mięso duszone - 8529 przepisów (strona:412/569)

Domowe curry z królika 186

tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza sezonem lepsze będą te ze słoika lub puszki.      Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 500 g mięsa z królika (w tym przepisie comber), 1 puszka odtłuszczonego mleczka kokosowego, 3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron do smażenia, garść świeżej kolendry . Pasta curry: 2 trawy cytrynowe(...)sparzyć. Otartą skórkę zmiksować z pozostałymi składnikami pasty.  Na rozgrzanym oleju zrumienić kawałki królika, odłożyć na talerz. Na patelni podsmażyć pastę curry, dodać królika, bulion i mleczko kokosowe, dusić do miękkości pod przykryciem (comber ok. 45 minut). Pod koniec duszenia dodać sok z limonki i posiekaną kolendrę. W sezonie można dodać świeżego pomidora pokrojonego w drobną kostkę

SzczyptaSmaQ
7 powodów, dla których uwielbiam ... 444

twardo. Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić na nią posiekaną drobno cebulę, następnie paprykę, a po ok. 5 minutach koncentrat pomidorowy i osączonego z zalewy tuńczyka. Zamieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Dodać posiekane drobno jajko, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić.  Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy(...)zdążyły ostygnąć, a ich zapach rozchodził się po całej dzielnicy, przyciągając tłumy. Zawsze zostawiałyśmy kilka dla dziadków i innych nieboraków żyjących tylko dzięki ludzkiej dobroczynności. Ów intensywny aromat mięsa, smażonej cebuli, kminku i pieczonego ciasta tak wniknął mi w skórę, że nadal się za mną snuje.  Umrę, pachnąc empanadą".  (Isabel Allende INES, PANI MEJ DUSZY, wyd. Muza, tłumaczenie

KUCHARNIA
Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka 201

proporcje na oko ( dla twego też zastąpiłam ryż kuskusem bo gotowanie 2 łyżek ryżu przekracza moje granice cierpliwości). Czas: 1 godzina Składniki: 1 mała cukinia 3   łyżki mielonego mięsa z indyka lub kurczaka 3 łyżki suchego kuskusu 1 mała cebula sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku Jarzynka lub podobna przyprawa ok. 1/2 łyżeczki(...)pieprzem. ..Kubki" z cukinii napełnić z lekką górką farszem. Ustawić w   średnim garnku obok siebie . Obsypać wydrążonym miąższem cukinii zmieszanym z pozostałą połówką cebuli. Zalać wodą. Posypać Jarzynką. Dusić ok. 30 minut. Wyjąć ostrożnie ,,kubeczki" cukinii. Sos zmiksować. Dodać do niego koncentrat i łyżkę oleju. Doprawić solą, cukrem, maggi. Zagotować. Podawać cukinię w sosie. Można dodatkowo podać ziemniaki

Buniabaje w kuchni
Polędwiczki w porach 507

Jeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego pomysłu na niedzielny obiad- to polecam Wam polędwiczki w porach . Przepis jest niezwykle prosty, wymaga dosłownie kilku składników, a z całą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ajwar 116

przepis sięgnęłam do książki "Marynowanie i kiszenie" wydawnictwa Olesiejuk. Ta pasta bardzo mi przypadła do gustu. Można stosować ją do wielu potraw - jako pastę do przystawki, dodatek do mięsa czy sosu. Ja dodałam ostatnio troszkę do sosu do makaronu i znacznie podniósł on jego walory smakowe. W smaku jest delikatna, ze słodką nutą i zdecydowanym, paprykowym akcentem. Składniki(...)odstawić aż wystygną. Następnie obrać ze skórki. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć rdzenie i pokroić. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, cukier i sól. Wymieszać. Dusić na małym ogniu aż nieco zgęstnieją. Pomidory, paprykę i bakłażany przełożyć do blendera i zmiksować. W razie konieczności doprawić. Gotowy ajwar przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować 15 minut

My simple kitchen
Currywurst 204

patentu, jak i własnego muzeum! Czym jest słynny currywurst? To pieczona, grillowana lub smażona kiełbasa typu bratwurst (różni się w smaku od naszych białych kiełbasek sposobem doprawienia i zmielenia mięsa) polana wyrazistym sosem pomidorowym,  a następnie posypana curry. Całość podawana jest z frytkami lub bułką.  Dzisiaj mam dla Was swoją wersję, która jest zbliżona do tego, co miałam(...)wyłożyłam papier do pieczenia. Na niej ułożyłam kiełbaski, które wstawiłam do pieczenia w 180 stopniach ok. 20-25 minut do lekkiego ich zbrązowienia. Sos: do rondelka wlać przecier pomidorowy. Dusić kilka minut do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia. Dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać.  Doprawić do smaku solą. Pieczoną kiełbasę pokroić w grube plastry. Ułożyć na talerzu. Polać

Fabryka pomysłów
Koktajl z ośmiornicy - caldo de polvo 224

wyciągamy szybko, tak z 3 razy. Za każdym razem ramiona ośmiornicy będą się coraz bardziej zakręcać. To też ważne, gdyż jeśli wrzucimy ją do wody i zaczniemy gotować, mięso stwardnieje. Po tym gotujemy 50 minut na dużym ogniu. Gdy ośmiornica jest już ugotowana i ostygnie kroimy ją w małe kawałki. Wodę z cebulą wyrzucamy, nie będzie nam już potrzebna(...)pomidor i mleko kokosowe. Kilka minut i dodajemy zmiksowane orzeszki i krewetki. Na samym końcu dodawać będziemy kolendrę. Wszystko pod przykrywką i małym/średnim ogniu. Po dodaniu wszystkich składników dusimy jeszcze z 10 minut. Jemy na ciepło! Aby składniki się "przegryzły" pozwólmy koktajlowi ostygnąć. Po ponownym odgrzaniu będzie o wiele smaczniejsze

Smaki Brazylii
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem w cieście francuskim 205

Pyszny przepis na rybę, do tego ze szpinakiem, podaną tak, że nie można się jej oprzeć? Nic prostszego! Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1

MarcinChef
Rozgrzewający krem ziemniaczany 121

Obecność ziemniaków w europejskiej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom, którzy sprowadzili je w XVI wieku z Ameryki Południowej. Polacy zjadają ich ponad 100 kg rocznie. Mało osób wie

My Chcemy Jeść
Klopsiki z makaronem 124

drobniutki z torebki no to nie ma problemu. Krakersy kruszymy  ( można to zrobić w woreczku używając wałka lub w misce pałką do ciasta). Do miski wrzucamy: pokruszone krakersy, mięso mielone, musztardę, rozmaryn i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sól i pieprz. Dodajemy 3 łyżki wody. Wyrabiamy. Następnie moczymy ręce w wodzie i formujemy około 24 klopsików rozmiaru prawie orzecha(...)Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy klopsiki. Smażymy 10 min. aż zrobią się złociste z każdej strony. Kiedy klopsiki są gotowe, przekładamy je do sosu pomidorowego (bez tłuszczu z patelni). Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Roladki schabowe o zdrowym wnętrzu 170

Następnie zajmiemy się zdrowym nadzieniem. Składniki- -szpinak świeży -pieczarki -mozarella   Wyciągamy zamarynowane mięsko z lodówki i układamy na desce. Do każdego kawałka przyklejamy listki szpinaku pokrzwając dokładnie płat mięsa. Kroimz w paseczki mozarellę i pieczarki... i układamy w ten sposób pokazany na zdjęciu... Zawijamy roladki używając do tego sznurka spożywczego :-)  U mnie wykłaczka nie zdała egzaminu i stanowczo(...)najtwardszą część brokuła... Gdy ta jest miękka to znak, że całość się udusiła :-) Układamy na talerzu nasze roladki nadziane zdrowiem i polewamy sosem ( miksujemy płyn ,który się wytworzył podczas duszenia ,z odrobiną śmietany i mąki ) Smacznego!   SMACZNEGO

Z Kuchni Do Kuchni
Pijany kurczak 332

Tym razem romans z Pascalem i kurczakiem. Kuchnia Lidla - ciąg dalszy (kopiuję ze strony Lidla), jednak moja miłość skierowana jest w stronę Okrasy. Składniki: podudzie kurczaka

Brzuszki Łakomczuszki
Roladki ze schabu z mozzarellą i suszonymi pomidorami z sosem pieczarkowym 321

gram mozzarelli  garść lubczyku pół słoiczka oleju z pomidorów suszonych  dwa ząbki czosnku cztery pieczarki sól pieprz szczypta chili w płatkach  szklanka bulionu Myjemy i suszymy mięso, rozkładamy na folii spożywczej kawałki schabu i rozbijamy na cienkie plastry. Robimy marynatę: siekamy czosnek i lubczyk, wrzucamy do miseczki i mieszamy z trzema łyżkami oleju z pomidorów oraz szczyptą(...)obsmażamy z każdej strony po 3-4 minuty. Gdy będą miały ładny kolor wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i szczyptę chili w płatkach, soli i pieprzu. Całość dusimy około 45 minut. Po tym czasie nasz schab powinien być odpowiednio miękki i rozpływać się w ustach. Ja osobiście to danie podałam wraz z plackami z cukinii, patata i pieczarek

Mango Papaja
Żeberka "Lepkie palce" 159

Dzisiaj mam dla Was przepis na żeberka, który powstał w odpowiedzi na Wasze prośby o przepisy na mięso i żeberka. Mięcho je u Nas w domu Luby, ja raczej dość rzadko, a nawet bardzo rzadko. Musi mnie najść na prawdę mocno ochota. Ale na te żeberka zawsze się skusze! Są pyszne i po prostu proste! PRZEPIS NA ŻEBERKA SKŁADNIKI(...)czosnek, polej olejem i marynuj w lodówce przez 24 godziny. Żeberka smaż na złoty kolor na patelni, z każdej ze stron, dodaj syrop klonowy i miód, przykryj pokrywką i duś do miękkości 20 -30 minut. Dodaj pastę z papryki pieczonej i koncentrat pomidorowy dodaj 130 ml wody, przykryj pokrywką i duś.  Z sosu wyjmij żeberka na talerz, do sosu

SMYKWKUCHNI
makaron z botwinką i makiem 142

botwinka . I choć dzisiejsze danie powstało na potrzeby konkursu #lubella i  sezon na botwinkę, to pogodzić musiało potrzeby wszystkich członków rodziny, więc oprócz botwinki musiało się znaleźć mięso, a dla mnie, ciekawej nowych smaków, coś zaskakującego. I tę rolę pełni prażony mak, który bardzo przyjemnie chrupie w trakcie gryzienia. kokardki z botwinką i makiem 400 g kokardek #LubellaMINI(...)zeszklij na oliwie. Dodaj grubo posiekany czosnek, a gdy zacznie pachnieć pierś kurczaka. Smaż całość przez 10-15 minut. Wlej szklankę wrzątku i dodaj pokrojoną w paski botwinkę. Duś razem 5 minut. Zdejmij z ognia i wymieszaj z serkiem. Dopraw solą, pieprzem i octem balsamicznym. Na suchej patelni przez 2 minuty praż suchy mak. Ugotuj kokardki. Wymieszaj je z sosem

Eksperyment sobotni

Proponowane wyszukiwania