mięso duszone - 8529 przepisów (strona:451/569)

Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 178

Gołąbki to nie tylko nieśmiertelne mięso i ryż albo kasze, tym razem… Moje gołąbki są z najprostszych, wręcz ‘chłopskich’ składników. Pełne ziemniaków. I z twarogiem. I z oscypkiem na dodatek. I jeszcze z chrupiącymi skwarkami z boczku i z wędzonej słoniny. I są megapyszne! Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski – miskę, garnek(...)wysmażeniu dodajemy go do ziemniaków.   Gdy wszystko już ostudzone, składniki nadzienia mieszamy dokładnie razem i mocno doprawiamy solą oraz pieprzem – nie bójcie się że przepieprzycie – kapusta i duszenie mogą wyciągnąć cały smak z nadzienia, a tego nie chcemy – to wszystko musi być naprawdę mocno i konkretnie doprawione. Koniecznie spróbujcie, czy nie trzeba całości dosolić – zarówno oscypki jak i boczek

Karo in the Kitchen
Kremowa zupa marchewkowa z egzotycznym akcentem 149

Krem marchewkowy z curry i imbirem Kap-kap-kap. Po wiosennej pogodzie ani śladu. Wiatr i deszcz. Niebo zasnute chmurami. I Szaro. I Ponuro? Nieee! U

Pełny talerz
Rolada ze schabu i sos cebulowy 153

Dzisiaj przepisy są dwa. Jeden na najsmaczniejszą roladę ze schabu jaką do tej pory jadłam – mięciutką i soczystą. Drugi na sos cebulowy z karmelem według Anieli

e-PrzepisyKulinarne
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 158

minut. Brokuł myjemy i szatkujemy bardzo drobno same różyczki (bez głąba). Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy, podsmażamy ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły. Tak podsmażone brokuły zalewamy bulionem, dusimy 5 min i dodajemy sok z limonki, twarożek „Mój ulubiony” i parmezan. Całość doprawiamy do smaku solą i odrobiną miodu. Brukselki dzielimy na listki, solimy i odstawiamy(...)rzepa arbuzowa 1 ząbek czosnku 1 ziarenko kardamonu 100 ml przegotowanej zimnej wody łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Przepiórki myjemy, osuszamy i nacieramy solą i papryką. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 min. Po tym czasie obsmażamy przepiórki na patelni na łyżce masła i przekładamy do brytfanki. Na patelnię, na której smażone były przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy

karmelowy
Kasza jaglana ze strogonowem 121

Przeniesiemy się trochę do XIX wieku i przygotujemy coś z kuchni rosyjskiej. Skąd wzięła się nazwa Boeuf Strogonow i sama potrawa? Rosjanie wnieśli w światowe tradycje

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z czerwonej soczewicy 160

Kolejna zupa z czerwonej soczewicy z rozgrzewającymi przyprawami: cynamonem, kurkumą, kolendrą, czerwoną papryczką chili. Zupa z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, seler naciowy, cebula, czosnek, pomidory

Moja Delicja
Kapuśniak po indyjsku - przepis z Jadłonomii 1126

W związku z tym, że styczeń powoli dobiega końca i dopada mnie lekki przesyt daniami indyjskimi, postanowiłam na koniec przedstawić kilka przepisów z indyjską nutą w

W kuchni wieczorem
Klopsiki. Pieczarki. Makaron. 194

No i doczekalismy sie, przyszla zima. Choc bez sniegu za to bardzo mrozna. Szczesliwi ci, ktorzy nie musza wychodzic z domu albo przynajmniej nie musza wystawac

Przysmaki Karolki
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 195

Dzisiejsze menu to klasyczne danie indyjskie, a właściwie klasyczne dla północnej części Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa "Berya" co oznacza "pieczony". Oryginalne danie przyrządzane jest z ryżu i mięsa, jednak zależy to również od regionu. Nasza propozycja oczywiście jest wegetariańska i niezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również lubicie wszelkie(...)soczewicę. Odcedzamy i dodajemy do papryki. Ziemniaki powinny być już również ugotowane, więc kroimy je w kostkę, wcześniej obierając ze skórek i dodajemy do reszty warzyw na patelni. Dusimy jeszcze chwilę i na koniec dodajemy pieprz, ostrą paprykę i posiekaną świeżą kolendrę. Powinno mocno zgęstnieć. Teraz na suchej małej patelni przesmażamy posiekane orzechy z pestkami dyni dodając nieco przyprawy curry

vegetanie
Ciasto na pierogi 134

Osobiście nie znam osoby która nie lubiłaby pierogów. Z mięsem, kapustą, grzybami, szpinakiem czy na słodko z owocami. Każdy znajdzie coś dla siebie! Ile gospodyń domowych tyle przepisów na ciasto pierogowe. Istnieją dyskusje czy ciasto pierogowe z dodatkiem jajka to jeszcze ciasto pierogowe czy już makaronowe. Niezależnie od tego jakiego jesteście zdania warto poznać kilka sprawdzonych przepisów. Przybliżam zatem kilka(...)maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść

Pyry na Gaz
Makaron ryżowy z kurczakiem i krewetkami 155

Moja prawie trzyletnia wnuczka bardzo lubi krewetki, a ponieważ babcia zawsze chce dogodzić. to na obiad zrobiłam smaczne danie z kurczakiem , krewetkami i makaronem ryżowym. Babcia

O kuchni z uczuciem
Pierś z kaczki z warzywną salsą 195

Niestety pierś z kaczki cały czas jest uznawana za bardzo ekskluzywne danie. W sumie nie można się dziwić, bo cena piersi z kaczki w sklepach jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chorwacka zupa ogórkowa 156

                           

Kuchnia Prezydentowej
Palak paneer, czyli szpinak z serem paneer 202

Przyznaję, ugotowany szpinak to nie jest najwdzięczniejszy temat do fotografii. Do jedzenia jednak nadaje się o wiele lepiej :)  Dziś bardzo łagodne danie. Zasmakuje fanom szpinaku

W kuchni wieczorem
Karkówka w sosie winno grzybowym 119

razu zaznaczę że karkówkę prużyłam ponad 2 h łącznie, ale chodziło o efekt, mięso się rozpływało, sos się zredukował i zrobił się gęsty. A przy okazji mąż po powrocie z pracy miał od razu ciepły obiadek, bo już nie było sensu zdejmować patelni z palnika i za 30 min na nowo podgrzewać. Podajemy z ziemniakami lub innymi kluskami typu kopytka(...)się że wyjdzie za słone to proponuje dodać jedną kostkę i na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku). Patelnie przekładamy na najmniejszy palnik i na małym ogniu dusimy ok 1,5 h .Od czasu do czasu mieszamy sos i przekładamy karkówkę na drugą stronę. Po tym czasie dodajemy mrożone grzyby i wszystko dusimy jeszcze około 1 h, oczywiście karkówkę

Piekielna Kuchnia Pati

Proponowane wyszukiwania