mięso duszone - 8529 przepisów (strona:423/569)

Prosta chińszczyzna 363

Czasem mam ochotę zjeść coś rodem z Chin, jednak nie mając w spiżarni większości najczęściej potrzebnych składników, stawiam na proste rozwiązania. Taka jest właśnie moja chińszczyzna

Pasja Smaku
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 171

kilka minut) - doskonały zamiennik do wytrawnych wypieków, pieczywa i mięsa mielonego 2 łyżki wody zmieszane z 1 łyżką oleju i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia (nie stosujemy do mięsa) Uwaga - białka jajek można zamrażać, przed wykorzystaniem wyjąć z zamrażalnika i pozostawić na noc w lodówce do całkowitego rozmrożenia. Kaffir (limonka kaffir) - liście i skórka Można zastąpić skórką z limonki(...)aromatyczny, ale też najłatwiejszy w użyciu). Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz z ziemniakami, fasolką szparagową i ciecierzycą 119

powstał szybki, ale bardzo konkretny w smaku gulasz. Bez grama mięsa, ale zupełnie nie odczujecie jego braku. Dlaczego? Zawarte w ciecierzycy białko, z powodzeniem zastępuje w tym daniu mięso, którego nie lubię. Ten obiad można przygotować na dwa dni, będzie idealny, jeszcze lepszy na kolejny dzień! Jest w nim fasolka szparagowa, oprócz ciecierzycy i ziemniaków ostra papryka w proszku, nieco(...)szerokim garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Obsmażamy krótko. Do warzyw dodajemy kawałki obranego czosnku' puszkę pomidorów pelati, mieszankę curry i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy. Dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki i fasolka będą miękkie. Warzywa mają być nie za twarde, ale mają zachować swoją strukturę. Na koniec doprawiamy do smaku. Gulasz podajemy z odsączoną i opłukaną

Moja smaczna kuchnia
Por duszony z papryką i pomidorem 168

duszony por Aromat papryki i pomidorów w połączeniu z duszonym porem, daje nam potrawę. Która nie tylko świetnie pasuje, jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.  Ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie składniki  dla czterech osób 2  pory 1 cebula czrewona 2 czerwone papryki 5 pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka(...)całość doprawiamy pieprzem ( i ewentualnie solą), dodajemy słodką paprykę i  nakrywamy przykrywką, dusząc przez 10-15 minut. Uduszone pory nakładamy   na talerze i podajemy same lub z mięsem, oraz innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Pieczarkowe gołąbki 162

szklanki ) pieprz , sól do smaku 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 1 jajko 0,5 kg pieczarek 1 łyżka – płaska domowego warzywka ( tu przepis ) lub innego suszu warzywnego Mięso mielone wykładamy do miski . Cebulkę i pieczarki ( połowę ilości pieczarek podsmażamy , drugą zostawiamy ) , siekamy i podsmażamy na patelni , studzimy , dodajemy do mielonego . Dodajemy kaszę ( kaszę dodajemy surową , nie ugotowaną ) , jajko(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) go w pierwszej kolejności , nie powinny się otworzyć nawet jeśli ich nie zwiążecie nitką . Dusimy chwilkę pod przykryciem , jak poczujemy że jest zbyt mało wody ( czasem kapusta jej nie puszcza ) dolewamy około 1-1,5 szklanki wody i dusimy dalej , kontrolując by zanadto nie odparowała

Ogrodnik w podróży
Pierogi z mięsem i kapustą 215

gotowania i smażenia dwie piersi z kurczaka kilo kapusty kwaszonej przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przy pierogach zawsze zaczynam od farszu. Kurczaka kroję w kawałki, obsmażam na oleju, przyprawiam i duszę pod przykryciem do miękkości. W tym czasie kapustę obsmażam na drugiej patelni na małym ogniu. Jeżeli nie możecie smażyć potraw ze względu na ograniczenia w diecie polecam kurczaka(...)zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans lub dłużej aby ciasto ostygło. Miękkie mięso rozdrabniam widelcem i mieszam z kapustą. Próbuję i ewentualnie doprawiam. Kiedy farsz będzie gotowy zostawiam wszystko do przestygnięcia.  Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy

prawdziwe jedzenie
Lasagne.... warzywne 229

Lasagne kojarzy się głównie z mięsem mielonym i sosem pomidorowym lub ze szpinakiem i beszamelem. My sobie dziś zrobimy wegetariańskie lasagne, w każdym razie bardzo zdrowe, bo warzywa będą grillowane. Składniki płaty lasagne, te przyjechały do mnie z Monflacone bukiet 9 warzyw Iglotex cukinia baby por bazylia i tymianek- świeże pieprz ziołowy Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim(...)grillowej marki  Florina  z kolekcji Gardino . Gotową cukinię odkładamy na bok razem ze sparowanym bukietem warzyw. Do rondla wkładamy łyżkę masła i pokrojonego w dyski pora. Dusimy pod przykryciem. Można dodać łyżkę nawet dwie, wody. Następnie dajemy bazylie oraz tymianek- tyle ile lubimy.   są zdrowe, nie zaszkodzą,w ręcz przeciwnie, mogą sporo pomóc. Kolejno dodajemy

Z Kuchni Do Kuchni
Faszerowane roladki schabowe 113

Schab – mięso , które u mnie gości niestety ciągle za rzadko. Z resztą mięso ogólnie rzadko u mnie gości , bo jak wiecie ja z tych , co kluchami wolą się obżerać ;) Postaram się to zmienić , bo jak wiecie można z niego wyczarować przeróżne wspaniałe dania! I dziś mam dla Was przepis na roladki schabowe. Faszerowane warzywami są fantastycznym pomysłem na obiad(...)roladkę. Zapinamy wykałaczką lub zawijamy nicią. W garnku rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną w piórka cebulę i wkładamy nasze roladki. Obsmażamy z każdej strony , a następnie na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Co jakiś czas obracamy i podlewamy bulionem lub ciepłą wodą. Na sam koniec doprawiamy do smaku i zajadamy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 251

skrobi kukurydzianej zamiast tradycyjnej mąki. Zapiekanka z mnóstwem smakowitych warzyw z dodatkiem podsmażonej polędwiczki wieprzowej, pychotka. Pominęłyśmy tym razem również sos pomidorowy, który zazwyczaj dodajemy. Wyszła wręcz genialna. Aromat duszonych warzyw był cudny, smak również. Na pewno będzie powtórka tego dania i to już niebawem. Przepis na ok.8 porcji. Można przygotować z połowy porcji. U nas część została(...)poodcinać błony i pokroić na dość cienkie kawałki. Każdy kawałek rozdusić w dłoni, (rozpłaszczyć), oprószyć pieprzem i odstawić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego i obsmażyć partiami kawałki mięsa do zrumienienia. Odstawić na talerz i podsmażyć następną partię. Po podsmażeniu całego mięsa na patelnię dodajemy łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę cebule. Podsmażamy je chwilę same

Smaczne Zdrowe
Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta! 207

Święta już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą

karmelowy
Kurczak hajderabacki 236

Danie z kuchni hinduskiej Składniki: 1 kurczak 2 płaskie łyżeczki kurkumy 2 cebule 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka

O kuchni z uczuciem
rolada boczkowa marynowana w grill ziołowy z czosnkiem... 125

Składniki: boczek surowy 1,5 kg, czosnek ząbki 10 sztuk , Grill - przyprawa ziołowa 1 opakowanie, majeranek 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, smalec 1 łyżka, liście laurowe

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka z marynaty musztardowo-miodowej 189

Pyszne żeberka..z marynaty z dodatkiem miodu i ostrej musztardy.ja do tej marynaty wykorzystałam musztardę rosyjską Develey .. 1 kg  żeberek 2 łyżki   musztardy rosyjskiej

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki z pieczarkami 257

rodzinnym domu zawsze jadało się gołąbki z mięsem i ryżem lub z pieczarkami i ryżem, polane sosem pomidorowym. Mama Sławka robi gołąbki z samym mięsem, z sosem pomidorowym i z ziemniakami. Są smaczne, ale ja nie mogę się do nich przekonać, bo to nie ten smak, jakiego oczekuję. Moja(...)dość pracochłonne. • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. • Pieczarki umyć, pokroić w plastry, dodać do cebuli, przyprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 15 minut. Odcedzić z powstałego płynu i zmielić w maszynce. • Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody. • Połączyć ryż z pieczarkami, przyprawić solą, pieprzem

To co kocham
Potrawka z kurczaka, pęczaku i warzyw 374

kostkę (ok. 1 cm). Por kroimy w plasterki, łodygę selera w paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Mięso posypujemy solą i papryką, mieszamy, a następnie posypujemy mąką i ponownie mieszamy, aż wszystkie kawałki się obtoczą. Pęczak płuczemy na sitku. Wsypujemy go do garnka, solimy i zalewamy wrzątkiem z czajnika(...)nich jest cały smak!). Gdy płyn się zagotuje, zmniejszamy ogień i wsypujemy pęczak, odłożone kawałki kurczaka oraz warzywa. Dodajemy zioła prowansalskie. Przykrywamy pokrywką, zostawiając szczelinę i dusimy przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu (u mnie to zajęło ok. 5-10 minut). Na końcu dodajemy posiekaną pietruszkę i próbujemy czy danie jest odpowiednio słone. Podajemy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania