mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:253/458)

Klopsiki wołowe w sosie BBQ 173

łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: KLOPSIKI: Cebulę (1 małą) obrać, bardzo drobno pokroić.  Mąkę wsypać do miseczki odstawić na bok. Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę (3 łyżki). Do miski z mięsem i cebulą wsypać płatki owsiane błyskawiczne (3/4 szklanki). Wlać zimne mleko (1 szklankę). Wsypać sól(...)wyrobić dłońmi. Z masy mięsnej formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego (ja robiłam to przy pomocy łyżki do lodów o średnicy 4 cm) i układać na talerzu/desce do krojenia warzyw. Tak przygotowane klopsiki wstawić do zamrażalnika na 5 minut lub do lodówki na 30 - 45 minut. Bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika/lodówki klopsiki obtoczyć w mące pszennej i smażyć

Gospodyni Miejska
Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem 116

jednej chwili nadaje potrawom nieco ostrości oraz delikatnego czosnkowego aromatu. Świetnie doprawia sos pomidorowy w szakszuce i nada się również do wielu innych dań. Można ją wykorzystać do zamarynowania warzyw czy mięsa, przygotować na jej bazie sos do makaronu, polać nią chlebowe grzanki, czy zupę. Oliwę tę dodaje także do pesto i past kanapkowych (np. z awokado). Oliwę aromatyzowaną czosnkiem(...)Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem Składniki / na 2 porcje: 3 łyżki oliwy smakowej Monini Czosnek & Chilli 1 cebula 1 puszka całych pomidorów 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól i pieprz 150 g szpinaku baby 1/2 puszki (czyli 120 g ) gotowanej ciecierzycy 2-4 jajka (zależnie od apetytu) do dekoracji: świeża bazylia lub natka pietruszki

Chilli Czosnek i Oliwa
Tortellini z ricottą i szpinakiem na rukoli z oliwą i parmezanem 209

Błyskawiczne danie obiadowe. Bardzo dobrej jakości, gotowe Tortellini z ricottą i szpinakiem, które kupicie w jednym z dyskontów w kropki, podane z trzema dodatkami: rukolą, hiszpańską

Moja Delicja
Zupa z czosnku niedźwiedziego 172

tylko. Zupa z czosnku niedźwiedziego. Składniki: - ok. 600 g liści czosnku niedźwiedziego z łodyżkami - 2,5 – 3 litry bulionu (warzywny lub drobiowy) - różowa sól himalajska - pieprz czarny grubo mielony - świeżo starta gałka muszkatołowa (do smaku) - 1 ząbek czosnku - śmietanka kokosowa (z 1 puszki mleka kokosowego) - olej kokosowy Opcjonalnie: - ziemniaki ugotowane (tzw. „z wody”) - ugotowany ryż jaśminowy - jajka ugotowane(...)pomidorowe (kupisz TUTAJ ) W zależności od tego, czy chcemy zupę w wersji mięsnej, czy wegetariańskiej gotujemy bulion drobiowy lub warzywny. Ja ugotowałam lekki, mięsny na skrzydełkach drobiowych z dodatkiem warzyw (marchew, pietruszka, seler, por, cebula). Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy razem z łodyżkami. W garnku rozgrzewamy 2 – 3 łyżki oleju kokosowego, wrzucamy pokrojony czosnek, oprószamy solą himalajską

mojewypiekiinietylko
Zupa krem z dyni 149

trwa w najlepsze, dlatego przez cały miesiąc będę dodawać przepisy wykorzystujące dynie. Sklepowe półki uginają się pod jej najsłodszymi okazami, dlatego warto wykorzystywać  to wszechstronne warzywo  w swojej kuchni. Pierwszym przepisem i według mnie obowiązkowym daniem z dyni jest zupa krem. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, ma aksamitną konsystencje i głęboki aromat. Dodatkowo jest(...)Zupa krem z dyni Składniki: 1 dynia (około 1,5 kg) 1 średnia marchewka 1 duże jabłko  1 litr wody puszka mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry* szczypta papryki chilli  lub odrobina pasty chilli sól, pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru *  Jeżeli nie możesz znaleźć mielonej kolendry, nasiona

wegujemy
Polędwica z dorsza z pieca 151

także z sosem chrzanowym i puree z zielonego groszku. Do tego ziemniaczki lub kasza jaglana. Zdrowo, smacznie i łatwo;D Składniki: 360 g polędwicy z dorsza sól, szczypta świeżo mielonego pieprzu kilka ziarenek pieprzu i ziarenek kolendry 3 plasterki cytryny pół łyżki masła folia aluminiowa Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 170C z termoobiegiem. Umytą i osuszoną (bardzo dobrze) polędwicę układamy(...)ziarenkami kolendry, wkładamy 1 plasterek cytryny i masło, lekko zawijamy. Ja taki zawinięty pakunek układam jeszcze na naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 20 minut. Podajemy z kaszą, ziemniakami, ulubiona surówką lub warzywami z wody. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Zupa z kalarepy, ziemniaków i pora 142

angielskiego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, najlepiej słodkiej 18% łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu po pół łyżeczki mielonego kminku i oregano sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Skrzydełka umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera i marchew obrać (jeśli to seler korzeniowy), umyć, pokroić na kawałki(...)minutach od zagotowania  wywaru. Po kolejnych 10 minutach wrzucić również posiekanego w paseczki i opłukanego w zimnej wodzie pora oraz posiekany drobno czosnek. Gotować aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Mięso ze skrzydełek wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i dodać do zupy. Na końcu dodać sól

Czerwień i błękit
Bułeczki francuskie z migdałami 162

Ciasto francuskie należy do moich ulubionych. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut(...)500g – 2 opakowania serka mascarpone - 320g mielonych migdałów - 3 żółtka - 2 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem*) - esencja migdałowa Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta - 1 jajko do smarowania bułeczek - lukier (cukier puder lub zamiennik do oprószenia) Przygotowujemy nadzienie. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy mielone migdały, cukier puder (zamiennie stevia

mojewypiekiinietylko
LAZANIA Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 196

Lazania to pyszne makaronowe danie, wywodzące się  z kuchni włoskiej. Makaron przekładany jest sosem mięsnym z dodatkiem pieczarek, oraz sosem beszamelowym i serem. Następnie potrawa

Kulinarne Fantazje Marioli
SOS PAPRYKOWY Z POMIDORAMI 134

Lato to czas kiedy pomidory i papryki pysznią się swoją czerwonością do słoneczka. Uwielbiam ten czas, kiedy te świeże warzywa są na wyciągnięcie ręki i to właśnie latem smakują najlepiej...Warto przedłużyć te chwile i przygotować zapasy na zimę...wszak tak fajnie potem delektować się tymi,,wspomnieniami " lata ;) Składniki: 1,5 kg czerwonej papryki 10 ząbków czosnku 1 papryczka chili(...)jeśli ma być ostrzejszy 250 ml przetartych świeżych pomidorów bez skóry 125 ml oleju 3 duże łyżki octu 125 ml cukru 1 czubata łyżeczka soli 1 łyzka słodkiej papryki mielonej 2 liście laurowe Wykonanie: Paprykę pozbawić gniazd nasiennych,( w papryczce chili nasiona można zachować),pokroić w mniejsze kawałki,  zblendować.Do dużego garnka włożyć wszystkie składniki, gotować ( sos tylko

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z bobem 211

białko i w witaminy, a jednocześnie może być świetnym pomysłem na lekki, letni obiad. Składniki na sałatkę: 120 g sałaty, 2 nektarynki, kilka rzodkiewek, papryczka chilli, morska sól, mielony czarny pieprz. Składniki na dressing: 50 ml octu winnego, 50 ml miodu, 25 ml oliwy z oliwek. Jak przygotować sałatkę z bobem? Bób gotujemy, schładzamy w zimnej wodzie i obieramy(...)kostkę. Sos przygotowujemy w oddzielnym naczyniu. Ocet winny, miód i oliwę możemy dodawać w zależności od naszego smaku. Sałatę wykładamy na półmisek, na wierzch kładziemy bób i pozostałe warzywa, a na koniec wszystko polewamy sosem. Sałatkę możemy doprawić solą i pieprzem oraz dodatkowo posypać liściami kolendry. Smacznego! Post Sałatka z bobem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I AWOKADO 154

cały czas  jest naturalnie chrupka.  Dla mnie bomba! Polecam, może zasmakuje również i wam :-) Ja przygotowałam od razu z podwójnej porcji, moja rodzinka zjada olbrzymie ilości warzyw, więc pojedyncza porcja wystarczyłaby nam zaledwie na jeden dzień, a tak miałam od razu na dwa. Na drugi smakowała również wybornie. Składniki: - 1/2 młodej kapusty - 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego(...)małej marchewki Sos: - 1 awokado (dałam 3/4) - 3-4 łyżki mleka roślinnego - 2 łyżki soku z cytryny lub limetki - 4 gałązki kolendry opcjonalnie (ja nie dawałam) - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - Ulubione dodatki (ja dodałam zmiażdżony ząbek czosnku i natkę pietruszki) - podprażone pestki dyni (do podania) Przygotowanie: Kapustę umyć i drobno poszatkować, przełożyć do miski

Smaczne Zdrowe
Pulpety w sosie koperkowym 169

akcji "Sokołów - dla zdrowia seniora" Dania przygotowane dla osób starszych powinny być proste w przygotowaniu, nie za drogie oraz nie smażone na oleju. Nie zastąpionym elementem takiego dania są warzywa- u mnie brokuł i koperek. Do pulpetów ugotowałam bardzo zdrową kaszę owsianą, w smaku przypominającą trochę pęczak. Koszt jednej porcji to ok. 8 zł. Więcej przepisów możecie znaleźć na stronie(...)jajko, 2 łyżki kaszy manny, 1 litr bulionu warzywnego, 1 pęczek koperku, 400 ml śmietanki 30, 2 woreczki kaszy owsianej, brokuł, sól morska, biały pieprz. Przygotowanie:  Łopatkę wieprzową mielimy. Dodajemy do niej jajko, kaszę mannę, drobno pokrojoną szyneczkę, sól i pieprz. Mieszamy mięso i formujemy kuleczki. Na gotujący się bulion wrzucamy kuleczki z mięsa i gotujemy ok. 15 minut

Aga w kuchni
ZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII 104

duże cukinie 1 duży albo dwa średnie pory (biała część) średnia cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki śmietany 12% 3 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki szczypta kminku mielonego pieprz i sól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE: Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżeczce masła. Dodać pory pokrojone w plasterki(...)przesmażyć wszystko do lekkiego zrumienienia, przełożyć do garnka. Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać), oprószyć pieprzem i chili i przesmażyć na tej samej patelni, na której uprzednio przygotowaliśmy pozostałe warzywa. Warzywa zalać bulionem, tak, aby poziom płynu był mniej więcej równy linii warzyw. Można oczywiście dodać więcej bulionu lub wody, jeśli chcemy uzyskać rzadszą zupę. Całość przyprawić i gotować

Calzonella.com
brukselka z chorizo 194

Bardzo lubię brukselkę, odkąd pamiętam należała do moich ulubionych warzyw, nie rozumiem nurtu "fuj-brukselkowego" (;D) z jakim spotykam się na wielu blogach... Aktualnie mamy łatwy dostęp do świeżych, małych kapuścianych kuleczek, możemy przygotowywać je na wiele sposobów. Tym razem postawiłam na pożywne, smaczne i oryginalne danie, idealne na szybki obiad czy gorącą kolację. składniki: 500 g brukselki(...)pieczarek 300 g kiełbasy chorizo cebula 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy jajka (po jednym na porcję) pół łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz do smaku Brukselkę oczyścić, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować ok 10 minut. Osączyć, przelać zimną wodą. Cebulę, pieczarki i czosnek obrać, pokroić kolejno w piórka, plasterki i kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę

6niebo

Proponowane wyszukiwania