ryż z miętą idealnie nadaję się do mięs z grilla lub z patelni. Z połączenia obu powstało bezmięsne lekkie danie dla miłośników ryżu. zdrowe i oryginalne. SKŁADNIKI NA 4 porcje: 1 duża kapusta chińska Pak-choy (Paksoi) garść strąków(...)wrzucić na niego lekko zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojony w kawałki por lub cebulkę i zamieszać lekko podsmażając. Na patelnię wrzucić nastepnie groszek i kapustę. Zamieszać Dodać sos sojowy i dusić zaledwie przez 1-2 minuty. Groszek pozostanie chrupiący a kapusta chińska również nie potrzebuje długiego podduszania. Wyłączyć ogień, dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki i kiełki. Wszystko wymieszać i posypać ziarnem
Sztuka gotowania w/g SamiryDanie stworzone jak zwykle podczas sprzątania lodówki ☺Ponieważ chciałam wykorzystać mięso wołowe, dodałam go do potrawy, ale bez mięsa potrawa również będzie znakomita. Może stanowić wtedy np. dodatek do tradycyjnego schabowego czy mielonego albo być daniem samodzielnym. Składniki: -300 g mielonej wołowiny (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)minut, po czym odcedzamy. Do rondla z rozgrzanym olejem wsypujemy pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażamy lekko i dodajemy kminek, curry i oczyszczone wcześniej ziemniaki. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ugotowaną fasolkę, wysmażoną wołowinę, pokrojone w paski papryki oraz w plasterki cukinię. Można podlać niewielką ilością gorącej wody, aby potrawa
Kulinarne przemysleniaPenne all'arrabbiata Dzisiaj dzień pikantnych potraw, więc będzie na ostro. I do tego szybko. Inaczej mówiąc szybko i wściekle, bo 'arrabbiato' po włosku oznacza właśnie
Pełny talerzSzybko, smacznie i zdrowo. Dla mnie byłoby smacznie nawet bez dodatku kurczaka, no ... ale jak się ma mięsożercę w domu, to bez mięsa ani rusz ;-) Bardzo lubię taki jednogarnkowe dania. Zawsze robię sporą porcję i obiad na 2 dni mamy z głowy. Za każdym razem trochę zmieniam składniki i przyprawy, żeby nie było, że wciąż jemy(...)przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojony w talarki por, dodajemy posiekany czosnek, pokrojone papryki, a na końcu pokrojone pieczarki. Całość lekko solimy i pieprzymy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie gotujemy kaszę bulgur (ok. 15 minut na małym ogniu). Kiedy warzywa są już miękkie przekładamy do nich ugotowaną kaszę. Mieszamy, podlewamy kilkoma
Walijskie Pichcenie