mięso duszone - 8529 przepisów (strona:374/569)

Gołąbki bez zawijania 173

koncentrat pomidorowy 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 1. Kapustę i cebulę bardzo drobno siekamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki.  2. Mięso mielone, ryż, kapustę, cebulę, sól, pieprz, bułkę tartą i jajko mieszamy w dużej misce. Formujemy owalne kotlety wielkości tradycyjnych gołąbków.  3. W dużym garnku z grubym dnem zagotowujemy 1 litr wody(...)wyciągamy na talerz. Z powstałego bulionu robimy sos: mąkę i śmietanę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewamy do bulionu. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. Do sosu przekładamy gołąbki, dusimy jeszcze około 5 minut

Szefowa kuchni
Czulent 122

miski. Cebulę kroimy w piórka, szklimy i przekładamy do drugiej miski.  W garnku, w którym smażyliśmy cebulę układamy na przemiennie warstwami trochę cebuli i lekko ją solimy. Następnie mięso, odcedzoną fasolę, opłukaną kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki. Ponownie układamy wszystkie składniki aż do wyczerpania, tak, by na wierzchu była kasza. W trakcie układania warstwy posypujemy posiekanym czosnkiem i oprószamy(...)wszystko gorącym bulionem, odczekując chwilę po wlaniu każdej porcji tak, aby zakrył całą potrawę. Stawiamy garnek na ogniu i podgrzewamy nie mieszając. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, i dusimy szczelnie przykrytą potrawę 3-4 godziny na małym ogniu uzupełniamy, co jakiś czas płyn, jeśli istnieje taka potrzeba bez mieszania składników. Na koniec zawijamy garnek w jeden koc, przykrywamy drugim

Kulinarne życie
Gulasz z ryżem 175

dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony.  Przez wiele lat danie to było podstawowym daniem pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się daniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Brakowało wtedy dzisiejszego głównego składnika – papryki. Składniki: Wołowina pokrojona w kostkę cebula pokrojona w kostkę czosnek przeciśnięty przez praskę sól pieprz ryż liść laurowy(...)papryka w proszku curry Wykonanie: Mięsko pokrojone w kosteczkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, wręcz trochę przypalić aby potrawa nabrała charakteru. Następnie dodać paprykę, liść laurowy i cebulę całość dusić. Gdy papryka jest ze słoika dodać razem z całą zalewą. Gdy wszystko będzie miękkie dodać sól, pieprz, paprykę w proszku,  curry oraz czosnek. Całość wymieszać i jeszcze chwilkę dusić

Pychotkaaa
Zapiekane Bitki ze schabu w sosie pomidorowym 156

natka pietruszki bazylia, oregano, papryka ostra, majeranek sól, pieprz     Przygotowanie: Mięso myjemy i kroimy w plastry. Każdy plaster wkładamy w siatkę i z obu stron rozbijamy, aż mięso będzie cienkie (ok 3mm). Solimy z obu stron i odstawiamy na ok pół godziny do lodówki.  W międzyczasie myjemy i kroimy paprykę i cebulę. Pomidory z puszki, wodę(...)Solimy, pieprzymy, dodajemy przyprawy, pietruszkę i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Schab kroimy w nieduże plastry i wykładamy na rozgrzaną patelnie i dosłownie przez minutę z obu stron je dusimy. Na tę sama patelnię po mięsie, wykładamy paprykę i cebulę i dusimy je do miękkości. Warzywa dokładamy do sosu i mieszamy. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne i wylewamy na dno trochę

ChilliJemy
Golonka pieczona z warzywami 186

Prezentowaliśmy już przepis na dość tradycyjną golonkę w piwie serwowaną z duszoną kapustą kiszoną oraz pieczonymi ziemniakami . Dzisiaj chcielibyśmy jednak zaprezentować golonkę na sposób może nieco mniej znany nad Wisłą, ale za to duży szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Upieczemy ją bowiem we włoszczyźnie i z pomidorami w jednym garnku. Na koniec znajdzie się w nim kompletna potrawa, która(...)przez zdecydowaną większość czasu „robiła się sama” i nie wymaga już innych dodatków. Choć nie będzie od rzeczy podać taką golonkę np. z tartym chrzanem. Zwolenników mięsa pieczonego z taką lub podobną mieszanką warzyw może zainteresować również nasza karkówka pieczona z warzywami w rękawie . Golonka pieczona z warzywami 2015-04-20 12:41:23 Popularna golonka upieczona w niekoniecznie tradycyjnym

Kulinarna Pokusa
Biała kiełbasa inaczej i proziaki 168

zimną wodą i pozostawić do napęcznienia min. na całą noc. Następnie zlać odstałą wodę, dodać czystą i ugotować fasolę do miękka (bez soli!). Odcedzić. Cebulę pokroić w kosteczkę. Surowe mięso wyjąć z osłonki i formować małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego (warto dość często zamaczać dłonie w zimnej wodzie – formowanie będzie łatwiejsze). Na głębokiej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy(...)małym ogniu zeszklić cebulę. Pod koniec smażenia dołożyć posiekaną papryczkę. Dodać przecier pomidorową i ugotowaną fasolę, oraz oregano i cząber. Gotować ok. 15 min. Dolać wodę i dusić 10 minut. Dodać kuleczki mięsne i gotować jeszcze ok. 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wmieszać posiekaną natkę pietruszki. Proziaki: przepis tutaj Składniki: 1/2 kg mąki 1 łyżka soli

dom-agi.pl
gulasz wołowy w sosie z granatów 134

smażymy przez kolejne 5 minut.Teraz wlewamy wino i odparowujemy je o połowę. W 300ml  wody rozpuszczamy przyprawę do gulaszu i doprowadzamy do wrzenia  mieszając, dodajemy do mięsa i pozostawiamy na wolnym ogniu na 20 minut bez nakrycia..Tak przygotowany gulasz jest kompletny ,ale ,że lubie mieszać smaki ,podaje go z sosem z granatów Podawać  gulasz posypany posiekaną natką(...)cebula 1/4 szklanki bulionu 1/3 szklanki  soku z granatów 2 łyżeczki miodu 4 łyżki ziaren granatu pieprz ziarnisty 2 łyżki szczypiorku Do rondelka wlać wino i dodać cebulkę, dusić na wolnym ogniu aż większość płynu wyparuje. Wlać bulion , sok z granatu i gotować przez około 5 minut aż sos się zredukuje o połowę. Dodać miód i gotować

w mojej kuchni
Eskalopki z polędwiczek wieprzowych w pikantnym sosie pomidorowym 121

plastry ok. 2 cm. Plastry mięsa delikatnie rozbijamy za pomocą dłoni. Nie róbmy tego tłuczkiem do mięsa, gdyż mięso jest za delikatne i może nam się rozpaść. Rozbite mięso przekładamy do miski. Zalewamy oliwą z oliwek. Dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy posiekanym rozmarynem, solą, majerankiem i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę. I zabieramy się za przygotowanie(...)zarumienią. Pamiętajmy aby ich nie przesuszyć :) PRZYGOTOWANIE pikantnego sosu pomidorowego: Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory i posiekaną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dusimy, aż pomidory się rozpadną. Dodajemy koncentratu pomidorowego i przesmażamy, aż sos zgęstnieje.   PRZYGOTOWANIE pieczonych ziemniaków: Ziemniaki myjemy i kroimy na talarki 1 cm. Przekładamy je do miski i dolewamy

kulinarnyJa
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 133

tulusku . Najpierw gęsie piersi została zamarynowane w mieszance ziół, świeżego tymianku, tłuczonego pieprzu, goździków i liści laurowych i czerwonego wina. Następnie szpikowano piersi słupkami boczku. Dalej było grillowanie i duszenie wraz z Bouquet garni z marynatą.                   Zorganizowano też dla nas konkurs grillowania, podzielono nas na 4-osobowe zespoły Moja grupa składała(...)pierś z indyka nadziewana owocami suszonymi i szpinakiem, z dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina.                   Zdrowe burgery - mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami bakłażana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
"Kulinarne Inspiracje" Kamisa. KURCZAK ZE ŚLIWKĄ. 180

śliwki. Posyp papryką, tymiankiem i owiń ściśle 3-4 plastrami boczku.  Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą i sałatą z sosem winegret. Moja ocena: Przyznaję, że czuję mile zaskoczona. Zestaw przypraw i ziół został naprawdę(...)jeśli ktoś potrzebuje czegoś szybkiego, nie nadaje się. Niestety, wymaga trochę więcej pracy i czasu, chociaż wcale nie jest skomplikowane. Z czystym sumieniem i sercem polecam wszystkim, którzy lubią mięsa w takiej wersji. Jestem bardzo zadowolona. Jak i moi domownicy. *** Na zdjęciach nie widać ziemniaczków, ponieważ jeszcze dochodziły w piecu, a gonił mnie czas, by jeszcze mieć jakiekolwiek

W kuchni Karmel-itki
Francja: Boeuf Bourguignon 151

mój M. zakochaliśmy się bez reszty, Boeuf Bourguignon. Jest to rodzaj gulaszu pochodzący jak sama nazwa wskazuje z Burgundii, żołądka Francji (dla ciekawskich głową jest oczywiście Paryż, natomiast duszą Szampania). Burgundczycy to naród żyjący powoli, leniwie, jak na prawdziwych hedonistów przystało. Największą radością ich życia jest jedzenie, powolny, dokładny i artystyczny proces jego przyrządzania oraz długie, rozkoszne i oszałamiające zmysły(...)wyparta przez nowy nurt w kuchni francuskiej, potraw lekkich, szybko przyrządzanych i zdrowych. Według mnie jednak to właśnie haute cuisine najlepiej charakteryzuje upodobania francuskiego podniebienia. Boeuf Bourguignon 1 kg mięsa wołowego na pieczeń 10 dag chudego boczku 2 marchewki 2 cebule 1 łyżka mąki szczypta soli pieprz 1,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu wołowego 2 ząbki czosnku

Przepysznik - BLW i nie tylko
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 162

wyegzekwowania, bo prawie wszystko co jemy zawiera już w sobie naturalny sód – nie tylko pieczywo, chipsy, wędliny, ale nawet żywność nieprzetworzona, jak surowe warzywa i owoce, a także mięso czy produkty zbożowe.   Na opakowaniach kupowanych produktów, w tabelce ze składnikami odżywczymi GDA ( wskazane dzienne spożycie – Guideline Daily Amounts) , referencyjny poziom soli oznaczony jest dla osoby dorosłej w wartości(...)Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL CZOSNKOWA – do grzanek, masła, pieczywa. Do ryb i owoców morza. Do gotowanej kukurydzy. Pasuje tez do twarogu, duszonych grzybów, sosów i dań z fasoli. Sól łączymy z drobno posiekanym czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka

Karo in the Kitchen
Polędwiczki z kurkami. 147

nikt mnie nie pilnuje, a o konsekwencje będę się martwił później. ;) Jako uczestnik wyżej wymienionego wydarzenia muszę powiedzieć, że: 1. Autorka dania ma (być może) prawo myśleć, że piekła mięso o jakieś 35 sekund za długo, ale goście byli zachwyceni. 2. Co było na deser, to akurat najmniej pamiętam, bo na tym etapie byłem już całkowicie oszołomiony jakością przyjęcia(...)kurek 1 cebula sól pieprz oliwa Wykonanie: Kurki dokładnie umyć i posiekać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na oliwie podsmażyć cebulę, aż się zeszkli, następnie dodać grzyby. Dusić przez 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczkę rozciąć na pół i rozbić tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem. Nałożyć farsz i zwinąć w rulon. Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą

zadanie-gotowanie
Zakupy on-line, obiad w realu ! - ( makaron z pulpetami w sosie paprykowo-pomidorowym ) 152

dowolny makaron - u mnie pełnoziarniste wstążki Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Mięso zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w malakserze ( ja zmiksowałam ). Do mięsa dodać jajko oraz łyżkę bułki tartej. Doprawi solą i pieprzem. Z masy formować małe pulpeciki, obtaczać delikatnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć pulpety z obu stron(...)samym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Do lekko zeszkolnej cebulki dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać pomidory z puszki. Gdy pomidory się rozpadną, dodać harissę - wymieszać. Następnie do sosu włożyć pulpety - dusić całość około 10 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Podawać z ugotowanym makaronem. Przed podaniem danie posypać tartym serem lub siekaną świeżą kolendrą. Smacznego ! Zapraszam

kolorowotorcikowo
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 146

zmięknie. Dodajemy 3-4 duże pokrojone pomidory (bez skóry, ale z sokiem, a co za tym idzie również pestkami), 3 pokrojone ząbki czosnku, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Dusimy aż składniki się połączą. Wykładamy na gorący, ugotowany „al dente” makaron, posypujemy posiekaną bazylią i świeżym, tartym serem pecorino. Uwaga: makaron jemy w takiej ilości, żeby za kilka chwil(...)otoczony morzem, jedynym daniem które dla mnie ma sens jest secondo piatto di pesce – czyli ryba. Nie znaczy to oczywiście, że Włosi nie potrafią przygotować wspaniałej potrawy z mięsa, ale ryba… Ryba tam to poezja. Pieczona dorada Ryby dokładnie czyścimy z łusek, można je również pozbawić głów – chociaż nie jest to konieczne. Każdą z nich solimy, wkładamy

Patchwork
kurcze w warzywach 132

tego dania można użyć całego kurczaka , ćwiartki , tylko piersi lub inne mieso , ale najszybciej jest z piersią kurczaka Składniki - pierś kurczaka - papryka żółta - papryka zielona - cebula biała - duży pomidor - marchewka - ząbek czosnku - sól ,pieprz - majeranek, bazylia - olej Sposób wykonania Na gorącym tłuszczu podsmażamy kurczaka , z obydwu stron po . 2 minuty. podsmazone  mięsko odstawiamy na talerzyk. Do rondla wrzucamy(...)kolejności : cebule pokrojoną w kostkę, jedną minute smazymy, marchewkę pokrojoną w ciękie paseczki, mieszamy,czosnek drobno posiekany mieszamy, papryki pokrojone w paseczki , dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy ok, 5-8 minut . Marchewka powinna być miękka. Po tym czasie dodajemy piersi kurczaka i dusimy  10 minut . Następnie dodajemy pomidor pokrojony  w lostkę , bazylie,majeranek, pieprz

Eli Gotowanie
Bazyliszek zaprasza na przystawki. Carpaccio z wołowiny kontra krewetki w winie. Opinia po mojemu. Cz. II 167

naszej dyspozycji została oddana cała karta dań. Na pierwszy ogień  przystawki. Zacznę od tej, którą wybrał Mąż, gdyż ja jak zwykle niezdecydowana zamówiłam na końcu ;) Krewetki królewskie duszone na maśle z czosnkiem i białym winem Wprawdzie oboje nie jesteśmy fanami krewetek, ale chcieliśmy sprawdzić czy te w wykonaniu kucharza z Bazyliszka odmienią nasz pogląd. Czy się udało? Danie(...)klarowanym, na cieniutko krojonych plastrach jabłkach. Jeśli chodzi o walory smakowe to wg mnie krewetki były zbyt mało doprawione, przez co lekko mdłe. Natomiast poziom zrobienia był idealny - konsystencja mięsa bardzo mi pasowała co w przypadku krewetek rzadko się zdarza ;) Każdy kto lubi owoce morza - może śmiało próbować - z ewentualnym z zastrzeżeniem lepszego doprawienia (kwestia upodobań oczywiście). Do wyboru również

Kuchnia po mojemu
Zapiekanka z żółtym ryżem, kurczakiem i brokułami 950

przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu mieszamy z curry. W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy starte na grubych oczkach marchewki. Wlewamy sos sojowy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Brokuły dzielimy na małe różyczki i wrzucamy na wrzącą,osoloną wodę na 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem(...)naczyniu żaroodpornym mieszamy ryż z marchewką i cebulą.   Dodajemy kurczaka i brokuły.  Posypujemy startym serem.  Wstawiamy do piekarnika na około 7 minut, by aromaty warzyw i mięsa się połączyły, a ser roztopił.    Od razu podajemy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną -Hreczanyki, o terra con grano saraceno 162

odrobinę soli i dodać trochę masła lub oliwy do gotowania. Kaszę gotować tak długo aż wciągnie całą wodę i zmięknie. Odcedzić na sicie i odstawić. W dużym garnku wymieszać mięso z jajkami, drobno posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem, dodać kaszę i wymieszać aż uzyskamy gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, z masy mięsnej formować kulki i układać(...)każdej. Skórka ma być zarumieniona, dzięki kaszy robi się chrupiąca. Grzyby opłukać, zagotować w rondlu z wodą, kiedy połowa wody odparuje a grzyby zmiękną dodać masło i sól. Dusić kilka minut, dodać śmietanę i mąkę. Gotować mieszając przez 4 minuty aż zgęstnieje. Sos zmiksować i podawać z hreczanykami...przepis z http://www.polska-gotuje.pl/blogi/view-frame-item/guid/414912 Hreczanyki , o di terra con grano saraceno

w mojej kuchni
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 235

pół łyżeczki słodkiej  i ostrej papryki oraz świeżo startej gałki muszkatołowej odrobina śmietany, listki mięty, starty parmezan do dekoracji Przygotowanie:  Całą pracę rozpoczynamy od pozbawienia z wywaru mięsa oraz warzyw i przypraw, więc odcedzamy go na sicie lub durszlaku.  Kolejno za pomocą bardzo ostrego noża obieramy dynię, przekrawamy ją na pół i za pomocą łyżki pozbawiamy się(...)smażymy je na  średnim ogniu aż do ozłocenia ich powierzchni. Dodajemy do nich pokrojone pomidory i paprykę a także miąższ z dynii, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy całość na wolnym ogniu aż do osiąnięcia półmiękkiej papryki i konsystencji bardzo gęstego sosu z minimalną ilością wody. Gdy taki otrzymamy wyciągamy ziela angielskie i liść laurowy. Podduszone warzywa dodajemy

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania