mięso duszone - 8529 przepisów (strona:447/569)

Fusilli z pomidorami,szynką i Pecorino Romano DOP 125

Przepis powstał pod wpływem tęsknoty , jak zwykle zresztą. Kiedy tęsknię za czymś bardzo mocno idę do kuchni. I jak zwykle, po włosku sobie gotuję. A ,że

Z Kuchni Do Kuchni
Czerwona Soczewica z Papryką - Danie Wegetariańskie 145

Witam serdecznie Propozycja na pyszną soczewicę z papryką bez mięsa. Danie jest bardzo smaczne i zdrowe, polecam wypróbować przepis . Do przygotowania soczewicy będziemy potrzebować: 400 g soczewicy czerwonej 1 duża czerwona papryka 1 duża żółta lub zielona papryka około 600 g pomidorów 3 łyżki usiekanej natki pietruszki 1 cebula (około 120 g) 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chili(...)cebula się zeszkliła. Następnie dodaję do  cebuli paprykę z chili i smażę jeszcze około 15 minut, do miękkości papryki. Następnie dodaję pomidory, cząber, doprawiam solą, pieprzem i jeszcze duszę około 5 minut. Końcowe przygotowanie soczewicy: Do ugotowanej soczewicy dodaję podsmażone składniki z patelni, dodaję natkę pietruszki, mieszam i jeszcze całość gotuję około 5 minut. Pod koniec gotowania sprawdzam smak

Uwaga Babcia Gotuje
Polędwiczki w sosie grzybowym 269

sosie borowikowym) są doskonałe zarówno na codzienny, jak i na wykwintny obiad. Polędwiczka wieprzowa jest niezwykle delikatnym mięsem, które z wyrazistym i aromatycznym sosem stanowi wyjątkowo zgrany duet. Podałam mięso z niepaloną kaszą gryczaną (ugotowaną z liściem laurowym), a następnym razem, gdy czas pozwoli – podam je z kluskami śląskimi. Sos grzybowy jest pyszny – warto go zrobić nie tylko(...)dużej patelni silnie rozgrzewamy olej lub klarowane masło. Podsmażamy polędwiczki po ok. półtorej minuty z każdej strony. Z patelni wylewamy nadmiar tłuszczu. Usmażone polędwiczki zalewamy sosem grzybowym i dusimy ok. 20-30 minut na małym ogniu (pod częściowym przykryciem). Polędwiczki w sosie grzybowym warto podać z kaszą gryczaną / pęczak lub z kluskami śląskimi czy kopytkami. Post Polędwiczki w sosie grzybowym

Poezja smaku
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 162

Mięso suma jest białe, delikatne i średnio tłuste.  Zawiera niewielką ilość kwasów omega-3, jest za to bardzo bogate w łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko, a także witaminę A. Mięso suma przypomina nieco w smaku cielęcinę. Dodatkowo nie posiada ono ości. Sprawia to, że cenią je smakosze ryb – kto raz go spróbował, na pewno do niego wróci. Skóra suma(...)prosto z młynka. Dodaj resztę pietruszki, posyp sumakiem. Wyciśnij na rybę kilka kropel cytryny.  Dodaj vinaigrette pomarańcza i limonka. Na koniec oliwę z oliwek.  Powstanie sos podczas duszenia, który nie odparuje,ale cały sum tym nasiąknie, dając nam dużo zdrowia! Tak przypawiona rybę, zawiń w papier, można pomóc sobie np. wykałaczkami . Do piekarnika na ok. 200 stopni. Moja

Z Kuchni Do Kuchni
Szpinak w papierze ryżowym z sosem gorgonzola 113

Ostatnio z Madzią po maksie jedziemy po szpinaku. Od jakiegoś tygodnia to chyba dnia nie ma żebyśmy czegoś ze szpinakiem nie opierdzielali. Tak sobie teraz oboje

Marder&Marder Manufacture
Podrasowana fasolka po bretońsku na szybko 197

przeze mnie "gotowiec" , czyli Fasolka po bretońsku z kiełbasą od PAMAPOL , wcale tak koszmarnie nie razi składem z etykiety. Na jej plus zaliczają się 3 BEZ-y :) BEZ MOM -mięsa oddzielanego mechanicznie, BEZ konserwantów oraz BEZ glutaminianu sodu . Wiadomo, nie jest to domowa kuchnia, ale jak na "słoikowe danie" , stanowi całkiem przyzwoitą propozycję w nagłej potrzebie. Tym razem moje kulinarne(...)zmiękła. Do zawartość patelni dołożyć musztardę koncentrat pomidorowy oraz zawartość słoika Fasolki po bretońsku z kiełbasą PAMAPOL .Wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu przyprawić ziołami prowansalskimi i czarnym pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10 minut. Podawałam z domowym chlebem cebulowym z naczynia żaroodpornego . To była istna eksplozja smaku! A gdy po gotowaniu ostają się tylko puste słoiki

Grunt to przepis!
81 pomysłów na ciepłe kolacje 429

łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką(...)kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane

Moja smaczna kuchnia
Zupa wiosenna z dorszem. 158

dzieciaków ryby.  Pan Dorsz Dorsz ma kila zalet: należy do grupy najmniej kalorycznych ryb; świetnie nadaje się do gotowania. Idealnie sprawdza się podczas smażenia i grillowania jak również duszenia w warzywach. Czy wiesz, że..... Dobrze wiedzieć, że ryby w diecie naszych maluszków pełnią bardzo ważną rolę. Stąd tez kilka odpowiedzi na najczęściej zadane przez rodziców pytania: Ryby bogate(...)podawajcie maluszkom ryby smażonej na głębokim tłuszczu.  Jeśli organizm nie zareaguje alergią, a nasz dziecko polubi rybę, zacznijmy podawać ją dwa razy w tygodniu, zastępując nią porcję mięsa. PRZEPIS SKŁADNIKI: 600- 700 g filetów z dorsza (świeżych) 450 g mrożonych warzyw (zupa kalafiorowa z koperkiem) 450 g mrożonych warzyw (zupa jarzynowa) 150 g mrożonej włoszczyzny 1 łyżka lubczyku

ClauditteMissCooking
Pasta ze szpinaku i jajek 171

                    To zaczniemy skromnie, od jajek i szpinaku. Łatwa, szybka, genialna w swej prostocie pasta do chleba

Kuchnia Prezydentowej
W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 155

XVIII wieku, kiedy danie to przygotowywane było na bazie ryżu i mięsa. Wersji casserole jest chyba tyle ile wzorów i form samych naczyń do zapiekania. Można przygotować je z mięsem i warzywami, z rybą lub z samymi warzywami. To właściwie taka odmiana zapiekanego gulaszu lub potrawki.   Ostatni marcowy weekend zamiast oczekiwanej wiosny zasypał nas śniegiem. Sprawdziło się przysłowie(...)chwilę dłużej), aż wino w połowie wyparuje. Dodać pomidory z puszki, oliwki, fasolkę odsączoną z zalewy (można też samemu ugotować wcześniej fasolę - ja tak zrobiłam) oraz rozmaryn. Zagotować i dusić przez ok. 5 minut. Doprawić do smaku. Masło połączyć z czosnkiem oraz pietruszką. Bagietkę pokroić na dość cienkie kromki, wysmarować masłem z ziołami. Ułożyć na potrawce z fasoli i zapiekać

KUCHARNIA
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 243

Drób, a w szczególności kurczak, to rodzaj mięsa nie tylko "light". Zawiera w sobie tyle ważnych dla nas składników, że nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Cynk, potas, żelazo, fosfor, selen, crom i magnez, a do tego cała gama witamin z grupy B, w szczególności B1 (tiamina),  B2 (ryboflawina), niacyna, B6 i B12. Prócz tego,wątróbka z kurczaka(...)patelni na odrobinie tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaję groszek i chwilę razem smażę. Pomidory miksuję wraz z zalewą na jednolitą masę, wlewam na patelnię do groszku i cebuli. Zagotowuję, duszę razem około 2 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie bardzo delikatnie wlewam śmietankę, mieszam, zagrzewam. Wkładam do sosu kurczaka, podgotowuję razem około 5 minut. Podaję z kaszą lub ryżem. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 63

PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisu bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto(...)wielkości kawałki. Pietruszkę siekamy, ja wolę większe kawałki, ale to kwestia gustu Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy pokrojone pieczarki i dusimy na średnim ogniu aż pieczarki puszczą wodę i ta prawie w całości odparuje. Gdy wody z pieczarek już prawie nie ma na patelni wrzucamy na nią ryż, dokładnie mieszamy

Martyna Cooks
PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 83

PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisu bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto(...)wielkości kawałki. Pietruszkę siekamy, ja wolę większe kawałki, ale to kwestia gustu Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy pokrojone pieczarki i dusimy na średnim ogniu aż pieczarki puszczą wodę i ta prawie w całości odparuje. Gdy wody z pieczarek już prawie nie ma na patelni wrzucamy na nią ryż, dokładnie mieszamy

Martyna Cooks
PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 99

PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisy bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto(...)wielkości kawałki. Pietruszkę siekamy, ja wolę większe kawałki, ale to kwestia gustu Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy pokrojone pieczarki i dusimy na średnim ogniu aż pieczarki puszczą wodę i ta prawie w całości odparuje. Gdy wody z pieczarek już prawie nie ma na patelni wrzucamy na nią ryż, dokładnie mieszamy

Martyna Cooks
Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietanowym i risottem według Julii Child (Supremes de volaille a blanc) odc 166

pierwszy ogień idą przepisy z odcinka 14 programu o tym samym tytule co książka. Niestety pierwsze 13 odcinków (a tym samym przepisów) nie zachowało się. Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietankowym i delikatnym risottem to iście niebiańskie danie. A przy tym niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Szczerze polecam każdemu fanowi kuchni francuskiej(...)obtaczamy w maśle, przykrywamy papierem do pieczenia wyciętym w kształt naczynia i zamykamy. Wstawiamy do piekarnika. Julia w swojej książce mówi by wstawić na 6 minut a następnie jeśli mięso nie będzie gotowe na 2. My musiałyśmy wstawić mięso na dobre 18 minut żeby w całym przekroju było zrobione. Piersi są gotowe kiedy będą jędrne i elastyczne w dotyku. Należy

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania