mięso duszone - 8529 przepisów (strona:390/569)

zapiekanka ryżowa z piersią kurczaka i brokułami 1123

zapomniałam zapiekankę nimi posypać! jeśli lubicie zapiekanki ryżowe polecam przetestowanie  zapiekanki ze szpinakiem i dzikim ryżem lub dynią i mięsem mielonym oraz quiche z brokułami , za to bez mięsa.   zapiekanka z ryżu z brokułami 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego, 2 brokuły,  0,5 kg piersi kurczaka 1 duża cebula, 10 dkg boczku wędzonego, 2 łyżki masła(...)której później będzie się piekła zapiekanka. z brokułów odciąć łodygi. obrać je i pokroić w kostkę. cebulę również pokroić w kostkę. cebulę i łodygi wrzucić na patelnię i dusić do miękkości. dodać ryż, dokładnie wymieszać i chwilę razem smażyć. wlać bulion, zagotować całość, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 15 minut

Eksperyment sobotni
Azjatycka zupa pak choi 150

kroimy w talarki, szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą zawartość do garnka z bulionem. W miarę potrzeby zupę doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego, rozgrzewamy i wrzucamy, dosłownie(...)wrzącą posoloną wodą – przykrywamy na 8 minut (nie gotujemy). Odlewamy wodę, a makaron hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Na suchej patelni rumienimy ziarna sezamu. Zupę podajemy z makaronem, mięsem z kurczaka (jeżeli gotujemy na bulionie drobiowym), posypaną uprażonymi ziarnami sezamu. Azjatycka zupa pak choi zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ważne jest, aby nie rozgotować warzyw. Mają być al dente

mojewypiekiinietylko
Gulasz drobiowy ze świderkami 373

pieprzu 2 szklanki wody 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżeczki mąki 25 dag makaronu świderki Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę ( nie za dużą- średnią ). Mięso polać łyżką oleju , posypać szczypta soli,   papryką i pieprzem - dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut. Obrać marchew i pokroić w krążki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)smażyć   aż się zrumienią. Dorzucić marchew ,paprykę , ogórek kiszony, ziarnisty pieprz , liść laurowy i szczyptę soli. Zalać wodą . Skropić 1/2 łyżeczki maggi w płynie. Zagotować   i dusić ok. godziny. Na końcu ma zostać ok. 3/4 szklanki płynu. Doprawić gulasz przyprawami ( pieprz , papryka mielona).Zagęścić zmieszaną z odrobiną zimnej wody mąką. Zagotować. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić . Wrzucić

Buniabaje w kuchni
C - Kotlet w ziołowym aromacie 137

zwykły kotlet, który przyznaję, w ostatnich dniach zwiększył częstotliwość pojawiania się na naszym stole. Jednakże każdorazowo, niemal z maniakalnym uporem staram się go wyróżnić od poprzedników, taka próba indywidualizacji kawałka mięsa... Kotlet w ziołowym aromacie   Składniki: 1 filet z kurczaka 1 jajko bułka tarta 20 dkg pieczarki 2 ząbki czosnku 2 papryki konserowe 5 dkg żółtego sera oliwa z oliwek(...)najlepiej zostawić na całą noc). Następnie wyjmuję z zalewy, standardowo panieruję w jajku (doprawionym solą i pieprzem) i bułce tartej, smażę na rozgrzanej oliwie z oliwek. Na dodatkowej patelni duszę pokrojone w plastry pieczarki z pokrojonym drobno czosnkiem (wykorzystuję ten z zalewy). Na gotowe kotlety wykładam pieczarki i kawałki konserwowej papryki, przykrywam żółtym serem i wkładam na kilka minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Testujemy: patelnia Woll linia Logic 24 cm 106

smaku). - patelnie jak i pokrywki do nich wytrzymują temperaturę 220 stopni co pozwala również na stosowanie ich podczas pieczenia w piekarnikach, a tym samym stosowanie jednego naczynia (np. obsmażenie mięsa przed późniejszym pieczeniem) - powłoka patelni jest wykonana ze specjalnej tytanowej ceramiki, a to pozwala twierdzić że będzie zdecydowanie odporniejsza na zarysowania czy ścieranie niż produkty innych marek - dzięki bardzo dobremu(...)można ją już traktować jako naczynie do przyrządzania potraw jednogarnkowych (w ofercie producenta są też patelnie o wysokości 7 cm więc jeszcze lepiej się sprawdzi podczas gotowania czy duszenia). Rączka. Długa (dłuższa niż te, które mają nasze dotychczasowe patelnie o jakieś 5 cm), którą bardzo dobrze się trzyma i co istotnie nie nagrzewa się (nie dotyczy to sytuacji, kiedy patelnia

Kuchenne Wariacje
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 155

urki obecne na naszych stołach oznaczają jedno — lato w pełni! Na śniadanie jajecznica z kurkami, na obiad mięsa w kurkowym sosie, a na kolację sałatki z pysznie zrumienionymi kurkami — tak to wygląda w mojej kuchni. Żeby z tego kurkowego szaleństwa stała się zadość, przedstawiam kolejny sposób w tym sezonie na ich wykorzystanie — pyszny i kremowy(...)oczyścić je z piasku. Następnie wysusz je na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć drobno posiekaną cebulkę. Smaż kilka minut i wrzuć kurki oraz rozmaryn. Całość duś około 10 minut, później wlej śmietanę i gotuj następne 10 minut, często mieszając. Jeśli sos jest mało gęsty, dodaj 1 łyżeczkę mąki rozrobionej z odrobiną wody i energicznie zamieszaj. Sos przypraw

Food Square
Makaron z cukinią w sosie śmietanowym 140

Makaron z cukinią w sosie śmietanowym to bardzo szybki, łatwy  i tani  sposób  na obiad bez mięsa.  Oczywiście do dania możecie użyć innego makaron niż  świderki,  świetnie sprawdzi się tu spaghetti, penne czy kolanka.  Gwarantuję że obiad będzie pyszny :) Składniki : 2 cukinie 300 g makaronu świderki 3 ząbki czosnku 1 cebula(...)posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać cukinię podsmażyć 5 minut, po tym czasie  dodać czosnek chwilę razem smażyć. Następnie wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić aż sos lekko zgęstnieje, następnie dodać makaron i dokładnie wymieszać by sos połączył się z makaronem. Zdjąć z ognia i dodać  porwaną na mniejsze kawałki bazylię, dokładnie

magiczna kuchnia Kasi
Makaron spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami 116

już tak źle na mnie wpływa, że nie mam koncepcji ani pomysłu na obiady .. :/ Ostatnio zrobiłam makaron spaghetti z pulpetami . Prosto a przede wszystkim szybko :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( akurat miałam zmieloną łopatkę ) 1 pudełko  passaty pomidorowej 1 paczka makaronu spaghetti ( ja użyłam Lubella) 1 jajko 1 szklanka ( do obtoczenia pulpetów) 2 pomidory wyparzone i obrane(...)czosnku. Dodaję jajko i dokładnie mieszam . Formuję pulpety, obtaczam w mące i smażę na oleju do lekkiego zarumienienia . Następnie podsmażone pulpety przekładam do średniego garnka i zalewam bulionem. Duszę ok 15-20 min na wolnym ogniu. Gdy już pulpety się poddusiły, wyciągam je z garnka. Do bulionu dodaję pokrojone w kosteczkę pomidory, pół pudełeczka passaty, przyprawiam solą, pieprzem

Domowa Kuchnia u Mamy
Potrawka z kurczakiem, liśćmi szpinaku i makaronem 115

Szybki i bardzo prosty pomysł na danie z kurczaka. Miękkie mięso, soczysta marchewka i kremowy sos z posmakiem czosnku. Sytości nadaje makaron! 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 2 garści świeżych liści szpinaku 1 marchewka 300 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej(...)kurczaka, słodką papryką, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Następnie dodajemy opłukane liście szpinaku oraz obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu. Doprawiamy przyprawą typu Kucharek oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na końcu dodajemy śmietankę oraz mąkę. Wlewamy do kurczaka. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut (aż sos zgęstnieje). Makaron

VioletoweKucharzenie
Leczo z cukinii 311

potem to już tylko chwila i wielki gar, pełen dobroci czeka.  Danie idealne na obiad i na kolację.  Lekkie, ale bardzo sycące zarazem. Jeżeli wolicie wersję z mięsem, zajrzyjcie tutaj .      Składniki: 2 średnie cukinie 1 kg pomidorów 2 cebule 2 papryki 1 łyżeczka oleju zioła (tymianek, bazylia) sól, pieprz   Wykonanie: Warzywa umyć.  Cebulę(...)dużym garnku  podgrzać olej.  Wrzucić posiekaną cebulę i chwilę podsmażyć cały czas mieszając.  Dodać wszystkie warzywa i wlać dosłownie 1 - 2 łyżki wody.  Dusić, aż warzywa będą miękkie (nie zajmuje to dużo czasu).  Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami

Sto kolorów kuchni
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 139

początek oczyszczoną kapustę bardzo drobno siekamy. Im drobniej, tym łatwiej później będzie formować "gołąbki". Drobniutko kroimy też cebulę i mieszamy z kapustą, jajkami, manną, mąką ziemniaczaną, przyprawą i mięsem. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej zrobić to ręką. Następnie odmierzając łyżką zbliżonej wielkości porcje przy pomocy moczonych każdorazowo w wodzie rąk formuję rodzaj kotletów, które obtaczam w mące. Kiedy są gotowe(...)przynajmniej na 2 dni, Teraz w gorącym rosole rozprowadzam pastę pomidorową i zalewam nią gołąbki. Przykrywam i przez godzinę piekę w temperaturze ok. 180 stopni w piekarniku. Można ew. dusić danie na kuchence na średnim ogniu, ten sam czas. I mrozy nie straszne, gdy na talerz wędrują sulmierzyckie gołąbki w wersji dalekiej od light ;) Można podawać samodzielnie, w towarzystwie pieczywa

I tu będę miała takie te
Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami 247

ewentualne chrząstki, błonki i nadmiar tłuszczu, po czym kroimy w paski o grubości 2-3 cm. W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty, po czym zanurzamy w niej kurczaka. Mięso pozostawiamy w marynacie na co najmniej godzinę, pod przykryciem w lodówce. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w dość drobną kostkę (do 1 cm). Cebulę obieramy i kroimy(...)dodajemy czosnek oraz paprykę, które smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę. Patelnię przestawiamy na mały ogień, warzywa przyprawiamy solą oraz odrobiną chili. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy patelnię i dusimy przez 10 minut do średniej miękkości warzyw, w razie potrzeby mieszając w międzyczasie. Na koniec dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, mieszamy i podgrzewamy razem jeszcze przez

Kulinarna Pokusa
Wątróbka z cebulką 142

Sekretem dobrej wątróbki są: 1. jej świeżość 2. sól, która sprawia, że mięso staje się twarde (wątróbkę solimy tuż przed podaniem) 3. mleko, aby pozbyć się smaku goryczy, a jednocześnie nadać miękkości moczymy wątróbkę w mleku 4. smażymy ja najlepiej na ,maśle pod przykryciem. Spróbujcie :) Składniki: 0,5kg wątróbki drobiowej 2 duże cebule mleko sól, pieprz   Przygotowanie: Watróbkę myjemy(...)solimy. Na rozgrzana patelnię z masłem wykładamy wątróbkę i przykrywamy ją pokrywką co jakiś czas przewracając na druga stronę. PO ok 5 minutach dodajemy cebule i nadal dusimy. Tuz przed podaniem posypujemy ją sola i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ziemniaczkami i surówką ( u mnie przepis na surówkę znajdziecie ---> TUTAJ ) Smacznego

ChilliJemy
Duszony boczek w sosie grzybowym 512

Boczek jako danie obiadowe, taka wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się tym nie powtarzalnym smakiem Składniki: 0,5 kg świeżego przerośniętego boczku 1 duża cebula garść suszonych grzybów olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej 2 szklanki wody listek laurowy sól, pieprz świeżo(...)posypujemy przyprawami. W rondlu rozgrzewamy olej wkładamy przyprawiony boczek podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, listek laurowy, pokruszone suszone grzyby. Wlewamy szklankę wody dusimy na wolnym ogniu przez 20 min.  Robimy zasmażkę na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Gdy mąka będzie rumiana wlewamy drugą szklankę wody energicznie mieszając.  Dodajemy przygotowaną zasmażkę

kgwjanczewo
Makaron z pulpecikami, gałką i cynamonem 110

listki pietruszki 1 łyżka masła 1 mięsisty pomidor 1 cebula Sposób przygotowania: Łopatkę kupiłam w całości, umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę, d. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam cynamon, gałkę,sól pieprz,paprykę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę mięsną wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam pulpeciki(...)której smażyłam pulpeciki poddusiłam cebulę i obranego ze skórki, pokrojonego pomidora, dodałam  makaron, masło i podpieczone pulpeciki. Podlałam wszystko 4 łyżkami wody z gotowania makaronu, przykryłam i dusiłam n a malutkim ogniu 15 minut. Na samym końcu doprawiłam potrawę szczyptą pieprzu, posypałam startym serem i listkami pietruszki. Już nie gotowałam, tylko przykryłam na chwilę pokrywę , aby ser się rozpuścił

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania