mięso duszone - 8529 przepisów (strona:433/569)

Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur 132

Filety z kurczaka to chyba u mnie najbardziej pospolite mięso. Robi się je szybko i na wiele sposobów. Najczęściej jemy w postaci kotletów, niekoniecznie w panierce, lub pokrojone w kostkę i podsmażone z cebulą, czasem w sosie jogurtowym. Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak dania(...)wierzchu posypujemy delikatnie solą. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy roladki z każdej ze stron. Wyciągamy wykałaczki i przekładamy do rondelka. Dolewamy do rondelka odrobinę wody i wino i dusimy ok 10 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
DANIE JEDNOGARNKOWE, KURCZAK Z QUINONĄ I WARZYWAMI! 140

kurczaka z nutą cytrusową, kolendry czy pietruszki, ale także łączę to mięso z świeżym chili, anyżem, pastą z curry czy tamaryndowca, sosem sojowym czy melasą z granatów. Kurczak to mięso, które dość łatwo i szybko nasyca się aromatami, dlatego możemy go stosować w bardzo wielu potrawach. Dzisiaj jedna z tych nie chce mi się gotować, ale mam ochotę na coś(...)oleju podsmażamy czosnek i posiekaną szalotkę, po 2-3 minutach dodajemy pokrojoną drobno paprykę, oliwki, pomidory suszone , pastę z tamaryndowca, miód, sos sojowy, całość podsmażamy chwilkę, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut. Dodajemy kurczaka, podlewamy 3/4 szklanka wody, przykrywamy i dusimy przez 15- 20 minut. Dodajemy quinonę i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Całość posypujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą

SMYKWKUCHNI
Piersi w pysznym sosie 152

sól, pieprz -słodka i ostra papryka w proszku -100 g kaszy bulgur lub pęczaku -mąka do obtoczenia -olej rzepakowy -zielenina Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Odkrawamy boczne kawałki mięsa, duże płaty przekrawamy wzdłuż na pół. Każdy kawałek solimy, pieprzymy, oprószamy papryką ostrą (ostrożnie!) i słodką. Dokładnie wklepujemy przyprawy i najlepiej odstawić do lodówki na pół godziny. Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy(...)wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. W tym czasie kroimy w kostkę ogórki konserwowe i spieniamy lekko śmietanę. Śmietana powinna mieć temperaturę pokojową. Po wymienionym czasie duszenia wyciągamy potrawę z piekarnika dodajemy ogórki, keczup, przecier i zalewamy śmietaną. Delikatnie wszystko mieszamy i wstawiamy jeszcze do ciepłego piekarnika, ale już wyłączonego. Potrawa jest najlepsza jak jeszcze 10 minut postoi

Kulinarne przemyslenia
ROLADKI Z INDYKA NADZIEWANE KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ 134

Dziś sięgamy po indyka! A dokładnie to filet z indyka – mięso niesamowicie soczyste, delikatne , smaczne, i takie po które z przyjemnością sięga na zmianę z kurczakiem. Mam dla Was przepis na przepyszne roladki z indyka nadziewamy kaszą gryczaną niepaloną oraz cebulką. Podaje z chrupiącymi brokułami tworzą przepyszne danie – idealne na obiad. Smaczne, lekkie i dietetyczne! Takie roladki(...)delikatnie, ale dokładnie zwijamy roladki – zawiązujemy sznurkiem lub nicią. Każdą roladkę obsmażamy z każdej strony na odrobinie oleju, a następnie przekładamy do garnka , podlewamy bulionem warzywnym i dusimy do miękkości. Podajemy z ugotowanymi al dente brokułami. Smacznego

Ostra na Słodko
ROLADKI Z INDYKA NADZIEWANE KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ 135

Dziś sięgamy po indyka! A dokładnie to filet z indyka – mięso niesamowicie soczyste, delikatne , smaczne, i takie po które z przyjemnością sięga na zmianę z kurczakiem. Mam dla Was przepis na przepyszne roladki z indyka nadziewamy kaszą gryczaną niepaloną oraz cebulką. Podaje z chrupiącymi brokułami tworzą przepyszne danie – idealne na obiad. Smaczne, lekkie i dietetyczne! Takie roladki(...)delikatnie, ale dokładnie zwijamy roladki – zawiązujemy sznurkiem lub nicią. Każdą roladkę obsmażamy z każdej strony na odrobinie oleju, a następnie przekładamy do garnka , podlewamy bulionem warzywnym i dusimy do miękkości. Podajemy z ugotowanymi al dente brokułami. Smacznego

Ostra na Słodko
Kurczak z groszkiem, w sosie z serem pleśniowym 152

Gdy w słoneczny dzień nie chcę tracić czasu na długie stanie w kuchni, przyrządzam dania takie jak to. Szybkie, proste i niewymagające dużego zaangażowania, ale za

Mienta blog
Mini roladki schabowe ze szpinakiem i serem 192

Mini roladki nadziewane szpinakiem i żółtym serem. Znakomity obiad! Składniki: 6 sznycli ze schabu wieprzowego sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany 100 g szpinaku rozdrobnionego zamrożonego

Taste Therapy
Sos nagietkowy – pomysł na orkiszowy makaron 230

Nagietek w kuchni? Dlatego nie? Świeże płatki nagietka są siekane i dodawane do sałatek. Suszone płatki stanowią przyprawę do zup, dań głównych i ciast. Jako substytut

MarcinChef
Gulasz z żołądków indyczych 104

żołądków indyczych. Nie wszystkim niestety dobrze się kojarzą, bo większość moich znajomych, nawet blogerów kulinarnych, nie jada takich potraw. Mimo że podroby nie są objęte nazwą „mięso”, mają podobną budowę zbliżoną do tkanki mięśniowej i podobny skład chemiczny. Jednak słowo „podroby”, inaczej zwierzęce lub ptasie wnętrzności, w Polsce ma jeszcze pejoratywne zabarwienie i przywodzi(...)pokrojony w plastry i wrzucić do żołądków. Całość podlać wodą tak, aby przykryła składniki i dodać liście laurowe, ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem. • Dusić na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. • Po godzinie dodać marchewkę pokrojoną w plastry, a groszek pod sam koniec, ok. 10 minut przed końcem

To co kocham
Chili Sin Carne 216

jedzeniu zdrowym i mocno warzywnym owszem. Właśnie dzięki koledze w moje ręce trafił "Jadłonomia" Marty Dymek. Nie kupiłabym jej i to nie ze względu na to, że jadam mięso. Po prostu czegoś mi w niej brak, i to nie smakowitych przepisów, o nie! raczej wątków osobistych, jakiś wstępów do każdej z części książki, sama nie wiem...  Kilka receptur już(...)minuty Z każdej strony na suchej patelni grillowej. Kroimy w drobna kostkę. Selera i cebule również kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i przyprawy. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. Dodajemy fasolę,przecier, ocet, cukier, sól i pieprz. Mieszamy i dusimy ok godzinę. Doprawiamy do smaku. W czasie gdy chili pyrkocze gotujemy ryż. Ja gotuję

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jesienny pieczony udziec z indyka 125

Jesienny pieczony udziec z indyka. Idealny na chłodne wieczory. Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Imbir, rodzynki, wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy.   Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony(...)skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy Karkówka pieczona po afrykańsku Kapuśniak rozgrzewający Perliczka w pomarańczowej marynacie Egzotyczny krem z dyni .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Jesienny pieczony udziec indyka 135

Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Imbir, rodzynki, wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy.   Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek(...)skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy Egzotyczny krem z dyni Inny tatar z łososia Kapuśniak rozgrzewający Perliczka w pomarańczowej marynacie .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Kapusta pekińska na ciepło 136

Kapusta pekińska – przypomina raczej sałatę i w tej właśnie roli zdobyła swoją popularność. Ale nadaje się również do nadziewania, duszenia, marynowania. Zasługuje na szczególne wyróżnienie ze względu na zawartość beta-karotenu. Już pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten. ” Dla tych co znają ją tylko pod postacją surówki – kapusta pekińska na ciepło(...)przesmażony boczek z cebulą, pokrojony w talarki por oraz posiekany koper. Doprawiamy pieprzem i, w miarę potrzeby, solą. Kapusta pekińska na ciepło może być podana, jako danie obiadowe – do mięsa, z jajkiem sadzonym, czy też z chlebem jako danie kolacyjne. Większość z nas kapustę pekińską jada pod postacią różnego rodzaju surówek, ale bez wątpienia smażona też jest wspaniała, gdyż

mojewypiekiinietylko
Poniedziałkowy "fit" - Makaron durum z cukinią, papryką i kurczakiem 177

Zapraszamy dzisiaj na Poniedziałkowy "fit" z makaronem w roli głównej. Jak już zauważyliście makaron pojawia się u nas często. Dzisiaj przygotowałam go z warzywami i kurczakiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Nadziana kapusta 164

jaglaną stanowią idealną potrawę! A gdy zawiniemy je w miękkie liście kapusty i polejemy sosem stworzymy doskonałą mieszankę smaków. Mimo, że nie znajdziecie tu klasycznego nadzienia z ryżu i mięsa, z pewnością poprosicie o dokładkę!  Mam nadzieję, że nietypowe nadzienie, jakie tu zaproponowałam, pokusi was do szaleństw i własnych kombinacji w kuchennych podbojach ;)  Gołąbki z kapusty włoskiej nadziane(...)smaku.  W kapustę zawijamy nadzienie. Na dno dużego garnka układamy liście kapusty, po czym kolejno układamy w nim gołąbki. Najlepiej robić to warstwowo. Zalewamy je wodą i dusimy pod przykryciem około godziny.  Sos: pomidory miksujemy w blenderze z dodatkiem koperku i przypraw oraz czosnku.  Podgrzewamy, dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Gotowe!  Na talerz wykładamy gołąbki, które polewamy

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania