mięso duszone - 8529 przepisów (strona:447/569)

Pieczarkowe curry z kaszą kuskus 182

Pyszne danie jednogarnkowe. Chociaż dla mnie mogłoby być z mięsem, trochę mi tego smaku brakowało, ale mięsa w domu nie było, a do sklepu już nie miałam czasu pójść. Ledwo udało mi się z Zuzią pójść po chleb, bo plac zabaw był ważniejszy. Jak dla mnie danie pyszne, ale ciut za ostre. Mąż miał inne zdanie i bardzo sobie chwalił(...)odparuje nadmiar soku z pieczarek. Od czasu do czasu zamieszaj. W dużym kubku wymieszaj 200 ml wody ze śmietaną i przyprawą curry. Wlej sos śmietanowy do pieczarek. Wymieszaj. Duś kilka minut. W międzyczasie dodaj kukurydzę i ewentualnie 2 szczypty soli lub soli ziołowej. Tuż przed podaniem do wrzącego (koniecznie!) sosu wsyp kaszę kuskus i wymieszaj. Zdejmij garnek/patelnię z ognia

Anioszek w kuchni
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 145

Obraną ze skóry i ze środka dynię czyli banię, lub inaczej harbuza  pokrajać w kawałki, nalać gotowanem mlekiem tyle, aby objęło banię i dusić póki nie zmięknie, potem przecisnąć massę przez gęste sito i używać do ciasta, zamiast jaj biorąc pół kwarty tej massy do garnca mąki, co odpowiada 15 żółtkom. Smak ma bardzo przyjemny, jednak do bab używać(...)wyboru taki oto zestaw: "26 październik:  Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się wesprzeć pomocą słownika, by wyobrazić sobie co to za deser.  Nie zdołałabym zjeść pewnie nawet

KUCHARNIA
Jak odmienić wygląd kuchni? Lodówki w stylu retro. 158

piękne i klimatyczne lodówki w stylu retro. Z pewnością zgodzicie się ze mną, że te lodówki wyglądają fantastycznie i w jedną chwilę odmienią wygląd każdej kuchni. Lubię przedmioty z duszą i historią, dlatego takie stylizowane na dawne lata lodówki bardzo mi się spodobały i z przyjemnością przyjęłam zaproszenie od firmy Gorenje, aby napisać o nich kilka słów na blogu. Lodówki(...)witaminy oraz minerały szuflada Fresh Zone zapewniająca świeżość owocom i warzywom szuflada Zero Zone, w której panuje temperatura ok. 0 stopni C idealna do przechowywania ryb, owoców morza i mięsa, a także system dostosowania wysokości półeczek w drzwiach lodówki, ułatwiający przechowywanie butelek i słoików.  Którą wybieracie? Jestem ciekawa, która lodówka podoba się Wam najbardziej. Czy ktoś z Was odważyłby

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolka po bretońsku z grzybami i batatem 125

Sycące ogrzewające jesienna fasolka którą wzbogaciłam dodając grzyby suszone, batata i paprykę  polecam zrobić dużą porcję bo zniknie szybko.Aromatyczna fasolka którą zjecie z dokładką.  

wesoła kuchnia
SKRZYDEŁKA W TEQUILI NA OSTRO – kuchnia meksykańska 172

Dziś zamiast do Indii zabieram Was do Meksyku! Gorącego meksyku, gdzie tequila leje się strumieniami, a fantastyczne, ostre potrawy kuszą na każdym kroku! Ja mam dla

Ostra na Słodko
Węgierskie jesienne leczo 177

żółty czy nawet biały jak już wspomniałam, to paprykę dlatego dla odmiany wzięłam tylko czerwoną i żółtą. Jest wiele wariacji na temat Leczo i dodawane są przeróżne warzywa, mięsa i przyprawy. Bywa smażone nawet na oleju!! A powinno oryginalnie używać się smalcu lub smalcu ze skwarkami. Na oleju i z różnymi warzywami wtedy to już nie przypomina Leczo lecz bardziej(...)oraz posiekany czosnek. Zamieszać i podsmażać na złoto-brązowo. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Gdy cebula jest już bardzo miękka dodać do niej paprykę i cukinię. Zamieszać i dusić przez ok.5-7 min. Warzywa muszą pozostać na wpół kruche czyli nie można ich zbyt długo gotować. Sos pomidorowy połączyć z podsmażonymi warzywami, zamieszać,pogotować razem jeszcze kilka minut i zdjąć

