mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:260/458)

SOS Z AJWAREM I KURCZAKIEM 208

jako sos do makaronów, ryżu czy ziemniaków - co kto lubi 😏 Ajwar to klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażana. Ajvar firmy Rolnik jest to łagodna w smaku kompozycja soczystych warzyw – papryki, bakłażanów, marchwi, pomidorów i cebuli, smażonych na złocistym oleju słonecznikowym i doprawionych mieszanką aromatycznych przypraw. Z pewnością wzbogaci smak mięs, sosów, serów czy kanapek. Ja jako miłośniczka różnego(...)filet z kurczaka 1 papryka czerowna 1 puszka pomidorów krojonych 5-6 łyżek Ajvaru Rolnik 1/2 szklanki soku pomidorowego 1 łyżka kaparów oliwa do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto marchewkowe z orzechami i żurawiną przekładane kremem śmietankowym 202

Jesień to idealna pora na marchewkowe wypieki. Dodatek marchewki w cieście czyni je lekko wilgotnym i wyjątkowo smacznym.  ciasto:  4 jajka 3/4 szkl. cukru

Kolorowa kuchnia Elki
Indyjska sałatka pomidorowa (Pomidorowy Kachumber) 222

związku z tym kolejna sałatka. Tym razem w stylu indyjskim i z dużą ilością pomidorów. Pikantna, soczysta i jednocześnie orzeźwiająca. Trochę zbliżona do Pico de gallo, jednak z większą ilością warzyw. Zgodnie z pochodzeniem kachumber można podawać jako dodatek do indyjskiego curry lub dalu. Jednak świetnie sprawdzi się również do potraw z grilla, pieczonych ryb (polecam!), burgerów, tortilli, lub czegoś innego(...)Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula 1 nieduży ogórek 4 rzodkiewki 1 marchweka 1-2 zielone papryczki chili garść świeżej kolendry 4 łyżki soku z limonki lub cytryny ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne sól do smaku Pomidory, cebulę, ogórka i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Marchewkę zetrzeć na tarce na krótkie zapałki (lub pokroić). Chili

Pełny talerz
Zmień swoje odżywianie na lepsze z NutriBullet :) 129

działanie cyklonowe, dzięki czemu rozbijają strukturę twardych łodyg, ziaren i włókien, aby uwolnić zawarte w nich witaminy i minerały. Taka postać nasion, włókien, miąższu i skórek owoców oraz warzyw jest lekkostrawna i najlepiej przyswajalna przez organizm. Ekstrakcja zapewnia najwyższą jakość składników odżywczych, możliwych do uzyskania z produktów, które jemy na co dzień. ZAKUP NUTRIBULLET Kupienie NutriBullet   nigdy nie było(...)modele tego urządzenia, jednakże z czasem oferta poszerzy się i pojawią się nowe warianty! Dodatkowo w sklepie dostępne są przydatne akcesoria do NutriBullet , jak np. specjalne ostrze do mielenia czy małe kielichy, a także NutriBlasty . Jeżeli planujecie kupić NutriBullet   to polecam Wam właśnie ten sklep! Jest to Oficjalny Polski Dystrybutor, dzięki czemu macie 100% pewność, że otrzymacie sprzęt oryginalny

Zdrowie na języku :P
Kotlety ryżowo-mięsne z brokułem 196

pieprz czarny    zioła dalmatyńskie    papryka ostra    olej do smażenia    bułka tarta do obtoczenia kotletów   Do miski  wykładamy mięso mielone, ryż i brokuł. Wszystko razem rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Gdy masa będzie w miarę jednolita (brokuł musi zostać dobrze rozdrobniony) wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy. Mieszamy(...)tartej. Z masy formujemy nieduże kule, lekko spłaszczamy, obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym ojeju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubioną surówką bądź warzywami z wody. Kotlety ryżowo-mięsne z brokułem SMACZNEGO

peggiwkuchni
Kurczak z papryką 561

piersi z kurczaka 1 papryka zielona 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia suszona bazylia, oregano słodka mielona papryka carry, chili sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Wrzucić  do miski, dodać carry, chili, słodką paprykę oraz sól, dokładnie wymieszać i odstawić(...)olej wrzucamy cebulę oraz marchewkę, zeszklić, dodać papryki, chwilę jeszcze razem smażyć uważając by nie przypalić. Na koniec dodajemy mięso i smażymy, aż lekko się zarumieni. Do warzyw wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię oraz oregano. Wszystko dusimy przez 10-15 minut. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Gulasz piwny 236

łyżki oleju kokosowego do smażenia 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej 3 łyżeczki cukru 2 liście laurowe pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki chilli sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Boczek kroimy w kostkę, cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę(...)półplasterki. Rozgrzewamy głębszą patelnię i wrzucamy na nią boczek, smażymy kilka minut do uzyskania ładnego koloru, a następnie dorzucamy cebulę, czosnek i seler naciowy. Wszystko przesmażamy do momentu, gdy warzyw lekko zmiękną i dodajemy marchewkę. Następnie dodajemy pieczarki i przesmażamy kilka minut, do momentu, gdy pieczarki puszczą płyn, wtedy dodajemy paprykę i smażymy całość do odparowania płynu. Warzywa przekładamy

Cooking Monster
Keczup z cukinii 486

wyszedł bardzo dobry, zdecydowanie polecamy zrobienie.       Potrzebujemy: 1,5 kg cukinii 3 czerwone papryki 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki octu jabłkowego 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 800 g przecieru pomidorowego (np. z TEGO przepisu) 10 łyżek cukru 2 łyżki soli Cukinię obieramy, wydrążamy środek z pestkami i ścieramy na tarce(...)białych błon i kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy. Paprykę i cebulę przekładamy do miski i zasypujemy solą na 2 godziny. Z obu misek odlewamy sok, który puściły warzywa i przekładamy wszystko do garnka. Gotujemy 30 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Garnek stawiamy ponownie na ogniu i doprawiamy pieprzem

Marder&Marder Manufacture
Babeczki marchewkowe - wersja na bogato 126

Dzisiaj częstuję takimi oto malutkimi słodkościami, które podbiły moje serce <3 Zdecydowanie moje ulubione cupcakes, wilgotne, aromatyczne i niesamowicie puszyste :D Składniki (12 babeczek): Babeczki

Malinowo w kuchni
Babka z kaszy kuskus z pieczarkami 165

Babkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać  lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają.  Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane(...)bardzo małych pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 jajka, 200 ml śmietany 18%, 150 g kaszy kuskus, 20 g tartego sera żółtego, ½ łyżeczki curry, 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki, pieprz czarny do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki. Oprószamy solą i odstawiamy do przestygnięcia. W dużej misce ubijamy

Moniki Smakołyki
Portorykańska zapiekanka 153

kubek 400 ml jogurtu greckiego około 150 g żółtego sera do utarcia sól do smaku 1 płaska łyżeczka , mielonej ,ostrej papryki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego Ciecierzycę jeśli mamy surową , moczymy przez noc w wodzie , po czym gotujemy około 30 minut , po tym czasie dodajemy do niej czarną fasolę i gotujemy aż zrobi się(...)potrawy ) . O dcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą . Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor . Marchewkę kroimy w cieniutkie paski ( dobrze sprawdza się temperówka do warzyw ) , paprykę i cukinię, kroimy w średniej wielkości kawałki . W formie do pieczenia, układamy warstwami, najpierw wymieszane ziarna fasoli i ciecierzycy , następnie pieczarki z cebulą , paprykę , marchewkę ,cukinię i całość polewamy

Ogrodnik w podróży
Chili Sin Carne 223

szkl. suchej czerwonej fasoli (gotujemy ją wg przepisu do miękkości) 3 kolorowe papryki 2 cebule 2 łodygi selera naciowego pół szkl. przecieru pomidorowego po 1,5 łyżeczki mielonego kuminu i ostrej papryki po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki cukru trzcinowego olej sól, pieprz 1,5 szkl. ryżu pół laski(...)pozbawiamy nasion. Grillujemy po 2 minuty Z każdej strony na suchej patelni grillowej. Kroimy w drobna kostkę. Selera i cebule również kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i przyprawy. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. Dodajemy fasolę,przecier, ocet, cukier, sól i pieprz. Mieszamy i dusimy ok godzinę. Doprawiamy do smaku. W czasie gdy chili pyrkocze gotujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Burger wołowy z ryżem brązowym 126

Kto nie lubi fast-foodów? Bo ja je uwielbiam i staram się jak mogę, by te przygotowane w domu były tak samo pyszne, choć o wiele

Kuchnia w czekoladzie
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 196

ogniu do miękkości warzyw. W trakcie gotowania, jeśli zachodzi potrzeba, uzupełniamy płyn. Włoszczyznę myjemy i obieramy, po czym kroimy na cząstki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, by przykryła warzywa z ok. 2 centymetrową nadwyżką. Gotujemy do miękkości. Gdy wywary z buraków i włoszczyzny będą gotowe, obydwa cedzimy przez gęste sitko. Do przecedzonego wywaru warzywnego wlewamy zakwas buraczany, wrzucamy pieprz(...)dobrze wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze około kwadransa. Na koniec barszcz posypujemy majerankiem i doprawiamy solą. Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
ZUPA POMARAŃCZOWA 125

średniej wielkości marchewek 1 pomarańcza 1 jabłko 3-4 cm imbiru 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki mielonego chilli 1-1,5 l wody (w zależności od gęstości kremu) Sól i pieprz wg uznania   W pierwszej kolejności obieramy marchewkę, jabłko, imbir i pomarańcze. Marchewkę kroimy na drobne kawałki(...)pomarańczą możemy postąpić identycznie, pamiętając, aby wcześniej wyciągnąć z niej pestki. Drugim sposobem jest wyciśnięcie soku i dodaniu go po zmiksowaniu całości. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa i owoce. Gotujemy, aż marchewka dostatecznie zmięknie, 25-30 minut powinno w zupełności wystarczyć.  Wszystko miksujemy na jednolity krem i doprawiamy przyprawami. Jeśli krem jest dla Was za gęsty

Bananowe Pole
Brownie z cukinią 162

Ciasto z cukinii już dawno chodziło mi po głowie, ale jakoś nie było mi po drodze kupienie tego warzywa, aż do wczoraj kiedy trafiłam na promocję w Kauflandzie ;) od razu zabrałam się za przeszukiwanie Internetu i TUTAJ znalazłam inspirację ;) tak powstało moje pierwsze ciasto z udziałem cukinii ;) Składniki: 2 jajka 3 łyżki fruktozy lub innego słodzidła 1/4 szklanki startego(...)otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu drobno starta cukinia o wadze około 300g (odciśnięta z nadmiaru soku) Sposób przygotowania: Otręby mielimy na mąkę, miksujemy ze sobą wszystkie składniki wykładamy ciasto do małej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 45 minut w temp. 170 stopni (po 30 minutach zakrywamy górę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Krokiety z pieczarkami i ogórkiem kiszonym 110

Krokiety to teoretycznie pracochłonne danie. Teoretycznie, bo jak się dobrze rozplanuje pracę to będziemy się szybko cieszyć pysznym daniem! Dodatek ogórka kiszonego był bardzo trafiony :) Składniki

Kolorowy Przepisownik
Duszona golonka 149

cynamon, goździki, suszone płatki czosnku, kolorowy pieprz, suszone papryczki chilli) świeżo mielona sól himalajska z przyprawami (sama komponuje od kiedy skończyła się oryginalna zawartość młynka soli Azjatico) świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka papryki wędzonej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/4 pora 1 duża cebula czerwona PRZYGOTOWANIE: Golonkę obmyć i jeśli trzeba to oczyścić(...)woda i przyprawy oraz musztarda). Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną golonkę przekładamy wraz z marynatą do misy multicookera w której dno zostało wyłożone kapustą i pozostałymi warzywami. Ja dolałam jeszcze 100 ml wody. Zamknąć pokrywę i ustawić program STEW i czas 2 godziny.  Skóra sama odchodzi, mięso wręcz rozpływa się w ustach i ten aromat mmmmmmmmmmm

ClauditteMissCooking
Pieczona kiełbasa w cebuli, porach i ziemniakach 167

Zapiekane ziemniaki z kiełbasą i warzywami przeniosły mnie do lat dziecinnych smakami. Pamiętam jak często babcia takie danie w piecu przygotowywała i swoim wnukom podawała. Zapiekanka prosta jest do przygotowania, a kiełbasa do niej dodana, w ziemniakach schowana, jest dobrze upieczona, soczysta, a nie spieczona.  Składniki: 0,5 kg obranych surowych ziemniaków, 300 g kiełbasy wędzonej z linii Nove(...)Premium, 100 g pora, 1 duża biała cebula,   ml oleju rzepakowego, 2 gałązki świeżego rozmarynu, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki kroimy na talarki, gałązkę tymianku drobno siekamy, pora i cebulę kroimy w plasterki. Kiełbasę kroimy na plasterki o grubości ok. 3 cm (można wcześniej ściągnąć skórkę, która odchodzi bardzo łatwo). Do dużej

Moniki Smakołyki
Chili con carne 184

dosłownym tłumaczeniu oznacza "chili z mięsem".  Poniżej umieszczam przepis na moją wersję powyższego dania.  Polecam podawać z białym ryżem bądź kromką chleba. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 sztuki czerwonej papryki 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2-3 łyżki  sosu pomidorowego(...)bardzo małą kostkę. Rozgrzać garnek z odrobiną oleju i najpierw przesmażyć cebulę, gdy będzie lekko szklista dodać czosnek. W międzyczasie paprykę umyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw i chwilę smażyć. 2. Następnie do przygotowanych warzyw dodać mięso i tak długo smażyć, aż zmieni kolor (na szary). 3. Do przesmażonego mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Na końcu dodać

Ugotować
Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym 130

Idealnie komponuje się z rozmarynem i suszoną bazylią. Danie obiadowe warte wypróbowania. Składniki: 1 sztuka polędwicy wieprzowej (około 500 g) 100 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz kolorowy ostry (mielony) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki oliwa z oliwek lub olej Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i polać odrobiną oliwy(...)pokroić w kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju i na samym początku przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista – dodać pieczarki. Posolić, popieprzyć i gotować na małym ogniu.   Gdy warzywa będą miękkie, przełożyć je na talerz, a do tego samego garnka dodać przyprawioną polędwicę (w całości). Przesmażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Na sam koniec dodać 2 szklanki wody

Ugotować
Zupa krem z batatów 156

duże ząbki czosnku Kawałek imbiru (wielkości 2 dużych kciuków) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (łyżka soku+skórka) 2 łyżki kurkumy 1 plaska łyżka kminu rzymskiego 1 płaska łyżka mielonej kolendry Sól, pieprz, papryka ostra do smaku   Bataty myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i stawiamy na gazie do zagotowania(...)pora obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz obrany i pokrojony w plasterki imbir i wszystko razem smażymy jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z batatami. Warzywa gotujemy w bulionie ok. 20 minut, do zmięknięcia. Jeśli pozostały nam warzywa z bulionu, możemy dodać do naszej zupy 1 małą pietruszkę, 1 małą marchew i mały kawałek selera. Gdy bataty

Zawsze głodna!
Słodka kukurydza z nutką pikanterii. 79

lekkostrawna i wyjątkowo rzadko wywołuje alergie. Jednak inaczej wygląda to w przypadku kukurydzy w kolbach. Jest bardzo smaczna, ale dość gruba łuska osłaniająca ziarno jest ciężkostrawna i twarda. Dlatego gotowane warzywo mogą jadać dopiero dzieci po 1. urodzinach. Po ugotowaniu najlepiej podawać je z masłem. Kukurydza z puszki nie jest zalecana niemowlętom. Źródło: klik  Wartości odżywcze w 100 g Wartość(...)Tłuszcz w 100 g:  1,20 g SKŁADNIKI 2 kolby kukurydzy natka pietruszki (posiekana 1 łyżka) 1 łyżka masa do roztopienia na kukurydzach chilli mielone sól himalajska Do gotowania: głęboki garnek sól i cukier (po łyżce) PRZYGOTOWANIE: Obrane kolby wrzucamy do wrzącej wody, którą uprzednio solimy oraz cukrzymy (jest takie słowo? :D). Ja gotowałam kukurydzę 10 minut

ClauditteMissCooking
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 136

dziennym. Klopsiki podałam z ryżem, ale idealne będą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka.  Składniki : * 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina  * cebula * ząbek czosnku  * mały słoiczek przecieru pomidorowego  * 2 cm kawałek świeżego imbiru * szczypta chilli  * pół czerwonej papryki * łyżka cukru(...)wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość zagotować. Klopsiki można podawać z ryżem, ale same też smakują wyśmienicie. Razem ze mną

Magiczne Życie Marty
Pomysł na...Serowy garnek (Winiary) - opinia 340

Trafił do mnie nowy "Pomysł na..." marki Winiary. Nie skłamię, jeśli przyznam, że proponowany dobór składników trafił w mój gust. Już dawno miałam ochotę na małe

Pasja Smaku
Kalarepki nadziewane ( mocno koperkowe ) 152

kalarepy , które od jakiegoś czasu są w sprzedaży. Mimo swojej wielkości   nie są łykowate - wręcz przeciwnie. Farsz jest w zasadzie tradycyjny taki jak do gołąbków czy innych faszerowanych warzyw. Zmieniłam sos do nich. Z reguły to co wydrążyłam z kalarepek mroziłam by potem wykorzystać do zupy jarzynowej. W tej wersji gotuję obok kalarepy , miksuję i robię na tej bazie(...)polędwicy , ale może być od szynki) 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 cebula 2 listki świeżych   listków tymianku 1/2 pęczka pokrojonego koperku 2 łyżki oleju maggi w płynie pieprz mielony sól 2 łyżki masła 1 pełna łyżka mąki 3 szklanki wywaru warzywnego Mięso   pokroić zmiksować w malakserze ( Rozdrabniaczu). Pokroić bardzo drobno i usmażyć na   złoto cebulę

Buniabaje w kuchni
Zupa warzywna z pieczonymi buraczkami 178

ukraiński, który w wersji mniej lub bardziej zbliżonej do oryginału jest zapewne znany w większości domów. Osobiście, częściej niż tradycyjny barszcz z fasolą przygotowuję prostą zupę z dodatkiem korzeniowych warzyw i ziemniaków lub kaszy jaglanej. Przyrządzając zupy – a robię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają buraki posiłkuję się już upieczonymi. Piekę(...)liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, po 1 łyżeczce mielonej kolendry i słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy, imbiru i mielonej kozieradki, 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta mielonych goździków, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku; 1 1/2 łyżki majeranku, po 1 łyżeczce suszonego lubczyku i koperku (lub świeże zioła) około 1 l wody jogurt zwierzęcy lub roślinny

Even Better Food
Dipy do mięs, dań z grilla i warzyw 198

Bardzo lubię różnego rodzaju dipy. Te akurat zostały zrobione do szaszłyków, ale z powodzeniem można wykorzystać je do wielu różnych dań. Wykonanie jest mało czasochłonne i

Pasja Smaku
Marokański gulasz z kurczakiem i warzywami 129

żółta papryka 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 1 średnia cukinia 2 cienkie marchewki około 12 suszonych moreli 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka mielonego kuminu 1/3 łyżeczki chili w proszku 3 łyżki oleju 250ml bulionu drobiowego natka pietruszki do posypania   Udka lub piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek i kroimy(...)dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na minimum godzinę – możemy też zostawić takiego kurczaka na całą noc, przykrywamy go folią spożywczą.   W międzyczasie możemy przygotować warzywa do gulaszu – marchewki obieramy i kroimy w talarki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki a te następnie w paski. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w grube

Smaczna Strona
Papryka faszerowana kaszą gryczaną 236

Większość przepisów pokazuje sposób przygotowania papryki faszerowanej mięsem mielonym z dodatkiem ryżu. Ja natomiast w tym wpisie chciałbym Wam pokazać jak możemy przygotować jeszcze bardziej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka warzywna na zimę - łagodna 384

czasochłonna w przygotowaniu sałatka ale za to oszczędza czas przygotowania późniejszych obiadków.  Jest  niezwykle  łagodna, lekko słodka i lekko kwaśna i miło chrupiąca. Zawiera bogaty zestaw warzyw, które doskonale sprawdzają się w sałatkach. Idealna na zimę, szczególnie na szybki obiad po pracy. Składniki: 2,5- 3 kg białej kapusty 1 kg marchwi 1 kg ogórków - najlepiej długich(...)pietruszki ok. 6 ząbków czosnku 2 łyżki soli kamiennej Zalewa: 150 ml oleju roślinnego 175 ml szkl. octu jabłkowego 200 g cukru 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki w proszku Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować na drobno. Ogórki umyć i pokroić na cieniutkie plasterki (nie obierać), o grubości 1-1,5 mm - ja starłam

Ze smakiem bez glutenu
RYŻ Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 129

ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 250-300 g polędwiczki wieprzowej, mała papryka zielona, mała marchewka, 1/2 mniejszej cebuli, 5 małych pieczarek, mąka ziemniaczana (do obtoczenia mięsa), sól, świeżo mielony pieprz, garść posiekanego szczypiorku, 2 torebki ryżu; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody. Przygotowanie: Ryż gotuję w osolonej wodzie(...)pieprzem, obtaczam w mące ziemniaczanej. Pieczarki kroję w ćwiartki, cebulę siekam. Paprykę dzielę na ósemki, marchewkę na trzy kawałki, następnie kroję w cienkie paseczki. Na łyżce oleju podsmażam warzywa około 2-3 minuty (średni ogień). Wrzucam mięso, smażę kolejne 4 minuty, często mieszam. Na koniec wlewam sos, gotuję jeszcze około 2 minuty, zdejmuję z ognia. Sos mieszam z wcześniej ugotowanym

JejKuchnia
Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej 174

Sezon na szparagi pomału dobiega końca, jednak jeszcze będziemy w stanie kupić świeże szparagi. Z tych na pierwszy rzut oka niepozornych warzyw możemy przygotować wyśmienite dania. Warto korzystać póki jeszcze można je kupić… Tym razem pokażę Wam jak przygotować szparagi w szynce parmeńskiej… danie to będzie idealnie się nadawało zarówno na obiad, jak i na romantyczną kolację. Przepis(...)gości. Do szparagów warto podać delikatną sałatkę. Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej – składniki pęczek szparagów 10-12 plastrów szynki parmeńskiej (tyle ile będziemy mieli szparagów) odrobina oliwy Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej – przepis Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, a następnie wkładamy na ok. 2-3 minuty do gorącej wody. Po wyjęciu- osuszamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SKĄD WEGANIE CZERPIĄ WAPŃ? 122

dziecku soki ze świeżych warzyw i owoców. - Robić dziecku koktajle z owoców, zieleniny i nasion. - Przygotowywać zupy  z maksymalną ilością warzyw.  - Jako przekąskę na spacer brać surowe warzywa pokrojone w paseczki, orzechy, ewentualnie 1-2 owoce suszone (np. figę, która jest znakomitym źródłem wapnia). - Codziennie na kolację podawawać danie warzywne. Ważne! Miejmy na uwadze inhibitory i kwas fitowy(...)jednym z moich wcześniejszych postów. Osobiście moczę orzechy i nasiona przez całą noc, a poźniej wykorzystuje je do wyrobu mleka lub jogurtu roślinnego, bądź suszę w dehydratorze. Po wysuszeniu mielę na proszek i stosuję jako posypkę do sałatek i kasz. Bibliografia: J. Fuhrman. Zdrowe dzieciaki . Warszawa

Jeść, by żyć w zdrowiu
Makaron Z Sosem Mięsnym I Warzywami 184

powstało bardzo szybko i było baaardzo smaczne więc zapraszam na ten ekspresowy pomysł na obiad :) Składniki na 2 osoby: około 200 gr makaronu rurki (pióra) około 250 gr mięsa mielonego 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebulka 1 mała marchewka 1 mały korzeń pietruszki mały kawałek selera słodka i ostra papryka 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy 6-7 łyżek(...)opakowaniu. 2. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnie z olejem/oliwa i przesmażamy pokrojona w kostkę cebulkę, kiedy delikatnie się zeszkli dodajemy warzywa i przesmażamy całość kilka minut. 3. Następnie przekładamy mięso do naszych warzyw z cebulką i przesmażamy rozdrabniając je na malutkie kawałki. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką ostrą i słodką

Gotowanie...to proste !
Makrela w teriyaki 178

białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki(...)wyciśniete ząbki czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir i cukier. Zagotowujemy i gotujemy przez ok. 10 minut. Ja nie odcedzam marynaty z kawałków imbiru i czosnku. Przygotowujemy warzywa: obranego pora i dymki kroimy w plasterki, z obranej marchewki robimy paski za pomocą obieraczki, a papryki kroimy w cienkie paseczki. Makrele płuczemy pod bieżącą wodą i filetujemy (ja obcinam

Poezja smaku
Chrupiące paluszki z kurczaka w towarzystwie świeżego szpinaku i pakiecików z cukinii! 166

drobiowych paluszków, polecam Wam również wyśmienitą sałatkę, która sprawdza się świetnie w każdej mięsnej kompozycji. Ponadto może być samoistnym, genialnym daniem głównym. Ma niesamowity, intensywny zapach, który zawdzięcza mieszance warzyw, ziół i oliwie z oliwek. Aby dopełnić dzisiejszy talerz zaproponowałam  pakieciki z cukinii z serem feta. Tak właśnie powstał obiad idealny:) Poniżej przedstawiam przepisy w kolejności wykonania. Sałatka(...)koktajlowych garść suszonej żurawiny 50g sera feta Składniki na sos sałatkowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki ziół prowansaldzkich 2 listki świeżej bazylii 2 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Do szklanki z oliwą z oliwek dodajemy zioła (w tym świeżą bazylię), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dziś wyjątkowo dodałam łyżeczkę mieszanki suszonych pomidorów

Kuchnia Pani Wiosny
KURCZAK Z KARMELIZOWANYM FENKUŁEM I KAPARAMI 169

wdzięcznie przyjmująca smak dodatków. Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie,  mają też korzystny wpływ na system nerwowy. Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów. Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%. Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych(...)ciśnienia krwi, zapobiega udarom i zawałom. Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu. Składniki: 1 szt. fenkułu 2 łyżki kaparów garść dymki łyżka masła pierś z kurczaka olej sól świeżo mielony czarny pieprz ząbek czosnku słodka czerwona papryka zioła prowansalskie sezam Pierś z kurczaka posypałam przyprawami, czosnkiem,  sezamem i polałam olejem. Odstawiłam ją aby przeszła przyprawami i zajęłam

potrawyregionalne
Ceviche z dorsza – bałtycka ryba i cytrusy 217

szczypior. Paprykę i papryczkę chili drobno pokrójcie. Ogórka i pomidora obierzcie i wyfiletujcie, pozbawiając je pestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę z cebulką, wymieszajcie ze świeżo pokrojonymi warzywami. Lubię zimne ceviche z kieliszkiem białego, półwytrawnego wina, podane z pumperniklem. Słodycz tego chleba idealnie podkreśla wszystkie smaki z marynowanej ryby i cytrusów, a wino przyjemnie gasi subtelny pożar(...)średnia czerwona cebula pół papryczki chili, bez nasion pół czerwonej słodkiej papryki pół ogórka wężowego 1 mały pomidor malinowy garść posiekanej kolendry 2-3 gałązki grubego szczypioru świeży grubo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Risotto ze szparagami 233

litr bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 100 ml białego, wytrawnego wina 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki tartego parmezanu + do posypania 1 łyżka zimnego masła sól morska świeżo mielony pieprz kilka listów rukoli lub rukwi wodnej do dekoracji (opcjonalnie) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Szparagi łamiemy na końcach – szparag sam pęknie w miejscu, gdzie(...)główek) i gotujemy przez 5 minut – szparagi się ugotują, a bulion uzyska szparagowy posmak. Po tym czasie dodajemy delikatniejsze główki oraz groszek i gotujemy jeszcze 2 minuty. Warzywa wyławiamy. W rondlu lub w szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Lekko solimy. Gdy będzie szklista dodajemy ryż. Podsmażamy, często mieszając, aż wszystkie

Poezja smaku
Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes 271

Dziś przedstawiam kolejną propozycję przygotowania młodych ziemniaków, tym razem skorzystałam z przepisu z książki „przygarniętej” od mojej mamy „Warzywa w kuchni” autorstwa Henryka i Danuty Dębskich. Młode ziemniaczki wstępnie są gotowane, a następnie zapieczone w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki. Są one świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe(...)Składniki: 1 kg młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na równe kawałki 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, mielona wędzona papryka i cukier do smaku Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie na półmiękko, przez ok 15 minut (w zależności od wielkości). Następnie odcedź i odstaw. Włącz piekarnik

karmelowy
Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach 121

wyobrażam sobie wiosennych obiadków bez tej pozycji w naszym menu :) Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużego garnka i sparzyć wrzątkiem(...)odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu  rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso.  Po odpowiednim podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze mieszać. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz. Jeśli kapusta nie puściła za dużo wody można od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody

MarciochaKucharzy
Smażony kurczak w stylu azjatyckim Tao Tao 158

podudzia z kurczaka 2 marchewki- pokroić w kostkę 1 szklanka groszku mrożonego 4 garści fasolki szparagowej 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka kurkumy 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól himalajska  2 garści czarnych oliwek bez pestek 3/4 szklanki wody 8 łyżek Sosu Słodkiego tao Tao 2 łyżki sosu sojowego z grzybami Tao Tao Przygotowanie: Mięso nacieramy(...)patelni roztapiam masło i dodaję wcześniej zamarynowane mięso. Obsmażam do zrumienienia się skórki. Dodaję wymieszaną wodę z sosami i kurkumą. Zmniejszam ogień i zakrywam. Pod koniec smażenia/duszenia dodaję warzywa i smażę 25 minut pod przykryciem. Na sam koniec danie obsypuję szczypiorkiem

ClauditteMissCooking
Kotlety mięsne z kapustą pekińską w sosie 157

Pyszny pomysł na obiad.. 1 mała kapusta pekińska 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 1-2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek 1 łyżka musztardy rosyjskiej Develey 3-4 łyżki śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka, musztardę .Wymieszać,dodać bułki tartej(...)tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać wodą, dodać warzywa i przyprawy. Gotować około 25 minut, pod koniec dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania