Niestety autorstwa tego banalnego przepisu nie mogę przypisać sobie. Makaron mascarpone po raz pierwszy jadłam w stołówce w pracy. Od kiedy go spróbowałam, zawsze wybieram to
W kuchni wieczoremPółmisek: wieprzowina a`la boeuf stroganoff Wieprzowina a`la boeuf strog a noff Składniki 4-5 osób : 700g chudej szynki wieprzowej 500g pieczarek 2
Aromatyczne PodróżeDziś przedstawiam idealny przepis na lekki obiad w ciepłe dni, makaron z kurczakiem i brokułami w delikatnym sosie brokułowym, na pewno przypadanie do gustu całej rodzinie
karmelowyPrzepis na soczyste, smaczne roladki ze schabu nadziewane szynką i cykorią, podane z sosem śmietanowym. Dla mnie, i pewnie dla każdego mięsożercy jest to danie idealne
e-PrzepisyKulinarneWłaśnie przerabiam listę potraw do przygotowania na Święta na listę zakupów do zrobienia przed Świętami Trochę tego jest…. mimo, że obiecywałam sobie, że tym razem
UgotujmyTo.plNajprostszy sposób na wykorzystanie zalegających lodówkę artykułów spożywczych, na które jakoś nie ma się ani ochoty
Kuchnia PrezydentowejOstatnio pisałam, że jest kilka sposobów w kuchni na rozgonienie ołowianych chmur. Wtedy pomknęliśmy językiem po mapie do słonecznej, pomidorowej Toskanii razem z talerzami pełnymi sałatki
Kuchnia w Słońcu Skąpanawarzywami (zwana u nas wegetariańską), to kolejna po gazpacho andaluz potrawa, którą skosztowałam po raz pierwszy w czasie mojej podróży do Hiszpanii. Można powiedzieć, że jest to przeciwieństwo pełnej mięsa paelli valenciana . Jest lekka, pełna różnorodnych smaków i można do niej wykorzystać warzywa , które akurat są w sezonie . Ja przygotowałam letnią wersję z cukinią, groszkiem i fasolką szparagową, także pojawiający(...)płynu i zgęstnieją. Dodaj fasolę z puszki oraz 200 g wybranych warzyw. Dopraw szafranem rozrobionym w 2 łyżkach wrzątku i papryką wędzoną. Dolej wodę lub bulion, wymieszaj i duś 20-30 minut ( jest to szczególnie ważne, gdy dodajesz wodę, ponieważ musi ona nabrać smaku od warzyw, dzięki temu ryż będzie smaczny, jeżeli dodasz bulion możesz smażyć warzywa krócej ). Spróbuj
Chilli Czosnek i OliwaProponuję wszystkim lubiącym ciężkie bigosy- bigos w wersji odchudzonej. Gotuję go wtedy kiedy mam ochotę na staropolski bigos-choć temu jest do niego daleko. Nie mogę
Z Kuchni Do KuchniGRZYBY LEŚNE Z SALAMI I ORZECHAMI Nie masz pomysłu na szybki i niebanalny obiad? Co powiesz na grzyby w towarzystwie warzyw, boczku, salami i orzechów
Moja Książka Kucharskapiec, a zarazem najlepsze i najwygodniejsze w przygotowaniu będą niezbyt duże okazy – takie do ok. 400g. Z większymi będzie problem, gdyż mogą wymagać rozkawałkowania, ale przede wszystkim ich mięso nie jest już zbyt delikatne, a nawet upieczona skórka może nie nadawać się do jedzenia (jak ma to miejsce w przypadku makreli wędzonej). Makrelę z przepisu marynujemy w wytrawnej zalewie przez(...)minuty często mieszając. Dodajemy sok z cytryny, kolorowy pieprz, kolendrę i sól do smaku, dokładnie mieszamy. Możemy podlać odrobiną wody. Przykrywamy patelnię, przestawiamy na niezbyt duży ogień i dusimy warzywa przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Gotową rybę podajemy z warzywami oraz z równolegle przygotowanymi pieczonymi ziemniakami. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-213 {margin: auto;} #gallery-213 .gallery-item
Kulinarna Pokusalunch boxe z jedzeniem do pracy przygotowujemy na kilka dni z góry (gotując tylko raz), dania przyrządzone samodzielnie możemy urozmaicać dodatkami (np. jednego dnia do przyrządonego samodzielnie mięsa zjemy ziemniaki i mizerię, drugiego ryż i pomidora). Przyznacie, że jest to lepsze rozwiązanie od codziennego jedzenia nudnych kanapek, nawet jeśli kupujemy u "Pana Kanapki" za każdym razem inne :) - Z drowie(...)szklankę kaszy, dwie szklanki wody). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Cukinię kroimy wzdłuż na ćiartki, a następnie w plasterki. Dusimy na niewielkiej ilości oliwy, by zmiękła. Gdy wystygnie dodajemy do przestudzonej kaszy. Do garnka wsypujemy również posiekany szczypior i suszone pomidory, oliwki których ja niestety nie znalazłam w lodówce (dlatego
Taste Of My Dayparzenie) ryby w wywarze, jest nieco trudniejsze, a raczej wymaga więcej uwagi i wyczucia od kucharza, aby nie zepsuć produktu. Najlepiej użyć świeżej ryby, mrożona jest bardziej wodnista i mięso łatwo się rozpada. Po zanużeniu ryby w wywarze należy kontrolować jej stan ugotowania, aby jej nie przegotować. Dobrze uparzone płaty mają jednolitą strukturę, są zwięzłe i lekko twarde, z łatwością(...)łyżeczkę soli i cukru . Garnek przykryć pokrywką, zmniejszyć gaz do minimum, dusić warzywa przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkąę z garnka i lekko podkręcić gaz. Na tym etapie duszenia warzyw, płyny będą się redukowały. Gdy większość wody odparuje, dodać pozostały przecier pomidorowy. Dusić jeszcze jakiś czas, aż sos pomidowy zostanie wchłonięty przez warzywa i będzie
Codziennik KuchennyOd rana wraz z mamą jestem zabiegana. Byłyśmy w Rumi i w Mechelinkach u naszej kochanej Gosi. Bawiłyśmy się z jej małym szkrabkiem Bartusiem. A
Be Fit Be Strong