Sztuka gotowania w/g Samiry
GOŁĄBKI W SOSIE 136

wyciągamy kolejne liście. Wybieramy najładniejsze i największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwa. Ryż gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem majerankiem, cząbrem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pokrojoną drobno natką pietruszki oraz przesmażoną na maśle cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Całość wyrabiamy, aż się masa ładnie połączy. Farsz(...)doprawić sos solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i bazylią. Nie zawadzi również odrobina chilli oraz kilka kropel octu jabłkowego dla kontrastu smakowego. Jeśli  kwaśne pomidory dodac odrobinę cukru. Sos dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. Pomidory powinny się rozgotować, a płyn odparować. Następnie całość blendujemy i jeszcze 5 minut gotujemy. Gotowy sos . Smacznego

w mojej kuchni
Paprykarz domowy 232

zamrożonych bloków, a przepis bazował na afrykańskiej potrawie czop-czop, w skład której wchodziły ryby (np. pagrus - kuzyn dorady), ryż oraz pima - bardzo ostra przyprawa. Początkowo paprykarz zawierał 50% mięsa ryb z połowów afrykańskich, pomidorowy przecier sprowadzany z Bułgarii, Węgier i Rumunii, ryż, cebulę, ostrą paprykę pima, przyprawy i olej. Z czasem jednak z powodu wojny domowej w Nigerii utracono(...)oczkach lub pokroić w drobną kostkę, chili posiekać.  Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać marchew i paprykę, smażyć mieszając przez kilka minut, dodać przecier pomidorowy, dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (ok 15 minut), a sos zgęstnieje.  Ryż ugotować al dente, odcedzić, dodać do warzyw, wymieszać. Makrelę dodać do warzyw z ryżem, całość doprawić

Obiad gotowy
Grillowane warzywa z kiełbasą wiejską w pomidorach 143

To jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Warzywa grillowane zachowują chrupkość,a przy tym są "ugotowane".Kiełbasa z grilla przywołuje miłe wspomnienia z wakacji, a dynia

Z Kuchni Do Kuchni
Odtruwająca zupa z fasoli mung z olejem lnianym 131

odnowić organizm człowieka. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, oczyszcza organizm i niweluje skutki stresu, wspomaga serce i działa antyrakowo. Wspaniale smakuje. Może zastąpić np.zielony groszek w sałatce i porcję mięsa. Fasola mung jest tzw. Superfoods. Jest bogatym źródłem błonnika (100 g gotowanej bez soli fasolki zaspokaja 61 proc. dziennego zapotrzebowania), łatwo przyswajalnego białka (28 proc.), witaminy B9 (80 proc.), manganu(...)chcesz aby olej lniany zachował swoje cenne właściwości, używaj go tylko na surowo, bezpośrednio przed podaniem. Nie podsmażaj, nie smaż, nie wlewaj do gotującej się wody, nie używaj do duszenia potraw. Na zdrowie! Możesz zrobić również inną rzecz. Namoczyć fasolę przez noc, włożyć ją na patelnię. Zalać świeżą ,filtrowaną wodą, niedużo, dodać ząbek czosnku. Przykryć i gotować. Kiedy będzie miękka

Z Kuchni Do Kuchni
Ratatouille (po naszemu ratatuj) 120

jako osobne danie pamiętajcie, że jest to takie warzywne leczo ale również można je podawać jako dodatek, na przykład do grillowanej piersi z kurczaka, polędwiczek wieprzowych czy tam innego mięsa, które akurat macie coś w lodówce lub kupione. Tak więc do zrobienia ratatouille potrzebne nam: 1 bakłażan ( średniej wielkości, świeży ma jędrną skórkę i jest stosunkowo twardy, ma jednolity kolor(...)leci cukinia można ją pokroić w kostkę ale jest to uciążliwe,  cukinia ja osobiście kroje ją w plastry o grubości około 1cm. Teraz przesypujemy to świeżą bazylią i dusimy kolejne 5 min . Na bazylii ląduje bakłażan posiekany w kostkę spokojnie może dorównywać wielkością swoim poprzednikom, cel jest ten sam mianowicie aby bakłażan się nie rozgotował za szybko, na koniec

Kuba Gotuje
Potrawka z kurczaka 240

Kurak to bardzo wdzięczny kawał mięcha – jak go nie przyrządzić, i tak będzie smaczny. A co dopiero z delikatnym, kremowym sosem..! Po prostu nie da

Jak gotować i nie zwariować
Pomysł na potrawkę z kurczaka 648

Dzisiaj chcę się z Wami podzieli moim pomysłem na obiad z kurczakiem w roli głównej. Potrawka z kurczaka to danie, które zawsze się udaje, można je

Taste Of My Day
Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią 172

Kasza bulgur jest znana na Bliskim Wschodzie już od 4 tys. lat. Otrzymuje się ją z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren najbardziej wartościowej odmiany pszenicy - durum

My Chcemy Jeść
Curry z kurczakiem i kalafiorem 169

Curry zawsze mnie fascynowało. Bogactwem kolorów, intensywnością zapachów i, chociaż nigdy nie jadłam to wydawało mi się, że smaków. Jeden wolny wieczór i jest: przepyszne, pikantne

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania