mięso duszone - 8529 przepisów (strona:451/569)

Meksykański gulasz z kurczaka 433

Dziś na szybki obiad postanowiłam przygotować meksykański gulasz z kurczaka z dodatkiem różnych fasolek. Danie jest bardzo smaczne, łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, lekko pikantne

Codzienne Gotowanie
Gulasz z chorizo i ciecierzycą 113

W tym miesiącu poza kuchnią arabską trwa hiszpańska akcja kulinarna organizowana przez Zuzię z bloga Chilli, czosnek, oliwa . Kuchnia hiszpańska jest również bardzo ciekawa i różnorodna

Codzienne Gotowanie
Kurczak w 3 pysznych odsłonach 300

kurczakiem oraz serem żółtym, pieczone skrzydełka w aromatycznej marynacie, a także orientalnego kurczaka w sosie z kurkumy i papryką. Dania z kurczaka bardzo lubię z kilku względów. Po pierwsze mięso drobiowe jest najbardziej uniwersalne – nadaje się do różnych dań, po drugie, jest łatwe w przyrządzeniu, a po trzecie, lubiane przez większość osób. Do przygotowania poniższych przepisów użyłam uniwersalnej przyprawy(...)paprykę pokrojoną w paski i całość zalewamy połową szklanką wody – przykrywamy i dusimy około 20 minut, aż woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem czy Maggi. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki. Zobacz też: Wrapy z kurczakiem Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Kurczak duszony z warzywami Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem *wpis powstał we współpracy

Kuchnia Bazylii
Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew 150

Ostatnio bardzo zasmakowałam w soczewicy, i to w każdym jej rodzaju. Na szczęście jest zdrowa i bogata w białko, witaminy i minerały więc można sobie na

karmelowy
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 302

zwykle. Uwaga, doskonała sałatka ma być chrupiąca i jędrna.Ma dobrze smakować z rybą w kanapce, jak i z szynką parmeńską ,salami, wiejską kiełbasą, wątróbką z grilla czy mięsem z grilla...dlatego należy dobrze zdecydować jaką zalewę chcemy. Nie należy przesadzać z cukrem, to już wiem.. bo kiedyś mi się sypnęło za dużo i już do ryby nie mogło(...)zimie otworzę swój słoik, to choć na chwilke uda mi się przenieśc do tego baru na skraju drogi, gdzie siwa i krucha staruszka Gina raczyła wszystkich swoim specjałem z duszą i porcją wyśmienitego domowego wina! Ps. Na razie zapakowałam sałatkę nr 1, bo sałatka nr 2 jeszcze siedzi w zalewie. Więc zdjęcia gotowej sałatki pojawią się jak będzie gotowa

Z Kuchni Do Kuchni
Curry z kalafiora 189

jeera), anyż gwiazdkowy, kardamon, imbir, kolendra, kurkuma, czarny pieprz, chili, goździki, cynamon, kozieradka, gorczyca, czosnek, szafran. Wyżej wymienione przyprawy są łączone ze sobą i powstają gotowe masale do drobiu, mięsa, ryb, warzyw, a nawet do potraw jajecznych. Przyprawy, aby nie traciły swoich właściwości najlepiej przechowywać w całych ziarnach i mielić lub rozcierać w moździerzu tuż przed dodaniem do potraw. Mielone(...)będą gorzkie), wystarczy chwila, do uwolnienia cudownego zapachu przypraw.  Następnie dodać cebulę i czosnek, a po chwili dodać ziemniaki, pokrojonego w kostkę kurczaka i mleczko kokosowe lub wodę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać pomidory i sok z cytryny, dusić jeszcze z 5 minut. Dodać kalafior i dusić pod przykryciem 5 - 10 minut, do miękkości kalafiora (ma być

Kuchcik gotuje
Przetwory: Jak zrobić idealne leczo paprykowe :) 159

Prawdziwe węgierskie leczo przygotowuje się z papryki pomidorów i cebuli smażonych na prawdziwym dobrej jakości oleju rzepakowym lub na wędzonej słoninie, w oryginalnej wersji nie dodaje się mięsa ani cukinii (tak przynajmniej podają niektóre źródła). O czym trzeba pamiętać przygotowując prawdziwe idealne leczo? Po przeanalizowaniu wielu przepisów z wielu różnych książek kulinarnych (zarówno tych starszych jak i tych młodszych) oraz(...)mała papryczka chili bez nasion Przygotowanie :  Na patelce podsmażamy cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy, następnie pokrojoną w kostkę paprykę (i ewentualnie papryczkę chili) i dusimy do miękkości ok 10-15 minut, następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i dusimy całość ok 8-10 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gorące

zdrowa vege kuchnia
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 200

Gibowicz – lekarz weterynarii, Pełnomocnik Zarządu ds. SZJ w firmie Sokołów S.A. – opowiedział o wyróżnikach wyrobów z serii Sokołów Naturrino. Tę inspirowaną naturą linię tworzą produkty charakteryzujące się delikatnym smakiem mięsa, podkreślonym wyłącznie naturalnymi przyprawami (bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów). Antoni Gibowicz przedstawił kolejne ogniwa łańcucha produkcyjnego tej linii – począwszy od pozyskania surowca, pochodzącego z polskich hodowli, współpracujących(...)Pozostaje tylko zaprezentować wszystkie składniki na talerzu i śniadanie gotowe. II śniadanie Jogurt naturalny 150 ml + dwie łyżki płatków musli Obiad Pierogi lub uszka z pasztetem Naturrino z dodatkiem duszonych pieczarek i cebuli w emulsji ziołowej na liściach młodego szpinaku z chipsem z boczku surowo wędzonego Składniki: pasztet Naturrino 250 g pieczarki 100 g cebula 100 g szpinak

karmelowy
Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą i pomidorami 200

Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą, pysznymi gruntowymi pomidorami z mozzarellą i tymiankiem. Wegetariański obiad, ale smakuje również mięsożercom :) Świetnie się sprawdzi jako danie dla całej rodziny

Moja Delicja
64. Zupa z botwinki - odchudzony, rodzinny przepis 187

Już wróciłam, u rodzinki jak zwykle miło, sympatycznie. Dziadków wzięliśmy na wypad do Trzęsacza i Dziwnówka. Uwielbiam sprawiać im przyjemność i organizować wraz z mamą tego

Be Fit Be Strong
Zapiekanka z ryżu i cukinii 279

Dawno nie robiłam zapiekanki i pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Najczęściej robię zapiekanki z ziemniakami lub makaronowe, jednak tym razem mój pomysł to zapiekanka z

UgotujmyTo.pl
Chicken tikka masala 343

stosowne. Już na wstępie podkreślam, że kurczak musi się marynować przez noc. Miejcie to na uwadze, jeśli planujecie przygotować to danie i zróbcie zakupy dzień wcześniej. Warto dać mięsu te 12 godzin w marynacie. Oczywiście można też skrócić je do 3-2 godzin, ale to już nie do końca to samo :) Składniki marynata szklanka jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku(...)zmięknie. Dorzucamy imbir i czosnek. Podsmażamy dalej aż zmiękną. Dodajemy przyprawę garam masala i pieprz cayenne. Smażymy minutę, żeby przyprawy wydobyły swój aromat. Wlewamy pomidory, dodajemy cukier i dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Niech zmiękną, rozpadną się i zagęszczą sos. Po tym czasie dodajemy pozostałą część marynaty. Dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i doprawiamy

W kuchni wieczorem
Bakłażany faszerowane mieloną wołowiną. 193

Bardzo lubię kuchnię śródziemnomorską. Im dalej na wschód tego rozległego regionu, tym bardziej. Zestaw smaków i aromatów tych miejsc tak mocno zgadza się z moim wewnętrznym

zadanie-gotowanie
Kurczak z warzywami w sosie curry 250

  Bardzo lubię klimaty indyjskie w jedzeniu – szczególnie curry na mleczku kokosowym. Lekko ostrawe, wyraziste smaki rozpływające się w ustach… aż można zamknąć oczy i wyobrazić

Jak gotować i nie zwariować
Kaczka imbirowo-sojowoł (W tłumaczeniu dziś nie poszaleję ;) ) 166

Dzisiej po chałpach 1 to sie jy 2 przeważnie yno kury i świnie, niyrołz 3 ftojś sie narychtuje 4 hańdyka 5 , a przeca 6 we sklepach

Chop w kuchni

Proponowane wyszukiwania