cukinie 2 cebule 6 pomidorów 3 różnokolorowe papryki 3 ząbki czosnku olej 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek - odrobinę zioła prowansalskie tymianek papryka słodka mielona papryka ostra mielona chilli peperoncini pieprz i sól przecier pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie: Bakłażan pokroić w grube plastry, posypać solą i odstawić na ok. 15 min. Bakłażany, cukinię, pomidory (pomidory sparzyć, obrać ze skórki(...)posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić bakłażany i zrumienić na dużym ogniu, po czym wrzucić do głębszego garnka. Tą czynność powtarzamy z każdym kolejnym warzywem jednak pomidory dodajemy na samym końcu jak już reszta warzyw dobrze się poddusi. Cebulę można zrumienić razem z czosnkiem. Doprawić do smaku podanymi wyżej przyprawami i odrobiną oleju z oliwek
Ukojenie Podniebieniaząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonej natki 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry spora szczypta gałki muszkatołowej sól, czarny pieprz Przygotowanie : Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojonego pora, ziele angielskie i liście laurowe i dusić na małym ogniu, aż por będzie(...)zetrzeć), a czosnek i imbir posiekać, dodać do selera i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10-15 min.(można wlać ok. 1/4 szklanki wody, bo warzywa mogą się przypiec), aż będą średnio miękkie. Seler, czosnek i imbir dobrze mieć w dużym garnku, by dodawane poniżej składniki pomieściły się w nim Piekarnik rozgrzać do temp
Proste PotrawyCudowne, wilgotne, intensywnie pomarańczowe, z cynamonem i innymi pachnącymi przyprawami, naładowane słodkimi rodzynkami i chrupiącymi orzechami. W dodatku przykryte chmurkowym, słodkim, twarożkowym kremem. Świetne na zbliżające
Słodkie inspiracjeZiemniaki podobnie jak i inne warzywa można faszerować na różne sposoby. Dziś podaję najprostszy i najmniej skomplikowany sposób - ziemniaki mocno serowe - doskonałe jako samodzielne danie np. na postny obiad lub ciepłą kolację, ale takie ziemniaczki mogą być też świetnym dodatkiem do pełnego obiadu podane z mięsem i surówką stanowią fajnie urozmaicony posiłek. Polecam :) Składniki - 9 średniej wielkości ziemniaków(...)łyżka masła - 3 łyżki śmietany 12 lub 18% - 15 dag sera żółtego - zielenina ( zielona cebulka, szczypiorek lub pietruszka czy koperek ) - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka mielona papryka Wykonanie Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam na półmiękko, odcedziłam. Ostudzone ziemniaki przekroiłam wzdłuż na pół i z każdej połówki wydrążyłam środek. Wydrążone środki ziemniaków przełożyłam do miseczki, dodałam do nich masło i śmietanę
Kuchnia z widokiem na ogródwtedy moi pacjenci nie muszą czuć zapachów mojego obiadu. Nienawidzę, gdy włosy pachną jedzeniem, a dzieje się tak zawsze podczas smażenia. Szybki sos, trochę warzyw i można spokojnie wypić kawę przy ulubionej lekturze w oczekiwaniu na obiad, który sam się robi. Gorąco polecam, bo mięsko jest niesamowicie miękkie i aromatyczne. Składniki(...)sosu sojowego – 2 łyżki octu winnego – 3 ząbki czosnku – 3 liście laurowe – 5 ziaren ziela angielskiego – po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru mielonego – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Karkówkę pokroić w plastry, posypać każdy plaster solą i pieprzem, po czym złożyć z powrotem plastry
To co kochamKurczak Jalfrezi to najprostsza wersja pomidorowego curry z kurczaka w hinduskim stylu. Najczęściej do jego przygotowania używa się papryki, choć można użyć także innych warzyw np. kalafiora, ugotowanych ziemniaków czy fasoli. Jest to danie proste w przygotowaniu, aromatyczne i świetnie rozgrzewające. Idealne na zimową porę! Kurczak Jalfrezi: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 1 czerwona papryka(...)chilli w proszku, ale z pastą curry danie będzie bardziej aromatyczne) 1 świeży pomidor 1 opakowanie krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1/4 łyżeczki kurkumy 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka mielonej kolendry 3-4 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki oleju lub klarowanego masła sól morska opcjonalnie: natka kolendry (lub pietruszki) do posypania
Poezja smakudigotuje.blogspot.com Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Troszkę przypominają polskie naleśniki, lecz ich smak jest zupełnie inny. Składają się z farszu (najczęściej z mięsa oraz warzyw) zawiniętego w papier ryżowy. Dobieranie dodatków to rzecz indywidualna, ale bardzo często można spotkać się z sajgonkami nadzianymi mięsem wołowym lub po prostu kurczakiem. Niekiedy dodaje się też cienki makaron lub ryż(...)opakowanie papieru ryżowego olej Farsz: 250-300g mieszanki chińskiej 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, choć niekoniecznie) 1 jajko sos sojowy sos chilli (czosnkowy) curry, imbir sól, pieprz olej Mieszankę chińską podsmażyć na odrobinie oleju (10-15 minut - aż zmięknie). Dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru. Na koniec wbić jajko, wymieszać
Di gotujeprzyprawy, zawiązujesz i do pieca. Można też jednak zrobić inaczej. Ja polałam sosem, żeby nabrały smaku i nie wyschły. Folia aluminiowa też zapobiega przesuszeniu. Świetnie komponują się z gotowanymi warzywami. Można podać z mięsem i bez niego. Ja po świętach wybrałam bezmięsny obiad i wyszło smacznie i syto. Składniki na 2 porcje: ok 70 dkg ziemniaków 1 cebula biała pół(...)łyżeczce soli ziołowej i pieprzu ziołowego, po 1-2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego i czosnku niedźwiedziego (ja dałam 1 duży świeży listek, drobno posiekany), pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Cebule obierz, opłucz i drobniutko pokrój. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości ok 1 cm. Włóż je do naczynia
Anioszek w kuchniprzygotować w nieskończonej ilości wariantów - można ją przyrządzić z warzyw pieczonych lub gotowanych, można wzbogacić smak chrzanem, jabłkiem lub ziołami, można przygotować pastę bardzo kremową lub z niewielkimi kawałkami warzyw (tę wersję lubię najbardziej), można wreszcie użyć jej jako farszu do roladek z cukinii lub bakłażana. Składniki - proporcje na słoik o pojemności 1 lita 250 g suchej fasoli (czerwonej(...)czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju 1 łyżeczka soku z cytryny lub czerwonego octu winnego kilka łyżek oleju o neutralnym smaku (słonecznikowy, rzepakowy) sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku opcjonalnie można dodać chrzan lub jabłko lub startą na wiórki marchewkę opcjonalnie doprawić ulubionymi ziołami (np. tymianek, rozmaryn, cząber) lub mieszanką tandoori masala ( tutaj
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakolację. Tym razem zrobiłam sos serowo-śmietanowy, który fajnie smakował w połączeniu z młodą cukinią. Klopsiki można pominąć i wtedy mamy danie na piątek. Składniki: 200 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny mała cukinia 150 g pieczarek cebula 100 g serka topionego 150 ml śmietanki 12% z kartonika sól pieprz łyżka masła łyżka oleju(...)złoto, podlać odrobiną wody i udusić. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, odrobinę posolić i usmażyć. W między czasie ugotować makaron. Do warzyw dodać serek topiony i śmietankę, mieszać aż połączą się w jednolity sos, przyprawić pieprzem. Na końcu dodać klopsiki (odsączone). Makaron polać sosem i posypać szczypiorkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapekińskiej, z różnorakimi dodatkami, bądź też i bez (a to z braku pomysłu z czym można połączyć ową kapustę), doprowadziła swoją rodzinę, a w szczególności męża do znienawidzenia tegoż warzywa. U mnie w rodzinie taka sytuacja nie będzie miała nigdy miejsca, ponieważ kapustę pekińską kupuję tylko w ramach absolutnego "niewiedzenia co mam zrobić jako dodatek do obiadu". A szkoda(...)sosem chrzanowym. Pysznie i szybko. Składniki: mała do średniej kapusta pekińska puszka ananasa garść rodzynek pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego czubata łyżka startego chrzanu świeżo mielony pieprz sól Sposób przygotowania: Rodzynki zalać na 2 minuty wrzątkiem, po czym odsączyć na sicie i zostawić do całkowitego osuszenia. Kapustę drobno poszatkować. Ananasa pokroić w kostkę, szczypiorek drobno
na moim stole...sojowego crunch 800 ml warzywnego bulionu 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 cukinia, około 350 g 1 łyżeczka płatków chili lub pół łyżeczki mielonej chili 2 łyżeczki kurkumy 1 kg pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki po jednej łyżeczce nasion rzymskiego kminu, kozieradki, kolendry i czarnego pieprzu szczypta cynamonu 2 łyżki oliwy 1 doniczka(...)Pokrój cebulę i cukinię w dużą kostkę, a czosnek i imbir w drobną kostkę. Wrzuć nasiona przypraw na rozgrzaną, suchą patelnię i zrumień, a następnie zgnieć w moździerzu. Podsmaż warzywa na oliwie z dodatkiem przypraw. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i część posiekanej kolendry. Gotuj sos przez 20 minut po czym dodaj soję i doprowadź sos do wrzenia. Podaj
codojedzeniaMięso pieczone w piekarniku to ciekawa alternatywa dla smażenia. Ten przepis powstał przez przypadek i w ciągu kilku minut, ale z bardzo smacznym efektem. Składniki 500 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 mała cebula sól pieprz Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)Rękami formujemy kulki wielkości mandarynek i umieszczamy w silikonowych formach do muffinek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Pieczone klopsiki można podawać z gotowanymi warzywami, np. z fasolką szparagową. Warto wiedzieć, że mięso pieczone w piekarniku ma mniej kalorii niż to samo przygotowane na patelni z dodatkowym tłuszczem. Jest soczyste i aromatyczne. W czasie pieczenia
My Chcemy Jeśćdaremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym" planem naprawczym. Kupił steki wołowe, warzywa na sałatkę - słowem składniki na obiad, który od dawna za nami chodził. Niestety stało się tak, że od słowa do słowa ... pokłóciliśmy się jeszcze zamiast pogodzić. Niedzielnego obiadu pojednawczego(...)można wyczarować w godzinę przy małym nakładzie pracy. Składniki (dla 2 osób): 2 steki wołowe z rostbefu (równej grubości) 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta rozmarynu szczypta soli morskiej 1/4 startej cebuli kilka kropli octu winnego kilka kropli sosu Worcester 2 małe kostki masła czosnkowego Przygotowanie: Nasze steki były pakowane próżniowo, gotowe
Kuchnia po mojemuTak przygotowane ziemniaki pierwszy raz spróbowałam na Ukrainie. Są one całkowicie inne, w smaku, jak znane nam wszystkim frytki. Połączenie przypraw, z cebulką i ziemniakami da
Kulinarnie z Polką na KresachSzybka do przygotowania smaczna sałateczka. Zasmakuje każdemu i na każdej imprezie Składniki: 1,5 szkl kuskusu ze sklepu Piątnica 20 dag piersi z kurczaka 3
Z Majeczką w kuchniwięc te ciasteczka bardzo do nas przemawiają... Wam również polecam bo są przepyszne i bardzo zdrowe. Buraki są w nich tak naprawdę niewyczuwalne, a zawsze to kolejna porcja warzyw w naszym menu. Idealne na drugie śniadanko lub na podwieczorek. U nas były pieczone już dwa razy, wszystkim bardzo smakowały. Za drugim razem dodałam do nich jeszcze orzechy laskowe(...)przepisu wychodzi ok.16 ciasteczek. Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami. Składniki: - 500g ugotowanych i obranych buraków (użyłam kupne gotowane buraki bez przypraw) - ok.10 łyżek mąki jaglanej (ja mielę w młynku kaszę jaglaną) - 4 łyżki ziaren słonecznika - 4 łyżki ziaren siemienia lnianego - 1 łyżka miodu - 3-4 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) + dodatkowo: - 60g pokruszonych orzechów
Smaczne Zdrowezastanawiamy się do czego możemy go wykorzystać przy dzisiejszym obiedzie! Do tej pory warzywa na parze gotowaliśmy w garnku ze specjalną nakładką, ale i tak trzeba było kontrolować, żeby warzywa się nie rozgotowały, a to za dużo ogień, a to za mały, a w przypadku tego parowaru włączamy czas, naciskamy dodatkowo przycisk Vitamin+, która dodatkowo pozwala nam na szybkie(...)marki Tefal , gdzie docelowo będą trzy albumy ze zdjęciami naszych propozycji - śniadania, obiady i desery! Zachęcamy na oddawanie "lajków" i komentowanie zdjęć - jeśli uzbieramy najwięcej lajków będziemy mieli dla Was 6 nagród więcej - 6 super nagród m.in. 2 roboty planetarne i dwie sokowirówki! Na najciekawsze propozycję dań z wykorzystaniem sprzętów użytych przez nas w przepisie czeka 5 super nagród (blender
Plate of JoyDziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie z kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam go pierwszy raz i teraz
kuchnia doskiPo eksperymentach z yakitori na pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych
Buniabaje w kuchnioraz chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej jesiennej zupy. Składniki: 1kg dyni piżmowej 3 pomarańcze 2 marchewki 2 cebule 1l bulionu drobiowego 3 łyżki masła 2 łyżeczki mielonego kardamonu 50g pestek dyni 1 łyżka kremu balsamicznego sól pieprz Wykonanie: 1. Dynię obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę. 2. Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę(...)maśle podsmażyć marchew, dodać cebulę i po kilku minutach smażenia dodać miąższ z dyni i pomarańczy pokrojony w kostkę. Całość zalać bulionem drobiowym, dodać kardamon i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem. 5. Krem z dyni i pomarańczy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i polany kremem balsamicznym
Szalona Kuchnia Ewelinyzawsze wykorzystuję mięso to i powstają przy okazji inne pyszne dania. Znacie już pastę kanapkową a tym razem szybka, prosta i smaczna potrawka z mięsa z rosołu oraz warzyw. Znakomicie komponuje się z ryżem z kalafiora, keto kopytkami czy gotowym makaronem konjac bez węgli. Składniki – potrawka z mięsa z rosołu: mięso z rosołu ( u mnie z przepisu na rosół(...)rosołu 50 g smalcu z gęsi 60 g cebuli 60 g papryki czerwonej 60 g papryki żółtej 60 g papryki zielonej 1 ząbek czosnku szczypta mielonej papryki słodkiej szczypta mielonej papryki ostrej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego majeranek Mięso z rosołu wystudzić a następnie oddzielić dokładnie
Ola la LCHFTrzypoziomowy tryb pracy Większość sportowych blenderów posiada dwa tryby pracy – pulsacyjny oraz ciągły. Marka N’OVEEN rozszerzyła działanie blendera i stworzyła dwa poziomy trybu ciągłego. Blendowanie oraz mielenie zaczynamy od trybu PULSE – dzięki temu wstępnie zmiksujemy zawartość, po czym możemy przełączyć na pierwszy tryb, a następnie na drugi. Wydajny Urządzenie zapewnia nam dużą wydajność poprzez(...)także udoskonalone ostrza z ząbkami, które radzą sobie nawet z lodem, a do koktajli i innych dań możemy użyć mrożonych produktów. Co za tym idzie – miękkie owoce i warzywa blenduje zaledwie w kilka sekund! Poręczne butelki W zestawie otrzymamy dwie butelki (o pojemności 600 ml każda) wykonane z tritanu (tworzywo wykonane w technologii BPA FREE) oraz etui. Kształt butelek
Via Gustokaszy, u mnie był to pęczak łyżka ziaren kozieradki* koniecznie, ta przyprawa nadaje zupie posmak bulionu 10 ziaren ziela angielskiego łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (lub mielonego) 10 ziaren jałowca sól do smaku 3-4 łyżki oleju do smażenia 3-4 liście laurowe pęczek natki pietruszki do podania Przygotowanie: Jeżeli używasz przypraw w ziarnach to utłucz wszystkie(...)tarki. W dużym, 5 litrowym garnku rozgrzej olej i przez 2-3 minuty podsmaż cebulę, aby się „zeszkliła”, po czym dodaj przyprawy i wymieszaj. Dodaj starte warzywa i smaż mieszając od czasu do czasu 5 minut. Kolejno dodaj kapustę kiszona, wymieszaj i duś wszystko razem mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. Co całości
greenscarfKOLACJA K:309 / B:15.5 / T:6.1 / W:36.9 / Błonnik:17 ZUPA BEZMLECZNY KREM Z CIECIERZYCY (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Pieprz czarny mielony – 3 g (3 x Szczypta) Liść laurowy – 2 g (2 x Listek) Ziele angielskie – 4 g (4 x Sztuka) Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Pietruszka(...)Szklanka) Czas przygotowania: 40 minut 1. Ugotuj ciecierzycę 10 minut krócej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu. 2. Cebulę opal. 3. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe warzywa. 4. Do bulionu dodaj na wpół ugotowaną ciecierzycę, starte na tarce warzywa i przyprawy. 5. Gotuj przez 20 minut, a następnie wyjmij cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Zmiksuj zupę
Powiedz dietom niedużo pracy a efekt jest na prawdę imponujący. Kurczak wychodzi soczysty i dzięki mieszankom przypraw bardzo aromatyczny. Nam starczył na niedzielny obiad, następnego dnia wylądował w naleśnikach z warzywami i jeszcze trochę zostało na kanapki. Tak na prawdę możecie stworzyć sobie własną mieszankę przypraw - jeśli lubicie bardzo ostre smaki dodajcie więcej chili jeśli wolicie ziołowe akcenty - więcej rozmarynu(...)Składniki: 1 kurczak 1 butelka jasnego piwa 2 łyżki oleju 1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki vegety 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki mielonego chili 3/4 łyżeczki mielonego kuminu Przyprawę do kurczaka, vegetę, słodką paprykę, rozmaryn, pieprz, sól, chili i kumin wsypujemy do miseczki
My simple kitchenDressing 3 łyżki oliwy sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki skórki i 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki mielonej kolendry , mielonego imbiru , zielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli lub więcej do smaku 1 łyżka miodu Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć do połączenia dressingu, odstawić(...)obrać, posiekać. W misce połączyć marchew, ciecierzycę, szalotkę, rodzynki i zieleninę. Polać sosem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Warzywa korzeniowe
Pełny talerzDressing 3 łyżki oliwy sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki skórki i 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki mielonej kolendry , mielonego imbiru , zielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli lub więcej do smaku 1 łyżka miodu Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć do połączenia dressingu, odstawić(...)obrać, posiekać. W misce połączyć marchew, ciecierzycę, szalotkę, rodzynki i zieleninę. Polać sosem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Warzywa korzeniowe
Pełny talerzwstawić także do piekarnika. Do dzieła więc! Zapiekane chili z fasoli z pieczonymi batatami Potrzebujesz: 2 marchewki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki płatków chili puszka białej fasoli puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów 100ml sosu BBQ olej sól i pieprz Do tego: 2 bataty olej sól jogurt naturalny(...)dopraw solą i pieprzem i podsmażaj na średnim ogniu przez 5 min. 2. Do marchewki dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i poszatkowany czosnek - podsmażaj przez kolejne 3 min. 3. Warzywa dopraw chili, kuminem i wędzoną papryką - przemieszaj dokładnie. 4. Dodaj obie fasole wraz z zalewą, pomidory i sos BBQ - wymieszaj i przykryj pokrywką lub połóż na wierzch dobrze wymierzony
Kuchnia w Słońcu Skąpanazawiera dużo więcej błonnika niż pozostałe kasze i jest dużo mniej kaloryczny - co więcej trzeba, żeby zjeść bulgur na na wczesnoletni obiad w towarzystwie chudego mięsa i masy kolorowych warzyw. Smacznego poniedziałku ;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania 25 min 4 piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziela angielskiego pieprz 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki oliwa z oliwek(...)czerwona papryka 3 cebulki dymki 1 szklana mrożonego groszku koperek 100 g sera koziego lub feta Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka układamy na papierze do pieczenia, lekko rozbijamy, oprószamy mieszanką mielonego ziela angielskiego, papryki wędzonej, soli i pieprzu, wklepujemy przyprawy w mięso 2. Bulgur gotujemy w osolonym wrzątku, (2 szklanki) ok 15-20 minut 3. Tzatzyki - ogórki obieramy, ścieramy
Słodki Kompromisangielskiego 1, 5 łyżki mielonej słodkiej papryki 1,5 łyżki suszonego majeranku 1 większa gałka muszkatołowa sól do smaku 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kurczaka opłukać w zimnej wodzie. Marchew, seler i pietruszkę obrać i opłukać. Pora dokładnie oczyścić i wypłukać. Do dużego garnka włożyć kurczaka, dodać ziele angielskie i liście laurowe(...)wszystko. Po kilku minutach od zagotowania dodać marchew, seler, pietruszkę i pora. Gotować na minimalnym ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodać sól do smaku. Z gotowego rosołu wyjąć warzywa i mięso i wystudzić. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w kostkę średniej wielkości. Do rosołu włożyć flaczki i przyprawić. Gotować przez około
Codzienna kuchnia niecodziennaząbki czosnku 4 sztuki, papryka żółta 1 sztuka, pomidory 3 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 8 sztuk, cukinia 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka na gorącym oleju rzepakowym podsmażyć pierś kurczaka(...)minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone, cukinię i podsmażać z 5 minut co jakiś mieszając papryki suszone, kucharka wymieszać i wsypać do warzyw, zamieszać, podsmażać z 2 minuty na większym ogniu wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 175 g ciecierzycy 400 g pomidorów krojonych z puszki papryka ostra mielona, tymianek, czosnek granulowany, bazylia, sól 2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli czerwonej Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie odcedzamy i płuczemy, później gotujemy do miękkości. Pomidory wraz z zalewą przekładamy do miski, cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy tymiankiem, papryką, czosnkiem i solą - dokładnie(...)kurczaka kroimy w plastry i posypujemy bazylią i pieprzem, oblewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Kiedy ciecierzyca już będzie miękka odcedzamy ją, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Warzywa przekładamy na kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podajemy z ziemniaczkami. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy
Moje-pitraszeniemieszkając w dużym mieście, nie jest to trudne. Składniki (na 4 porcje): ok. 0,75 kg piersi z kurczaka spora szczypta szafranu sól pieprz 3 łyżki oleju odrobina mielonej kozieradki 2 ząbki czosnku cebula 2 papryki (pomarańczowa i czerwona) ok. 10 upieczonych kasztanów ( tutaj instrukcja, jak łatwo pozbyć się skorupek ) Kurczaka pokroić w poprzek włókien. Przełożyć do miski(...)godziny. Cebulę, papryki i czosnek pokroić w drobną kostkę. Kasztany rozdrobnić nożem na kawałki, nie na miazgę. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią kurczaka z przyprawami. Kurczaka obsmażyć. Dodać warzywa i kasztany. Zeszklić i dolać ok. 200 ml wody. Przykryć patelnię i dusić całość ok. kwadransa. Podawać na pęczaku lub ryżu. ----------- Podobne: Potrawka z kurczaka po tajsku Królik
Weekendy w domu i ogrodziePoza tym są zdrowe i sycące. Można jeść je z w wersji fit z sałatką, lub jeśli wolicie - z kaszą, albo włożyć w bułkę z dodatkiem sałaty i innych warzyw i zjeść w formie wegańskiego burgera (osobiście kocham tę wersję!♥). Ja zazwyczaj piekę kotlety w piekarniku, możecie upiec je tak jak ja lub jeśli wolicie - usmażyć, wybór należy(...)ugotowanej "własnoręcznie") ~80g tartych buraczków BIO Primavika ~2 łyżki mąki gryczanej ~łyżka mąki ziemniaczanej ~2 łyżki posiekanej natki pietruszki ~ulubione przyprawy, u mnie: pieprz cytrynowy i ziołowy, kumin, czosnek mielony jeśli będziecie smażyć kotlety - bezglutenowa bułka tarta (lub otręby gryczne/mielone orzechy/sezam...) oraz olej do smażenia Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie, następnie wraz z buraczkami miksujemy
chili & sugarwyprawy do Tajlandii przez Szwagrów. Powstało barwne, smaczne danie. Składniki: 2 udka kurczaka 1 żółta papryka 1 marchew 2 małe pomidory sól, pieprz kolorowy papryka słodka szafran mielony i w nitkach szczypta chili suszona mięta Przygotowanie: Umyte udka nasoliłam, obsypałam utartym w moździerzu kolorowym pieprzem. Po jakimś czasie natarłam szczyptą szafranu i oprószyłam obficie słodką papryką. Obłożyłam cząstkami(...)był przewidziany również dla młodocianego Syncia (a co tam niech poznaje różne smaki). Tak przyprawiony kurczak całą noc spędził w lodówce. Następnego dnia pokroiłam marchew oraz pomidory na cząstki. Warzywa wrzuciłam do rękawa do pieczenia, a na nich ułożyłam udka. Podlałam odrobiną wody. Zawiązałam z obu stron "w cukierka". Kurczak piekł się ok godzinę w temp. 180 stopni. Później, tuż
Kuchnia po mojemupokrojonych w kawałki tak, jak przyrządzałam do leczo ) 1 nieduża marchewka 20 dag pieczarek kawałek boczku (naprawdę nieduży, u mnie to była resztka) 2 laski kiełbasy sól pieprz papryka mielona 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Zawartość puszki z pomidorami przelewamy do garnka Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do pomidorów Pieczarki myjemy, czyścimy(...)garnka. Nie wylewamy tłuszczu z boczku ponieważ będzie nam potrzebny do podsmażenia kiełbasy Kiełbasę kroimy na półplasterki i podsmażamy na tłuszczu z boczku. Całość, wraz z tłuszczem, przekładamy do warzyw Dolewamy wodę 1 cm nad składnikami, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie Ja podaję z kajzerką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgotować na wolnym ogniu. Kiedy będzie prawie miękka włożyć opłukanego kurczaka, a kiedy wywar się zagotuje, dołożyć obrane i umyte warzywa oraz ziarenka pieprzu. Gotujemy cały czas na małym ogniu, żeby wywar tylko lekko "pyrkał". Pod koniec gotowania dodajemy sól. Nie solimy wcześniej, żeby uzyskać jak najwięcej smaku z mięsa. Dodatek soli zamyka(...)nagle mocno gotować, możemy ratować się dolewając do niego pół szklanki lodowatej wody. Wiem, że wokół się słyszy, że nie wolno tego robić, ale ja to robię :) Wszyscy, którzy mieli okazję jeść mój rosół potwierdzą, że zawsze jest kryształowo przejrzysty :)Rosół gotujemy dość długo, ale nie zniechęcajcie się. Cierpliwość zostaje nagrodzona ;)Ja swój rosół podałam z domowym, własnoręcznie
Codzienna kuchnia niecodzienna