razem nie xd ). GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. (przepis bardzo popularny ;) 500g mielonego mięsa 1/2 główki kapusty pekińskiej bułka tarta jajko sól, pieprz, majeranek, 3 ząbki czosnku Kapustę posiekałam, dodałam do mięsa. Wrzuciłam przyprawy, zmiażdżony i posiekany czosnek, wbiłam jajko, dosypałam bułki i zagniotłam zwykł mielone. Następnie usmażyłam je na patelni, bez panierowania. Zdjęłam je z patelni, osączyłam na ręczniczku papierowym(...)śmietanki kulinarnej z rozprowadza za pomocą odrobiny wody mąką, uważając by się nie zważyła, sól, pieprz, zioła i poczekałam aż zgęstnieje, co chwilę mieszając. Wtedy dodałam usmażone gołąbki i dusiłam razem pod przykryciem ok. 5-7 minut. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkilżejsze. GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. /przepis bardzo popularny ;/ 500g mielonego mięsa drobiowego 1/2 główki kapusty pekińskiej bułka tarta jajko sól, pieprz, oregano 3 ząbki czosnku Kapustę posiekałam, dodałam do mięsa. Wrzuciłam przyprawy, zmiażdżony i posiekany czosnek, wbiłam jajko, dosypałam bułki i zagniotłam zwykł mielone. Następnie usmażyłam je na patelni, bez panierowania. Zdjęłam je z patelni, osączyłam na ręczniczku papierowym. puszka(...)śmietanki kulinarnej z rozprowadza za pomocą odrobiny wody mąką, uważając by się nie zważyła, sól, pieprz, zioła i poczekałam aż zgęstnieje, co chwilę mieszając. Wtedy dodałam usmażone gołąbki i dusiłam razem pod przykryciem ok. 5-7 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiklarownym z każdej strony kilka minut. Na patelnię dodajemy szałwię i tymianek, polewamy mięso masłem i ziołami. Polędwiczkę odkładamy na talerz aby odpoczęła. Na patelnię na której smażyło się mięso wlewamy 100 ml buliony, 1 łyżkę octu balsamicznego, dodajemy szałwię, tymianek i ząbek czosnku. Sos redukujemy aż będzie gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jabłko i cebulę obieramy, przecinamy(...)minut i pieczemy w temperaturze 180 % C. Doprawiamy solą, tymiankiem i ostrą papryką. Cykorię przecinamy na pół, smażymy na maśle i doprawiamy solą, wlewamy odrobinę bulionu i chwilkę dusimy. Cykorię wyjmujemy i odsączamy z płynów. Ziemniaki szatkujemy i smażymy na oleju aż powstaną chrupiące chipsy, odsączamy z tłuszczu i doprawiamy solą i papryką. Na talerz układamy cykorię oraz jabłko
Kulinarne Fantazje MarioliWykonanie: Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W jednej misce wymieszać ze sobą dokładnie mięso mielone, cebulę, jajko, kaszę manną, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Nabierać po łyżce mięsa i uturlać w rękach małe klopsiki (mi wyszło 14 małych klopsików), a następnie otoczyć je dokładnie w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę z oliwek i podsmażyć klopsiki(...)smażących się klopsików. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na niteczki lub zetrzeć na spiralizerze na nitki spaghetti (bez środkowej części z nasionami). Dorzucić na patelnię, przemieszać, przykryć pokrywką i dusić całość przez ok. 10-15 minut aż cukinia zmięknie. Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Polecam również inne dania z cukinią tutaj klik: CUKINIA
Kulinarne PrzebojeDziś przepis na "Ziołowe klopsiki"przywieziony z Castello de Matese.Nic trudnego,jak to u Włochów.Trochę przypraw,dobre jakościowo mięso,dużo serca i miłości i gotowe. 60dag.mięsa mielonego np.drobiowego 1 czerstwa bułka lub bułka tarta mleko 1 jajko sól pieprz tymianek bułka tarta do panierowania oliwa z oliwek 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Bułkę zalać mlekiem,kiedy(...)obtaczamy w bułce tartej i układamy na deseczce.Rozgrzewamy oliwę,wrzucamy pokrojone drobno ząbki czosnku,wyjąć je i włożyć klopsiki podsmażając z obu stron,nakrywamy patelnię ,zmniejszamy gaz i dusimy jeszcze ok .20 min.Podajemy z ziemniakami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciężkiej dla żołądka! Kolejnym moim podejściem był Cheese . Klasyka Amerykańskiego Burgera bez podróby! Dodatki stanowiły tu: ser cheddar , świeży pomidor , sałata , czerwona cebula , ogórek korniszony oraz sos amerykański . 100% mięsa - to tutejsza polityka jakości ! Cudownie ugrillowana, wytopiona z tłuszczu, świeża wołowina zachęca do wgryzienia się w solidną bułę. Jakość idzie w parze z ceną, bo niestety przy mniej typowych dodatkach(...)cenie jeszcze kilka kawałków pieczonego vel smażonego ziemniaka bule do towarzystwa i byłoby git :) ___________________~"~___________________ Podsumowując: wizytę w gdyńskim Grill Way Bar uważam za udaną ! Najadłam się smacznie , duszę klimatyczną muzą nasyciłam, ciekawym wnętrzem się opatrzyłam, z interesującymi ludźmi pokonwersowałam :) Nie omieszkam wrócić wkrótce po więcej
Grunt to przepis!Dziś z cyklu "domowe obiady" przygotujemy bardzo tani obiad, który zarazem jest dobrą alternatywą dla wieprzowej wersji golonki. Cebula i estragon to dobre połączenie smakowe, które wraz z mięsem drobiowym wyśmienicie się komponuje. Golonkę przygotować można stosunkowo szybko i jest bardzo fajną odskocznią od codziennych obiadów. Polecam :) Dla 5 osób Czas przygotowania: godzina + marynowanie na noc Składniki: 5 golonek(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni - dusimy golonka zanurzone do połowy w wodzie przez 40 minut. W połowie czasu przewracamy. 3/ Cebulę zesmażamy z odrobiną papryki, soli i cukru na koniec lekko zagęszczając wodą z mąką. 4/ Uduszoną golonkę wyjmujemy z wody i pieczemy 10 minut w 200 stopniach. 5/ Podajemy golonkę na duszonej cebulce z dodatkami. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaczosnkowej, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 1 duży burak ćwikłowy, 2 cebule, 200g kiełbasy cienkiej, 4 łyżki smalcu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, sól czosnkową oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję małe okrągłe klopsiki. Klopsy smażę na rumiano(...)buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Oprószam solą i pieprzem. Układam klopsiki i znów nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Całość oprószam solą i pieprzem. Przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu około 1,5 godziny (do miękkości
Tradycyjna kuchnia Kasiprzepisie zapominałam. Ostatnio jednak zobaczyłam w sklepie ekologiczne tofu i postanowiłam wreszcie to danie przygotować, bo w końcu czerwonej kapusty teraz nie brakuje. Mój syn był przekonany, że zajada mięso chociaż szybko wyprowadziłam go z błędu. Dokładał sobie 3 porcje, gdyż stwierdził, że nie naje się jedną. Ja tam się najadłam. Do powtórzenia na pewno. Składniki (na 2 - 3 porcje(...)cukinii startej na grubej tarce 60 g kiełków fasoli mung (zapomniałam) 1 łyżka sezamu garść posiekanej natki pietruszki (kolendry) Wykonanie: W woku rozgrzać olej sezamowy. Wrzucić kapustę i dusić 10 minut. Potem dokładać kolejne warstwy: cebulę, tofu, sos, ocet, marchew, cukinię, kiełki i sezam. Na koniec posypać kolendrą / natką. Ja dodałam jeszcze ugotowany ryż, który dodałam zaraz po cukinii
Sto kolorów kuchniZupa gołąbkowa to zupa leniwej pani domu. Zupa spod ręki gospodyni, której nie chciało się robić tradycyjnych gołąbków , ale stęskniła się za ich smakiem. To pożywne
Smaczna Pyzawarzyw nie wyobrażam sobie obiadu. Może nie być mięsa, ale warzywa być muszą. Wystarczy do nich kilka dodatków i powstaje pyszny i nienudny obiad, pełen aromatycznych smaków. Za sprawą dodatku cieciorki jest także niezwykle pożywny. Ps. Pamiętacie o Gotowaniu za Głosowanie ? Składniki na 2 porcje: 500g mrożonych warzyw (kalafior, brokuł i marchewka) ½ puszki mleka kokosowego (200 ml) ½ puszki cieciorki(...)łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Warzywa podsmażyć na łyżce oleju kilka minut. Doprawić curry, kurkumą, cayenne i kolendrą. Posolić i popieprzyć do smaku. Podlać mlekiem kokosowym. Dusić do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodać cieciorkę odsączoną z wody. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie (opcjonalnie). Ja czasami pomijam ten krok, wtedy sos jest trochę rzadszy
Fabryka pomysłówWątróbkę się kocha albo nienawidzi. Ja jem wątróbkę dopiero od kilku lat. Gdy byłam dzieckiem, na sam jej widok robiło mi się gorąco ;) Teraz nikt nie
The Sweet DamselDziś przedstawiam najlepszą wersję schabu, jaką dotąd jadłam. To bardzo proste, smaczne, tanie i rozgrzewające danie, w sam raz na zimowe dni. Jak widzicie, same zalety. ;-) Dużo warzyw, dużo mięsa. Pysznie smakuje z wszystkimi rodzajami kasz lub z frytkami z piekarnika z tego przepisu: KLIK . 400g schabu 3 cebule 2 czerwone papryki 2 duże marchewki pietruszka 250g pieczarek(...)podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy obsypany przyprawą schab i smażymy 10 minut. 4. Dodajemy paprykę i pieczarki. Podsmażamy 10 minut. 5. Dodajemy marchew i pietruszkę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchnibezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętach SKŁADNIKI 2 kg kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1/2 kg pieczarek 2 marchewki liść laurowy jedna cebula sól, pieprz do smak pół szklanki oleju lnianego toczonego na zimno WYKONANIE Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 1 godzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar zostawiamy(...)gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Pieczarki płuczemy obieramy kroimy w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię, szklimy, dodajemy pieczarki i suszone pokrojone grzyby. Wszystko dusimy na małym ogniu. Do garnka z kapustą dodajemy podduszone grzyby, pieczarki, cebulę, liście laurowe, wlewamy olej lniany. Przyprawiamy. Gotujemy do miękkości kapusty, często mieszamy, uważamy, aby się nie przypaliła
W kuchennym oknie Ewy