mięso duszone - 8529 przepisów (strona:429/569)

Gulasz z żołądków indyczych 127

żołądków indyczych. Nie wszystkim niestety dobrze się kojarzą, bo większość moich znajomych, nawet blogerów kulinarnych, nie jada takich potraw. Mimo że podroby nie są objęte nazwą „mięso”, mają podobną budowę zbliżoną do tkanki mięśniowej i podobny skład chemiczny. Jednak słowo „podroby”, inaczej zwierzęce lub ptasie wnętrzności, w Polsce ma jeszcze pejoratywne zabarwienie i przywodzi(...)pokrojony w plastry i wrzucić do żołądków. Całość podlać wodą tak, aby przykryła składniki i dodać liście laurowe, ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem. • Dusić na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. • Po godzinie dodać marchewkę pokrojoną w plastry, a groszek pod sam koniec, ok. 10 minut przed końcem

To co kocham
Chili Sin Carne 231

jedzeniu zdrowym i mocno warzywnym owszem. Właśnie dzięki koledze w moje ręce trafił "Jadłonomia" Marty Dymek. Nie kupiłabym jej i to nie ze względu na to, że jadam mięso. Po prostu czegoś mi w niej brak, i to nie smakowitych przepisów, o nie! raczej wątków osobistych, jakiś wstępów do każdej z części książki, sama nie wiem...  Kilka receptur już(...)minuty Z każdej strony na suchej patelni grillowej. Kroimy w drobna kostkę. Selera i cebule również kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i przyprawy. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. Dodajemy fasolę,przecier, ocet, cukier, sól i pieprz. Mieszamy i dusimy ok godzinę. Doprawiamy do smaku. W czasie gdy chili pyrkocze gotujemy ryż. Ja gotuję

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jesienny pieczony udziec z indyka 134

Jesienny pieczony udziec z indyka. Idealny na chłodne wieczory. Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Imbir, rodzynki, wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy.   Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony(...)skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy Karkówka pieczona po afrykańsku Kapuśniak rozgrzewający Perliczka w pomarańczowej marynacie Egzotyczny krem z dyni .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Jesienny pieczony udziec indyka 154

Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Imbir, rodzynki, wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy.   Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek(...)skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy Egzotyczny krem z dyni Inny tatar z łososia Kapuśniak rozgrzewający Perliczka w pomarańczowej marynacie .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Kapusta pekińska na ciepło 157

Kapusta pekińska – przypomina raczej sałatę i w tej właśnie roli zdobyła swoją popularność. Ale nadaje się również do nadziewania, duszenia, marynowania. Zasługuje na szczególne wyróżnienie ze względu na zawartość beta-karotenu. Już pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten. ” Dla tych co znają ją tylko pod postacją surówki – kapusta pekińska na ciepło(...)przesmażony boczek z cebulą, pokrojony w talarki por oraz posiekany koper. Doprawiamy pieprzem i, w miarę potrzeby, solą. Kapusta pekińska na ciepło może być podana, jako danie obiadowe – do mięsa, z jajkiem sadzonym, czy też z chlebem jako danie kolacyjne. Większość z nas kapustę pekińską jada pod postacią różnego rodzaju surówek, ale bez wątpienia smażona też jest wspaniała, gdyż

mojewypiekiinietylko
Poniedziałkowy "fit" - Makaron durum z cukinią, papryką i kurczakiem 195

Zapraszamy dzisiaj na Poniedziałkowy "fit" z makaronem w roli głównej. Jak już zauważyliście makaron pojawia się u nas często. Dzisiaj przygotowałam go z warzywami i kurczakiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Nadziana kapusta 190

jaglaną stanowią idealną potrawę! A gdy zawiniemy je w miękkie liście kapusty i polejemy sosem stworzymy doskonałą mieszankę smaków. Mimo, że nie znajdziecie tu klasycznego nadzienia z ryżu i mięsa, z pewnością poprosicie o dokładkę!  Mam nadzieję, że nietypowe nadzienie, jakie tu zaproponowałam, pokusi was do szaleństw i własnych kombinacji w kuchennych podbojach ;)  Gołąbki z kapusty włoskiej nadziane(...)smaku.  W kapustę zawijamy nadzienie. Na dno dużego garnka układamy liście kapusty, po czym kolejno układamy w nim gołąbki. Najlepiej robić to warstwowo. Zalewamy je wodą i dusimy pod przykryciem około godziny.  Sos: pomidory miksujemy w blenderze z dodatkiem koperku i przypraw oraz czosnku.  Podgrzewamy, dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Gotowe!  Na talerz wykładamy gołąbki, które polewamy

Sajkofanka smaku
DOBRE RYBY – to w nich tkwi zdrowie i smak 202

zakupów w markecie. Ryby, które trafiają do supermarketów czy innych sieci, mają zwykle co najmniej kilka dni, a często tydzień lub nawet więcej. Wpływa to na smak mięsa. Dobre ryby znajdziecie na stronie www.dobreryby.pl To nie tylko nazwa, ale też marka i gwarancja! Polecam zapoznać się z ofertą i zamówić coś na rodzinny obiad Co jest niezwykłego i godnego(...)ryby wędzone (, które również uwielbiam i cenię). A jeśli szukacie pysznych przepisów na rybę… polecam zajrzeć tu (klik) lub na fanpag DobreRyby.pl Ja już szykuję się do przygotowania duszonych płatów jesiotra na kiszonej kapuście w curry. Brzmi wspaniale prawda? Przepis znajdziecie tutaj (klik) . Inne przepisy z udziałem ryb już niedługo również na moim blogu Zaglądajcie. I pamiętajcie

Słodkie okruszki
Harira - marokańska zupa z limonkami. 165

tygodniu z cytrusami ?! Gotowałam ją właśnie z taką myślą. Może była za mało kwaśna? :) Harira to marokańska zupa tradycyjnie spożywana po zakończeniu ramadanu. Podstawą do jej przyrządzenia jest mięso baranie, ale bywa też wołowina lub drób. Korzystałam z przepisu w interpretacji Karola Okrasy. Uzyskałam bardzo ciekawy smak, tak bardzo różny od znanych nam zup. Zdarza się, że znajomi pytają mnie(...)pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni przyprawiając solą i kurkumą. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodać pomidory z puszki, kumin, cynamon oraz imbir i dusić przez chwilę. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać pokrojony na talarki seler naciowy i gotować. Do zupy dodać usmażonego kurczaka, przecier pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i soczewicę. Następnie dodać otartą skórkę

zadanie-gotowanie
Lasagne z jarmużem i ricottą (Lasagne con cavolo nero e ricotta) 199

SKŁADNIKI Lasagne: 250 g makaronu typu lasagne 500 g jarmużu 500 g ricotty 50 g parmezanu 50 g suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku s ó l

La grande e la piccola cuoca
Spaghetti z klopsikami 143

Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym podawane z makaronem spaghetti. Składniki na 4 porcje: 400 g mielonej wołowiny 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki bułki tartej

Moja Galeria Smaku
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 140

boczek, cebula, ziemniaki Augusta BC*, mąka, majeranek, sól Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa! Lekko odcisnąć. Dodać przesmażony boczek z cebulą, majeranek, mąkę. Mąkę dodajemy na tak zwane oko. Doprawić solą. Najlepiej małą porcję nadzienia ugotować aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony. Nadziać(...)sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich

królestwo garów
Filet z kurczaka w warzywnym sosie 358

Delikatne i aromatyczne mięsko oraz rewelacyjny sos z dodatkiem warzyw.Wyszło jak zwykle pysznie.Podałam z ziemniakami z wody z koperkiem.Szczerze polecam. Składniki:   6 piersi

Ala piecze i gotuje
Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową 183

spokojnie złożymy sobie całość, upieczemy i wprawimy rodzinę w zachwyt. Jedyny kłopot z lazanią to jej kaloryczność dlatego warto zrobić sobie zdrowszą wersję z rybą i warzywami zamiast mięsa. Do tego zdrowa, orzeźwiająca sałatka i uczta gotowa. Składniki:   cebula – posiekana w piórka łyżka masła klarowanego do smażenia 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 2 cykorie – umyte(...)przygotowania sobie półproduktów. Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy czosnek i cykorię. Mieszamy i po chwili dodajemy połowę liści szpinaku a kiedy stracą objętość dodajemy resztę szpinaku i dusimy aż nadmiar wody odparuje.   Przygotowujemy beszamel podsmażając na maśle mąkę, mieszając trzepaczką z maślanką i podgrzewając przez 3 minuty aż zgęstnieje. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i po ćwierć łyżeczki cynamonu

Ugotowane pozamiatane
Curry z soczewicą i warzywami 174

świetne odmiana od tradycyjnego curry z warzywami z dodatkiem mięsa, po które dość chętnie sięgam. Ma w sobie wszystko co lubię, czyli wyraziste przyprawy, sporo warzyw i białko z soczewicy. Wystarczy ugotować do niego ryż, aby cieszyć się wszystkimi smakami w kompletnym posiłku. Składniki na 6 porcji: 300 g czerwonej soczewicy 1 cukinia 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 cebula(...)dodać cukinię. Podsmażyć ją z marchewką ok. 3 minut.  Wlać przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz dokładnie opłukaną i odcedzoną soczewicę. Dusić ok. 7-10 minut do miękkości soczewicy i marchewki ( w zależności ile ma się gotować soczewica wg opakowania).  Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kukurydziane kopytka w sosie z zielonym groszkiem i pomidorami 231

Delikatne i bezglutenowe kopytka przygotowane na kaszce kukurydzianej. Podałam razem z sosem śmietankowym, w którym znalazł się zielony groszek i kawałki świeżych pomidorów . Pomimo tego, że danie nie zawiera mięsa to zaspokoi nie jeden głód :) KOPYTKA KUKURYDZIANE: 3 szklanki wody 1 szklanka kaszy kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej sól SOS: 1 cebula 2 łyżki mąki kukurydzianej(...)stale mieszając, aby pozbyć się grudek. Wsypać zielony groszek i gotować około 5 minut, aż będzie lekko miękki. Dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skóry, wlać śmietankę i przyprawić. Dusić, aż groszek zmięknie. Przed podaniem wrzucić do sosu kopytka, aby się zagrzały i można podawać. Smacznego :) Do sosu dodałam mrożony, zielony groszek, ale jak najbardziej polecam świeży. Konserwowy też może

https:KKuchniaMniam
Faszerowana paryka z sosem koperkowym 162

pierzynę, ale nie posiadam!). Teraz będzie sobie dochodził w komfortowych warunkach. ;) 3. Po 2-3 godzinach wyjmuję garnek z ryżem, przekładam ryż do dużej miski i mieszam z surowym mięsem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażoną cebulą i przyprawami. Teraz rzecz, za którą nie przepadam, mianowicie - trzeba spróbować tego surowego farszu, żeby ewentualnie doprawić ;).  Farsz powinien być intensywnie przyprawiony(...)kubeczka (czyli ok. 100 g) słodkiej śmietanki 1. Oczyszczam koperek i rozdzielam listki od grubszych łodyg. Łodygi kroję w poprzek na małe krążki, odstawiam. Cebulę kroję w kostkę, duszę ok. 5 minut na maśle pod przykryciem, żeby nie zbrązowiała. Dodaję sól, cukier, i pokrojone łodygi kopru, duszę kolejne 5 minut. Dodaję bulion, łyżkę octu winnego i gotuję na wolnym ogniu

Kuchnia Prezydentowej
Waniliowa tapioka z musem ze świeżego mango 253

Było już na blogu kilka przepisów na desery z tapioki. Dziś wersja z musem ze świeżego mango! Tapioka Mleko kokosowe Laska wanilii Sól Syrop klonowy Miód

MarcinChef
Jak odczarować wątróbkę? 177

Jeszcze kilka lat temu brzydziłem się wątróbką. Gdy widziałem jak ktoś ją spożywa, uciekałem jak najdalej od tego talerza. Pewnie wiele osób ma tak do tej

Right Behind The Kitchen
Brzoskwiniowy kurczak z ryżem 346

Jak już wielokrotnie pisałam uwielbiam połączenia mięs z owocami. W leci pokazywałam Wam kurczaka z sosem maślano – truskawkowym … a dziś mam dla Was kurczaka

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania