mięso duszone - 8529 przepisów (strona:439/569)

Razowe spaghetti z cukinią i szparagami 153

wybrzmiewa w kuchni podczas krojenia warzyw, nie jest dla amatora kucharzenia najlepszą rzeczą, jaką mógł usłyszeć. Okazało się jednak, że i bez padła, czy tam padliny lub po prostu mięsa, obiad może być zjadliwy, a nawet ponadprzeciętnie smaczny. Na dodatek przygotowuje się w zasadzie sam – jak większość moich obiadów, he. Wystarczy wrzucić na patelnię warzywa i ugotować makaron. Zdaję(...)chwilę cebulę i czosnek (trzeba uważać, żeby go nie przypalić – będzie gorzki!). Dodajemy cukinię, pomidory i szparagi. Warzywa zalewamy pomidorami z puszki, solimy, pieprzymy, przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy wszystko na niezbyt dużym ogniu przez ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji podanej na opakowaniu, z odrobiną oliwy lub oleju. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wracamy

wcinaj to
Pulpety w sosie grzybowym 310

gdybym robiła w sezonie grzybowym to świeże ususzę na zapas a sos zrobię z tych które mam .Taki już mój smaczek. Czas: 45 minut Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 średnia bułka ( miąższ   bez skórki - ja biorę kawałek długiej bułki) 1/3 szklanki mleka sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie(...)Rozprowadzić zasmażkę wywarem z gotowania   pulpetów zmieszanym z wywarem z gotowania grzybów i śmietanką. Mieszać aż zgęstnieje. Doprawić do smaku maggi w płynie. Włożyć pulpety do sosu i dusić parę minut. Pulpety podawać   z kaszą ( pęczak , wiejska lub gryczana) ugotowaną   na sypko i surówką. * Opcjonalnie- ja mam to dodaję ale jest to kaprys - sos jest lepszy

Buniabaje w kuchni
golonka duszona w piwie 154

        Nie wiem czy to wina pogody, czy mój organizm potrzebuje kalorycznego jedzenia - może zbiera tłuszczyk na zimę :) , cóż nabrałam

Darcia w kuchni
Tydzień z podrobami: Pâté z kaczych wątróbek z cydrem, czarną herbatą i glazurą z porto 157

W tym tygodniu wiele dziwności pojawia się na blogu. Dzisiaj nie oderwę się wciąż od "Tygodnia z podrobami", niemniej obcować będzie z mniej odstręczającymi produktami. Z

Życie zamknięte w smaku
Gulasz warzywny 177

Zaczął się czas ciepłych słonecznych popołudni. W takie dni często mam ochotę na coś lekkiego, aczkolwiek niekoniecznie na zimno. Dziś polecam Wam gulasz warzywny. Kompozycję przypraw

MamaOskarka
Korma z kurczaka 476

Korma (Qorma) to wyjątkowo aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Sporządzana jest na bazie przypraw i jogurtu. Ta charakterystyczna potrawa, swoim niepowtarzalnym smakiem zachwyci każdego… Musicie spróbować

Oryginalny smak
Chińskie pierożki 132

Bardzo lubię chińską kuchnie. Takie chińskie pierożki można zamówić w wielu restauracjach z kuchnią azjatycką. Zapewniam, że chociaż trzeba się trochę przy nich napracować to są

Pasja Smaku
Wegańskie pulpeciki z tofu 144

Lubię kombinować z kuchnią wegetariańską czy wegańską jako odmianę od mięsa. Kieruję się tutaj prostą zasadą, że to co robię ma mi po prostu smakować, więc kiedy zobaczyłam przepis na  Dietetyczne Fanaberie , stwierdziłam, że muszę go wypróbować i ocenić. Po prostu tak jeszcze nie przygotowywałam tofu. Pulpeciki wyszły pyszne, lecz trzeba je delikatnie mieszać ze względu(...)masę. Następnie formować pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej i delikatnie obsmażyć pulpeciki na złoty kolor. Zdjąć.     Sos: Na patelni zeszklić posiekany czosnek. Dodać przecier wraz z przyprawami. Dusić kilka minut do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia. Przełożyć pulpeciki, delikatnie mieszając chwilę dusić. Podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą. Całość można dodatkowo posypać natką pietruszki. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Słodko-ostra chińszczyzna z kurczakiem&ananasem. 546

wszyscy lubią pikantne potrawy. Nie wszyscy lubią też połączenie mięsa z owocami. Miałam jednak ochotę na coś pomiędzy, więc wyczarowałam taką oto chińszczyznę. Jak to się mówi: Wilk syty i owca cała, bo Naczelny ostrość potrawy przegryzał pysznym ananasem. A tak zapierał się, że nie lubi tego połączenia ;) Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 1 duża pierś z kurczaka 3 plastry(...)smażymy na lekko złotawy kolor z odrobiną pieprzu i soli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojoną marchewkę. Po 5 minutach, gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy to sosem. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i kukurydzę. Przyprawiamy sosem sojowym, curry, ostrą papryką i sokiem z cytryny. Mieszamy

Kitchens Alphabet
Zestawienie Wielkanocnych pyszności 308

Święta Wielkanocne dosłownie lada dzień, więc jest to ostatni moment na zaplanowanie menu na te dni. Przypominam moje ulubione pomysły na Wielkanocne pyszności, zapraszam! Śniadanie Pyszna

karmelowy
Papryka faszerowana pieczarkami i kuskus 145

cyklu coś na ząb/ dieta/ fit. Znów jestem na etapie redukcji i gotuję sobie dieteyczne dania. Podawałam kiedyś bardzo smaczne, ale mniej dietetyczne przepisy na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami oraz papryki faszerowane kurkami. Jednak dzisiejsza papryka faszerowana pieczarkami i kuskus jest potrawą dietetyczną przeznaczoną dla 1 osoby. Gdy wrzuciłam kiedyś zdjęcie tej papryki na FB zaczęły się(...)bulionem, przykrywamy i zostawiamy na 5 minut aż kuskus napęcznieje. Na suchą patelnię wrzucamy drobno pokrojone pieczarki (jedną kroimy w plastry do dekoracji) i połówkę drobno pokrojonej papryki, całość dusimy do odparowania płynu. Następnie farsz doprawiamy solą, chili, dodajemy posiekany szczypiorek i natkę , dodajemy miękki kuskus i mieszamy. Gotowym farszem napełniamy połówkę ugotowanej papryki. Całość dekorujemy natką pietruszki i obkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mus z gęsich żołądków - czyli gęsina nie tylko na Św. Marcina 177

Nie dajmy się zwariować. Żeby jeść gęsinę nie trzeba czekać na ten jeden dzień w roku - 11 listopada. Wydawać by się mogło, że to takie trochę

Right Behind The Kitchen
Potrawka z kurczaka z makaronem kolorowym fusilli i warzywami 126

Pyszny pomysł na szybki i smaczny obiad z jednej patelni. Robi się naprawdę łatwo, a składniki są łatwo dostępne. Ja przygotowałam już 2 razy w zaledwie

Kolorowy Przepisownik
Kurczak dopiaza 155

daniu wykorzystana jest duża ilość cebuli pod dwoma postaciami, jedna drobno pokrojona i skarmelizowana jako baza sosu, druga pokrojona w grubą kostkę. Stosunek cebuli do ilosci mięsa to 2:1.  Dziś przygotowałam to curry z kurczakiem, ale występuje ono także w wersji z krewetkami, baraniną, a nawet wegetariańskie np. z jajkiem. Oprócz cebuli danie to zawiera oczywiście tradycyjne indyjskie(...)chwilę aż cebula zmięknie, a następnie dodaj pozostałe (mielone) przyprawy (kolendrę, kmin, kurkume, ostrą paprykę) oraz sól. Dokładnie wymieszaj, żeby cebula dokładnie pokryła się przyprawami. Natępnie dodaj pomidory i duś przez kilka minut, do chwili aż smaki się połącz. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę wielkości kęsa i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj przesmażone wcześniej

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania